×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жители на Константиново скочиха срещу разширението на пясъчната кариера


Жители на Константиново скочиха срещу разширението на пясъчната кариера
Местните се събраха и обявиха против инвестиционното намерение на "Андезит" да разширява в кариерата край селото
29 Април 2022, Петък, 15:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Хората са категорични, че ако се допусне да се копае на 20 метра дълбочина в землището на селото ще се стигне до свлачища и къщите им ще пропаднат 

Над 200 жители на село Константиново в община Камено се събраха в голямата зала на читалището, за да изразят недоволството си от инвестиционното намерение на фирма „Андезит“ ООД (стопанин на кариерата в селото, както и тази кв.Горно Езерово, б.а.) да копае пясък на метри от границите на населеното място. На събранието присъстваха кметът на общината Жельо Вардунски и председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев. 

Кариерата е експлоатирана от тази фирма от 2005 година с 35-годишен концесионен договор, показа справка на Флагман.бг в Националния концесионен регистър. 

Кметският намесник на с. Константиново Вяра Стайкова обясни пред Флагман, че е изпратила сигнал до всички възможни институции и е уведомила общинския кмет Жельо Вардунски за случващото се. 

Мнението на жителите на селото било категорично: "Никой не иска пясъчната кариера да се разширява толкова близо до къщите им, защото има редица опасности.". Към момента над 200 човека са поставили подписа си върху петиция, с която се настоява инвестиционното намерени да не се реализира.

Радвам се, че ръководството на община Камено е зад нас. Ако се реализира това, което фирмата иска да направи, има голяма опасност от свлачища. Голяма част от къщите в селото са построени по наклон, някои нямат достатъчно дълбоки основи, а почвата в района е рехава. „Андезит“ ООД възнамеряват да копаят на дълбочина от около 10-20 метра, след което да покрият терена с т.нар. „водно огледало“. Каква е гаранцията, че ако изкопаят един огромен ров дълбок 20 метра, половината къщи няма да се срутят? А главният път между Бургас и Средец, който изведнъж ще се окаже като мост?“, коментира пред Флагман Вяра Стайкова.

Тя бе категорична, че хората от с. Константиново нямат никакво намерение да мълчат. Те ще се борят за правата си до последно, защото се страхуват от последиците, които могат да се случат,  ако кариерата бъде разширена.  

Флагман се свърза и с кмета на Камено Жельо Вардунски, който е присъствал на срещата на жителите на с. Константиново преди няколко дни. Той уточни, че според него, фирмата има проблем с документите и реално не може да осъществи намерението си, поне на този етап.

„Разбира се, това ще го потвърдят или отрекат компетентните институции, но екологичният им доклад е в сила за срок от 5 години, а този срок е изтекъл. Опреди 10 години има промяна в климата в района и според мен е нужно да се изготви нов доклад да се види могат ли или не могат да копаят още 20 метра надолу. Хората се притесняват, че ако се издълбае един такъв трап, една част от селото може да се свлече надолу“, каза Вардунски.

Той подчерта, че това не е единственият проблем. Ветровете в района, особено следобед, винаги духат от езерото към селото. Това ще стане причина при изкопните работи, които ще се извършват на повърхността, цялото село да бъде под атака от фини прахови частици и съответно въздухът да се замърси значително. Има сериозни притеснения и за пътя Бургас-Средец, коментира още кметът.

„На срещата присъстваха много хора. Толкова не съм виждал на събрания по политически кампании. Говорят за граждански неподчинения, за протести. Те пазят домовете си и не искат тези изкопи на метри от къщите им“, допълни кметът на община Камено.

Село Константиново през последните години се превърна в притегателен център за много млади семейства, включително и чужденци, желаещи да живеят близо до Бургас. За десетилетие броят на жителите в селото е нараснал – тенденция, която е непозната за малките населени места. 

Общинският съвет в Камено наскоро гласува за разширяване на детската площадка в центъра на Константиново, а тази годин предстои и изграждането на фитнес на открито. Селото е живо, с много млади и будни хора, а за това, че в него има пълно разбирателство между жителите свидетелства срещата за пясъчната кариера, на която те в един глас обявиха позицияита си срещу разширението ѝ. 

По официална информация, след последното преброяване, жителите в селото са около 220. Тази бройка обаче е поне 3 пъти по-голяма, тъй като огромното мнозинство от живущите нямат постоянни адреси.

Преди повече от десетилетие друго инвестиционно намерение, този път в Бургас, бе напът да превърне едно от най-красивите места в града в спомен. Става въпрос за връх Шилото, чийто югозападен склон бе превърнат в лунен пейзаж от тогавашния концесионер на каменната кариера „Автомагистрали – Черно море“ АД – Шумен. 

Тогава с общи усилия на граждани, Общински съвет, депутати и природозащитни организации, разбиването на склона бе прекратено, а днес бургазлии все още могат да се порадват на красивата гледка от върха, която се разкрива към града и залива.
 


В категории: Камено


Автор
11
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
11
Коментара по темата
11.
Italiano
29.04.2022 20:35:20
0
2
Prane na pari mi v polski izvor ?na sred nivata
10.
Калчо
29.04.2022 19:53:01
0
6
Тим марш от Константиново
9.
До 7
29.04.2022 17:38:54
0
9
Найстена си прав във черни връх почти всички къщи са напукани поне мойта във всички стай и отвън навсякъде е напукана след ремонт затваряйте ги тези кариери даже на хората прозорците им падат от това гърмене хора от черни връх дайте да направим протест за гърмежите на кариерата
8.
*********
29.04.2022 17:38:25
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
Кара тепе
29.04.2022 17:20:40
0
8
В Черни връх същата работа. От гарменето в кариерата ни се напук84аха къщите. С жалбите си палят печките, изруди.
6.
wtf
29.04.2022 16:11:23
0
5
До 5.Опии
То пак като имат улици било то и с кратери е добре.В Банево има райони и такива нямат.Яко в калта до ушите.Оня наместник ли е какъв е не го знам но да не го занимават.Заплатката да върви.
5.
Опии
29.04.2022 15:54:18
0
8
Прави са хората. Но....не може ли вместо фитнес на открито,да пооправи улиците,кмета Вйрдунски. 20 години в кратери....
4.
ha ha
29.04.2022 15:39:50
0
4
hilqdi signali za karierata v banevo i nishtooo kuchetata laqt kervana si varvi
3.
до 1
29.04.2022 15:37:42
0
5
мисля че хората са много повече,но няма чуваемост и кариерата е общинска и е срещу хората а случаят с Константиново общината е с тях, и то не веднъж кмета Върдунски е бил с хората!!!Най мръсен е въздуха в кв Банево но всички ди мълчат,дори има баневци на който им харесва че има кариера
2.
Ветрен Банево
29.04.2022 15:32:50
1
6
Елате и вижте какво се случва в кв Ветрен и кв Банево,пълен хаус….разбири пътища,преминаващи тежкотоварни камиони буквално на метри от къщите на хората, пълен шок институците мълчат защото тези камиони отиват към кариерата в кв Банево,а какво става там не е за говорене…… пълен парадокс!!
1.
wtf
29.04.2022 15:30:47
0
11
Така се прави а не като в Банево 20 души на кръст се събират срещу кариерата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори