×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Факти за прегарянето, които трябва да знаете


24 Април 2022, Неделя, 14:22 ч.
Автор: Флагман.бг

Прегарянето засяга мъжете и жените по различен начин

Прегаряне (бърнаут) е дума, която нашумя много напоследък. Определя се като проблем, свързан с работата, „състояние на физическо или емоционално изтощение, което включва усещане за намалени постижения и загуба на идентичност“.

Но прегарянето е нещо повече от чувство на разочарование и изтощение от работата. Световната здравна организация го определи като легитимна диагноза.

И все пак много хора не разбират напълно какво е прегаряне, дори и да го изпитват. Полезно е да знаете фактите, за да го предотвратите или да се научите как да се справяте по-ефективно, ако преминавате през него.

Прегарянето не е едно и също със стреса

Прегарянето звучи много като стрес, когато се замислите: има тенденция да се случва, когато сте претоварени и двете са много тясно свързани. Но е важно да се знае разликата. Стресът идва за кратък период от време поради конкретно обстоятелство. Прегарянето се случва, когато сме стресирани или претоварени за дълъг период от време.

Един от начините да го идентифицирате – прегаряне е, ако го чувствате постоянно и изглежда по-интензивно. Ако идва и си отива и е свързано с едно конкретно нещо, вероятно това е просто стрес.

Съществува много по-дълго, отколкото си мислите

Като се има предвид колко много хората работят днес поради напредъка в технологиите, не е изненадващо, че прегарянето привлича толкова много внимание. Но това не е състояние, което се е появило преди няколко години.

Всъщност, съществува от много дълго време. Според изследователска статия за прегаряне, депресия и тревожност, описания на прегаряне могат да бъдат намерени в много различни времена и култури, дори още в Стария завет и творбите на Шекспир.

Изследователите започват да му обръщат внимание в средата на 70-те години. По това време явлението е изследвано за първи път от психиатъра Херберт Фройденбергер и социалния психолог Кристина Маслах. Фройденбергер го описва като „провал, износване или изтощение чрез прекомерни изисквания към енергия, сила или ресурси“.

Прегарянето се състои от три основни чувства

Изследователите казват, че прегарянето се състои от три различни чувства: изтощение, цинизъм и липса на професионална ефикасност. Изтощението е хронична умора поради прекомерни натоварвания.

Цинизмът е отношение, което много хора, които страдат от прегаряне, започват да изпитват – често губят пълен интерес към работата си. Липсата на професионална ефикасност възниква, когато някой, който е в бърнаут, се чувства и действа по-малко ефективно на работа и не успява да постигне голяма част от нищо.

Бърнаутът е свързан с много рискове за здравето

Прегарянето не е лошо за вас само емоционално. Има и физически последици. Проучване от 2017 г. установяма, че то е свързано с рискове за здравето, които включват сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, висок холестерол, болки в костите и ставите, умора, главоболие, стомашно-чревни и респираторни проблеми и дори смърт преди 45-годишна възраст.

Прегарянето може да причини и силно изтощение. То е като екстремен стрес до степен, в която умът или тялото ни демонстрират изключителна умора и съпротива. Това може да се прояви като умора и летаргия, които са толкова силни, че не сме в състояние да се справим с тях и да изпълняваме елементарни задачи.

Екстровертите може да не изпитват толкова силно прегаряне

Ако сте екстроверт, може да не сте толкова склонни към прегаряне, колкото вашите интровертни приятели. Екстровертите са склонни да бъдат по-позитивни, което може да попречи на прегарянето. Според проучване, хората, които са по-екстровертни, са по-стабилни емоционално и затова е по-малко вероятно да развият прегаряне.

По подобен начин проучване от 2011 г. установява, че хората, които са по-социално оптимистични, имат по-ниски нива на прегаряне. Колкото по-малко социални „недъзи” имат, толкова по-нисък е рискът. С други думи, да бъдеш по-социален е хубаво нещо, когато става въпрос за предотвратяване на бърнаут

Прегарянето и депресията не са едно и също

Прегарянето и депресията могат да причинят много сходни чувства, така че е лесно да объркате едното с другото. Някои експерти смятат, че депресията е в основата на прегарянето, така че симптомите на им могат да се отразяват един на друг.

Прегарянето засяга мъжете и жените по различен начин

Някои проучвания установяват, че то засяга мъжете и жените по различен начин. Например, жените лекари са по-склонни да изпитват емоционално изтощение, докато мъжете лекари са по-склонни да изпитват цинизъм и откъснатост.

Проучване от 2018 г. разглежда над 2000 души (половината жени) на 63 различни работни места и установява, че жените съобщават за по-високи нива на прегаряне от мъжете. Проучване от 2017 г. установява, че негативните житейски събития и изискванията на работа имат значително влияние върху прегарянето, но само за жените.

Авторите на двете проучвания смятат, че това може да се дължи на факта, че жените изпитват натиск да правят всичко както на работа, така и у дома.

По-малко работа е един от най-добрите начини за борба с бърнаута

Това е очевидно, но е вярно: изследванията показват, че един от най-добрите начини да се отървете от прегарянето е да спрете да работите толкова много. Трябва да се научите как да казвате 'не" на неща, като извънреден труд и пропускане на ваканция.

Много хора страдат от прегаряне и се страхуват да откажат работа от страх, че ще бъдат уволнени, няма да получат повишение и други. Не можем обаче да си позволим да не спазваме емоционални граници, защото ако прегорим, последиците могат да бъдат по-големи.

Релаксацията е важна, но няма да оправи всичко

Експертите подчертават, че това да се научите как да се отпуснете е ключов начин за предотвратяване на прегаряне. Изберете практики за освобождаване от стреса, научете се да отделяте време за себе си. Отпускането след работа няма да предотврати напълно прегарянето или да го поправи, но методите за релаксация ще ви помогнат, за да стигнете до корена на проблема.

Източник: Profit.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като съберат „символични месечни дарения“, твърдят потърпевши Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Варна е на трето място Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа От снимки във Фейсбук се вижда, че Кристиян е шофирал и други автомобили Джулая в Бургас ще бъде невероятен Джулая в Бургас ще бъде невероятен Концертът ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис (ОБНОВЕНА) Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис (ОБНОВЕНА) Илия Атанасов остана без малката си количка Смарт, полицаите му я взеха Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Почти 4-часовото излъчване от зала „Арена София“ е проследено от над половината от всички телевизионни зрители ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор Недоумяваме как за няколко месеца мнението на министъра се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт, пишат от партия "Средна европейска класа " Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Докато излизаше на сцената, за да пее в дует с Веско Маринов хита му "Лятна жълта рокля", Рачков се препъна и аха да полети напред
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори