×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще стане, ако работим 8 часа на седмица, а не на ден?


10 Юли 2022, Неделя, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Да се работи трябва, дори и по малко. Това ни кара да се чувстваме щастливи

В последно време се говори много за промяна на работния график, например за преход от 5-дневна на 4-дневна работна седмица.

При това се предполага, че заплатата трябва да остане на същото ниво.

Докато някои спорят за ефективността на 4-дневната седмица, учени решиха да отидат малко по-далеч и да изследват какво ще стане, ако хората решат да работят по 8 часа не на ден, а на седмица, пише Профит.

Заседнали в XX в.

Повишаването на производителността на труда за сметка на внедряването на нови технологии, автоматизацията и роботизацията доведе до това, че на хората в много производства им е нужно по-малко време за изпълнение на стандартния обем работа, пише businessman.ru.

Получава се парадоксална ситуация. Активният работен период продължава максимум 4 часа, а останалото време служителите на практика прекарват в безделие. Разбира се, това не е така във всички фирми и предприятия, но в голяма част - да.

Ако служителят получава почасово заплащане, на него му е по-изгодно да работи на пълен работен ден. Работодателят също няма причина да пуска работника по-рано, макар да плаща за часове, в които не се работи. Това е така само на пръв поглед. Подобна схема на трудови отношения се оформи в средата на XX в. и към днешна дата е остаряла.

Стресът - чумата на XXI в.

Автоматизацията на офисната и производствената работа оставя все по-малко задачи, които самите хора трябва да извършват. При това отговорността нараства, тъй като се усложняват технологичните процеси, използват се скъпоструваща техника и технологии, които изискват висока квалификация.

Възниква парадоксална ситуация, когато физическото натоварване пада, а психологическото и умственото нараства. Емоционалното прегаряне на служителите става бич за много фирми. В Япония, където особено отговорно се отнасят към трудовите задължения, стотици хора в разцвета на силите си умират всяка година от преумора на работното си място.

Те страдат от хроничен стрес, недохранване, инфаркт или инсулт. Това изисква взимане на мерки.

В началото на юни 2022 г. над 3300 души в 70 компании във Великобритания стартираха 6-месечен пробен период, през който ще работят по 4 дни на седмица. Според инициаторите на експеримента, намаляването на стреса и подобряването на самочувствието ще съхранят производителността на труда на същото ниво.

От този експеримент зависи какви промени ще бъдат направени в трудовото законодателство през близките години.

Трудът облагородява човешката душа

Възможно ли на хората въобще да не им се налага да работят? С времето всички техни отговорности да се поемат от роботи и изкуствен интелект? Неслучайно през последните години се заговори за безусловен доход, подобен на пенсията, който позволява да се живее, без да се работи. Технически това вече е възможно напълно или частично.

И все пак човекът е същество социално. За него е важно да има принос за обществото, да се чувства полезен и да получава одобрение и награда. Неслучайно пенсионерите, излизайки в заслужена почивка, страдат от липсата на социални контакти.

Да се работи трябва, дори и по малко. Това ни кара да се чувстваме щастливи. Колко точно време обаче е необходимо, за да се почувстваме щастливи?

8 часа на седмица са достатъчни

Мащабно изследване от 2019 г. сочи, че на работното място е достатъчно да прекарваме само 8 часа на седмица, за да извлечем полза за своето душевно и физическо благополучие. От увеличаването на продължителността на работното време емоционалният фон не се подобрява пропорционално. Той остава на същото ниво.

Можем да сравним ситуацията с примера на витамин С, казва водещият автор на изследването Дайга Камераде. Има препоръчителна дневна доза, която носи полза на организма. Повишим ли я, това няма да донесе допълнителна полза. По-скоро ще навреди, допълва социологът.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
NWO
11.07.2022 07:45:43
4
1
Като набоцкат 3- 4 милиарда с ваксини които за уморят хората и за СПРАТ репродуктивните им функции
ЩЕ се изпълни глобалния САТОНински план/Голдън Билион -Златния Милиард/ Един милиард души население другите 6 МИЛИАРДА умрели от тромбози,инсулти инфаркти РАК ,радиация и вируси
Глобалния Елит 100хиледи и 900милиона РОБИ/умни и красивите/
РОБОТИ ,киборги обслужващ персонал
Тотален фашизоден електронен концлагер с ДРОНОВЕ,кучета роботи с автоматично оръжия,QRкодове за индетификация,електрони точкови пари,ГМО храна жмел от скорци хлебарки щурци и ГМО соя
2.
Без да съм професор
10.07.2022 21:29:36
4
4
Това, какво ще стане най-добре се вижда в гетата дето чакат на помощи.После и 10-те часа ще се видят много на някой изкукал професор и ще каже,че и два часа са достатъчни.Истината е,че намаляването на работата води само до повече зависимости,но не прави обществото по-добро, както се вижда от началото на индустриализацията.
1.
професор
10.07.2022 21:07:13
1
12
Това ми го беше казал един мой професор преди 20 години, докато следвах в Германия. Имаше интернационално изследване, което беше изчислило, че човек ако работи около 10 часа на седмица допринася на 100% за собственото си изхранване и за обществото. Трудът повече от 10 часа в седмица, бива открадван от псевдо олигарси, политици, престъпници и така държат хората в робство и ги експлотират. В хотелите по Черноморието например жените, които почистват стаите получават 10 пъти по-малко от една жена със същата работа, но в Испания или Португалия, а цената на хотелите са сходни. Значи нашите шефове на хотелите забогатяват на гърба на честният и работлив гражданин.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори