×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Амнести Интернешънъл”: Украинската армия ползва къщи, жилищни сгради, училища и болници за военни цели


„Амнести Интернешънъл”: Украинската армия ползва къщи, жилищни сгради, училища и болници за военни цели
Докладът на международната организация по човешките права, базирана в Лондон, е от вчера, ето какво става ясно от него
05 Август 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Използването на такива цели за военни цели е ясно нарушение на международното хуманитарно право, заключват от международната организация

Украинската армия използва училища, болници и домове на цивилни като военни бази, с което застрашава живота на невинни граждани. Това казва в свой доклад от вчера международната организация по човешките права „Амнести Интернешънъл”. Защитните тактики на военните са нарушавали международнoтo хуманитарнo право и са превръщали цивилни обекти в цели за руските далекобойни оръжия.

Между април и юли представители на организацията са извършили редица огледи на места, ударени от руски ракети в областите Харков, Донбас и Миколаев. След инспекция, интервюта с оцелели, разкази на свидетели и близки на загинали, от „Амнести” са установили, че има доказателство, че украинската армия е стреляла по вражески цели от локации, намиращи се в жилищни и неевакуирани зони. Общо 19 са регистрираните такива места от правозащитната група. Украински части са базирали военните си центрове включително в цивилни сгради.

Докладът сочи още, че цивилните локации, използвани за бази от армията, са били далеч от фронтовата линия и е имало алтернативни места, утилизацията на които е нямало да застраши цивилни. Дъщерята на загинал в ракетен удар 50-годишен мъж разказва:
„Военните се бяха настанили в съседна на нас къща и синът ми често ходеше да им носи храна. Умолявах го да стои далеч от тях, защото се страхувах за него. Следобеда на 10 юни, когато беше ракетния удар, синът ми беше в двора, а аз у дома. Той умря на място, тялото му беше разкъсано на малки парчета, а домът ни – почти унищожен”

При последвала инспекция „Амнести Интернешънъл” открили в съседния дом военна техника и униформи.

„Не разбирам защо нашите военни стрелят от градовете, а не от полето. Определено в квартала ни има военна дейност. Когато те стрелят, после чуваме как ги обстрелват”, разказват двама жители на високи блокове в квартал на Лисичанск пред организацията.

Военни бази в училища и болници

Украинската армия е използвала училища и болници за де-факто военни бази на пет локации, установява още докладът на „Амнести”. На 28 април руски въздушен удар е станал причина две медицински лица да бъдат ранени в медицинска лаборатория в предградията на Харков, след като украински военни са изградили база там. „Използването на болници за военни цели е ясно нарушение на международното хуманитарно право”, казват от организацията.

В 22 от общо 29-те училища, които представители на „Амнести” са посетили, са били открити или войници, изполващи стаите, или са намерени доказателства за скорошна или предишна военна активност. Руските военни са удряли многократно училищата, превърнати във военни бази.

Докладът не е изцяло едностранно написан против Украйна. В него се съобщава, че руската армия използва международно забранени муниции и оръжия, включително клъстерни бомби и високоексплозивни снаряди с широк ефект на поразяване. „Практиката на украинската армия да се стационира в населени територии по никакъв начин не оправдава руските атаки. Всички страни на конфликта трябва да правят разлика между цивилни и военни цели и да избират оръжията , които използват така, че да минимизират опасността за мирните граждани. Атаки, които нараняват или убиват цивилни, се считат за военни престъпления”, заключват от „Амнести Интернешънъл”.

 


В категории: Войната в Украйна


13
Коментара по темата
13.
Perko
06.08.2022 13:39:47
3
0
Амнести стана ясно че и тя е спонсорирана от Руската Империя за да лъже ами че Руските войници крадат от къщи тоалетни,тенджери тигани Модерни телевизори.И Украинците виновни че си ги пазят.деюагогия ,платена.Нали виждам у нас как Високи Държавни мъже предателсват срещу Родината ни за.Пари/не Рубли,/и вече не скриват че искат да ни направят ,,Заддунайска Губерния,,Е няма да стане защото Империята върви към фалит Ама и те към Съд за Държавна измяна.след Войната в Украйна и УНСС ще се търси сметка на продажниците
12.
Русодебил полуидиот
06.08.2022 09:02:58
6
2
Амчи аз ут куга ви казвам. Ма вий да ни мислити чи само АмнестиПедеранешънъл обичат парите. Амчи, не бе. Те Шолц и Макрон и Тръмп сълзи ронят за путлеровите парички. Дажи понежи съм русроб само булгаристан плюя и казвам чи сме корумпирани. Те в Русия и на Запад, ни взимат пари, хич. Те тес от АмнестиПедеранешън и за САЩ казаха чи била най-недемократичната страна. Ма от цял свят там ходят учат и работят, не в пРосия.
11.
До 10
06.08.2022 00:54:10
4
18
На майка ти в шундата ползва малоумник
10.
Орт
05.08.2022 23:39:54
26
4
А руската какво използва?
9.
Истината...
05.08.2022 23:03:09
2
44
...излиза на яве.
8.
Реалист
05.08.2022 22:50:15
32
10
Обективен анализ и грешно заглавие. С нищо не оправдава руснаците
7.
Dar
05.08.2022 21:58:50
17
41
Да живее Владимир Путин, единствения истински лидер.
6.
Полезен идиот
05.08.2022 21:28:54
55
19
Това е руска пропаганда,не може да е истина.Слава Украйна,слава парцал на сурата,слава 7 ми бустер!
5.
Търговец
05.08.2022 21:13:57
9
47
На Слънчака много крадат и лъжат укристанците. Очите на 4 вече отварям, два пъти ми обираха сергията. Краде много туй племе.
4.
ФРГ
05.08.2022 21:10:28
9
61
Укри! Целият свят е вдигнал ръце от тия диванета.
3.
Scrooge McDuck
05.08.2022 21:09:50
6
9
Русчев поне цитирай zerohedge или от кой си го видял в нета...
2.
az
05.08.2022 21:07:32
16
54
СЛАВА РОССИИ
1.
az
05.08.2022 21:06:39
16
63
ГНУСНИ,МИРИЗЛИВИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ
МАЛКО ВИ МАЧКАТ БРАТУШКИТЕ...МАЛКО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори