×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой лекува по-леките случаи на коронавирус след закриването на COVID зоните?


06 Април 2022, Сряда, 13:20 ч.

По думите на д-р Миндов отпадането на безплатните лекарства не е съществен проблем

Извънредна епидемична обстановка вече няма. С отпадането ѝ бяха закрити COVID зоните, в които се диагностицираха случаите на коронавирус за домашно лечение. Спряно беше безплатното тестване, изследванията и безплатните лекарства за болните с коронавирус. Анексът към Националния рамков договор, който регламентира на кого, за какво и колко ще се плаща все още не е подписан, за да бъде категорично обозначено кой ще поеме амбулаторното лечение на COVID.

"COVID зоните все едно никога не ги е имало"

"Както и преди, амбулаторното лечение на COVID го поемаме ние, общопрактикуващите лекари", каза пред OFFNews д-р Георги Миндов, председател на сдружението на столичните джипита. По думите му с отпадането на извънредната обстановка е отпаднало безплатното тестване при тях, а в момента има и други респираторни инфекции, затова той препоръчва на пациентите със симптоми да си направят комбиниран тест за грип и COVID.

"Така веднага става ясно дали пациентът е с коронавирус или с грип. Важно е да го знаем навреме, защото има две противовирусни лекарства, които се приемат в първите дни на разболяването и имат много добър ефект. Ако пациентът е с коронавирус, назначаваме лечение, както и преди. За предпочитане е да се обади по телефона, за да не разпространява инфекцията, идвайки в кабинета", посочи д-р Миндов и допълни, че напоследък има много случаи на заразени ваксинирани, макар и с леки симптоми.

Според него с отпадането на мерките най-съществената промяна е отмяната на безплатните PCR тестове, за които личните лекари вече не могат да издават направления. Това могат да направят специалистите от извънболничната помощ (напр. пулмолозите), ако джипито даде направление за преглед при тях. Направленията за PCR при специалистите обаче са в регулативен стандарт (лимитирани) и затова не могат да се издават на всеки пациент със симптоми на коронавирус. Това според лекаря ще ограничи възможностите за диагностика и може да увеличи скритата заболеваемост. Що се отнася до направленията за рентгенови снимки те могат да се издават по преценка на личния лекар или на специалиста, ако пациентът бъде насочен към такъв.

По думите на д-р Миндов отпадането на безплатните лекарства не е съществен проблем, тъй като много рядко, при по-тежки случаи, са били предписвани на пациенти на домашно лечение. "Аз лично, в практиката си, никога не съм назначавал такива лекарства", уточни той.

Как ще се промени диагностиката на COVID, след отмяната на безплатните PCR тестове при личните лекари?

Според д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории, в логиката на извънредната ситуация е имало възможност да се изгради център за диагностика само на коронавирусна инфекция. Имало е дори направени стъпки в тази посока и по думите му това би бил "добър прецедент". Връщането на тези изследвания само в лицензирани лаборатории (сключили договор по по пакет "Вирусология" и "Клинични микробиология") ще ограничи скрининга на заболяването, тъй като по-малко центрове ще имат възможност да работят с PCR, а това ще ограничи и достъпа на хората. Това според д-р Калъчев намалява шансовете за проследяване на разпространението.

Друг негатив на отпадането на безплатните PCR тестове при личните лекари е тромавата процедура, по която ще се назначават тези изследвания от сега нататък, смята д-р Калъчев.

"Досега процедурата беше максимално облекчена, тъй като личният лекар можеше да издаде електронно направление, системата да генерира код, който той можеше да изпрати на пациента по вайбър или с есемес. С този код, човекът, който трябваше да се изследва, идваше в лабораторията и след предоставяне на кода, ние получавахме достъп до направлението. Сега специалистите, които ще имат право да издават направления за PCR, не са свързани към тази система и трябва да издават хартиени направления. Това означава, че процедурата за пациента значително се усложнява. За последните два дни нямаме нито един клиент с такова направление", каза д-р Калъчев. Според него аргументът, че по-лесният достъп до PCR преди е предизвиквал свръхтестване, е неоснователен, тъй като 80% от пробите, които са изследвали при тях в разгара на пандемията са били позитивни за COVID - т. е. спекулации не е имало.

Той също бе категоричен, че бюджетът за издаване на направления за PCR тест на специалистите от извънболничната помощ е ограничен, а това ще лимитира и възможността за изследване на пациентите.

Източник: offnews.bg


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
1
Коментара по темата
1.
Чеченеца
06.04.2022 14:40:59
0
0
Понеже сме пу.... Ки, ще ни продават както си искат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори