×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Една хартия на стената не е ОУП и в Брюксел не са овци


Една хартия на стената не е ОУП и в Брюксел не са овци
Арх.Виктор Бузев седеше на последния ред в залата, но съветниците не го поканиха да си каже мнението
Тема в развитие
виж още
скрий
26 Юли 2011, Вторник, 16:44 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

С този План не сте трети в страната, както ви се иска, а сте първи, но по глупост

Този скандален разговор с главния проектант, ръководител на екипа, спечелил обществената поръчка за изработване на Общ устройствен план Бургас, се проведе в коридора на Областна управа-Бургас, миналия четвъртък, по време на редовната сесия на местния парламент. Арх.Бузев беше пристигнал от Варна, за да се включи в дебатите по обсъждането на проекта. Но така и не му дадоха думата. Веднага след като мнозинството в ОбС прие тази точка от дневния ред – без никакви дебати и на бърза ръка, Бузев бе забелязан от екипа ни да напуска залата. Той седеше на последния ред, между журналистите, които обаче не го разпознаха. Ето какво каза Бузев, слизайки по стълбите:

- Арх. Бузев, какво става, напускате залата мълчаливо?

- Очаквах да ми дадат думата, но както виждате, не ми я дадоха. Тръгвам си за Варна.

- Доволен ли сте? Бургас одобри вашия ОУП?

- Да съм доволен?! Подигравате ли ми се? На едно от първите представяния на този план, аз пожелах на участниците той да е експертен, а не политически. Вие си гласувахте, за огромно съжаление политически ОУП и в следващите 20 години ще си го гледате. Изпълнявайте си го (гласът му звучи иронично и с огорчение).

- Казвате, че не харесвате това, което Вие самият сте свършил?

- Това не е моят ОУП! Да виждате случайно някъде подпис от мен или печат на „Студио Щрих“ООД, да виждате някъде да фигурират имената на специалисти от Обединение "Гео Щрих”, което е гражданско дружество, създадено между "Геотехинженеринг” ООД и "Студио Щрих” ООД, с цел съвместно участие на страните в него в обществената поръчка за изработване на Проект за ОУП на град Бургас?

- Може би е така, това е огромна документация. Прави впечатление, че е разписвана от арх.Калин Тихолов по-голямата част от нея. Може би Вие, като главен проектант, сте го поканили, да помага?

- Моля?! Аз този човек не го познавам, като изключим, че ми е бил преподавател в института. Аз нямам нищо общо с това, което се е получило. Нямам нищо общо с това, което бе залепено по стените на залата. Първо, това не е никакъв план, аз не мога да се унижавам да лепя хартии по стената, работил съм върху много сериозни задачи и това ме обижда.

- Защо не станахте да го кажете от трибуната?

- Как да го кажа, те се направиха, че не ме познават. Нали стана общинският съветник Валери Симеонов и ги предупреди, че приемат нещо в нарушение на законите. Аз от интернет разбрах, че днес на сесия в Бургас, вашият ОбС ще одобрява ОУП-а, никой не ме е канил. Вие тука си правите някакви планчета, изпълнявайте си ги.

- Вие сериозно ли говорите, да не сте пиян или дрогиран?

- Напълно сериозно. И казвам категорично, че нямам нищо общо с това нещо. Някакви хора вкарват кмета ви Димитър Николов във филм, от който трудно се излиза, защото по този ОУП ще се работят европейски проекти, а в Брюксел не спят. Там ще разберат, че тука си лепите хартии по стените, които нямат нищо общо с екипа, спечелил обществената поръчка. Не знам какви са тия хора, които са го работили това нещо. Защото мои партньори бяха от софийската „Геотехинженеринг“ - лесовъд, геодезист и ВиК-специалист. Дори да са ползвали тях, откъде са дошли останалите, не знам. Но със сигурност ще се наложи да обясняват.

- Вярно ли е, че арх.Тихолов, който очевидно Ви е изместил от ръководството на проекта на някакъв странен етап, бил специалист по камини и нищо не схващал от градоустройство?

- Първо, Тихолов не е от нито една от двете фирми, участващи в гражданското обединение, спечелило обществената поръчка за ОУП-а, той преподава в института по архитектура и строителство дисциплината „Вътрешен дизайн“, за проектирането на който мащабите са 1:1 или 1:10. А тук говорим за проектиране в мащаби 1:25 000 или 1:50 000. Вие, в Бургас, явно не схващате какво правите. Макар че тук всички му знаете частната фирма на Тихолов, с която сключвате договорите.

- Потресена съм, арх.Бузев. Но защо прокуратурата мълчи? И защо Вие си получихте парите за проектирането, а сега хвърляте в ужас всички ни?

- Получих авансово плащане за диагноза и обследване, около 10 процента от общата сума 95 хил.лв. Проблемът е, че главната ви архитектка Веселина Илиева става и защитава нещо, което не е ОУП, стават общински съветници и се пънат час по-скоро да се приема това нещо, защото трябвало да бъдете трети в България с ОУП. Ама не сте трети, направо сте първи с тази глупост.

- Кой Ви измести?

- Ние предадохме първата част – диагнозата, но от Общината спряха контактите си с нас, а по-късно узнахме, че са почнали да контактуват с Тихолов. Но в Брюксел не са овци, вие претендирате да бъдете част от транспортни коридори, да реализирате схеми по „Джаспърс“. Съжалявам кмета ви Димитър Николов, той е супер. Но Димитър Николов не е наясно с какви хора е заобиколен, в противен случай, досега трябваше да ги е разчистил. Да му е честито на мнозинството в Общинския ви съвет този ОУП, всичко хубаво ви пожелавам.

P.S.На следващия ден арх.Виктор Бузев е разпратил протестно писмо до всички съсловни организации на архитектите, с което сигнализира за случилото се в Бургас. Ако успеем до стигнем до текста на това писмо, ще го публикуваме. Очаквайте още едно скандално интервю по темата с фамозния ОУП на Бургас.


В категории: Бургас


11
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
11
Коментара по темата
11.
mxlakhqhfk
05.11.2011 21:03:43
0
0
jvwT7p , [url=http://hdzpysyumfmj.com/]hdzpysyumfmj[/url], [link=http://ubhgmdubxkbi.com/]ubhgmdubxkbi[/link], http://gnwfjqliioop.com/
10.
kbhhefnfcoe
03.11.2011 19:38:47
0
0
qM5vOb <a href="http://vqybugwpjevw.com/">vqybugwpjevw</a>
9.
jeirym
29.10.2011 18:44:25
0
0
6iynwo , [url=http://jygagrbffxga.com/]jygagrbffxga[/url], [link=http://fdwxkwzwrzjd.com/]fdwxkwzwrzjd[/link], http://pqhtobqoahqv.com/
8.
ubiexvxnbk
28.10.2011 16:15:53
0
0
aC8CuU <a href="http://swtnuuljlpqj.com/">swtnuuljlpqj</a>
7.
Char
27.10.2011 17:06:13
0
0
No complaints on this end, siplmy a good piece.
6.
ДАНС
27.07.2011 08:24:26
2
4
а нещата са прости, Митко има едни подарени земи от времето, когато беше СДС, които "вкара" за застрояване. Ще пратим на Б.Борисов документацията за сведение.
5.
смърт на герб
26.07.2011 19:06:39
2
6
Бреее!!! За села със затихващи функции също ли трябва ОУП???
4.
Петко
26.07.2011 19:01:48
2
4
Е това интервю е върхът на черешката!!!
3.
бургазлия2
26.07.2011 18:54:01
2
6
до всички, прочетете внимателно интервюто преди да го оплюете, за съжаление човекът е прав, това е истината един спечели конкурса, друг начерта плана, да продължаваме ли или пак ще вдигаме лозунги от типа "да живей", кой да живей софийските тарикати ли?
2.
БурГЪЗЛИЯ
26.07.2011 17:45:40
4
2
Ехоооо, бесовете, колко манги ви кихнаха ТИМ-аджии на вас и на Симеонов да прокарвате варненските интереси в Бургас? ПРЕДАТЕЛИ!
1.
Александър
26.07.2011 17:30:27
3
4
Тоя Бузев не беше ли архитекта на скандалния ОУП на Варна, който така и до ден днешен не може да бъде приет, като корупционен и удобен на ТИМ! Остава и протежета на ТИМ да ни диктуват развитието на Бургас. Марш в Гагаузко веднага и не пипайте Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори