×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не им се хващайте на кукичките! Не е въпрос за личността и качествата на Никола Минчев...


Не им се хващайте на кукичките! Не е въпрос за личността и качествата на Никола Минчев...
Свалянето на председателя на НС е политически акт, част от парламентарната политическа конкуренция
17 Юни 2022, Петък, 15:06 ч.
Автор: Стоян ИВАНОВ

А за политическа борба в рамките на демократичните процедури

Отучиха ни да мислим в политически категории, втълпиха ни, че всичко трябва да е лично и по възможност злобно до изпростяване и физическа агресия.

И продължаваме да кълвем на пропагандни кукички. "Съвместната подписка", която били направили ИТН, ГЕРБ, ДПС и хората на Копейкин, всъщност е парламентарна процедура (писмено предложение). Тя се изисква от един документ със силата на закон, наречен "Правилник за организацията и дейността на Народното събрание". Цитат от него: "Чл. 5. (1) Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени:

1. по тяхно заявление;

2. по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители..."

От своя страна свалянето на председателя на НС е политически акт, част от парламентарната политическа конкуренция. Мнозинството се разпадна, отиваме към гласуване на вот на недоверие и евентуално предсрочни избори. Ще започнат всякакви позволени и не съвсем позволени от същия този правилник процедурни хватки с цел оцеляване на правителството. Точно при прилагането на тези процедурни хватки председателят на НС не е "пръв сред равни", той разполага със значителни правомощия. Сегашният председател вече демонстрира, че е склонен да прилага такива хватки в полза на управляващите в момента. Свалянето му и замяната му ще дадат същите правомощия на друг - вероятно излъчен от партиите, които подкрепят вота на недоверие. Тоест не става дума за личността и качествата на Никола Минчев, нито за управляваща коалиция между партиите, които го свалиха. А за политическа борба в рамките на демократичните процедури. Минчев не е нито първият, нито последният свален предсрочно председател на НС. (Лично аз смятам, че той ще има сериозно бъдеще в политиката, ако продължи да се занимава с нея.)

И България не е изключение - такава процедура е практика в страните с развита демокрация. Помните ли, че спикерът (председателят) на британския парламент неотдавна бе свален? Ами на Конгреса в САЩ - след като демократите си върнаха мнозинството?

За финал: Не им се хващайте на кукичките!

 

*Коментар от профила на журналиста и публицист Стоян Иванов. Заглавието е на Флагман.бг.


В категории: Политика


Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
18
Коментара по темата
18.
Протестъри ли?
17.06.2022 20:30:58
0
8
Ами, ами! Пропаднали "революционери". Фамилна традиция. Родатата - комунисти, та чак сталинисти. Отрочететата - зелени, та чак розови и червени. И затова е този цирк. А и утре, събота, е необикновен ден. По улиците на София отново ще премине София Прайд - традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс, интерсекс и куиър хора). "Протестъри" и "прайдисти" ще се слеят в едно цяло. Ще бъде празнично!
17.
Боят настана,срещу душманите ПППП
17.06.2022 19:49:51
1
8
В знак на несъгласие "Възраждане" организира протест пред Народното събрание във вторник от 17 ч. За този ден са планирани и дебатите по внесения вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков. По този начин Костадин Костадинов на практика намериха повод да съберат свои привърженици пред парламента. Не е изключено да има и контрапротест в подкрепа на кабинета и да се стигне до сблъсъци. Възможно е протестът да е организиран като "превантивна мярка" за народните представители от "Възраждане", след като вчера стачкуващи пробиха полицейския кордон и опитаха да настигнат отиващите си късно вечерта депутати.
16.
Възнаграждение от мафията
17.06.2022 19:31:57
1
15
По 3 млн. евро са предлагани от “Промяната” за недостигащите 7 депутати, коментират избраници в кулоарите
Отцепниците станаха 6
Симеонов излезе придружен от друг депутат-отцепник
15.
Продажниците от промяната
17.06.2022 18:56:46
3
18
Правителството на мафията ще се опита да прикрие провала си в енергийната и финансовата политика чрез изкуствено ескалиране на напрежението и противопоставяне на гражданите чрез протести.
14.
Дрън дрън
17.06.2022 18:21:37
17
5
Новата коалиция иска да лъже и да маже, ама ние знаем какво става.
Удариха чекмеджето, газта, на лукойл кражбите и резултата е налице.
Крадци, лъжци и родоотстъпници!
13.
ПППП МАФИЯТА ВЪН С ПРОСТОТО НАЧЕЛО
17.06.2022 17:46:59
7
20
Всички тролчета на промяната, да се хванат за ръчички с меки китки и танцувайки леткис, на Прайда!
Там Ви е мястото да се дамгосате с маймунска шарка, та да се познавате по-лесно и да не може да се преструвате на нормални и честни!
12.
ДО 3 ИВАЙЛО СВИНАРЧЕТО
17.06.2022 17:21:52
8
3
ДЕТУ СТАНАЛО ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ–ТАКЪВ АБСУРД НЯМА В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ АМА ИДИОТИ КАТА ТЕБ СЕ ГОРДЕЯТ С ТОЗИ ФАКТ!!!!!!!!!!!!!!!ТА НА ВЪПРОСА ТИ В""ГНИЛАТА ""ДАНИЯ НЯМА МАФИЯ В ПАРЛАМЕНТА !!!!!!!!!И С НАШТА ""МАФИЯ ""///срастване на власт и престъпност///ПАК СМЕ ПЪРВИ В СВЕТА ТУК НЕЩАТА СА 2 В 1 ХАХАХА !!!!!!!!ХАЙДЕ СВИНАРЧЕ ХОДИ СИ ПАСИ СВИНКИТЕ И СИ МЕЧТАЙ ДА СТАНЕШ ГОЛЯЯЯМ МАФИОТ ХАХАХА НЕЩАСТНИК!!!!!!!!!!!ЗАСЕГА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ДА ОБСЛУЖВАШ МАФИЯТА!!!!!!!!!!
11.
до скоро
17.06.2022 17:20:15
6
16
Младите отошли спонтанно на протест.
СКОРО ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ГЛАДНИТЕ И ТОГАВА НЕ МИ СЕ МИСЛИ!!!
10.
до малоумния трол
17.06.2022 17:09:26
9
17
Първо вземи слез от капс-а. От толкова поемания отзад явно вече не усещаш на какво седиш. Верно, че поддръжниците на Кирчо и Кокорчо сте от другия бряг, ама има си гей-парад, там може да се изживявате...
Като говорим за мафията - и аз викам ВЪН от Министерски съвет. ВЪН харвардските измамници и крадци!
Да ти припомня тролска подлого, че преди година говореха за 10 милиарда, дето се крадяли. Къде са сега тези пари? За купуване на депутати ли отиват? Или за мисирките? Или за боклуци като теб?
При всякакви положения не са при народа!
Дано следващата седмица кабинета да падне, тогава Кирчо и Кокорчо ще се уредят с раираните дрехи.
9.
МАФИЯТА ВЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.06.2022 17:08:34
12
3
НОВИЯ ЗАКОН ЗА КПКОМПИ НЕ Е САМО ЗА ""ПАРЛАМА ""//за наши и ваши //И НАЧЕЛО С РАШКОВ ЩЕ ИМ КУНФИСКУВА ИМАНЕТО ЗА КОЕТО СА ПОЛАГАЛИ """МАФИОТСКИ""ТРУД НА ТЪМНО///по опасен и стресиращ от този на миняора дет съ бъхти под земята///ХАХА ТО не е нужно дори да ги вкарват в пангото те ще се споминат от мъка хахa
8.
ДО 3 СВИНАРЧЕТО ИВАЙЛО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.06.2022 17:06:33
9
2
ДЕТУ СТАНАЛО ЦАР ХАХАХА !!!!!!!!!!!!НЯМА ТАКЪВ АБСУРД В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ !!!!!!ТА ТЪПИ МИ ИВАЙЛО –ИДИОТО В ""ГНИЛАТА"" ДАНИЯ НЯМА МАФИЯ /срастване на управление с престъпност///!!!!!!!!!!ПАК СМЕ ПЪРВИ В СВЕТА ЩОТО ТУКА САМИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ С ВЛАСТ СА И ПРЕСТЪПНИЦИ //има една много интересна история с ""КАПТАГОН""която мухлясва в разни секретни каси с гриф ""секретно""///!!!!!!!!ТА СВИНАРЧЕ НОВАТА ВЛАСТ ИМ НАМЕРИ ЦАКАТА ИГНОРИРАЙКИ ""ПРИКРИВИАТУРАТА И МАФИЯТА СИ ЗАДЕЙСТВА ПРОКСИТАТА //чрез откраднатите от нас милиарди //Е ТОВА СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА СВИНАРЧЕ !!!!!!!!!!АЙ СЪС ЗДРАВЕ ХОДИ ДА СИ ПАСЕШ СВИНКИТЕ !!!!!!!!!!!!
7.
Някой
17.06.2022 16:56:08
8
10
Май Стоянчо и той лапа от общинските парички… Голям защитник на крадливото статуткво!
6.
*********
17.06.2022 16:49:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
Абе Стоянчо,
17.06.2022 16:46:06
2
9
ми ти цяло чипаре си заложил бе.
4.
МАФИЯТА ВЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.06.2022 16:46:00
12
3
НОВИЯ ЗАКОН ЗА КПКОМПИ НЕ Е САМО ЗА ""ПАРЛАМА ""//за наши и ваши //И НАЧЕЛО С РАШКОВ ЩЕ ИМ КУНФИСКУВА ИМАНЕТО ЗА КОЕТО СА ПОЛАГАЛИ """МАФИОТСКИ""ТРУД НА ТЪМНО///по опасен и стресиращ от този на миняора дет съ бъхти под земята///ХАХА ТО не е нужно дори да ги вкарват в пангото те ще се споминат от мъка хахa
3.
Ивайло
17.06.2022 16:41:04
11
21
Стига с това МАФИЯТА ВЪН!
Кажете ми една държава,в която така наречената МАФИЯ да няма представени в парламенти и правителства свои хора?!
Не съм фен на Бойко,но с какво сега в Бг е по-добре за обикновените хора?
2.
МАФИЯТА ВЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.06.2022 16:36:11
13
8
ПРОБЛЕМА НА КРАДЦИТЕ Е ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАТ ВСЯКА СТОТИНКА ОТ ИМАНЕТО СИ ПРЕД КПКОМПИ //там не ги пази чадъра на ПРИКРИВИЯТУРАТА////
1.
МАФИЯТА ВЪН
17.06.2022 16:32:11
15
7
ТО Е СЪВСЕМ ОЧЕВАДНО ЧЕ МАФИЯТА СЕ СТРЕМИ ДА ОТЛОЖИ ИЛИ СЪВСЕМ ДА СПРЕ ВЛИЗАНЕТО СИ ПРИ БАЙ СТАВРИ!!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби
4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори