×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кирил Петков за 146 г. от Априлското въстание: Във време на изпитания най-важно е обединението


Кирил Петков за 146 г. от Априлското въстание: Във време на изпитания най-важно е обединението
Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение, каза премиера
01 Май 2022, Неделя, 09:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

По-късно през деня премиерът ще участва в честванията на годишнината в град Копривщица

Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи сърца и мечта за свобода, които точно преди 146 години - в славния Април на 1876 г., въстават срещу османското владичество. Това написа премиерът Кирил Петков във Facebook по повод отбелязването на годишнината от Априлското въстание. 

„Героизмът им е неописуем. Напояват с кръвта си земята на Копривщица, Клисура, Панагюрище, Батак и още десетки селища. Със саможертвата си приковават погледа на цяла Европа. Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото - увлякло цялото българско общество с една цел – свобода“, пише министър-председателят. 

„Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си. Затова днес трябва да продължим да живеем според завета на нашите предци – заедно, в съгласие и съхранявайки българския дух“, посочва Петков. 

„На този свят ден от сърце пожелавам на всеки един българин да се гордее с Родината си, да бъде отговорен към себе си и обществото, за да имаме България такава, каквато я искаме!“, казва още в поздрава си премиерът. 

По-късно през деня премиерът ще участва в честванията на годишнината в град Копривщица. Там Петков ще положи цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще участва в откриването на честванията на Априлската епопея и ще наблюдава спектакъла „Първа пушка“, възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.


В категории: Политика


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
лъчо
03.05.2022 11:48:44
0
1
Вън американските марионетки от България!!!! Възраждане на власт!!!!@
16.
Вълкът от Ванкувър
01.05.2022 14:45:57
0
6
Хитрецът (Trickster) като архетип в аналитичната психология на Юнг олицетворява психологическите качества, въплътени в образа на културен герой, който е умен и забавен, но повече или по-малко лишен от морални задръжки и в разрез с общоприетите норми често прибягва до хитрости и измами, за да постигне своите цели. В митологията, фолклора и религията на различните култури този архетип може да бъде представен в лицето на божество, дух, антропоморфен образ (някакво животно) или човек, на чиито номера и прегрешения обикновено се гледа с насмешка, но ролята е почти винаги положителна и нерядко свещена. В редица култури героят е също и хитрец. Редица митове от цял свят приписват заслугата за прогреса на човечеството на някакъв самозванец, дръзнал да наруши божествените повели или природните закони. В гръцката митология например Прометей открадва огъня от боговете, за да го даде на хората. Затова местните хитреци от фолклора не бива да се поставят под общия знаменател на модерната западна представа за типичния мошеник. Както поведението на литературния герой Бай Ганьо например е осъдително, така „у коренно американския хитрец можем да видим откритост към разнообразието и парадоксите на живота, която до голяма степен липсва в модерната евро-американска морална традиция“.  Trickster в буквален превод от английски е мошеник, измамник, но в положителния смисъл на думата негодник. Като архетип по определение и в контекста на българската културна традиция е по-правилно да се каже хитрец или дори чешит, като забавен чудак, който постъпва по необичаен за всички останали начин.

Типичен пример за такъв архетип е главният герой в много приказки, които разказват за Стария крал, който търси подходящ жених за дъщеря си Принцесата и подлага кандидатите на няколко изпитания. Много храбри и доблестни принцове и рицари се провалят в тези изпитания, докато не се появи простия, беден селски момък. Със своето остроумие и хитрост, всместо със сила, той побеждава змея или някакви други злодеи и преодолява препятствията благодарение на необичайния си подход. Така най-малко вероятният кандидат печели, в случая ръката на Принцесата.

В литературата на XX век опасният чар на злосторника, но и способността му да обърне нещата изцяло в положителна насока, е изобразена блестящо в романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, в лицето на професор Воланд (Сатаната) и членовете на неговата свита.

В списъка с широко популярни негодници на модерната култура влизат редица анимационни герои като Бъгс Бъни и много други герои от поредицата на Warner Bros. „Looney Tunes“, Брад Симпсън от „Семейство Симпсън“, Блу от „Домът на Фостър за въображаеми приятели“, герои от комиксите, като злодея от поредицата за Батман Жокера. Както Пениуайз клоуна от „То“ на Стивън Кинг, това е олицетворението на Злия клоун от американската популярна култура. В игралното кино популярни негодници са герои като Скитника на Чарли Чаплин, Маската, капитан Джак Спароу от „Карибски пирати“ и много други.

Лукавите божества в митологията са палави и непослушни. Умишлено или без лоши намерения те изиграват боговете или крадат от тях, но нарушавайки божествените повели или природните закони, често правят услуга на хората. Тези самозванци могат да бъдат хитри или глуповати, или и двете и често предизвикват смях дори в случаите когато са издигнати в култ или играят главна роля в някакво свещенодействие.

В митологията и ритуалните практики на редица автохтонни култури от Сибир и Северна Америка гарванът или койотът играе ролята на хитреца, дръзнал да наруши първичния божествен порядък и с кражба или измама създава света такъв, какъвто е днес, създава човека, или е носител на светлината (огъня) в човешкия бит.

В гръцката, римската, славянската и редица други митологии културният герой е често и хитрец. Като божества или герои с лукав характер се открояват гръцкият титан Прометей, който открадва огъня от боговете, за да го даде на хората, героят Одисей, гръцкият бог Хермес – римският Меркурий, славянският бог Велес, скандинавският Локи и др.

В българските приказки за животни ролята на хитреца обикновено играе хитрата лисица Кума Лиса, която в съвременните вицове е изместена от тариката Зайо Байо. В битовите приказки централно място заема фолклорният герой Хитър Петър, който е хитър, остроумен и дори лукав, но е останал в съзнанието на българина като положителен герой, за разлика от своя наследник Бай Ганьо. Литературният герой на Алеко Константинов Бай Ганьо става нарицателно за отрицателните черти на българина, който макар и прост е изключително изобретателен в лъжите и измамите. Във вицовете Бай Ганьо се явява като типичния българин, който в дадено съревнование надхитрява останалите участници (англичанин, французин, руснак и др.) с нестандартните си постъпки или изказвания, без да се притеснява, че става за срам и посмешище. Селският хитрец по традиция е на особена почит сред българите, но напоследък неговите положителни качества все повече се изчерпват и от чешит се превръща в тарикат и далавераджия.
15.
Цв
01.05.2022 14:39:12
0
7
Ооо, най-после си прочел История на България за 4и клас! Позор си ти за България!
14.
Киро Мустафа-Клишето
01.05.2022 13:52:01
0
5
13-ти,стига пиши глупости.Точно САЩ са супер разединена страна,а либералните другари,за които гласуват тези от палатките и гетата се мъчат да изчегъртат този патриотизъм и да подменят патриотичната основа,а именно Конституцията.Толкова горди и такива патриоти бяха,че бутаха паметници наред.Отделно подопечната им Антифа развяваше Съветски знамена.И те ли са русороби?
Колкото до Априлското въстание хубаво е Киро Мустафа да ни припомни за евроценностите на Дизраели и компания и за военната помощ от манлихери,уинчестъри и топове, които ни предоставиха Великите сили.
13.
До12
01.05.2022 13:08:30
4
1
Е и какво общо има това с обединението за което става дума в тази статия??? Богати и бедни има и в Америка .Даже по бедни от нас спят по улицата на палатки във всички големи градове на USA .Но това хич не им пречи да са най големите родолюбци И най важното и обединена нация в света.Защо ?? Защото политиците им са родолюбци и патриоти А тук половината русороби!
12.
Корадо Катани
01.05.2022 12:59:37
1
9
Олигархията. Това е мрежа от 15 000 лица, които са заграбили 200 милиарда и те фактически доминират икономически, политически и дори в социалната среда в страната", припомни Миленов.
"Връщаме се на това какво има в службите. Аз съм го казвал, правили сме протести пред ДАНС. В службите има цялостна, всеобхватна информация за всички престъпни схеми, които се случваха в последните 32 години", отново припомни бившият служител на службите за сигурност, който е виждал нещата отвътре.
"В 150 страници подробно е описано каква е ролята на службите, прокуратурата, съда, както и на всички останали държавни органи в спомагането на организираната престъпност, а не в противодействието й", каза той и уточни, че тези 150 страници са от негов разпит след като е напуснал службите през изминалото десетилетие.
"В България всичко онова, което знаем като мутри, като икономически лица олигарси, са кръгла нула. Те не са мафиоти. Мафиотите са политиците и назначените от политиците на висши ръководни длъжности в трите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна". твърди Росен Миленов.
11.
Бург
01.05.2022 12:57:51
5
1
Обединение хубаво ама държавата е проядена от национални предатели русороби За тях русия е като слънцето ,въздуха и тн .А русия е враг на България . С тях обединение в името на свободна българия в свободния свят е невъзможна!!! Забрана на русофилски партии и изгонване на агентите им в президенство, служби и армия И тогава обединението на българите ще е безпроблемно.
10.
Boo
01.05.2022 11:34:00
3
16
Боклук!!! Оставка!!!
9.
ИВАН БЕЗДОМНЬЙ
01.05.2022 10:59:29
0
8
НЕКОЙ ДА Е ВИЖДАЛ ЕДИН ЧЕРЕН, ДЕБЕЛ КОТАРАК? ;) ТЪРСИМ ГО, ЧЕ БАНДАТА НА ДУХАЧИТЕ НИ ЕБ... МАЙКАТА! :)
8.
БЕЛОМОРКАНАЛ
01.05.2022 10:56:29
3
8
КАКТО КОЛХОЗНИТЕ ДУХАЧКИ ДЪРЖАТ РУБЛАТА ЕВТИНА, ТА НА ЗАПАДА ДА ИМ ИЗЛИЗАТ ПО-ЕВТИНО РЕСУРСИТЕ И ПРОСТИТУТКИТЕ, ТАКА И БЪЛГАРСКИТЕ ДУХАЧКИ ИЗНАСЯТ ЦЕЛИЯ ТОК ОТ КОЗЛО-ХУЙ, ЗА СЪРБИЯ И ТО ЗА БЕЗ ПАРИ :) ТЪРКОЛИЛА СЕ 1 ДУХАЧКА, ТА НАМЕРИЛА, ДРУГА ДУХАЧКА! :) ВЕЧ-НА ДРУЖ-БА! ДУ-ХАЙ! ТЕ ГО! :)
7.
ЕЙ ДУХАЧ!
01.05.2022 10:53:16
1
8
МОЖЕ ЛИ ДА ДАРИМ 1 ЗАПЛАТА ЗА ОЩЕ 1 КОЗЛО-ХУЙ НА СРЪБСКАТА ГРАНИЦА, ТА ДА ИМА ПО-ЕВТИН, ДОТИРАН ТОК ЗА СЪРБИТЕ? :)
6.
ЕЙ ДУХАЧ!
01.05.2022 10:51:18
0
9
ИЗКАРАЙ ДОГОВОРИТЕ ЗА ИЗНОС НА ТОК КЪМ ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ! И ОНЯ, МНОГО ТАЙНИЯ, ЗА ИЗНОС ОТ КОЗЛО-ХУЙ, КЪМ СЪРБИЯ, ЗА БЕЗ ПАРИ :)
5.
Като го слушам този
01.05.2022 10:01:32
1
28
Все едно говори през гугъл преводач…
4.
Стефан Бургаски
01.05.2022 09:55:35
0
20
В отговор на това защо нашите държавници и управници гледат чуждия интерес, а не националния: защото националния интерес е затрупан дълбоко в прахта и никой не иска да се цапа да го изрови... А виж сега поне в момента - чуждия интерес е по-доходен за тях от националния и затова така.
Националния интерес може да бъде преследван, ценен, отстояван и съхранен единствено при условие, че се познава историята на България - такава в чистия й и неизкривен вид!!! А нашите "мили родни депутати" дали помнят нещо от това, което са учили по история? Дали са прочели една Българска историческа книга, написана от историци? Дали са посетили поне едно място в страната ни с историческа стойност и ценност? НЕ, съмнявам се да са го направили... Ако бяха - нямаше да си вирят дупето със свалени шорти подавайки го към навирилите "дебелите пръти" еврогейски и америпедалски "партньори" (интимни партньори имам предвид).
3.
Тони
01.05.2022 09:52:50
0
33
Прав е Киро за обединението!
Успя да обедини хората срещу управлението му, така както Бойко успя да обедини всички нормални хора срещу себе си!
Бойко и Киро- двете страни на една и съща монета! И двамата ги очаква бунището на историята, след това което причиниха на собствения си народ.
2.
Ае
01.05.2022 09:36:14
0
41
Кире,кво на боли нас за Украйна че да минаваме през изпитания,няма ли един държавник да гледа националния интерес ,не чуждия!
1.
Сински
01.05.2022 09:10:35
1
50
Не се хващам. Кирчо с неговия български език и постоянни лъжи, май искал да каже. “най-важно е ОБЕДНЯВАНЕТО” , даже успешно се получава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори