×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Държавата пое нов дълг за 150 млн. лв. под формата ценни книжа
  • Външно призовава българите да не пътуват в Русия
  • Най-много са загиналите на пътя в Пловдив, София - втора
  • България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав
  • Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на НСлС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено


Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено
Администрацията на Община Камено трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта, заявява Киров
02 Септември 2022, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Инвеститорът очаква в най-скоро време процесите по изграждането на базата да започнат

- Г-н Киров, тази седмица РИОСВ Бургас излезе с категорично становище, че изграждането на крематориум в Община Камено, няма да има негативно влияние върху околната среда в региона. Това означава ли, че вече можете за започнете осъществяването на Вашето инвестиционно намерение?

- Това е точно така, след близо 4-годишна процедура, две от които преминаха под шапката на Световната пандемия и разменяни точно 94 пъти писма и документи между нас като Инвеститори и РИОСВ – Бургас, като контролен орган, на 25.08.2022 г. беше издадено положително Решение по ОВОС за инвестиционно предложение „Изграждане на парк за кремации и урнополагане“ в наш частен имот в землището на гр. Камено, Област Бургас.

Изготвянето на такъв доклад е дълга и сложна процедура, участват екип от експерти в различните области на екологията, а от другата страна са редица компетентни държавни органи – всички отдели на РИОСВ – Бургас, РЗИ – Бургас, Басейнова дирекция – Варна и т.н. Те поставят искания и въпроси към доклада, дават становища в рамките на своите законови компетенции. И цялата информация се събира в този доклад, който се гледа на експертен съвет от, ако правилно си споменем, 12 експерти, представители на всички тези институции и представители на Община Камено.

На последния такъв съвет докладът беше приет без забележки от специалистите. Това е така, защото ние успяхме да докажем с документи и научни трудове на нашия екип, че Крематориума, който искаме да изградим няма негативно влияние върху околната среда, няма негативно влияние върху населението на гр. Камено, гр. Българово и останалите по-отдалечени населени места. Няма и как да има, защото в цяла Европа такива инсталации се правят в самите градове. 

За мен това означава, че не би могло да има аргументирани пречки за осъществяване на това инвестиционно намерение, което е в интерес не само на Община Камено, но и на цялата Бургаска област.

- През изминалите няколко години, основното притеснение на противниците на Вашия проект бяха насочени именно натам, че околната среда ще бъде засегната, но след доклада на РИОСВ Бургас остават ли те без аргументи?

- Да, през цялото това време група хора се опитват всячески да пречат на този проект, да създават неправилни и негативни нагласи спрямо него в местното население, пишат непрестанни немотивирани жалби до различни институции, но в крайна сметка това си е тяхно право, колкото и малодушно и неградивно да е то. Въпреки това ние сме осъществили контакти и разговори с десетки жители на Камено, които подкрепят проекта и които са достатъчно зрели, за да осъзнаят ползите за региона от толкова мащабен проект за града.

Надявам се сега, след положителното Решение по ОВОС на единствения компетентен държавен орган в случая РИОСВ – Бургас, който пак повтарям в хода на процедурата е получавал редица становища от другите държавни институции, за да вземе това решение, да се увеличи кръгът на хората, които мислят модерно и желаят реализирането на този проект.

- Какво ще предприемете сега, какви са следващите етапи, за да осъществите вашия проект?

- Чисто процедурно от тук нататък имаме работа с местната администрация в Община Камено, която трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта.

Как приеха този проект от Община Камено? Все пак това е сериозен проект и той би донесъл след себе си доста приходи в бюджета на община?

- В различните периоди Община Камено и кметът г-н Вардунски са разговаряли с нас за инвестиционното ни намерение. Напълно съм съгласен, че мащабите на проекта са доста значителни за региона и града в частност. Не веднъж съм коментирал всички позитиви, които проектът ни ще донесе за Общината и нейното население.

Става дума за стотици хиляди лева, които ежегодно ще остават в гр. Камено под формата на  такси, данъци, на заплати към служителите ни от региона, съпътстващи приходи от външни посетители, консумацията на газ от предприятието ни и много други. Всички тези средства са преки приходи за Община Камено, които тя би могла да вложи в подобряване условията на живот за местното население.  Това е безспорен факт, който едва ли има нужда от доказване.

По-важно е нещо друго. Група хора инициираха по неясни за мен подбуди обществено недоволство срещу проекта още преди местното население да бъде запознато с него на обществено обсъждане. Т.е. те вече не го искаха, без да знаят какво представлява това.

В случая какво става? Има сериозно разминаване между обществения интерес и общественото мнение. В случая едно инвестиционно намерение, което доказано няма да влияе негативно на околната среда, което доказано има само икономически облаги за Община Камено и населението й е изцяло в обществен интерес да се случи, но заради негативната пропаганда към него обществените нагласи не допускат истината до ушите си.

В целия свят логиката на бизнеса, когато той е законен и резонен, е местната администрация да насърчава неговото съществуване, развитие, да насърчава частната стопанска инициатива, т.е. да създава благоприятстващи за бизнеса и инвестициите условия. Защото той движи и засилва местната икономика. Недопустимо е една администрация да действа по обратния начин, да пречи и възпрепядства едно законно бизнес намерение, да се жали срещу него и да търси процесуални пречки да се осъществи то, вместо да му отвори вратите си и да го покани на местно ниво. Това е начина, по който ние очакваме Община Камено да гледа на нас.

- Истина ли е, че сте поканили част от администрацията и от протестиращите на посещение за Ваша сметка във вече действащи такива Крематориуми в Европа?

- Да. И не виждам нищо лошо в това. Ние вече доказахме на експертно ниво, че проекта ни е екологичен и няма да влияе негативно на околната среда. Обаче пречката пред нас е, че част от хората не вярват. Защото сме в България, защото и ние не вярваме вече на никой и нищо. Затова според нас е съвсем логичен ход да ги поканим да видят със собствените си очи на място в няколко Европейски града идентични инсталации с избраната от нас технология и оборудване, за да се убедят самите те, както се убедихме  преди време и ние, в тяхната хуманност, хигиеничност и в това, че те са нещо съвсем нормално, нещо, което не пречи на съвременния европеец, не му пречи ако се намира на метри от дома му, не както при нас в гр. Камено на 1200м от най-близката жилищна сграда.

Инсталациите буквално са разположени  на няколко метра от  административни и жилищни сгради, ще видят  как тези обекти съществуват незабележимо в градската среда на много градове в Европа. И тогава тази делегация вече ще знае, че ние сме искрени и коректни в намеренията си.

Затова на 01.09.2022 г. входирахме Покана до кмета Жельо Вардунски да определи състав на делегацията като по наше мнение в нея би следвало да участват представители на ОС – Камено, експерти еколози на Община Камено и представители на гражданския инициативен комитет.

- А ако поканата Ви за тази обиколка не бъде приета?

- Ако поканата ни не бъде приета ще си помислим, че броженията срещу проекта ни далеч не са с екологични подбуди и добри намерения, а зад тях стоят други мотиви, които обаче не е редно да възпрепятстват свободната стопанска инициатива и законни инвестиции като нашата. Ще бъде много лошо ако по този начин се подходи към добрите ни намерения, но лично аз не вярвам, че в такъв отказ има логика.

Звучите много категорично, че все пак ще осъществите своя проект, кога очаквате той да се случи?

- За мен е напълно естествено този проект да се случи. В България вече действат крематориуми в София, Варна и Пловдив. Логично е четвъртата по големина област да има такова съоръжение. Всички знаем колко остра и наболяла е необходимостта от него и това прави съвсем очаквано да се реализира такъв проект в Областта. Със сигурност това ще се отрази благоприятно на всички хора, които се нуждаят от тази услуга, а сега трябва да плащат ненужно висока цена за нея. Така че, пожелавам на Община Камено да е тази, която ще има първа възможността да реализира такъв проект на нейна територия.


В категории: Камено


България Всички новини
14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си 14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си Оргията била извършвана пред очите на другите две малолетни деца от семейството в продължение на 4 години Три предимства и два недостатъка на случайния секс Три предимства и два недостатъка на случайния секс Ето кои са те  10 начина да хващате окото на мъжете всеки път 10 начина да хващате окото на мъжете всеки път Обличайте се, за да направите впечатление Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Предлагаме да разберем кой, според астрологичния хороскоп, има сложен характер и е малко вероятно да стане любезна съпруга Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Сочен какаов десерт 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак Друго проучване установява, че всеки 2000 крачки, извървени на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 10% Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? "Флагман" получи институционална информация от Министерството на иновациите и растежа Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) След 18 ч. над града притъмня, а небето се изля мощно ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... Санкцията за Ангел Джамбазки се очаква да е няколко хиляди лева 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% Това сочи статистика, публикувана в Национална стратегия за приобщаване на циганската общност
Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсени са и негови имоти Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда Ожесточени боеве в Украйна Ожесточени боеве в Украйна Днес е последният ден от гласуването за анексиране на окупираните от Русия територии   Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Мотивите му все още са неизвестни Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня Млад шейх гледа през стъклото залата с новородените. Медицинската сестра учтиво пита:
- Ваше величество, кое е Вашето дете?
- Първите две редици...
Виц на деня Виц на деня - Как да свалите жена с един въпрос?
- Извинете, имате ли да ми развалите един милион...?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Единственото нещо, което ми спира дъха е, когато се сгъна да си обуя чорапите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори