×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо старата песен със задължителните маски няма да доведе до нищо хубаво


Защо старата песен със задължителните маски няма да доведе до нищо хубаво
Ако питате тези хора по темата, не е малък шансът да чуете: „Който сега иска да ни накара да сложим маска, да си сложи две и да спи вечер с тях”
12 Юли 2022, Вторник, 15:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Математици и експерти се задействаха, сякаш по команда, за да участват за пореден път в какафонията на ковид истерията

Старата песен отново се завъртя по изхабената плоча на новинарските емисии. Носенето на маски на обществени места буквално до ден-два най-вероятно отново ще стане задължително, но никой явно не се сеща, че това няма да доведе до нищо хубаво.

"Гениалната" идея идва от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), чийто директор – професорката Ива Христова, днес съобщи новината в национален ефир и заяви, че „трябва да реагираме сега”, защото после може да е късно. Нейното изказване днес е част от започналата преди десетина дни таргетирана атака, с която се цели по средата на политическата криза вниманието на хората да се отклони нежно към друга, по-важна, но и вече крайно изтъркана тема – ковид мерките.

Неясно е как от НЦЗПБ смятат, че могат да въведат изискване за задължително носене на маски, при положение, че такова предложение на този етап няма как да бъде облечено в нужното законодателство. Впрочем и в самото начало на ковид кризата, когато ситуацията бе много по-сериозна, заповедите на Министерството на здравеопазването също не бяха юридически изпипани. Нещо повече – конкретно тези за носенето на маски, противоречаха със Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, приет през 2016 г. по друга тема – тази с носенто на бурки.

В този смисъл изискването за носене на маска още от самото начало бе несъобразено със закона и така – нищожно. А това се превърна в причина повечето от административните наказания за нарушението на заповедтта на МЗ да отпадат в съда. Но това е друга тема.

Всъщност за т.нар. „предпазни маски” вече е ясно едно – тяхната фунцкия на този етап действа повече като признание на индивида за формално съгласие със законодателя, отколкото като защитна. Като един вид спазване на правилата на култа, в какъвто се превърна първоначално действително опасното заболяване и последващата реакция на правителствата по света в стил: „Вижте ни, правим нещо сега!”.

А истината е, че няма преки доказателства, които да показват ясно и еднозначно, че която и да е от въпросните мерки е помогнала в спирането на разпространението на заразата – нито носенето на маски, нито дезинфекцията, нито т.нар. „локдауни”. Всичко това обаче допринесе за масовото психясване на народа и отказа на определени медицински институции да лекуват пациентите, болни от друго, освен ковид. А това... имаше друг, много негативен ефект, който впоследствие бе описан абсурдно от институциите пред широката общественост като следствие на нашата собствена глупост – че не се ваксинираме, че не спазваме новите „правила”, че правим ковид партита, че сме „ганьовци” и т.н.

Носенето на маски, както от заразения, така и от незаразения, нямат сериозен ефект върху разпространението на инфлуенцата

Няма как маските да се върнат – под никаква форма и при никакви условия – срещу доброто старо заболяване. Дори и ако измислят ново, шансът хората да се вслушат в „съветите” на правоверните и винаги прави „експерти” е много малък, особено в разгара на лятото.

С това всъщност ще се съгласят дори и най-големите почитатели на ковид култа, обхванал планетата в последните 28 месеца, защото вече дори тези, които са ваксинирани с 3 дози и чакат четвъртата си, вече са преминали през заболяването по един или друг начин.

За това всъщност сочат и данните от МЗ, които ежедневно се публикуват на сайта им. Интересни са обаче изказът и формулировката: „62,39 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани”

В превод 39.71% от всички новорегистрирани в системата положителни тестове са на хора, които СА ваксинирани. А колко беше процентът на ваксинационно покритие?

С други думи – 37.71% от всички новозаразени са ваксинирани и то конкретно с продукт, който в началото гарантираще 100% защита, а впоследствие числото падна последователно до 90, 80, 70, 60, 50 и накрая стигна до – няма имунитет, ваксинирайте се отново. Сега мантрата е същата и вероятно такава ще остане до момента, в който на хората окончателно не им омръзне да слушат за ковид. А това явно още не се е случило.

Иначе за самото заболяване и изобщо нуждата или не от това да се взимат каквито и да е мерки също може да се каже доста. Към момента статистиката е категорична, че в България броят на смъртните случаи с „доказан” (каквото и да значи това, при положение, че PCR процесът в исторически план никога не се е използвал за диагностика, а антигенните тестове стават положителни на на практика случаен принцип) COVID са на толкова ниски нива, че заболяването може да се сравни вече обективно със сезонен грип. Отново важно в случая е да се види и черната статистика, за която от Министерството на здравеопазването учтиво ни информират всеки ден – починалите през последното денонощие например.

Тази информация е повече показателна за състоянието на здравната ни система и доверието на хората към медицината, отколокто към опасността от новия ковид вариант

И тук формулировката е интересна, защото “към момента няма записани в системата” или „все още не са въведени” не е равносилно на „НЯМА”. А и как при средна възраст на починалите от 79.4 г. те няма да имат придружаващи заболявания? Фактът, че такива в системата няма говори повече за състоянието на здравеопазването в България и доверието към лекарите, отколкото за смъртността от ковид. Подчертаваме още, колкото и грубо да звучи, че средната продължителност на живота в България е около 74 г.

Как може да сме убедени и че именно положителния тест на тези хора е причина за тяхната кончина? Всъщност това са въпроси, които се задават още от самото начало на пандемията и все още не са получили своя отговор, поне за пред широката общественост. Вероятно и няма и да го получат никога.

А новият „вариант” BA.5? За бъдещото обявяване на такъв предупредихме още в началото на годината и то бе неизбежно. В нашите „8 Странни прогнози за пандемията през 2022 г.”, „предсказахме”, че той ще е точно такъв, каквто беше ясно, че ще бъде – по-заразен, тоест разпространяващ се по-лесно от човек на човек и много по-малко смъртоносен, тоест ставащ причина за смърт все по-рядко. С други думи – вирусът, произведен в лаборатория или не, следва натуралния път на патогените.

Защо тогава да носим маски, че и да ни задължават да го правим и да ни заплашват с глоби? Няма обективна причина да го правим извън болниците и реално никога не е имало. Но говорещите глави мислят по друг начин – трябва да има мерки, защото иначе няма да има мерки.

В същото време дежурните математици вече завишиха прогнозите си – не 5, не 10, а 20 хиляди на ден болни ще имаме. Но ще са „скрити” повечето от тях. Тоест заболяването вече е толкова сериозно, че хората могат да го крият? Абсурд след абсурд.

И както днес чух младежи да говорят по улицата: „Тези, които искат сега пак да носим маски, да си сложат по две и да спят вечер с тях!”.

Може би вече го правят.

 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
До 12
14.07.2022 12:08:58
1
1
Извинявайте, но спрете с вашите глупости. До гуша ми дойде от малоумници като Вас. Или ще изпълнявате всички българи или мерките ще бъдат още по-строги като западните държави.
13.
Пешките се сменят, а кукловодите май са същите
13.07.2022 21:46:44
0
1
Когато някоя партия се оака във властта, какво следва? Маски, затваряне и един куп рестрикции за разсейване на тълпата?
Тоя филм го гледахме при Борисов. Фактът че се готвят да ни вкарат пак в същият филм ме навежда на мисълта, че кукловодите са едни и същи
12.
До 11
13.07.2022 09:01:32
2
4
Не само маска и противогаз трябва да носиш задължително и по всяко време. Дори е най-добре да сложиш скафандър. Лошото е, че той върви с тапа в гъза, че иначе като пръднеш, ще се задушиш.
11.
До 4
12.07.2022 22:50:03
16
2
Не съм съгласна с Вас. По принцип трябва всички сезони да се носи маска без значение дали е 30 градуса или повече. НО понеже има много българи които НЕ носят правилно маската, маската трябва да е НА носа, а не под носа, под брадичката. И нека да повтарям, ВСЕКИ СЕЗОН ДОРИ И ЛЯТО ТРЯБВА ДА СЕ НОСИ МАСКА.
10.
Dali?
12.07.2022 22:43:13
0
0
Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, приет през 2016 г. - а що пропускате чл3?

Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:
1. ако носенето на облеклото се налага:
а) по здравословни причини;
б) от характера на упражняваната професия;
в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;
2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;
3. когато със закон е установено друго.
9.
6matarok
12.07.2022 17:46:02
0
8
flegmite o6te ne sa polu4ili ot budjeta za KOVID propagandata i zatova puskat takiva statii, kato im zaredqt smetkata i 6te vidite kak 6te ima ot sutrin do ve4er strahuvane pla6ene, samo flegmanite sa vinovni za 4ast ot horata umrqli ot strah , DA ot strah ne ot kovid
8.
!!!
12.07.2022 16:48:07
3
28
Никакъв вариант не съществува да ме принудят да си слагам намордник!!!
Ще съдя до дупка всякакви измислени "санкции" ако с това тръгнат и ще ги спечеля всичките!
Но в същност цялата тази дандания е за отвличане на вниманието и за "мотивиране" на овцете да си сложат и от новата партида "ваксини" че те пък трябва да печелят пари!
Е, който иска, да си слага и по 5 маски наведнъж и по 100 "ваксини" подарявам им и "моите"!
7.
до 6
12.07.2022 16:35:59
4
23
ТАКИВА МЕРКИ ЩЕ ТИ ДАДЕМ,
ЧЕ ТОПКИТЕ НА МЕРКИТЕ ЩЕ ТИ ВИСЯТ ДО БРАДАТА...,,ТЪПАНАР ИЗСТРЪПНАЛ
6.
!!!
12.07.2022 16:28:49
30
4
Искаме задължителни моментални мерки, по 1000 случая на ден, заразата пак плъзна
5.
Флегс
12.07.2022 15:35:44
4
36
След като мислите така, тогава спрете да бъдете основен рупор на ковид истерията вече 2 години. Всеки ден по няколко водещи новини включвайки всички изказвания на математици и всяка паплач, дори единствената медия която всеки ден публикуваше списък с починалите! Спрете всяка една новина свързана с ковид... можете ли да си го позволите?!
4.
Бургас
12.07.2022 15:14:59
13
61
Маските са абсолютна глупост и само пълен идиот може да ги въведе повторно!
Впрочем, те не са забранени! Който иска, и сега си ги носи. Въпросът е да има избор, а не сулю и пулю да ме задължава да нося този парцал, камо ли пък сега в жегата?!??!! Айде, зимата иди-ела, ама на 30 градуса с маски?!?
3.
Лидка
12.07.2022 15:09:42
21
38
Браво флагман, сега нека да покажа на всички колко сте умни!
1) Показвате данни за инфлуенца, а не за Ковид!
2) Говорите за какафония, а забравихте как ревахте да ви приемат в болници със сатурация под 90!
3) Вие НИЩО не сте прогнозирали, защото сте едни журналисти, едвам избутали ФЖМК (и подобни), пишете с правописни грешки и не можете да си избършете дупето даже!
2.
Най-накрая!
12.07.2022 15:09:04
13
59
Най-накрая някой журналист да напише това, което повтаряме от самото начало на тази истерия! Време е всеки да си вземе решение и да ставаме срещу тези отявлени манипулатори. Започват пак бавно да ни варят!
1.
1.
12.07.2022 15:06:42
21
11
Слагайте им надморници,има животни,които са опасни и заразни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори