×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Донбас е толкова важен за Русия?


Защо Донбас е толкова важен за Русия?
Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане от Украйна
21 Април 2022, Четвъртък, 19:01 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки: Туитър

"Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане от Украйна", казва германски експерт

Президентът Володимир Зеленски обяви, че "битката за Донбас" е започнала. В началото на април Русия внезапно изтегли частите си от района на Киев в Северна Украйна. Целта ѝ очевидно беше да съсредоточи армията в региона Донбас, разположен в източната част на страната, пише Дойче Веле.

Но защо точно там? И защо Донбас е толков важен за руснаците? Какво отличава този регион от останалата част на Украйна?

Административните области Луганск и Донецк, както и Кримският полуостров, принадлежат към украинските територии, в които много голям брой хора припознават руския като свой майчин език. Делът на етническите руснаци тук също е сравнително висок. Подобна е ситуацията и в съседните области Запорожие и Харков, както и в Одеса. Но единствено в Крим етническите руснаци са мнозинство.

След "Оранжевата революция" в Украйна и "Евромайдана" от 2014 г., съпротивата срещу западната ориентация на Украйна тук бе особено силна, но мнозинството по-скоро не я подкрепяше. Въоръжени руски сепаратисти - вероятно с помощта на Москва - започнаха да се борят за контрол над части от региона.

В същото време Кремъл използва вакуума във властта в Киев, за да анексира Кримския полуостров. "Това са два от многото примери, в които руснаците се възползваха от ситуацията", казва Андреас Хайнеман-Грюдер от Международния център за конверсия в Бон.

Единствено в Крим мнозинството от хората говорят руски и руската етническа група е най-голяма. В Донецк и Луганск най-разпространеният език е руски, но най-много са етническите украинци. В останалите райони на картата украинският език доминира

Употребата на украински е потискана десетилетия наред

Като граничен регион на Царска Русия, а по-късно и на Съветския съюз, южната част на днешна Украйна е по-силно повлияна от Русия от другите региони. До средата на XIX в. Донбас почти не е бил населен. След това той се превръща в най-важния център на руската индустриализация заради залежите от въглища.

"По това време откритата употреба на украинския език в Руската империя е потискана, а руският все повече преобладава като образователен език", обяснява историкът Гидо Хаусман от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" в Регенсбург. 

По време на краткия период на независимост на Украйна през 1918 г. Донбас не е част от страната. След това, по съветско време, тук се заселват все повече руснаци, обяснява Хаусман. Заради това сравнително голям брой хора там всъщност се чувстват свързани с Русия и дори със Съветския съюз. "Въпреки това жителите на Донбас винаги са говорили и украински, а мнозинството от тях и днес имат силна връзка с Украйна", казва Хаусман.

Политологът Хайнеман-Грюдер смята за подвеждащо обвързването на етническата принадлежност и майчиния език с националната идентичност. "Дори в някои батальони на украинската армия, които се сражаваха срещу сепаратистите през 2014 г. и 2015 г., се говореше руски."

Използването на руски език обаче през последните години е намаляло. "Ако може да кажем, че нещо има принос към формирането на украинската нация, то това определено е руската агресия в последните осем години", отбелязва Хайнеман-Грюдер. "Руските бомби наистина сплотиха Украйна", допълва той.

Икономически интереси ли стоят зад апетитите към Източна Украйна?

След Втората световна война сибирските индустриални райони стават по-значими за Съветския съюз от Донбас. Но за Украйна това е най-важният ѝ индустриален регион чак до 2014 година. С началото на конфликта неговото значение намалява. Много мини - особено в сепаратистките райони - са изоставени или се намират в лошо състояние. По време на войната бяха унищожени още повече промишлени предприятия и инфраструктура.

За Русия икономическата мощ на региона не е решаваща, казва историкът Хаусман, но за Украйна и нейната независимост тя е. "Една от основните цели, които Русия преследва с войната, е да направи Украйна трайно зависима от себе си - политически, културно, а също и икономически."

Какво е символичното и идеологическо значение на Донбас?

В Донбас вече осем години се води война. През 2014 г. проруските сепаратисти провъзгласиха Луганска и Донецка област за независими "народни републики". След откритите боеве между сепаратистите и украинската армия, през 2015 г. във Второто споразумение от Минск бе договорено крехко прекратяване на огъня, както и "контактна линия". Тя разделяше контролираните от Украйна части от сепаратистките области в пограничния регион.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд по време на преговорите за мир в Минск през 2015 година

На 21 февруари 2022 г., само три дни преди нахлуването в Украйна, Русия официално призна т.нар. народни републики. "Под това руското правителство имаше предвид целия Донбас", уточнява експертът Хайнеман-Грюдер. Така че сега Русия ще трябва да завладее цялата територия, за да осъществи анексирането, което е било подготвила, заедно с признаването им, твърди политологът. "С това те ще могат да обявят победа пред родна публика и евентуално прекратяване на войната."

Допълнително, в тези райони се сражават украински бойни части с десни националистически възгледи. Например батальонът "Азов", който вече помогна за предотвратяване на превземането на Мариупол от сепаратистите през 2014 година. "С победа над тези войски Путин може да обяви приключването на т.нар. мисия по денацификация - поне в Донбас", казва Хайнеман-Грюдер.

Кремъл твърди, че едно от нещата, с които трябва да се бори в Украйна, е нациският режим. Превземането на индустриалния и пристанищен град Мариупол, който се превърна в символ на украинската устойчивост след седмици на обсада и обстрел, също би представлявало символичен успех.

Какво е стратегическото значение на региона?

"Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане от Украйна", казва Хайнеман-Грюдер. С анексирането на Крим, Русия не само овладя основното пристанище от миналото си. За пръв път след края на Съветския съюз, тя разполага и с целогодишно незамръзващо морско пристанище, което гледа към европейска територия.

Въпреки това, Крим и досега продължава да бъде ексклав. Свързан е с руската суша само чрез Кримския мост през Керченския проток между Азовско и Черно море, който беше открит през 2018 г. Със завладяването на целия Донбас Русия би отнела от Украйна още едно важно пристанище - това в Мариупол, което предоставя връзка с Крим и със Средиземно море.

В зависимост от състоянието на армията, Русия може да се насочи към следващи цели и особено към сухоземната връзка по крайбрежието до Крим, смята Хайман-Грюдер. "Ако Путин види възможност да приключи с Украйна като независима държава, той ще се възползва от нея", подозира политологът. Затова според него въпросът, който стои пред украинското правителство, сега е: "Трябва ли да се откажем от Донбас, за да спасим Киев?"


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
10
Коментара по темата
10.
12
22.04.2022 07:10:41
4
11
Спорни исторически факти.Изопачаване на някои исторически истини в посока оправдаване на украинската упоритост в Източна Украйна. 70 процента от населението там се определя като руснаци,дори не знаят и не говорят украински език,за разлика от задните територии.
9.
_nib_
22.04.2022 01:28:30
5
16
,,Оранжевата революция"?...Орянжув е на майка ви .....2014-та година имаше въоръжен държавен преврат организиран от мръсния американец...по-точно цру....
8.
До 6
22.04.2022 00:48:06
7
10
И какво за историята????? Иван Грозни поробва Волжка България и се закичва с титлата Цар на България. Следват Астраханското и Кримското Ханство. Русия винаги е била агресор и завоевател в Украйна и Крим. Друг е въпроса, че след завладяването на тези територии извършва етническо прочистване - депортация на местното население в Сибир и Казахстан и на негово място заселват руснаци. Колко от гласувалите на референдума в Крим са местни???? 90 процента са преселници с корени извън Крим. След 1917 г. и Украйна и Волжка България са независими републики, но Съветска Русия, къде с измама, къде със сила, ги присъединява към СССР. Повечето от територията на Русия и СССР е от завладяни със силата на оръжието държави и народи.
Да не навлизам в темата за Русия преди завладяването от татарите и Русия след освобождаването и от робството им.
7.
Хахава работа
21.04.2022 22:44:43
12
11
Абе дето се вика на досаден уличен музикант-Дай му да си вземе 2-то лева и да се маха,че наду главите на целия свят.
Путкинска му работа-въртя,сука,направи 5 обиколки в Украйна ,десет пъти превзема едни и същи градове, изтрепа сумати народ и свои и украинци, разплака сумати украински и руски майки,изпотроши икономиката на страната си,съсипа си мостовете си към западните търговски пазари....да превземе........ и той незнае какво......за едното си его и за единия парад на 9-ти май.
Дано да си е взел 2-то лева и да се прибира в дупката,в която живее.
И с какво точно ще промени света с досегашните си действия само той си знае.
Изтрещяла работа!
6.
до 4
21.04.2022 21:12:42
11
12
Силвенце, що не вземеш да прочетеш нещичко за историята на въпросната територия, моето момиченце, преди да почнеш да се пениш с възвишени лозунги?
5.
бургазлия до 3
21.04.2022 20:48:37
1
15
Абсолютни идиоти са с това "незамръзващо морско пристанище" :)
Как може толкова прости джурналя да има. Като онази от БГ оН Еър, която каза, че българските моряци не знаели какви войници ги спасили, украинци или руснаци били, но не разбрали :) Що за идиотски статии и коментари правят тия продажни и неграмотни "журналисти"?
4.
Силвия
21.04.2022 20:36:14
17
21
Ще има битки. За украинците тази война е отечествена. Проливат кръвта си за децата си и поколенията. Орките на путлер от друга страна имаг нужда да заграбват нови територии, които да осират. Щото техните вече са ги осрали напълно.
3.
Българин
21.04.2022 20:18:31
2
25
Абе флегмани, може ли толковада сте некадърни, преди да дрънкате глупости като "За пръв път след края на Съветския съюз, тя разполага и с целогодишно незамръзващо морско пристанище, което гледа към европейска територия." погледнете картата и ако не сте кьорави ще видите че на североизток от Крим има доста други руски ЧМпристанища ...
2.
орка путлерска
21.04.2022 19:14:53
14
16
Орки путлерски се правят на украинци в България за да почиват безплатно и да ядат и пият като прасета.
У Болгарії російські туристи видавали себе за українців
https://www.youtube.com/watch?v=fIqQGu1Ieuo
1.
Една жена каза
21.04.2022 19:13:27
4
19
снимки: Туитър
снимки: Фейсбук
снимки: Интернет

Само аматьорски медии пишат такива неща под гепените снимки. Надали помага, ако някой реши да ви съди за авторски права, но вие си вярвайте!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори