×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България всъщност е един от най-големите износители на оръжие за Украйна


България всъщност е един от най-големите износители на оръжие за Украйна
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба си тръгна доволен от България след няколкодневния му престой и среща с премиера Кирил Петков
26 Април 2022, Вторник, 13:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Заради Корнелия Нинова това се случва заобиколно, но натискът да става официално може да взриви коалицията

Ожесточеният дебат да изнася или не България оръжие за Украйна е поразителна каша от български политически страсти, която обаче има реален шанс да разруши крехкото мнозинство зад кабинета на Кирил Петков. Най-големият парадокс е, че това може да се случи въпреки факта, че всъщност България изнася огромни (за мащаба ни) количества оръжие към нападнатата от Русия държава. Заради страховете на БСП да не загуби гласовете на т.нар. русофили обаче това се случва заобиколно, пише вестник Капитал.

Тази информация се потвърждава от високопоставени източници сред управляващите, а косвено и от данните за оръжейния износ от България през последните месеци.

Бум на оръжения износ

От отговор на икономическия министър Корнелия Нинова на парламентарно питане от депутати от ГЕРБ се вижда, че оглавяваната от нея експортна комисия е разрешила сделки за над 316 млн. евро за ЕС през първия месец и половина от войната - от 20 февруари до 13 април. За аналогичния период на миналата година числото е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа едва ли има нужда от стара съветска продукция, каквато основно произвеждат българските заводи, с голяма доза сигурност може да се твърди, че засиленият износ е с посока точно Украйна. В отговора на Нинова се посочват и държавите, към които отива специалната продукция: Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония. По неофициална информация украинската помощ минава най-вече през Полша.

Източници от управляващите твърдят, че почти 100% от този износ в момента се реекспортира в Украйна. Това всъщност превръща България в един от най-големите донори на Киев за първата фаза от войната. По данни на Statista повече военна помощ през първия месец след нападението на Русия са дали единствено САЩ.

Това не е и единственият начин, по който българско оръжие отива в Украйна. Същите източници от управляващите твърдят, че през последния месец, след уволнението на Стефан Янев от кабинета, новият военен министър е сключил договор с Великобритания за унищожаване на стари боеприпаси и военна техника. "Бракуваните" военни изделия обаче всъщност са съобразени с нуждите на украинската армия и в крайна сметка отиват натам. През последните седмици западните държави заявяват военна помощ с много и тежко въоръжение, така че второто място вече не принадлежи на България, но въпреки това нейният дял остава сравнително висок.

Единствената причина износът на оръжие за Украйна да се случва по толкова заобиколни начини е нежеланието на Корнелия Нинова за официална помощ, заради страховете й да не загуби русофилския електорат в полза на някой съществуващ или нов политически проект. Като министър на икономиката Нинова трябва да разписва всички оръжейни сделки и официално заяви, че докато тя е на този пост "нито един патрон" няма да отиде към Украйна. Тя обаче не може да забрани продажбата на трети страни, нито има отношение към "бракуването" на стара военна техника.

Всички знаят какво изнася България за Украйна

Управляващите твърдят, че нашите партньори - от ЕС и НАТО са напълно наясно какво правим, както и разбират деликатната политическа ситуация тук, която обяснява тези иначе безсмислени въртележки. Тази шарада е наистина странна, защото на практика всички знаят, че това се случва - не само САЩ и Европа, но и Русия. В нейните силно контролирани медии няколко пъти показват произведени в България оръжия, намерени от руските войски в окупираните територии.

За износа знае естествено и официален Киев и това може косвено да се потвърди от активните контакти между двете държави. Володимир Зеленски до момента официално е разговарял три пъти по телефона с Кирил Петков, а тази седмица двамата и ще се видят на живо. Предстоящото посещение на българска делегация в Киев трудно може да се случи, ако страната ни не е сред активно помагащите. Преди дни украинската страна официално каза, че няма време да приема държавни лидери, дошли само да се снимат със Зеленски без да оказват реална помощ.

Дотук добре - България, макар и по нелеп начин, в крайна сметка помага, и то сериозно, на Украйна. Напълно разбираемите реакции на възмущение, които заливат социалните мрежи особено след посещението на украинския външен министър миналата седмица, всъщност нямат много големи основания. Те обаче предизвикаха нещо друго, което вече разклаща сериозно управляващата коалиция.

"Демократична България" внесе в парламента решение да се предостави официално военна помощ на Украйна. БСП, както стана ясно, е категорично против (поне публично, иначе си затваря очите за случващото се), но при гласуване в парламента всички останали партии (без про-кремълската "Възраждане") вероятно ще подкрепят подобно решение. Капанът в случая е, че ако то се гласува, Корнелия Нинова не може да откаже да го изпълни и единственият й възможен ход да запази някакво политическо благоприличие в тази каша от привидности, е да подаде оставка.

Така в момента управляващата коалиция изглежда е изправена пред два сценария:

  • Да гласува решението за официална военна помощ и да рискува подкрепата на БСП. Ползите от това ще са, че страстите тук ще се успокоят и износът ще става без сложни политически въртележки. Негативите на този вариант са, че при разпускане на парламента, служебно правителство на Румен Радев най-вероятно ще спре сегашният засилен износ на оръжие към Украйна.
  • Да се оттегли проекторешението на парламента за военна помощ и всичко да продължи както до момента. Негативите от този вариант биха били вероятно единствено краткосрочни политически щети за вносителите на решението.

На етапа "Продължаваме промяната" (ПП) се опитват да намерят някакъв компромисен вариант за решението. Те предложиха в него да се запише, че България ще предостави на украинската държава "техническа помощ за защитни цели" и това беше гласувано от парламентарната комисия по външна политика, но разглеждането му в пленарната зала беше отложено, заради "Демократична България", които настояват за изпращането на "военна помощ" и внесоха свое проекторешение в парламента. Заради създалото се напрежение в редиците на управляващите въпросът беше отложен за след великденската ваканция на депутатите в началото на май, а дотогава мнозинството трябва да намери решение на проблема.

Първият опит ще бъде направен днес - на заседанието на коалиционния съвет на управляващите, на който лидерите на четирите формации ще търсят изход от кризата. А утре премиерът Кирил Петков и представители на четирите формации ще заминат за Украйна, за да "се уверят на място от нуждите на хората в Киев" по думите на министър-председателя.

Какво и накъде изнася България от началото на войната в Украйна

Според отговора на Нинова на парламентарния въпрос на депутати от ГЕРБ за периода от 20 февруари до 13 април междуведомствената комисия за експортен контрол е издала 31 индивидуални разрешения на физически и юридически лица за страни от ЕС на обща стойност 316 346 440 евро. Като разрешенията са за бронирани и защитни средства, уреди за визуализация, симулатори и инертни боеприпаси за обучение, боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и резервни части за него. Страните, за които България е изнесла военна продукция, са Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

За същия период на миналата година издадените индивидуални разрешителни за сделки в ЕС са 26 на стойност 117 112 872 евро, като страните, за които сме изнасяли военна продукция, са Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чешка република, Полша, Германия и Литва. Нинова изрично е посочила, че една от сделките тогава е била за Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Тя е била за термовизионно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро.

За три месеца сме изнесли продукция за малко над половин млрд. евро

Според тримесечния доклад на междуведомствената комисия за експортен контрол, който обхваща периода от 13 декември миналата година до 7 март (две седмици от началото на войната в Украйна) България е изнесла военна продукция на стойност 504 570 350 евро. От тях малко под 46 млн. евро е износът за страните от ЕС. Според приложенията към доклада, с които "Капитал" разполага, за този период най-много сме изнесли военна продукция за Чехия - малко над 17 млн. евро. Става въпрос главно за сухопътни транспорти средства и компоненти за тях, като сумата възлиза на малко под 8 млн. евро. България е изнесла за Чехия и боеприпаси и взривателни устройства за 5.5 млн. евро, както и взривни вещества и ракетно гориво за малко над 3.6 млн. евро.

За същия период износът за Полша е на стойност 10.5 млн. евро, като по-голямата част от сумата - 9.1 млн. евро, е за боеприпаси и взривателни устройства, а за близо 1.2 млн. евро е изнесената продукция на гладкоцевни (противотанкови) снаряди и пускови установки.

Друга европейска държава, за която България е изнасяла оръжие в този тримесечен период, е Германия като експортът е за 10 млн. евро. От тях близо 9 млн. евро са за куполни картечници за бойни машини. Бойни припаси и взривателни устройства на стойност 6 млн. евро сме изнесли за Естония.

Според доклада на междуведомствената комисия за експортен контрол за периода от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за САЩ и Канада на обща стойност 71 млн. евро. САЩ са купили от България боеприпаси и взривателни устройства за 27.3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4.3 млн. лв. Общата сума на износа за САЩ е 32 млн. евро. Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за различни видове снаряди, които впоследствие се пълнят с тротил.


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 2
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
21
Коментара по темата
21.
Бунтата
26.04.2022 22:29:49
0
3
Гадно мръсни продажни боклуци
20.
Цв
26.04.2022 17:41:36
2
7
Курнело, честито!
19.
До кога
26.04.2022 16:19:54
0
12
Докато военния завод "Арсенал" беше в двумесечен отпуск след започване на войната мина мигновено в 24 часов работен режим
18.
Мъни Ву нанг укур
26.04.2022 15:57:53
0
8
Къде е кукорчо?Слава на Колиба!
17.
До 14
26.04.2022 15:54:39
7
8
Нашинските путинофили не знаят, какво им се пиши ако путин дойде тук. В Буча избиха точно поддръжници на руския мир. Крайни путинисти. Четете в Телеграм. Ще им обърнат г$$$те с хастара навън и ще избършат асфалта тях. Ама какво да се прави, безродниците не ги уважат никъде!
16.
този
26.04.2022 15:49:36
5
8
Можем да компенсираме руснаците като им пратим малко генерали!!!
15.
До всички путинофили
26.04.2022 15:16:41
8
11
Вие не сте джендъри но се оаакахте само като чухте че Путин напада Украина...

Странното е, че в Украйна всъщност много добре се представят и май дадоха повече от мъжки отпор на фашагите, с жени в редиците...

Кой сега е джендъра а? Май само в нета не сте джендъри, иначе треперите да не се наложи да защитите държавата ни..

Май някой забрави колко народ избиха руснаците тук... Не говоря за милионите убити в Русия...
14.
До всички путинофили
26.04.2022 15:13:41
12
14
учудвам се на всички, които боготворят руското джудже... наричат другите джендъри и какви бяха -> май гейове...
Първо на първо май вие сте джендърите, треперят джуджето да не обърне поглед и към България, че тогава да видим всичките не джендъри как ще хванат оръжието -> май ще се надупят защото още отсега искате да се отдадете на руснака... Второ - наистина ли не сте разбрали за странните промени в кариерата на любимия ви Путин? Май не сте чували че е понижен защото има склонност към педофилия с момченца.. Та да де, той не е джендър и гей - хахахахах
13.
Безскрупулен търгашин.
26.04.2022 15:03:32
1
6
Кога ли ще доживея и аз да си продавам варения кукуруз у чужбина-не ми дреме къде и на кой-кеф ти Маями бийч,кеф ти Копакабана ,кеф ти Сен Тропе,пък дали плажуващите са фашисти,нацисти, комунисти ич биля не ма интересува, алъш-вериш да има.
12.
Sss
26.04.2022 14:49:49
0
12
Кинтекс си бачка.... Пък ние да се правим на ощипани моми...
11.
Киро Кулебов
26.04.2022 14:26:54
8
12
Киро освен глупости и крайности Американо-канадски джендър хубава дума и добро мероприятие няма за тебе

ТИ СИ ПЪТНИК КАНАДСКА МАСТИЬО!!!!!!
ПРОСТА ,ТЪПА,НЕАДЕКВАТНА,МАЛОУМНА,ГРОЗНА,ПОДЛА,НАГЛА,ПРОТИВНО УМРАЛО КУЧЕ ,ЧЕ И ШИБАНОТО ТИ КОПЕЛДАШКО КАНАДСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ ДОКАРАНО НА ИЗДРЪЖКА ОТ НАРОДА!
10.
Въй
26.04.2022 14:17:50
5
17
Не изнасяме, а продаваме оръжие и боеприпаси на Украйна.
9.
ХХ
26.04.2022 14:12:51
12
16
И това оръжие украинците искат да го закачат в композиции с пътнически вагони. Браво на Русия че почна да бомби релсите!
8.
Аз
26.04.2022 14:12:07
4
9
ДЖЕНДЪР И ПЕДЕРАСТ….НЕОЧАКВАНО ДОБРА КОМБИНАЦИЯ
7.
XX
26.04.2022 14:11:21
11
12
Прав си Ванка/5

Путин ТРЯБВАШЕ да почне с ФАБ-5000 от ден 1.
6.
ХХ
26.04.2022 14:08:59
5
12
БСП и Нинова ЛЪЖАТ, както Лъжат ВСИЧКИ евроатлантици.
5.
Иван
26.04.2022 13:58:12
13
16
Украинците имат нужда от ядрено оръжие, стига сме ги залъгвали с нашите фойерверки.
4.
Хм
26.04.2022 13:54:38
5
21
Каква е драмата? Ако не искахме да ни купуват оръжията, нямаше да ги произвеждаме. После къде си дават тяхната придобита собственост си е тяхна работа.
3.
АК-74
26.04.2022 13:47:12
2
13
Който си плаща за мен, няма значение на кого ме дава!
2.
*********
26.04.2022 13:45:48
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Marto
26.04.2022 13:24:46
5
37
а то и баба Ко(у)ри бара от меда, ама само се прай, за да не и се сърдят малоумниците гласували за мизерната и партиика. Вместо да е в затворът където и е мястото, тя е с министерско кресло, така промяна имаше нужда България, от наркомани и крадливи червени бабички !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори