×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Това ли е най-красивата тв водеща в България, вижте очарователната Филипа Огнянова


14 Юни 2022, Вторник, 18:59 ч.
Автор: Флагман

Считам, че всеки един от нас, водещите, трябва да има свое екранно присъствие и почерк в поведението, казва тя

Водещата на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1 Филипа Огнянова е една от най-стилните дами в телевизионния ефир, която се откроява с класа и изискано излъчване. Преди дни тя бе отличена със специалната награда „Мис тв чар“ за своя професионализъм и екранно присъствие. Това се случи на церемонията „Мъж на годината“, организирана от Дарик радио. През март Филипа Огнянова се завърна като водеща в екипа на „По света и у нас“ заедно с Даниел Михайлов, след като в края на 2020 г. излезе в майчинство. Тя започва своя професионален път като репортер в БНТ, а след това е сценарист, редактор и водещ на предаването „Денят отблизо“. През 2013 г. става редактор, впоследствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на „По света и у нас“, пише вестник Ретро.

- Г-жо Огнянова, получихте наградата „Мис телевизионен чар“. Как се чувствате с короната за най-красива тв водеща?

- Наградата ми бе връчена от Дарик радио. Много съм признателна и благодарна и за мен е удоволствие, че са избрали мен, въпреки че отсъствах от ефира повече от една година заради раждането на сина ми Филип. Както казах и на церемонията, приемам това отличие не само като оценка за външния вид, защото невинаги зависи от нас как изглеждаме. Оценявам по-скоро професионалната и интелектуалната стойност на тази награда като признание за журналистическата професия и работата в новините.

- Всяка вечер пред зрителите се появявате с усмивка и в перфектна визия. Какво ще кажете обаче на онези, които мислят, че излизате просто да съобщите новините? Каква е динамиката на деня ви до финалния момент пред камерата?

- Чувала съм доста хора да коментират как винаги са си представяли, че водещите се появяват в офиса си един час преди да излязат в ефир, и само изчитат новините, които са се случили през деня. Това не е така ни най-малко. Когато съм на работа, а и не само, постоянно се старая да съм информирана за случващото се у нас и по света. Това става с постоянно гледане на телевизия и следене на онлайн източниците на информация, които вече хората използват приоритетно. Разбира се, като водещ в общствената медия се старая да концентрирам вниманието си върху достоверни източници и проверени агенции, сайтове, медии, за да може информацията, която получаваме в нюзрума, да е максимално достоверна, обективна и всеобхватна. А иначе на пръв поглед професията на водещ изглежда много привлекателна, така е, излизаме гримирани, във форма, усмихнати, но трудът е през целия ден. Специфичното за централните новини е това, че в тях се дава картината на деня. Всичко, което се е случило до този час, трябва да бъде подредено по такъв начин и така представено на зрителите, че да задържи техния интерес, да провокира вниманието им. Това е основното предизвикателство в нашата работа – да не пропуснеш новина, въпреки че има ограничено ефирно време, и тя да е от обществено значение за аудиторията.

- Как минава един ваш работен ден?

- Ставам много рано, дори да не съм на работа – обикновено в 6 ч. Не само защото така денят е по-дълъг и можеш да свършиш повече неща, а и защото е необходимо да си информиран какво се случва, какво предстои, как ще бъдат доразвити новините, фактите, събитията, които текат всеки час. Сега обстановката е особено динамична и заради войната в Украйна и там новините също се получават дори ежеминутно. При пристигането си в телевизията отварям сайтове и информационни агенции, преговаряме с екранния ми партньор Даниел Михайлов, с редакторите и продуцентите на какви събития са репортерите и започваме дискусията за подредбата на новините в емисията.Разбира се, преди да застанем пред камерата, на жените водещи ни правят грим, прическа.

- Как избирате тоалетите си за ефир?

- Всички тоалети за седмицата са ни приготвени от стилистите на телевизията. За визията не предявяваме претенции, защото екипът тук се справя много добре. Но основното, на което аз държа, е да се чувствам удобно в тоалетите, които ми предлагат да облека, и да не изглеждам неподобаващо.

- Има обаче доста примери за недобре облечени тв водещи.

- Това е странно, защото има основни правила – например не са подходящи бялото, райетата, големите бижута... Но тенденциите сякаш се променят или просто възгледите на някои стилисти стават по-модернистични.

- Бихте ли разказали за някоя по-инфарктна ситуация в нюзрума?

- Има доста такива, но веднага се сещам за една. Може би най-инфарктната ми се случи през 2018 г., когато Тръмп бомбардира Сирия. Телефонът ми звънна в 4:20 сутринта и директорът на новините ми каза, че ще правим извънредно студио. Директно от леглото се качих в едно такси, пристигнах в телевизията и направихме няколкочасово студио за тази международна ситуация.

- „По света и у нас“ е запазената марка на БНТ и най-авторитетната вечерна емисия в ефира, как се поддържа това ниво?

- Както казах, БНТ е обществена медия и смятам, че освен да информираме, образоваме и забавляваме, основната ни функция е да предоставяме на хората обективна и вярна информация. Затова мисля, че „По света и у нас“ се приема от аудиторията като най-надеждния източник на информация в ерата на фалшивите новини и водовъртежа от всевъзможни канали, които имаме днес. И смятам, че това се дължи не само на лицата на телевизията (дори може би най-малко на тях), а на целия екип в нюзрума – продуценти, редактори, репортери. И това е традиция и устойчивост, която спазваме ежедневно. Все пак новините на БНТ „По света и у нас“ са на над 60 години.

- Някои водещи вметват коментари, усмивки и въобще се „заиграват“ със зрителите, допустимо ли е това?

- Не бих си позволила да коментирам колеги и смятам, че не е етично. Считам, че всеки един от нас, водещите, трябва да има свое екранно присъствие и почерк в поведението. Но ние сме там, за да съобщим фактите, а не да ги квалифицираме или коментираме. Разбира се, трябва да се показва емоция, но тя е много минимална и премерена. Все пак новините са различни, има тъжни, весели, сериозни, културни, политически. Но е забранено да се коментират. Нашата роля е да съобщаваме фактите на аудиторията такива, каквито са и както са се случили.

- Визията все пак е едно от най-важните неща за тв водещата – суетна ли сте и как поддържате формата си?

- Суетна съм дотам, че да изглеждам спретнато, приемливо, стилно. Както казах, за ефирната ни визия се грижат стилистите, но предпочитаният от мен стил за ежедневието също е елегантният. Просто така се чувствам по-добре, дава ми увереност, спокойствие. Иначе се старая да тренирам, въпреки че с малко дете е трудно. 3-4 пъти в седмицата правя система от упражнения за цялостен тонус. Не ходя на фитнес.

- Почитателка ли сте на марковите дрехи и бижута?

- Всяка дама държи да изглежда добре, въпреки че не смятам, че за да изглеждаш добре, е задължително да носиш скъпи и маркови дрехи. Това е въпрос на вътрешно усещане за стил.

- Конкуренцията в тв ефира е жестока, особено при дамите –  усещате ли стрелите на завистта и как се справяте с това?

- Не съм усетила завист до момента, тъй като смятам, че успешната реализация в професията се дължи приоритетно на това, което можеш, а не на това как изглеждаш. На това какви умения имаш и как се позиционираш в телевизионната среда. Но дори не смятам, че по принцип би трябвало да има такова чувство между колеги в телевизионния ефир. Всеки от нас се развива индивидуално и би следвало да продължи в тази посока, а не да изпитва подобни чувства към останалите. Това пречи и вреди, бих казала.

- Какво правите след емисия, как релаксирате?

- В пълна тишина. Когато се кача в колата, спирам радиото, не вдигам телефона. Необходими са ми няколко минути тишина до момента, в който се прибера вкъщи, където като всеки човек вечерям, ако детето все още е будно, се радвам да го видя и лягам, защото на другия ден се повтаря същото.

- На колко стана синът ви Филип?

- На година и три месеца.

- Как балансирате между майчинството и натоварения журналистически график?

- Не бих се справила без подкрепата на семейството ми. Изключително безусловно и отдадено ми помагат и разбират невъзможността да има плаващо присъствие от моя страна вкъщи, защото графикът на новините си е график и той се променя само в доста извънредни обстоятелства. Нямаше да успея да се върна след една година майчинство без помощта на близките ми.

- Малкият Филип има ли гледачка?

- Не, с роднините ми се справяме.

- Как прекарвате времето със съпруга си и сина си?

- Обичаме да пътуваме. Тъй като Филип е още мъничък, сега пътуваме на кратки разстояния, основно в България. Освен разнообразие за детето е разтоварване и за самите нас. Обичаме да посещаваме манастири и църкви около София, да се разхождаме в планината и в малки български градчета с традиционна кухня.

- Кой е най-ценният подарък, който ви е правил съпругът ви?

- В живота ми в момента най-големият подарък е моят син.


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
5
Коментара по темата
5.
Доста точно
15.06.2022 21:40:31
0
0
...турски сериал за голямогъзи...
4.
Kykla sglobena pri doktor Enchev
14.06.2022 22:50:26
1
1
Az otna4alo za kasabava q pomislih taz posle za Margarita mihneva
3.
Турски сериал
14.06.2022 22:28:47
1
3
2 А точно. Много са ми смешни такива. Направо по калъп ги леят, ще кажеш че хем са от една партия, хем са и като някаква секта. Голяма глава, брадясала, натъпкана в костюм, всичко с папионки, до вчера бил с потника и ланеца. Фотостудио с балончета, изкуствени тортички и прочее бутафории. То е някакъв кич в кича. И това масово, от няколко години.
2.
1234
14.06.2022 20:12:16
4
6
Toz ciganaki boss li e
1.
Мери
14.06.2022 20:01:06
5
7
Не ми харесва тази жена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори