×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Служебното правителство на президента може да покаже, че промяна на модела всъщност не е имало


Служебното правителство на президента може да покаже, че промяна на модела всъщност не е имало
Вдясно конкуренцията кой е по-автентичен е голяма, докато вляво има резерв от негласуващи, смята Татяна Буруджиева
29 Юли 2022, Петък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Очаквам предизборната кампания да е кратка, агресивна и много негативна, казва политологът

Другата седмица се очаква президентът да разпусне 47-ото Народно събрание, да насрочи парламентарни избори и да назначи служебно правителство. Каква предизборна кампания да очакваме? Потърсихме за коментар университетския преподавател Татяна Буруджиева, която е експерт по политически комуникации.

- Г-жо Буруджиева, очаквате ли предстоящата предизборна кампания да е по-различна с нещо от традиционните? И с какво?

- От една страна, очаквам да се следва наложилата се вече тенденция предизборните кампании да се изграждат повече на персонификация, т.е. личностите да са водещи. Ще липсва позитивното послание - какво точно ще правят тези, които се кандидатират за участие в Народното събрание и във властта. Новото, което очаквам в тази кампания, е тя да бъде много тежко негативна. Разделенията, рязкото агресивно противопоставяне, на което станахме свидетели през последния месец и половина, предвещават според мен много силно негативни, обидни и агресивни кампании. Това не е в голям плюс, но така се очертава.

- Има ли политическа сила, която тръгва с летящ старт, т.е. с някакво предимство пред останалите?

- Според мен не, защото при една такава тежка агресия, която демонстрират една срещу друга партиите, всичко при избирателите е въпрос на интерпретация – какво те ще оценят, как точно ще разберат и какъв смисъл ще придадат на онова, което се случва. Така че до голяма степен резултатът ще зависи от самите кампании, от това кой е успял да се пребори, да доминира сред избирателите, чиято подкрепа търси като позиция и като оценка. В този смисъл, няма партия, която да има изначално изключителен позитив. Има партии, обаче, които са в собствен терен, където нямат сериозна конкуренция. Една такава е „Възраждане“. Вляво е много интересно по какъв начин партиите ще привличат левите избиратели, защото там има най-широко освободено поле от хора, които могат да гласуват и биха гласували, но не успяват да се мотивират достатъчно да участват в избори. Видяхме това миналата година.

- А вдясно?

- Вдясно конкуренцията за автентичност е доста силна. Там битката ще бъде кой е автентично десен. Виждаме позициониране на съответните партии по тази ос. Истината е, че е възможна хипотезата на някои от колегите – анализатори, които казват, че тази кампания ще бъде по-идеологически оцветена, т.е. ще се търсят противопоставяния на ценностна основа. Виждате, че различни партии се борят да се нарекат единствени носители на евроатлантическата идея, а обвинението към преките им конкуренти е, че те не са такива. От друга страна, имате отново дискурса „ляво – дясно“, „комунисти - демократи“. Така че, възможно е да се получи и такова оцветяване на кампанията. Но ми се струва, че тя ще е кратка поради времето, в което ще се състои - на практика партиите ще имат сериозен досег и взаимодействие с избирателите три седмици, не повече, заради летния отпускарски сезон. И в този смисъл, ще наблюдаваме блиц кампании, които ще целят със съсредоточена мощ за кратко време да постигнат максимален ефект, което ни връща към тезата ми, че ще бъдат много силно агресивни и негативни.

- Очаквате ли президентът и служебното правителство да повлияят на кампанията и на изборите?

- Допреди два дни аз твърдях, че това служебно правителство ще бъде максимално функционално, т.е. ще се занимава с конкретни проблеми, които трябва максимално бързо да се решават - знаем, че сме в няколко кризи, - както и че ще подготви изборите. Но виждаме скандално отношение към президента и към това правителство, преди още да е встъпило във власт и преди въобще да сме го видели – обвинения и издигнати прегради. Помним какво каза Нинова - „да не се оправдават с нас“. Т.е. виждаме, че вече няколко партии прехвърлят вината на самия президент и на президентската институция. Много е вероятно да наблюдаваме повече от това, което очаквах, и да видим повече информация какво е правело правителството преди тях в отделни сектори. Скандалът в енергетиката няма как да бъде скрит и покрит - той тепърва ще се разраства. Но може да видим това и в други знакови министерства заради тези обтегнати отношения и опита на партиите да се отърсят от собствената си отговорност и да я прехвърлят на президентската институция.

- Т.е. допускате, че парадоксално Румен Радев може да играе в полза на ГЕРБ и ДПС?

- Целият проблем е, че действително сме в парадоксална ситуация. На хората, които, бих казала най-меко, прецакаха промяната, на партиите, които след 7-8 месеца не успяха да направят крачки в промяната, сега изведнъж започваме да научаваме, че са им виновни всички други, но не и те. Това започва малко да прилича на времето преди 10 ноември, когато на социализма, който все не можеше да узрее и да се развие, му пречеха четирите годишни времена и капитализмът. Значи ти имаш цялата власт, имаш споразумение, което дава възможност на министър-председателя, примерно, да поиска оставката на някой министър, който не си върши работата, и изведнъж чак като си паднал от власт, започваш да обясняваш, че даденият министър е виновен за целия хаос в държавата. Ами не е виновен! Ти като министър-председател и партията, която носи мандата на целия Министерски съвет, не е достатъчно да кажеш „аз говорих“. Ти имаш власт да работиш и да правиш неща. Така че тази парадоксална ситуация е не по-малко парадоксална от факта, че президентът и служебното правителство би могло да покаже какви неща са вършени и може би да стане ясно, че всъщност не е имало никаква промяна на модела, каквито обвинения имаше достатъчно към това правителство. Може да се натъкнем и на такива неща в тази кампания. Затова казвам, че тя ще е агресивна и негативна, защото няма да вървим напред. Съмнявам се, че в тази кампания ще получим яснота каква всъщност България искаме да имаме и каква държава ще се стремят партиите да постигнат. А ще има постоянно търсене на смисъла, който дадена партия или дадени политици искат ние да видим във всичко, което се случва, което вече е нещо различно.

 


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Махайте се, бе!!!
29.07.2022 22:52:29
3
18
По БНР депутатът от ПП Искрен Митев обяснява, че много харесва стихотворението на Христо Смирненски – „Песен за човека“, което обаче е на Никола Вапцаров.
И веднага след това казва, че от ПП били показали, че имало друг тип народни представители – образовани!!!
Чехов и Толстой, Смирненски и Вапцаров,…
14.
До 11 гражданин в село раждан
29.07.2022 22:17:43
2
26
Това правителство се самосвали, то беше несъстоятелно от гледна точна на това да свърши нещо. На мен ми е чудно как някой може да се оплаче от опозицията. Щом губиш мнозинство в зала, губиш шанса за правителство:))))
13.
Мафията заложи на куца ПП
29.07.2022 22:06:43
6
30
А отборът” доказа за 6 месеца, че са аматьори. Аматьорите оставят разбити държавни институции, опустошен с решетки парламентаризъм, енергийна криза, полуфалирали държавни предприятия в енергетиката. След енергийната криза следва икономическа криза и безработица...
12.
пенсионер
29.07.2022 21:36:24
31
9
Ще бъде грешка на президента ако не продължи Бойко Рашков в служебния кабинет каттоМВР.Поради кратката предизборна кампания ще има усилена търговия на гласове и ония които спря сега ще ги реализират .
11.
гражданин
29.07.2022 21:29:35
31
6
Заговора между ГЕРБ и ИТН в лицето на Борисови СЛАВИ за сваляне на правителството пролича от съвместните гласувания в зала и предизборната кампания която провеждаше Борисов докато съществуваше 47 НСпролича че се подготвя за предсрочни парламентарни избори
10.
Дори Овчаров ги оплю комисионерите
29.07.2022 20:17:48
4
41
Aко се бяхме съгласили на условията на "Газпром",
цената през май е щяла да бъде 110 лв/мгвтч. "С посредниците, които
въведоха тогава и със скъпите доставки пак на руски газ, но през гръцки
фирми, цената беше 170. За да не шокират българските потребители, те я
задържаха на 140. Т.е. само за месец май България загуби 160 милиона.
Ако не ни спасяваха тези спасители, сега нямаше да стигнем до това
многократно увеличение"!
9.
Прокопито от промяната
29.07.2022 20:15:24
5
42
ПРОСТОКИРОВЦИ: Стажант от ПП бърка Вапцаров със Смирненски.
Чехов и Толстой, Вапцаров и Смирненски , просто падение на промяната с високо ниво на некомпетентност.
Ъъъъ, аааааа, кризаааа, кризаааа , литмус, измамническата банда от промяната.
8.
До 6
29.07.2022 20:14:20
0
41
Дори депутат на БСП!
Напълно е навътре в далаверите на червените кхмери БСП, децата на комунистическите сатрапи ДБ и внуците на най-продажната ДС, които изнесоха парите в чужбина преди 30 години!
Права е, че работиха за ДС фамилията Прокопиеви, справки за брата и бащата ДС кадри....основатели на БГ мафията!
7.
Най-после!
29.07.2022 20:05:30
5
41
Промяната си отива и бензинът тръгна надолу :)))))
6.
Zapoznat
29.07.2022 19:59:53
4
23
Дъщеря на комунистически престъпник к убиец.
Така може да е представяте.
5.
Българинът е практичен
29.07.2022 19:53:11
12
48
Въобще не харесва слугите на Прокопи и мафията, които му оскъпиха живота и му обезцениха спестяванията!
Цената на салатата му е по-важна от менте дипломите на мастиите, внуци на ДС и комунистическата номенклатура.
Колкото и да е неприятно на троловете, Радев работи да се върне Борисов, защото е управленец, милеещ за българския народ, а не за канадския!
Трябва да си малоумен, или мафиот, за да гласуваш за Харвардските измамници!
При ГЕРБ никога не се е получавало такова яростно и ненаситно ограбване на хората в интерес на мафията!
4.
*******
29.07.2022 19:21:21
39
15
Къде сте герберастиииииии
3.
До 1
29.07.2022 19:19:42
32
14
Много им се иска,ама уви-няма да стане.
2.
Надежда
29.07.2022 19:08:17
51
30
Промяна има. Народа не иска герб във властта.
1.
Ха
29.07.2022 19:06:16
47
28
Ревете за тиквата,ревете!
Файда няма-няма да се върне нито той,нито някоя негова лимонка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори