×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С газовия рекет Русия иска да свали правителството и да разедини ЕС


С газовия рекет Русия иска да свали правителството и да разедини ЕС
Предлагам като антикризисни мерки намаляването на законовата лихва при просрочия и увеличаването на прага за задължителна регистрация по ДДС, казва икономистът Мартин Димитров
28 Април 2022, Четвъртък, 11:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Съветвам кабинета да заведе дело в Арбитражния съд, както Москва постъпи с АЕЦ “Белене”, казва депутатът и председател на икономическата комисия

Мартин Димитров е роден на 13 април 1977 г. в София. Завършил е Френската езикова гимназия и УНСС. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика. През 2005 г. е избран за народен представител от ОДС, а през 2009 г. става председател на СДС. От 2009 до 2013 г. е съпредседател заедно с Иван Костов на парламентарната група на Синята коалиция. В момента е депутат от “Демократична България” и председател на парламентарната комисия по икономическа политика. В пространно интервю той описва няколко стъпки, по които може да се върви към минимализиране на щетите от това, че "Газпром" спря газа за България от вчера.

- Очакваното се случи - “Газпром” ни спря кранчето, г-н Димитров. Прави ли са тези, които смятат, че това е “газова бухалка” на Русия, и трябва ли да се поддадем?

- Това е форма на рекет, защото България има един перфектен търговски договор с “Газпром”, а подобни договори не могат да бъдат едностранно прекратявани, започвайки с искане да се плаща в рубли, при положение че в него има договорена валута за плащане. Това е много грубо погазване на международния договор и съветвам кабинета да проучи всички възможности и да заведем дело в Арбитражния съд по същия начин, по който Русия постъпи към АЕЦ “Белене”.

- Допускате ли, че “Газпром”, като спира подаването на Полша и България, се опитва да разедини ЕК, която да не действа единно в отговор?

- Без съмнение едната пряка цел на Русия е буквално да бъде свалено правителството. Другата цел е ЕС да бъде разединен, като бъдат използвани газовите доставки като средство за това.

- Да се върнем към България – защо след толкова години непрекъснато говорене за диверсификация на доставките се оказахме в ситуация да сме зависими само от един доставчик? И то “Газпром”, който показа, че договорите не означават нищо?

- Ние от 10 г. говорим по тази тема и обясняваме, че диверсификацията е ключова. За тези 10 години правителството, което управляваше - това на Борисов, нищо не направи и на практика я спря. И България в момента е най-зависимата от всички останали държави, никой не е в нашето положение. Липсата на диверсификация винаги е била риск за националната ни сигурност, в момента го виждат много хора, но ние много отдавна сме го видели. През всяка от тези 10 години настоявахме за газовата връзка с Гърция, предложихме ЕС да купува газ, като голям купувач може да договори по-добри условия. Настоявахме България да се включи като съакционер в газопровода за Гърция и тя наистина го направи.

- Знаете ли подробности от план Б на кабинета - кой ще “замести” доставчика ни, за да няма режим, както вече обеща енергийният министър? Чува се, че азерският газ ще е недостатъчен, че гръцката връзка още е неизползваема, а и че дори да получим достатъчни количества газ, той ще бъде с 30-40% по-скъп?

- Не знам детайли от плана на правителството. На тяхно място обаче бих го представил пред парламента и бих получил парламентарна подкрепа. На тяхно място бих отговорил на въпроси и бих казал какво правя.

- Какво още бихте ги посъветвали да направят като първи стъпки?

- Според мен, на първо място, веднага трябва да бъдат договорени допълнителни количества газ. Знаете, че вече се правят сделки, при които не е нужно количеството газ да се доставя до съответно място. Той може да дойде и през Гърция, и през Румъния. Въпросът е къде са свободните количества, знае се, че в Азия има такива. Така ще се осигури газ до май месец. Тогава ЕК най-вероятно ще е постигнала целта да договаря количества при по-изгодни условия. Другото важно нещо е през лятото, когато цените на газа исторически са били по-ниски предишни години, защото консумацията пада, да се напълни на 100% Чирен, не само на 18%. Сега има война, което усложнява ситуацията, но дано пак цените са по-ниски. Трябва да дебнем този момент. Газовата връзка с Гърция да бъде пусната в експлоатация и договорените количества азерски газ да бъдат купени.

- Как ще се отрази спирането на газа на икономиката ни, на бита ни и най-вече на цените? Може ли това да ни вкара в инфлационна спирала?

- Основният проблем в момента за инфлацията е войната. Другото са косвени развития, свързани с военните действия. Нарушено е производството на селскостопанска продукция, нарушени са производствата на стомана, има проблем с доставки на горива и свързаното с тях поскъпване на храни, горива. Ключовият въпрос е кога тази безумна война ще свърши. Докато има война, ще има инфлация. Дотогава ние не можем да спрем инфлацията, но можем да я намалим.

- Преди ден шефката на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че инфлацията може да трае по-дълго от очакваното. Въпреки че тя е вносна в голямата си част, казвате, че виждате  инструменти на парламента и на кабинета, с които да я свием в по-поносими темпове?

- Имам няколко много конкретни предложения. Една от мерките, които предлагам, е за стоки с по-голямо поскъпване като горива, храни и други да се премахнат бариерите пред вноса на ниво ЕС за 6 месеца. Подобно решение е в правомощията на ЕК.Това ще увеличи вноса в ЕС, а като се увеличи предлагането, цените се успокояват. Това не означава, че няма да има инфлация за тези стоки, но ако стане факт, поскъпването ще се намали в пъти. Това е изключително интелигентно решение, което сме се разбрали нашият евродепутат Радан Кънев да го защити на всички възможни форуми. Изпратили сме го и като въпрос от парламентарния контрол до министъра на финансите и до премиера.

- Гледате ли към намаляване на акцизите и на ДДС?

- Втората мярка, която сме предложили, е намаляване на акциза за горивата. Защото акцизът е измислен да намали потреблението на горива с екологична цел. Така или иначе обаче, когато цените са високи, потреблението намалява. И тук виждаме възможност да се намали наполовина акцизът, като дори ЕК в момента да не гледа благосклонно към тази идея, ние и няколко други държави трябва да продължим да го предлагаме. Третата мярка с антикризисен характер е намаляването на законовата лихва при просрочия. Тази мярка вече е проект, който сме внесли в парламента.

- Защо законовата лихва е антикризисна мярка, какъв е механизмът, по който действа като такава?

- Много е важно да се разбере. Много хора закъсняват с плащането на сметки - към парно, ток, вода, телефони. И им се начислява най-високата от целия Европейски съюз законова лихва - основен лихвен процент плюс 10 процентни пункта. Т.е, един човек, като започне да изпада в несъстоятелност, и при висока наказателна лихва отива при колекторските фирми. Ние казваме така - защо да чакаме да отиде при колекторите, защо държавата да съучаства в усложняването на финансовото състояние на граждани и фирми, които са притиснати от обстоятелствата?! За да стигат по-малко хора и фирми до колекторите, предлагаме основен лихвен процент плюс 4 за гражданите и основен лихвен процент плюс 8 за фирмите. Това е мярка, която представих пред колеги от различни политически сили, те оцениха, че е смислена, и се надявам да бъде приета. Като антикризисна мярка предлагаме да се увеличи прагът за задължителна регистрация по ДДС - от 1 януари 2023 да стане 100  000 лв., а от 1 януари 2024 г. – 166  000 лв. Ако питате защо толкова - защото има европейска директива. Този праг е много важен за малките фирми, защото оставя възможността, който иска, да се регистрира доброволно при каквито и да било обстоятелства. Това е огромно разтоварване на административна тежест. И тук виждам огромен потенциал малките фирми, притиснати до стената, да вземат глътка въздух.

- Не споменавате обаче диференцираните ставки по ДДС, които тревожат съня на много финансови министри, включително и сегашния…

- Ефектът от тях е неясен за цените за крайния потребител. Ако се мисли въобще за такива ставки, единственият сектор, в който виждам смисъл да се направи, е за тока, парното и газа, защото това са регулирани цени, при които се гарантира ефект за крайния потребител. Единствено при тях такава мярка би била смислена.

- Русия е наш основен доставчик и на горива. Можем ли да очакваме и там някакъв опит за шантаж? Следите ли какво прави единствената ни рафинерия? Вие вече попитахте какво прави представителят на държавата в “Лукойл”. Какво прави, знаете ли?

- Аз дори зададох писмен въпрос към министъра на енергетиката дали представителят на държавата в “Лукойл” изготвя писмени доклади за своята дейност. Отговорът, който получих, е, че няма такива доклади, т.е. той не се отчита и не работи съвместно с правителството. А би трябвало съвместно с правителството да имат общи действия и да дава отчет за своята дейност. Защото и доставките на петрол са под риск. При тях е по-благоприятно, че имаме задължителни запаси за поне три месеца. Извън това България, а и целият ЕС трябва да бъдат готови да заместят руския петрол с друг. И това да се мисли, преди да се случи.

- Казвал сте, че докато няма конкуренция и при горивата, цените ни ще са високи. Само смяната на състава на КЗК ли ще разплете този възел, или са нужни и други мерки?

- В две посоки трябва да се мисли. Смяната на състава на КЗК е едната - мандатът изтече, бе удължен с две години, което е много лоша практика, защото те нямат право на втори мандат веднага. А би трябвало регулаторите да са с ясен мандат. КЗК е единственият орган, който има правомощия да защитава конкуренцията и в този смисъл имаме нужда от силен състав. Освен това обаче има и други действия. Знаете колко години ние задаваме въпроса с достъпа до данъчните складове. За да внасяш горива, трябва да имаш достъп до данъчен склад. По-добър достъп, повече конкуренция.

- Ще успее ли кабинетът да се опази от изкушението да вдига доходи в отговор на инфлацията, а това да доведе до ново вдигане на цените?

- Много е трудно при война да се привличат инвестиции. А точно в тази посока трябва да се гледа - и чрез плана за възстановяване, и чрез други програми, които да бъдат така насочвани, че реализацията на проекти и реформи да благоприятства привличането на инвестиции. Защото, ако ръстът на заплатите е на база по-висока производителност, те вече не са проинфлационен фактор. Усилията обаче трябва да са насочени към инвестициите и тук виждам възможност за обща европейска политика. Опитът от пандемията показва, че веригите за доставки могат сериозно да се нарушават. Сега при войната се вижда същото. И може да има обща европейска политика за това важни индустрии да бъдат разположени в периферията на ЕС, включително България, Румъния и други, а не в далечни дестинации, защото така се гарантира сигурността. Ако искате, наречете това една политика на икономическа сигурност, с която в периферията да бъдат разположени ключови производства, така че каквото и да се случи, веригите да бъдат гарантирани.

- Споменахте, че една от целите на Русия е свалянето на сегашното правителство? То ще издържи ли?

- Не мога да правя такива прогнози. Но ще кажа, че за Европа е важно да издържи и да не се поддава на рекета, който Москва се опитва да прилага. Това правителство трябва да се фокусира в правенето на важни, неотложни неща. Иска ми се първо да се решат проблемите, преди да има избори. Така че се надявам външната заплаха да изиграе консолидираща роля в България и всички много отговорно да си дадат сметка, че е време да си обединим усилията и да свършим полезни неща, да преодолеем очертаващите се енергийни кризи. А за избори има време. Когато икономиките се стабилизират и войната, надявам се, да е свършила.

Източник: 168chasa.bg




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
18
Коментара по темата
18.
Дано дойдат нови и по-читави
28.04.2022 23:30:51
0
1
То провителството е готово да си ходи.
Лошото е че може да се върне толупа начело и да ни доразкатае фамилията
17.
Мда
28.04.2022 19:54:24
0
0
Дайте ги на съд, както те ни осъдиха да им платим 1 милиард за Белене. Сега да ни ги върнат с лихвите.
16.
XX
28.04.2022 16:45:19
0
1
Единствено гласувалите за анти- брюкселски партии имат право да са недоволни. Останалите про'стаци да подкрепят Киро Лъжеца докато не им одере по 3 кожи от гърба. Давай Киро, разкажи им играта на про- брюкселските де'били, дето чакат ЕС да ги оправи!
15.
морски
28.04.2022 15:54:06
1
1
Един път с газов рекет Газпром свали Жан Виденов и ни докара до икономическа катастрофа. Искате епизод 2 ли? Тотални неадекватници. Малък бизнес ще фалират от раз, ние държавата си сме им дали.
14.
ХХ
28.04.2022 15:39:31
2
5
Къде е тоя неф'елен про'стак дето лъже кат Киро Лъжата?
13.
Варна
28.04.2022 15:06:07
6
1
Не е тайна, че Раша изпитва фетиш към нас, само дето ние изобщо не сме впечатлени от тех :)))
12.
Мутрата от Банкя
28.04.2022 14:58:36
9
0
Педерусите спряха газта на България и Полша, само че днес тихомълком я пуснаха за поляците. Да де, само че Полша директно снабдява с всякакви оръжия Украина, а нашите комунисти-тъпанари, дето един патрон ги е страх да дадат, построиха му за 3 милиарда турски поток на путя, и сега ние най-раболепните слуги на кремълското Zло, първо ние останахме без газ.
11.
b
28.04.2022 14:50:27
2
4
Мартин Димитров не знае ли, че Полша не плаща повече, а България не ще да плаща с рубли евтин газ. Съответно няма евтин руски газ. Относно шантажите да се оберне към ЕС и САЩ. Там има специалисти по темата.
10.
КАЗА
28.04.2022 14:33:48
2
7
той фъфлейки
9.
добре де
28.04.2022 14:33:01
1
8
Америка не призовава ли руския народ да свали Путин, като за да ги подтикне ги мъчи със санкции, ограничения и изземване на пари и имоти. Каква е разликата и защо американците да го правят а руснаците не?
8.
путкин до 7
28.04.2022 13:33:18
0
4
е, освен че си пише коментарите подред, си цъка и вота сам през айпитата. Реве като не е на неговото и мисли, че от флагман нарочно му превъртат брояча ахах. Проста тролско-клошарска измет. Ще усети скоро какво го чака :):):)
7.
ДО 3 : 4 И 5 КОЛКО ТИ ПЛАТИХА ???????????????????
28.04.2022 11:55:32
7
9
ОТ ""ЧИКМИДЖЕТУ""ЗА ""УЙДУРМИТЕ В КОМЕНТАРИТЕ ТИ???????????????????В №3 """ВНУШАВАШ""ЧЕ САМО РУСКИ ГАЗ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ КОЕТО СИ Е ЛЪЖА!!!!!!!!!!!В №4 ""ВНУШАВАШ ""ЛЪЖИ КОИТО СЕ ДОКАЗВАТ САМО ЧРЕЗ ИЗБОРИ!!!!!!!!!!!!!В №5 ""ВНУШАВАШ""ЛЪЖИ ЧЕ ПРИЧИНАТА ЗА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ СА ГЛАСУВАИТЕ БЪЛГАРИ КОЕТО СИ Е ЛЪЖА !!!!!!!!!ПРИЧИНАТА Е ""крадец до крадеца мила моя майнольо""НЯМА ПО СИЛЕН МОТИВ ОТ ""КЕЛИПИРА""ОБЕДИНЯВАЩ ГЕПИ!!!!!!!НЯМА ПО СИЛЕН МОТИВ И ВИЕ ДА ДЪРЖИТЕ ЗА ГЕПИ ЩОТО СЕ ОБЛАЖВАТЕ ОТ ""ЧИКМИДЖЕТО""!!!!!!!!!!!!!!!!
6.
Бай....
28.04.2022 11:50:36
1
13
Тъпият евангелист пак се осра!
5.
До 2
28.04.2022 11:39:12
6
13
Видяхме ви здравомислещите и грамотни за кой гласувахте, и какво докарахте на главата но 70% от “неграмотните” не гласуващи!
4.
Хххх
28.04.2022 11:36:38
8
20
Ми те повечето българи,също искат сваляне на правителството :)
3.
Nostradamus
28.04.2022 11:33:48
9
27
България отново ще внася Руска газ, но не директно от Русия,
а от страни от ЕС, но ще я плаща в Евро и с 50% по-скъпо от цената, на която е купена от Русия!
Браво Киро.Умен си.
Не напразно си завършил Харвард!
2.
.
28.04.2022 11:33:05
6
15
За всеки здравомислещ е ясно че ГЕПИ са ВРЕДНА опозиция търсеща дивиденти чрез насаждане на лъжи и страхове в хората !Определено са насочили вниманието към най неграмотната част от избирателите на принципа """и аз съм простак и вие сте още по големи простаци затова се разбираме //ЛЪЖЕМ УСПЕШНО///!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.
За всеки е ясно
28.04.2022 11:18:56
0
9
Ама за Гяня...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори