×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокремълските радикали в НС се обявиха срещу Кьовеши и европрокурорите – били безконтролни


Прокремълските радикали в НС се обявиха срещу Кьовеши и европрокурорите – били безконтролни
Хората на Костадин Костадинов гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС срещу промените в Закона за съдебната власт, предложени от правителството
14 Юли 2022, Четвъртък, 17:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Парламентът прие на първо четене законови промени, подпомагащи работата на Европрокуратурата у нас

След като вчера „Възраждане“ поискаха България да наложи вето върху присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, от прокремълската парламентарна партия се обявиха и против Европейската прокуратура.

Днес Народното събрание (НС) гласува на първо четене промени в Закона за съдебната власт, предложени от Министерския съвет. Те предвиждат обособяването на европейските делегирани прокурори у нас като самостоятелна структура и създаването на подходящи условия за дейността им, включително чрез предоставянето на сграда.

Припомняме, че Европейската прокуратура заработи преди около година и бе оглавена от прочутата румънка Лаура Кьовеши, вкарала в затворите куп политици от северната ни съседка.

Прокремълските радикали от „Възраждане“ обаче се обявиха против предложените законови промени, а, фактически, и против съществуването на Европейската прокуратура.

В своя реплика към депутатка от „Продължаваме Промяната“ водачът на проруската националистическа партия Костадин Костадинов каза: „Чухме как, за да решим проблемите в съдебната власт, трябва да си внесем чужди независими прокурори. Иначе казано – щом са чужди, значи са независими. Иначе казано – могат да ни управляват по-добре. Тъй като обаче в доклада, който беше съвсем накратко резюмиран вчера и сега се запознаваме с него вече в детайли, има критика не само към съдебната, но и към законодателната и изпълнителната власт, моят въпрос към Вас, г-жо Димитрушева, е следният: следва ли, че трябва да си внесем, от Вашето съждение, освен чужди и независими прокурори, чужди и независими министри, чужди и независими депутати, за да сме сигурни, че чуждите и независими министри, депутати и прокурори ще могат да се справят с всичките посочени от Европейската комисия недъзи и недостатъци...“

Всъщност европейските делегирани прокурори у нас не са чужденци, както може би смята Костадинов, а българи. Те се номинират от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, председателствана в момента от главния прокурор Иван Гешев, но окончателното решение за назначението им е от ръководството на Европрокуратурата.

Срещу новия европейски орган се изказа и друг депутат от „Възраждане“ - адвокат Петър Петров.

„През последните няколко години се разнасяше една мантра от „Демократична България“, че, видите ли, с назначаването на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор есента на 2019 г. ще започне едно ефективно разследване на престъпления в България, свързани с евросредства. Тази мантра поизсъхна, защото се видя, че нищо подобно не се случи. И ето сега реформаторите, подкрепени вече и от „Продължаваме Промяната“, са измислили нова гениална идея, а именно да се създаде една конкурентна независима структура в прокуратурата, която да е подчинена на Европейската прокуратура, с мотив, че трябва да се изпълни един европейски регламент и че тази спасителна групичка европрокурори ще разследват ефективно всички тези престъпления, за които преди малко преждеговорящите споделиха, че се извършват в България касателно евросредства“, коментира Петър Петров.

Според него с промените в закона се създавала „една двойнствена структура, една конкурентна прокуратура, безконтролна структура в българската прокуратура“. На всичко отгоре, сметката щяла да се плати от бюджета на българския Висш съдебен съвет.

Този законопроект бил пореден израз на отказа от национален суверенитет. Той противоречал и на Конституцията. Това бил лош знак към българското общество.

Ако имало проблем в българската прокуратура, той трябвало да се реши в самата прокуратура, а не да се създава паралелна структура.

Освен това така или иначе прокурорите щели да работят с едни и същи разследващи органи у нас - МВР, Следствието, ДАНС. С този законопроект се казвало, че досега тези органи не функционирали добре, но с европейските делегирани прокурори това ще се промени.

Ами да се внесем тогава и европейски делегирани полицаи и служители на ДАНС, обяви иронично Петър Петров.

„Може да си направим даже с един законопроект, за да изпълним изцяло този регламент, да си направим и европейски делегиран съд, да разследва само и единствено престъпления с кражби от евросредства. Защо не го предложим“, добави депутатът. Можело да си внесем и европейски министър на правосъдието.

Емил Георгиев от „БСП за България“ обаче опонира, като даде примери как наши институции не реагирали след подадени сигнали за кражби на средства от европрограми.

„Подадохме сигнал в Брюксел, и оттам се задвижиха. В момента се води следствие“, посочи Георгиев за единия от случаите.

Петър Куленски от „Продължаваме Промяната“ (ПП) също не се съгласи с „внушенията“ на Петър Петров, че се създавала паралелна структура.

„Напротив. Ние не създаваме абсолютно никаква структура. Европейската прокуратура е създадена по силата на Регламента. Единственото, което правим с тези промени в Закона за съдебната власт, е да осигурим нормалното администриране, нормалното функциониране на европейските делегирани прокурори в България, както и тяхната финансова независимост при осъществяване на дейността им“, каза Куленски.

Иван Димитров от „Демократична България“ (ДБ) също реагира: „Г-н Петров, аз имам чувството, че Вие сте пропуснали дебата досега. Колегите от ГЕРБ обясниха много точно и ясно, че ние не създаваме нищо. Една нула. И че всичко е създадено вече от Европа.“

Имало съответен регламент за това. 

В момента единственото, което решаваме, е как да работи и как да се администрира тази прокуратурата, обясни Димитров.

Петър Петров обаче настоя, че се създава паралелна структура, която нямало да е под никакъв контрол от страна на българската прокуратура, а това според „Възраждане“ е лошо.

Тази паралелна структура можело да „дерибейства“ на територията на България, включително с използване на специални разузнавателни средства. И тези делегирани прокурори щели да докладват и да отговарят не пред нашите институции, а някъде другаде.

Законопроектът мина на първо четене с гласовете на ПП, ДБ, БСП, „Има такъв народ“ и „независимите“ депутати. Против бяха ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Партиите на Борисов и Доган имаха по-различни аргументи срещу промените. Те не разкритикуваха самата Европрокуратура, а текстовете от закона, които били неудачни, а някои – и противоконституционни.

След гласуването бургаският депутат от „Възраждане“ Цончо Ганев обясни, че бил срещу промените, защото те не защитавали българската съдебна система.

Според него с тях се давала възможност на брюкселски бюрократи да действат без никаква отчетност и контрол от българския съд и прокуратура. Това бил отказ от държавен суверенитет.

Правосъдният министър Надежда Йорданова също взе думата след гласуването. Тя отхвърли тезата, че се сформира нов орган или че се променя структурата на Европрокуратурата. Целта била да се създадат условия за работа на европейските делегирани прокурори у нас. Въпросът й бил поставен от Лаура Кьовеши.

Действително се ограничавали правомощията на българския главен прокурор, но това било въз основа на специален текст от еврорегламента. Според него не можело европейските делегирани прокурори да получават указания от лица извън Европрокуратурата.

Под въпрос е дали ще има време за окончателно приемане на поправките на второ четене предвид сериозната вероятност 47-ото Народно събрание да се разпусне идните седмици заради неразбирателството за сформиране на ново правителство.

 


В категории: Темида , Политика


Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
14
Коментара по темата
14.
Арагорн
15.07.2022 08:32:45
1
2
Поредната манипулативна повърня. Нищо конкретно за нормативните промени. Анализ на очаквани действия от тези европрокурори(+ и -), разходи за тях, нищо! Пак тъпни- прокремъл, антикремъл.
13.
_nib_
15.07.2022 08:24:55
2
17
Тези радикали са пробългарски...Но продалите се либерасти на мръсният американец са свикнали да работят против интересите на България.
12.
Турчин
15.07.2022 05:39:29
12
3
Не на русчиите комунисти доносници ционисти от гяурското дс дпс
11.
Амиии
14.07.2022 20:20:14
33
16
Кво да правят-ще гласуват както каже този,който дава пари!
Те затова са там.
А в гербавите и дпс пара бол
Малко ли години крадяха
10.
Тъй тъй
14.07.2022 20:07:19
13
31
Не са достатъчни Гешевците,сега и безполезни еврохрантютници ще трябва да храни този богат народ,за да може провалили се политици да баламосват наркоманизираните и алкохолозирани морални стожери,че правят някаква реформа.Лаура Кьорлъжи кога беше тука?За толкова месеца тъй ли не успя да спретне едно дело поне да замаже очите след толкова много сигнали и доказателства?Или и там гешефтурата пречи да свършат за пет пари работа? Нали можеше директно да се подават сигнали?За какво са ни тези посредници в такъв случай?
9.
Ха ха!
14.07.2022 19:37:37
36
18
Руския боклук карбидски вчера ретранслираше ТАСС новина за православни делфини в Сочи, които изкарали на плажа православна икона на Путлер. После се покри. Сега топката поемат други безмозъчни колеги, дето още живеят в съветския съюз.
8.
питанка
14.07.2022 19:06:10
14
38
Един и същи Лис_ицов пише тук еднотипните "мнения" !

Каква ми е на мен българският гражданин, дъщерята на еврейският, румънски Равин, Кьовеши ? Каква ми е ?

На Сергей Станишев, Соломон Паси, Надежда Нейски или Ивайло Калфин може да съплеменичка но на мен ми е ЧУЖДЕНКА !

Не знам какви са резултатите за три - четири годишното живуркане на тази структура т.нар. "евро прокуратура" не съм чул за някой разкрит у нас еврокорупционер. Осъдени НЯМА !

Вземи Гешев и удари Кьовеши !!!

Разликата е, че Гешев може и да го разкараме след още 5 години докато таз Кьовеши ще ни е пълна Господарка и на арменският поп не може да се оплачеш от нея.

Апропо Асен Василев смята да внесе и чужденци за митничари на Кап Андреево.
След като имаме и чужди войски у нас се пита :
КАКВО ОСТАНА ОТ БЪЛГАРИЯ а Лис_и -цов ?
Иска да изкарате, българските родолюбци "прокремълски" ама нещо не ви излиза интернационалната логика !
7.
и като са против
14.07.2022 19:01:22
36
16
ша го накривят на някого.......???
копейкаджии-смешници....
хахахаха
6.
do 2
14.07.2022 18:40:29
37
19
Това са отпадъчни продукти на руската, а не на българската политика. Това, че се вихрят в България е показно какви интереси имат.
5.
Гошо от Почивка
14.07.2022 18:13:54
41
13
Коцето Калки пак е прекалил с пикото, много го е изпилило. Купува само първо качество материал от ТИМаджийте във Варна с пачки от рубли. Удри, Коце!
4.
Коронотъпаци!
14.07.2022 18:12:17
28
44
Слагайте маските овце! Наведете се на американците и марш по плантациите !
3.
,,,..,..,..,.,..,,
14.07.2022 18:06:48
40
26
сиганина копейко е вреден за България. Опитва се да разделя и владее и от това което чета по форуми и соц. мрежи почти е успял. Успял е защото все още има много празни хора в България, които искат да лочат ракиджос по цял ден, а някой друг да ги оправя и да им подобри живота. Наивници
2.
Психо
14.07.2022 18:05:20
40
32
Мислех си, че след Волен българската политика не може да излъчи по-луд човек, но се оказа, че съм грешал.
1.
Бай....
14.07.2022 18:01:48
42
34
Тоя човечец, Костадинов, има биполярно разстройство!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори