×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Над 40 ранени полицаи при протест срещу „френското“ предложение в Скопие


06 Юли 2022, Сряда, 11:00 ч.

Хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли „Молотов", пътни знаци, задържани са 11 лица

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия тази вечер протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония в тази вечер съобщават от местното министерство на вътрешните работи. Протестът започна пред сградата на правителството, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време, предава БТА.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме  пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон, предава агенцията. Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента, предава investor.bg.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

След известно време вербални атаки, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли „Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства - както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от ведомството.

По-рано във вторник премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо „което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС“.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена близост до парламента, където протестът ескалира, съобщиха, че отлагат планираното интервю с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Едва преди дни правителството на Северна Македония заяви, че започва консултации за намиране на подкрепа за предложение на Европейския съюз, което цели да отключи пътя на страната към блока. Началото на преговорите за присъединяване на балканската страна беше блокирано от България заради дълъг спор, свързан с историята и езика. България, която иска и гаранции за правата на своите граждани в Северна Македония, одобри преди две седмици механизъм, който при определени условия ще позволи на правителството да отмени ветото си върху преговорите за разширяване.

През последните дни премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе разговори с политическите лидери и представи пред парламента предложението на ЕС, което се стреми да удовлетвори исканията и на двете страни. „Имаме предложение, което включва нашите бележки и ясно изразените ни позиции", каза Ковачевски. „За да изградим официална позиция като държава, започнахме широк консултативен процес“.

Ако той намери подкрепа за споразумение с България, двете страни ще подпишат протокол, който ще ги насочи към разрешаване на куп исторически и културни спорове. Това може да отключи и преговорите на ЕС с Албания, друга балканска кандидатка.

Подкрепеното от ЕС споразумение има за цел да облекчи съмненията сред балканските страни, че блокът все още е ангажиран с разширяването на фона на опасенията от нарастващото руско влияние в региона. Притесненията им, че ще бъдат изоставени, се засилиха след началото на войната в Украйна, което накара лидерите на ЕС да ускорят решението за одобряване на статута на Украйна и Молдова като кандидати за членство.

Северна Македония е изправена пред множество препятствия по пътя си към западната интеграция. Преди да се присъедини към НАТО през 2020 г., тя трябваше да промени официалното си име, за да разреши спор със съседна Гърция.


В категории: Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
До 4. (3)
06.07.2022 18:26:09
0
2
Те познават българина, който е бил при тях - в чужбина! От него си правят изводи за цялата нация и оттам са негативните нагласи... усещаш ли на къде бия, “живеещ в чужбина”?
5.
До 4
06.07.2022 14:30:16
0
4
Как да ни обичат сърби и македонци мамата си е.а ли мръсни са в червата !
4.
3
06.07.2022 13:46:47
3
2
Живея в чужбина и ще ви кажа, че българите никъде не ни обичат. Срещам се и със съседите от държавите около нас. Само негативи.
3.
Що е маке,
06.07.2022 12:02:08
0
5
Все е лай.но
2.
Haha
06.07.2022 11:45:34
0
6
Тия май наистина не са българи .
Българите са по смирени и тихи .
1.
Сволоч
06.07.2022 11:07:18
0
8
Тези определящи се като "народа" са едни агресивни пропадняци разбиращи единствено от тояга.

Бой с пали, газ, и водни оръдия мамка ви анархисти дейба
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се време във вярност на арабски благородник Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се време във вярност на арабски благородник Овдовялата хашемитска принцеса е сключила тайно брак с първия братовчед на йорданския крал Абдула II - принц Гази бин Мохамед Арестуваха кандидат-депутат след бясна гонка с полицията Арестуваха кандидат-депутат след бясна гонка с полицията Отказва проба за наркотици "Хелс Китчън" е по-интересен отвсякога, ясни са финалистите "Хелс Китчън" е по-интересен отвсякога, ясни са финалистите Един от участниците ще спечели пръстен с диамант Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тя бе напъдена от интригантското шоу Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин
Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори