×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли да се разчита на PCR? Два поредни дни положителни проби се оказват отрицателни при повторен тест


Може ли да се разчита на PCR? Два поредни дни положителни проби се оказват отрицателни при повторен тест
Днешният случай от Царево и събитията от вчера в Благоевград водят до заключение, че вероятно е нужна нова методология в отчитането на броя заразени с коронавирус
27 Юни 2020, Събота, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В общи линии PCR тестът е толкова надежден, колкото теста на сциентологията, който открива вашата „истинска самоличност“, казва биологът и математик Дейвид Кроу

Днешният случай със заразените с коронавирус 7 човека персонал на бар в Царево е поредното доказателство, че е необходима нова система за изчисляване броя на положителните тестове. Тази сутрин официалното прессъобщение от министерството на здравеопазването посочи, че на територията на Бургаска област има 15 нови случая на коронавирус. По-късно стана ясно, че 7 от тях са в Царево. Няколко часа по-късно обаче от ръководството на заведението посочиха, че всъщност няма болен в персонала, тъй като са направени повторни проби, които са негативни за наличието на SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ COVID-19. 

Подобна бе ситуацията вчера в Община Благоевград, където бяха открити 7 нови заразени, а градът бе обявен за „огнище”. Последвалите проби на въпросните инфектирани обаче също излязоха отрицателни, което провокира кметът на Благоевград Румен Томов да сезира Районната прокуратура за „умишленост в обявяването на общината като огнище на COVID-19”

Така излиза, че веднъж обявени за положителни, след повторен тест се оказват отрицателни, но те не излизат от списъците на общия брой заболели. Въпросът реално е: Кой тест е по-показателният – първият положителен или последващите го няколко на брой отрицателни?

Всъщност проблемът вероятно се крие в естеството на PCR тестовете, които са измислени и реализирани от покойния Кари Мълис през 1984 г. като средство за борба и диагностика на вирусът ХИВ. Канадският изследовател, биолог и математика – президент на мозъчния тръст „Преосмисляне на СПИН” Дейвид Кроу изобличи още през април част от проблемите с PCR тестовете, калибрирани за коронавируса. В двучасово интервю с Селия Фарбер от Швеция – журналист в The Epoch Times и UncoverDC, той казва:


„Първото нещо, което трябва да знаем, е, че тестът не е двоичен/бинарен. Всъщност не смятам, че въобще съществуват тестове за инфекциозни заболявания, които да са положителни или отрицателни.Това, което правят лаборантите, е, че вземат някакъв континуум и те произволно казват, че тази точка е разликата между положителното и отрицателното.

PCR методът е наистина производствен метод. Започваш с една молекула. Започваш с малко количество ДНК и на всеки цикъл количеството се удвоява, което не звучи толкова много, но, ако удвоите 30 пъти, получавате приблизително милиард пъти повече материал, отколкото когато сте започнали. Учените прикрепят флуоресцентна молекула към РНК, докато я произвеждат. Излъчвате светлина с една дължина на вълната и получавате отговор, получавате светлина, изпратена обратно с различна дължина на вълната. И така, те измерват количеството светлина, която се връща, и това е техният заместител за това колко ДНК има. Използвам думата ДНК. Има стъпка в RT-PCR теста, където преобразувате РНК в ДНК. Така че PCR тестът всъщност не използва вирусната РНК. Така че логично става дума за едно и също нещо, но може да бъде объркващо. По същество в тези тестове има определен брой цикли, през които трябва да се премине до достигане на резултат”, казва Кроу и продължава:

В един документ намерих 37 цикъла. Ако не сте получили достатъчно флуоресценция в рамките на 37 цикъла, тестът се смята за отрицателен. В друга публикация границата е била 36. Тридесет и седем до 40 се смятат за „неопределени“. И ако сте попаднали в този диапазон, тогава сте направили повече тестове. Видях само два документа, които описват какъв е бил лимитът. Така че е напълно възможно различни болници, различни щати, Канада срещу САЩ, Италия срещу Франция, всички да използват различни стандарти за чувствителност към границата на теста за Covid. Така че, ако отсечете на 20 цикъла, всички биха били отрицателни. Ако отрежете на 50, всички могат да бъдат положителни.“, допълни биологът Дейвид Кроу, цитиран от otizvora.bg.


„В общи линии PCR тестът е толкова надежден, колкото теста на сциентологията, който открива вашата „истинска самоличност“ и след това ви казва, че трябва да дадете всичките си пари на сциентологията.“, каза специалистът.

В този смисъл възниква друг въпрос: Не би следвало данните за новозаразените да се обявяват не моментално след първата положителна проба на PCR тест, а след задълбочен анализ както на симптоматиката на пациентите, така и на резултатите от повторен тест или такъв, проведен по друга, по-сигурна методология?

Защото случаи като днешния в Царево и вчерашния в Благоевград могат сериозно да навредят не само на цели градове, но и на туризма – и по продължение – на икономиката в страната.
 


В категории: COVID-19


13
Коментара по темата
13.
ana
28.06.2020 11:45:02
1
5
a не може ли частните лаборатории да направят тест с резултат по желание
12.
До 11
28.06.2020 11:30:40
0
4
Прав си. Посред зима февруари наслагаха апарати за миене на ръце навсякъде, даже и в Морската. Случаите беха по 20 на ден. Забраниха на хората да излизат. Сега пуснаха хората масово да излизат, прибрахо апаратите за миене на ръце, спряха да дезинфекцират входовете. Къде е логиката? Кой гушна парите от апаратите за ръце?
11.
До Аз
28.06.2020 09:53:18
1
3
Баш "Годжи" е изгонил туристите от българското Черноморие! Търсите си виновни, всеки но не и вие с безкрайния си ламтеж и алчност. А за днешния антирекорд отново, никой нищо не споменава?! Дори и без онези спорни 7 теста в Царево, сме цъфнали и вързали! И нищо чудно, седмици наред воглаве с кмета и общината се държат сякаш не са и чували за коронавирус, или тръбят и дрънкат колко сме чисти откъм заразени с Covid, някакво райско неземно кътче, оазис някакъв сред всеобщата зараза! Изтъпани се и самият Кунчев и обяви да идвали туристите, че тук нямало заразени! Правили тестове на доброволци и неизвестно на кого още. Веднъж обявяват над 2000 теста, веднъж 150?! Къде е сега да каже нещо за "оазиса" без коронавирус!
10.
До баш вирусолога
28.06.2020 09:18:02
0
5
Няколко въпроса за размисъл.
1. В медицината или си болен, или не. Затова диагнозата се поставя според симптоматика, анамнеза, лабораторни изследвания. Няма такова животно да си хем положителен, хем отрицателен. Но днес може да си положителен, а утре - отрицателен. И обратно. Така че особен смисъл от това масово тестване няма. Говорим за конкретния човек. Какъв смисъл ти носи едно изследване, ако се чувстваш добре? Носителството не се лекува. Лекува се конкретният човек с конкретно заболяване. Но за някои лаборатории смисъл в изследванията има, и още как!
2. Неслучайно в началото се тестваха хора със симптоми. За да имаш реален поглед върху човека и да знаеш как да го лекуваш. Сега тестват, обявяват те за "заразен", на теб ти няма нищо, но те затварят вкъщи и ти съсипват бизнеса. Ще кажете - ама той може да зарази други. Ами нетестваните не могат ли? Каква е гаранцията там?
3. Тестът не е 100% сигурен. Както и тестът за бременност. Принципът е същият.
9.
Вирусолог до вирусолога
28.06.2020 07:52:04
4
2
Във Флагман всички сте едни видни вирусолози.
" Не би следвало данните за новозаразените да се обявяват не моментално след първата положителна проба на PCR тест, а след задълбочен анализ както на симптоматиката на пациентите, така и на резултатите от повторен тест или такъв, проведен по друга, по-сигурна методология?
Първо някои заразни нямат сиптоматика. Второ по-сигурна технология няма. Трето, ако има положителен в детска градина или болница, колко време предлагате да се прави анализ - може би 3-4 дни? А ако там учи вашето дете или се лекува вашият близък. Единственото панацея е да не се четат глупости. Не си налагайте малоумното мнение. То дори за вас не е добре.
8.
Кумба
28.06.2020 02:20:06
1
9
Не се подлагайте на PCR тестове специално за Бургас умишлено казват положително. Но уловката къде е? Подлагаш се на втори тест за да си сигурен и става отрицатен и след това следва трети тест който е най скъп. И накрая се оказва че си дал дар парите ей така на 2- та теста които са оказали отрицателни
7.
Перко с плувки на Халкидики
27.06.2020 23:23:47
2
21
Помните ли когато Генерал Перко казваше,че PCR теста е "най-сигурният в Света" и че има "99% успеваемост" и как бе против бързите тестове и как "няма да позволи на търгаши да харчат държавни пари"?? Сега ако има журналисти да проверят кой държи лабораториите,правещи тестовете и как изведнъж както бяхме "бедна държава,не можем да си позволим масово тестване" и се започна с "якото тестване" и по 3000 теста на ден?
6.
*********
27.06.2020 23:08:55
1
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
5
27.06.2020 22:50:09
21
5
Брей, отбор юнаци и дървени философи се събрали тук, начело с фашиста д-р Менгеле. Абе дървени философи, по-умни ли сте от всички лекари по света? Или тъпите конспирации са ви по-забавни?
4.
....
27.06.2020 22:00:14
4
23
Не! Не може да се разчита! Още от самото начало учени казват, че тия тестове не вършат работа.
3.
за някои мазнинката, за други - празнинка
27.06.2020 21:46:57
4
34
Както каза Мангъров, милионерите ще станат милиардери покрай пандемията. С тия тестове каква блажна баница ядат някои, не е истина. Дет вика баце: "да има мазничко"
2.
Гита
27.06.2020 21:44:19
3
41
Той президентът на Танзания хубаво ги нахрани онези лъжци от СЗО. Ама човекът има топки и не е алчен гъз като нашите, дето и майка си ще продадат.
1.
Аз
27.06.2020 21:15:10
5
41
Е да де, то това се знае от първите няколко седмици (за тези, които са си направили труда да прочетат какво е PCR тест)!
Къде е сега генерал "Годжи" да си посипе главата с пепел ... и да нахрани всички, които останаха без работа това лято заради теста който "изгони" туристите от черноморието ни?
На плаж в Гърция!
Жалко, че е забранено да се псува!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите
Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори