×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Покушението на Бай Миле вдъхновено от филм за Ал Капоне


30 Юли 2022, Събота, 19:19 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ликвидирането на бившия милиционер остава неразкрито

Убийството на легендарния сикаджия Милчо Бонев-Бай Миле преди 18 години е вдъхновено от холивудски филм за Ал Капоне. Бай Миле и гардовете му са разстреляни на 30 юли 2004 г. в ресторант-градина „Славия“ досущ като по сценария от “Клането в деня на Свети Валентин”.

В горещия юлски ден седмина наемни убийци, облечени и маскирани като полицаи, въоръжени с калашници, слизат от джип „Нисан“ със син буркан и нахлуват в ресторанта с викове “Полиция! Ръцете на тила!”. Минути по-рано тук да обядва е влязъл 43-годишният Бай Миле заедно с гардовете си Любомир Николов на 36 г., Георги Узунов на 29 г. и 31-годишния Веселин Миланов. В компанията им е и пазарджишкият сводник Методи Маринков на 38 години.

Денят е петък, часът е 15,20. Предрешените като полицаи килъри откриват огън с автоматите и за секунди правят на решето шестимата. След това се оттеглят от заведението, тръгват с джипа с мръсна газ и офейкват. По-късно возилото им е намерено опожарено в района на Княжево.

Сюжет

Действието във филма „Клането в деня на Свети Валентин“ се развива на 14 февруари 1929 г. Тогава шестима наемници, облечени като полицаи, нахлуват в автосервиз с викове „Не мърдай! Полиция!“. Принуждават седем мъже да застанат с лице до стената и после ги разстрелват с автомати. Избитите са членове на бандата на прочутия Джордж „Бъгси“ Моран. Основен заподозрян като поръчител е Ал Капоне.

Дотук са приликите с филма, следва действителността. А тя е съвсем българска. След продължително разследване криминалистите откриват в опожарения джип оцеляло шише от минерална вода, българска военна бронежилетка, произведена във ВМЗ „Сопот“, и няколко отпечатъка. Макар да има подозрения, че наемниците не са българи, а прословутата хърватска банда, прочула се като „Фабриката за убийства“ на Роберт Матанич, по уликите криминалистите стигат до Тихомир Дочев-Мравката. Оказва се, че слюнката по оцелялата бутилка от вода е негова.

Постепенно покрай Мравката разследващите влизат в дирите на още трима предполагаеми извършители – плевенчаните Анатолий Мънков-Плъха, Стилиян Георгиев-Мишката и софиянеца Георги Стефанов. След 10-годишна съдебна сага делото приключва с оправдателни присъди, а част от набедените от прокуратурата за убийци осъждат държавата. Последен преди година Георги Стефанов взе 30 000 лева обезщетение за това, че несправедливо е бил обвинен и е лежал по арестите.

Връзка

Сръбската връзка в убийството на Бай Миле обаче се разследва паралелно, но така и не е финализирана, а остава само на ниво хипотези. Насоката е свързана с близките отношения на покойния бос със Земунския клан и контактите му с наркобоса Сретен Йосич-Йоца Амстердама. Твърди се, че именно Бай Миле е осигурявал хероина за западната ни съседка. По публикации из сръбския печат местната мафия е убила Бай Миле, защото се е опитал да измести от каналите с наркотици хората на Милорад Улемег-Легия. Така или иначе едно от най-кървавите престъпления у нас остава неразгадано. През 2011 г. сръбската прокуратура предава на българските власти показанията на хърватина Томислав Марянович, че 58-годишният Слободан Джурович-Кардинал - кумът на Сретен Йосич, е поръчал убийството на Бай Миле. Кардинал искал сам да поеме контрола над наркотрафика, влизащ в Сърбия, без да зависи от партньори в България. Марянович твърдял, че след ареста на Сретен Йосич в София и екстрадирането му в Холандия през август 2002 г. Бай Миле трябвало да стане изкупителна жертва. Българският съд обаче не допусна хърватинът да бъде разпитан по делото у нас. Слухът, че Бай Миле е убит именно защото не е помогнал Йосич да не бъде заловен, остава. Факт е, че у нас се появява и т.нар. Фабрика за убийства, банда, водена от Роберт Матанич, който заедно с Иван Може и още няколко хървати са сочени за извършители на серия поръчкови убийства на знакови фигури от ъндърграунда у нас. Тази линия на разследването обаче така и не е завършена докрай и нищо не е доказано напълно.

Опити

Убийството на Бай Миле е втори опит за ликвидирането му, вече успешен. Първият претърпява фиаско. Самият Милчо Бонев невинаги е в ъндърграунда, а дори е на страната на закона. Промените в България на 10 ноември 1989 г. заварват Милчо Бонев в редиците на Народната милиция. Тогава той е 28-годишен. На служба е като старшина в Самоков и вече носи прякора Бай Миле. Някъде през 1991 г. напуска редиците на МВР и става част от групировката ВИС. Отговаря за охраната на кръчмите и хотелите в Самоков и Боровец. Влиза в конфликт с босовете на ВИС – братята Васил и Георги Илиеви, и става част от новата силова структура СИК заедно с братята Красимир и Николай Маринови, Младен Михалев–Маджо, Румен Николов–Пашата, Стоил Славов–Телето и др. Бай Миле е натоварен да отговаря за сигурността на сикаджийските босове. През септември 2001 г. мощен взрив разтърсва блока на Милчо Бонев в столичния квартал “Изток”. Бомбата е заложена в пощенската кутия и мощността й се равнява на 800 г тротилов еквивалент. Гръмва точно когато Бай Миле влиза във входа, придружаван от двамата си охранители. Бомбата почти не го засяга, но ранява гарда му – 30-годишния тогава Васил Костов, прочут по-късно като Васко Кеца от бандата на “Килърите”, и Николай Йорданов (36 г.). След експлозията Бай Миле напуска България и се установява в Сърбия, където прави добри връзки със Земунския клан в Белград. Завръща се след около 2 години. Смята се, че през това време той е разбрал кой стои зад мократа поръчка. Три години по-късно новият атентат срещу него вече е успешен.

Швейцареца единствен знае кой е поръчителят

Случаят “Бай Миле” се води на неизвестен извършител, но малцина знаят, че в хода на разследването се стига до човек, който може да каже кой е поръчителят и извършителите. Човекът обаче е ликвидиран. Става въпрос за разстреляния на 8 декември 2006 г. в София Румен Пешев-Швейцареца. Куршум го улучи в главата на излизане от жилището на приятелката му на столичната ул. “Чехов” в жк “Изток”. 55-годишният Пешев се е чувствал застрашен след убийството на Бай Миле точно защото е знаел кой е поръчал на килърите смъртта на боса му. Бил склонен да свидетелства. Приживе той е осигурявал квартири за чужди престъпници, пристигали у нас, включително за участие в атентати. Говори се, че той е уредил убежището на Сретен Йосич в София през 2002 г. Швейцареца така и не успял да разкаже какво знае, защото преговорите да му се осигури безопасността и статут на защитен свидетел се проточили. Магистратите дори му обещали, че ако проговори пред съда, ще му осигурят убежище по програмата за защита на свидетели. Пешев е знаел тайни и за полицаи, и за магистрати, които години наред са получавали крупни суми от престъпни босове. Самият той е сочен за дясна ръка на Бай Миле и посредник с момчетата от Земунския клан в Сърбия.

Източник: Телеграф


В категории: Крими


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
2
Коментара по темата
2.
Соломон Паси
30.07.2022 20:15:57
2
25
Вината е на Европейския съюз. Наредиха че, трябва да изчистим България от Висове, Сикове, Мултаци, Седмици, Тимаджии, Корони Инсове и тем подобни, за да ни приемат в семейството на ЕС. И под зоркото око на бати ви Бойко, изчистването стана факт. За съжаление покровителите им са живи и в момента дефакто управлявят държавата.
1.
Агент Буда
30.07.2022 19:38:06
1
36
Тогавашният главен секретар на МВР знае всичко. Кой, как, защо..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори