×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките бензиностанции освобождават служители и спират да работят вечер, за да не фалират


Малките бензиностанции освобождават служители и спират да работят вечер, за да не фалират
На много от малките бензиностанции вече работи само по един служител
09 Април 2022, Събота, 19:54 ч.
Автор: Флагман.бг

Собствениците им теглят кредити, за да закупят горива 

 

Част от малките бензиностанции в страната са спрели да работят нощно време с цел да намалят разходите си. Това съобщи пред вестник „Сега“, зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

„С търговската отстъпка от 5-6 ст. на литър не могат да се покрият месечните разходи от около 6000 лв. (включващи заплати, осигуровки, такси за поддръжка на техниката) за работата на такъв обект“, каза той и уточни, че отделно са харчовете за купуването на гориво.

„Една бензиностанция от селски тип, в малко населено място продава ежедневно 2000-2500 л горива. Средно на месец излизат 70 000 л. Заради кризата немалко от собствениците са принудени да теглят заеми за да купят гориво, което да продават. През миналата година за зареждането са давали по 50 000 лв., а сега им трябват двойно повече. Високите цени на горивата намалиха работата на бензиностанциите с 35-40 процента. Няколко колеги от София вече освободиха служителите си и пуснаха обектите си на самообслужване. Други затварят метанстанциите си, защото в газът вече е по-скъп от бензина. За това и продажбите му паднаха в последните месеци е тройно по-ниско, от 3 тона на обект падна на един. Високата му цена пък накара и много хора, купили на лизинг камиони на метан да ги върнат", каза още Хаджидимитров.

Симо Симов, собственик на малка безниностанция, смята, че от началото на войната в Украйна отново се случват някои странни неща. Според него между правителството и най-големия производител на течни горива имало сговор. По думите му, в началото на март премиерът Асен Василев в едно телевизионно интервю казал, че кабинетът се е договорил с рафинерията да калкулира цените според по-евтиния руски петрол. „Това създаде хаос на пазара, защото всички останали играчи, основно вносителите на горивата, формират цената си по сорта „Брент“. Правителството договори цена, изгодна за него и за монопола. За това трябваше да се самосезира Комисията на защита на конкуренцията и се получи дъмпинг на пазара“ смята търговецът. Симов уточни, че и в годините назад винаги правителствата са успявали да се договарят с монополиста и например, когато трябва да се понапълни хазната с ДДС, то горивата поскъпват.

В ефира на БНТ днес Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация призна, че с търговска отстъпка от няколко стотинки на малките бензиностанции е трудно да се прави търговия. Той уточни, че с над 25% от началото на годината е поскъпнал най-масовият бензин в България. Според него около Великден ново поскъпване на горивата не се очаква. "За момента високите цени свиват потреблението, а интересът на търговците не е високи цени и ниско потребление, а обратното - по-ниски цени и високо потребление, от търговска гледна точка не мисля, че ще има увеличение на цените на горивата преди Великден", коментира Делчев. Той съобщи, че е намалял броят на хората, които зареждат пълен резервоар на бензиностанциите. "Преди се зареждаха пълни резервоари, сега се зарежда гориво за 20 - 30 - 40 - 50 лева", коментира той.

Според Делчев, ако цените на горивата у нас продължат да растат пропорционално на растежа на цената на суровия петрол, в един момент държавата трябва да се замисли да се намеси в помощ на хората и търговците.

По време на парламентарния контрол днес вицепремиерът Асен Василев в отговор на депутатски въпрос за инфлацията, каза че се работи с останалите финансови министри на ЕС за мерки за намаляването й. „Въпросът е намерим общоевропейски подход, защото, ако всяка държава започне да сменя ставките, най-вероятно ще се случи много нерегламентирана търговия и няма да има очаквания ефект да се потисне увеличаването на цените. В рамките на 7 до 10 дни да има много ясна рамка в Европа и ние след това да подготвим своя антикризисен пакет в съответствия с нея. Що се отнася до акциза, България е предложила да се намали наполовина минималната ставка за ЕС. Все още това обаче се обсъжда“, поясни Василев.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 1
7
Коментара по темата
7.
бай Драгой
10.04.2022 15:49:22
0
2
Здравейте от бай Ви Драгой. След разпада на Соца, монополиста "Петрол" се разпадна, и се изградиха се много частни бензиностанции, Схемата беше само с касиер, той и управител. Работеше се само през деня, вечер е затворено. На колонката сам си зареждаш и плащаш на каса тогава само в брой. Сега какво стана на бензиностанциите Управител, Зам.управител, зареждащ персонал през деня трима, чистачка и намален персонал през ноща. Значи голяма мандра е било тава в бензиностанциите до сега. Хайде и много поздрави от бай Ви Драгой.
6.
Работещ
10.04.2022 10:22:01
1
6
Преди войната Брент 96$ ,Уралс 90$, на бензиностанциите дизел 2,50лв/л, в момента Брент 102$ ,Уралс 70$ на бензиностанциите дизел 3,08лв/л. По кой петрол и по каква цена се изчислява горивото ,май само в Лукойл Швейцария знаят!
5.
Въпроси
09.04.2022 22:34:26
2
20
Почти навсякъде на запад няма служители по бензиностанциите. Само на големите има касиер. Сам си сипваш. А на много от тях се плаща през апарат кеш или с карта. Добре е хората да работят нещо по-перспективно, а не по цял ден да сипват бензин. Отделен е въпроса защо руския нефт идва на прекалено завишена цена. След като на борсата е с 30% по-евтин, би трябвало цените да са с 15% (с 40-45ст.) надолу.
4.
Даа
09.04.2022 21:33:20
6
18
Точно сега е началото на сърбането на попарата на "солидарността". Ама ония от горе не им дреме, че Пешо пълнача на бензиностанцията в квартала, който е с 2 деца остава без работа. Или че няма да може да си позволи да се отоплява или да се храни пълноценно.
3.
Ами
09.04.2022 20:32:07
9
28
Нали е важно санкции да има и да сме солидарни с укрите. Тепърва започва цирка. Европа се самоубива. България ще се върне в 1997 година. Нищо не е даденост.
2.
Кьосев
09.04.2022 20:31:49
11
6
При капитализма е така.....
1.
йй
09.04.2022 20:19:15
4
42
ами излизайте на протести бе, запушвайте с камиони улиците. Не може тука горивата да идват от лукойл който петрол е руски на 60$, а да се продава по обектите на цена 120$. Айде спекуланти, и търговската отстъпка им била 5-6 стотинки хахха. стига хуморески
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори