×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министрите на БСП са гласували против диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“


Министрите на БСП са гласували против диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“
„Имам усещането, че ще се окажем в ситуацията, в която бяхме с „Газпром“, аргументира се Корнелия Нинова
30 Юли 2022, Събота, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: МС)

Не бива да постъпваме по този лаишки начин, коментира министърът на туризма Христо Проданов

Четиримата министри на БСП са гласували „против“ решение, свързано с предприемане от страна на министъра на енергетиката „на необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед сигурността на енергоснабдяването“. То е било обсъдено на 13 юли, като е имало сериозен спор, сочи справка на „Флагман“ със стенограмата от заседанието на Министерския съвет.

Проблемът е, че България към момента ползва ядрено гориво само от Русия, която ни обяви за неприятелска страна, след като започна войната в Украйна.

„Войната в Украйна е най-скорошният повод, който в пълна степен потвърди необходимостта от успешното провеждане на политиката за диверсификация по отношение на енергийните продукти, в това число и ядрени такива, коментира енергийният министър в оставка Александър Николов. Конфликтът доведе до сериозни смущения в световната енергийна система, в това число и до генериране на сериозни рискове относно реализиране на доставките на ядрени материали и услуги. Предизвика се трудност в резултат на високите цени на енергията и засилени опасения по отношение на енергийната сигурност, което извежда отново на преден план прекомерна зависимост на Европейския съюз от вноса на газ, нефт, въглища и, не на последно място, ядрено гориво от Русия.“

Премиерът Кирил Петков зове: „Може ли само да кажете как би изглеждал рискът, ако се случи, че нямаме втори доставчик и от първия доставчик имаме спиране на доставките. Как би изглеждала българската енергийна система при не работа на единия реактор?“

„С една дума ли? Буквално катастрофа“, отговаря Николов и продължава да излага надълго аргументите си.

Думата обаче в един момент взима... министърът на туризма Христо Проданов – представител на БСП.

„В тази точка беше необходимо да сменим подхода. Това е въпрос, който касае националната сигурност на България. В момента говорим за нещо, което ядрена енергетика и тук на масата най-вероятно никой не разбира. Това е изключително важен въпрос за България. В тази връзка предлагам да оттеглим тази точка, да консултираме въпросите и на евентуално следващо заседание да обсъждаме този въпрос“, казва Проданов. Той на няколко пъти уточнява, че не е против диверсификацията.

„Не бива да подхождаме по този начин. Не е разумно. Нека да го видим, нека да го обсъдим с хора, които разбират по-добре от ядрена енергетика, защото освен използването на ядрено гориво, то е свързано и със самите системи, които използват това, тоест реактори и т.н. Не бива да постъпваме, ще кажа, по този лаишки начин. Призовавам към мъдрост и наистина да направим едно по-добро обсъждане и след това да вземем това решение. Пак повтарям, лично аз по този начин няма да подкрепя това решение. Лично аз съм „за“ диверсификацията и търсене на начини, да, това е безспорно, не можем да зависим от един доставчик, но нека да вземем наистина информирано и мъдро решение“, добавя Проданов.

Тук се намесва вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който напомня, че в неговия ресор е Агенцията за ядрено регулиране.

„Агенцията за ядрено регулиране от две години работи по лицензиране на алтернативни доставчици на ядрено гориво и има план изготвен, така че да може до 2024 година да бъде лицензирано ядреното гориво с много ясни доклади, които трябва да се случат, стъпки и т.н.“, казва Василев. Според него войната на Русия в Украйна налага ускоряване на процеса.

От дискусията става ясно, че сме силно притиснати от срокове за действие.

Кирил Петков взима думата отново: „Просто сега е моментът, когато сроковете за потенциалната диверсификация наистина се опират в граничните формати и риска, който обикновено управляваме малки рискове или средни рискове. Днес обсъдихме и по-големи рискове във връзка с язовирите, но този риск в момента би бил катастрофален, защото реално няма да имаме ток в България, ако изпуснем този срок и понеже за съжаление този проблем и този риск не е само за България, а е за всички страни в Европейския съюз реално кой, как във времето се позиционира има огромно значение, защото дори и ако постигнем тази диверсификация само една година по-късно имаме една година риск, който не може да се управлява по друг начин.“

В един момент се намесва и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер: „Икономическите аргументи на министър Проданов са, разбира се, валидни. Те в крайна сметка влияят и на цената на тока, която се образува в крайна сметка, но чисто геостратегическият аргумент и изключително важно, защото ние можем да се окажем 2024 г. в ситуация да имаме по-добри оферти от Русия, но можем да се окажем в невъзможност изобщо да имаме гориво от Русия. И това е апокалиптичен сценарий, който ние сме длъжни да вземем предвид на тази маса и да започнем да работим върху него сега, докато имаме оперативно време да си осигурим алтернативни оферти. Всъщност ние нямаме никакъв избор освен да приемем тази алтернатива сега, ако не искаме да се окажем като в ситуацията с газа в Германия, където те нямат алтернатива на определен вид гориво.“

Думата взима и вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова – лидер на БСП.

„Имам усещането, че ще се окажем в ситуацията, в която бяхме с „Газпром“. При действащ договор да изразим, че скъсваме отношенията и че няма да разговаряме за продължаване на този договор, без да сме готови с алтернативата, защото всички сме наясно, че нямаме гарантиран газ до края на годината. Значи, скъсваме онези отношения. Нямаме гарантирана алтернатива и сега се чудим, защо цените хвърчат нагоре, икономиката – половината казват, че ще фалира“, обяснява Нинова.

Александър Николов отговаря остро: „Уважаема госпожо Нинова, колкото и пъти да се повтори една лъжа, тя не става истина. България не е прекратила договора с „Газпром експорт“. За последен път. Последното предложение, което има „Газпром експорт“ е от България, от България към „Газпром експорт“, как трябва да изглежда анексът, така че да се спази указът, който едностранно променя договора и който не поставя „Булгаргаз“ в зависимост. И което няма да принуди „Газпром“, нито „Булгаргаз“ да изпълни плащане в размер на приблизително 200 милиона долара за доставка в един месец. Парите да не са в „Булгаргаз“ и количествата да не са доставени. Защото с предложения анекс от „Газпром експорт“ към България се предоставяше точно тази възможност. Т.е. прекратяване на договора няма. И това се вижда по всички документи, които са изпращани от наша страна към „Газпром експорт“.

Дискусията е необичайно дълга и разгорещена.

В крайна сметка Кирил Петков я прекратява и предлага да се гласува.

„Какъв е резултатът? „Против“ – 4 (Корнелия Нинова, Иван Иванов, Христо Проданов, Георги Гьоков). „Въздържали се“ - няма. Решението се приема“, заключава премиерът в оставка.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
14
Коментара по темата
14.
Сбогом Гергино
31.07.2022 13:35:11
0
5
Zа соросоидниОтрепки като тебе скоро И НароденСъд
13.
Чичо и леля
31.07.2022 13:01:26
2
5
Всичко е напразно и загубено. Самата натресена ни "демокрация" е безпринципна и вредна, както и всичките ни политически партии проектирани и
заченати от империята на злото отвъдокеана..
12.
Народеее!!!
31.07.2022 12:50:01
2
5
Всичко срещу Русия дори и на цената да застрашат българите и да оставят България без ток и отопление но тях това не ги интересува важното или да ненавиждаме Русия която ни е дала освобождението помагала ни е и лошо не сме видели!Вън от държавата ни на всички гей мей соросоидна измет!
11.
ЗловещатаДолина
31.07.2022 11:28:14
2
7
Змията хапе най лошо преди края си, също като краварския неолиберален инфилтрат под формата на кирчовци и кокорчорчовци, деградиращ националната ни тъкан отвътре... Клаус Шваб е на седмото небе от радост от поредения си продукт на програмата „млади глобални лидери“....
Да му мислят чичо и леля...
10.
koni
31.07.2022 08:56:14
10
7
Само умрелият комунист може да бъде полезен на обществото
9.
Росатом
31.07.2022 08:44:11
7
7
Рогозин щеше да ни хвърля бомби и да ни приключва, като народ. Така ли беше? Ама те не искали Уестинхаус, хубаво, французи, японци, канадци не произвеждат ли ядрено гориво? Казах - парцали са.
8.
Бил
31.07.2022 06:12:25
4
12
Силно притеснително е, че лаици като тези, взимат толкова отговорни решения.
Хайде, да речем - гпривото ще е безопасно. Остават още въпроси - каква ще е цената му, какво количество могат да доставят янките и кога и най-важното - какво ще правим с отработеното гориво след това? В момента руснаците си взимат обратно отработеното гориво, но нвероятно ще спрат ако ги отрежем. Тогава ще трябва да плащаме на някого или да строим хранилище, което ще надуе сметката с милиарди, а милиардите ги плащаме ние, обикновените граждани.
Може и токът да поскъпне ударно като водата и метана, ако се диверсифицира.
7.
Scrooge McDuck
30.07.2022 23:59:25
5
13
Само глупакът коментира Русия това, Русия онова. Трябва да се види дали алтернативата може да се ползва. В Чехия пробваха с гориво от Уестингхаус и за малко да стане голяма беля. А за Газпром експорт Сашо Кеша лъже като бай Мангау. Всичко, ще лъсне скоро.
6.
ГЕРБ.
30.07.2022 23:02:26
16
15
Мръсни, съветски парцали. Те си мислят, че руснака пуска аванта, защото са се одупили. Дали знаят каква опашка има, за да целунеш макарите на Путин? Мръсни, долни подлоги. За жалост Митрофанова е права.
5.
Kvo znachi divesifikacia
30.07.2022 21:41:15
5
2
Ve mindili?
4.
НеНеНе
30.07.2022 21:35:04
15
20
До тук само тъпаци са се изказали - от вашата диверсификация сме с тези цени и на този хал. Щом искате диверсификация плащате на краварите по-скъпо, за другите е важно да се плаща евтино без значение на източника - щото сме с ниски заплати в ЕС. Така правят Германия, Франция, Италия и другите дето са "прости".
3.
абе
30.07.2022 20:17:43
16
30
Комунистите пак ни дърпат назад. Искат да сме зависима държава а те да дърпат комисионните.
2.
anonymous
30.07.2022 20:16:36
15
25
хаха, вече им лъснаха гъзовете!
вижда се кой подкрепя зависимостите на България от Русия и кой иска да се намери диверсификация.
1.
Омир
30.07.2022 20:00:46
9
36
Не вярвай на комунистите дори когато носят дарове.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори