×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българското Черноморие е повече от сигурна дестинация и това трябва да се говори ясно и високо


Българското Черноморие е повече от сигурна дестинация и това трябва да се говори ясно и високо
Очаквам законодателни предложения от всички браншови организации, казва Димитър Ташев
01 Април 2022, Петък, 18:15 ч.
Автор: Тихомир Николов, снимка: "Флагман"

Кризите следват една след друга, но аз съм оптимист, че ще стабилизираме туризма, коментира народният представител

Димитър Ташев е на 38 г., бургаски депутат от „Продължаваме промяната“. Член е на парламентарните комисии по туризъм и по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Потърсихме го за коментар на актуалните проблеми пред туристическия сектор.

- Г-н Ташев, удар след удар по предстоящия летен туристически сезон. Войната в Украйна, мини в Черно море, последствия от пандемията, от която секторът все още се възстановява. Има ли план за спасение на туристическия бизнес?

- Така е. Кризите следват една след друга. Никой не е очаквал, че след пандемията от COVID, големия удар от която безспорно понесоха здравната ни система и туристическият бизнес, сега ще трябва да се работи в условията на война в Европа. На фона на това информациите за мини в Черно море бяха повече от нежелателни, а и към момента са изключително преувеличени. Очевидно в ход е и хибридна война, която цели дезинформация за потенциалните туристи, които ще пристигнат у нас това лято. Българското Черноморие е повече от сигурна дестинация и това трябва да се говори ясно и високо, за да достигне до всеки потенциален турист. Българското правителство прави всичко по силите си, за да разобличава всички фалшиви новини, но това е световна тенденция и всички страдат от нея. България мобилизира целия потенциал на Военноморските си сили, които са специализирани в откриването на подобни плаващи морски мини и няма да допусне каквато и да е опасност за летуващите. От страна на Народното събрание също са предвидени мерки по отношение на промени в Закона за туризма, обсъжданията на които очаквам да започнат до дни.

- Какви промени предвиждате да бъдат направени в Закона за туризма?

- Има належащи промени, които трябва да бъдат отразени в ресорното законодателство. В това число и работата и управлението на националните курорти. Ето, след изслушването на изпълнителния директор на „Слънчев бряг“ АД в комисията по туризъм, на която съм член, излязоха редица въпроси, в това число и за законодателни промени. Това, което ще сторя като народен представител от Бургас, е до няколко дни да изпратя покана на всички браншови организации и обединения в областта, които да направят своите предложения за необходимите според тях промени в Закона за туризма. Защото е ясно, че за да работи един закон, той трябва да отразява възможно най-близко потребностите на целевите групи, за които е приет. Промените в законодателството са необходими и от гледна точка на променената среда на работа в контекста на необходимостта от възстановяване на сектора от COVID кризата.

- Какви могат да бъдат реалните ни очаквания за това лято?

- Безспорно важно е да посрещнем отново чуждите туристи от целевите за България пазари като Великобритания, Полша, Чехия, Румъния, както и от останалите държави от Централна и Източна Европа. На този етап продължават основно резервации от Полша, Чехия и Унгария. Това лято се очаква и завръщането на пазари, които отсъстваха през последните две години - Великобритания, Скандинавските страни и Израел. Записванията от там продължават. Реално, към момента трудно се правят прогнози, но аз съм оптимист, че с обединените усилия на правителството в лицето на Министерство на туризма и сектора и с правилната подкрепа и законодателни промени ще успеем да стабилизираме туризма. На фона на трудната зима, вследствие на COVID, отчетохме отлични нива на посещения на туристи в зимните ни ски курорти. Знам болното място на курортите в област Бургас. Това са чартърите с чуждите туристи, защото легловата база е мащабна и само с български туристи и тези от близки дестинации хотелиерите няма да успеят да отчетат успешен летен сезон. Уверявам ви, че няма да бъде пропусната и последната възможност за въздействие от страна на държавата в този процес.

- Макар че пандемията отшумява, мерките в подкрепа на туристическия бранш се удължават. Но хотелиери сигнализираха пред „Флагман“, че това ще продължи само до месец юни.

- Имате предвид мярката „60 на 40“. Да, към момента такива са сигналите, но имайте предвид, че предстои и актуализация на държавния бюджет. Така че тези притеснения ще намерят логичния си отговор идните месеци. Както обяви и министър Проданов, министерството е в комуникация с ЕК за продължаване на тези мерки.

- Бяхте особено активен по темите, свързани с бежанците от Украйна. Включително чухме призивите Ви за по-ефективна работа от страна на Държавната агенция за бежанците.

- Все още съм активен. Всяка седмица посещавам кризисния център, следя работата и нуждите му. Бургаска област и прилежащите й населени места са атрактивна дестинация за украински бежанци в момента. В първите дни на бежанската вълна лично се убедих с присъствието си в бежанския център в Бургас, че работата на институциите е затруднена и че има струпване на голямо количество хора. Затова и апелирах вече към бившето ръководство на ДАБ да изпратят повече екипи, които да се включат в обработката на документите. За една седмица имаше само двама представители на ДАБ на терен и то само за два дни. Крайно недостатъчно. Затова и логично дойде смяната на ръководството на Агенцията. Ясно е, че капацитетът трябва да бъде повишен, а услугите дигитализирани. Това е и една от задачите пред новото ръководство на Агенцията и то в най-кратки срокове. Не трябва да се допуска институциите у нас да реагират седмици по-късно на даден процес, какъвто беше случаят с миналото ръководство на Държавна агенция за бежанците.

Благодарение на добрата работа на ОД на МВР в Бургас всичко върви плавно в момента. В нашата област са издадени два пъти повече статута за временна закрила, в сравнение с област Варна. В момента има разкрити 16 пункта в областта за издаване на статут за временна закрила и предстои откриване на мобилни екипи по хотелите, които също ще издават документи за временна закрила. В Морска гара има пункт, който работи денонощно. 

Украинските граждани, които са настанени в хотели по българското черноморие, след 31 май ще бъдат преместени в държавни бази и по никакъв начин няма да създадат пречка за резервациите за летния сезон.

 


В категории: Бизнес , Политика


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Иво
02.04.2022 15:28:59
0
4
Освен че сме сменихме господаря, нищо друго не постигнахме. Обичаме да имаме кой да ни управлява от страни за да кажем, че никой нее крив при нас, така е по лесно , но е недостойно и мизерно. Децата ни избягаха и покрай тези глупави мерки няма вече и да поискат да се върнат.
12.
Йоанна
02.04.2022 14:53:26
0
3
Противепидемичните мерки ако останат за съседите от Сърбия и Северна Македония, те повторно ще отидат на запад към Черна Гора и Албания на море. Имам много приятели в тези страни и обичат Черноморието, но смятат, че България е некоректна към тях с въвеждане на мерки. Наши български граждани в Сърбия влизат без апсолютно никакви мерки почти пълни две години , а България им налага мерки като че ли са чумави. Това е крайно некоректно и глупаво от наша страна и с това показваме колко при нас още съществува съветски синдром на страх и параноя, макър ,че искаме да сме демократични и отворени за целия
свят, Последните две години опстоятелствата в България с ковид мерките ми припомнят на времето на студената война. Това е тъпо поведение. Някога бяхме роби на СССР, сега сме роби на ЕС. Нищо се нее променило изопщо в поведението ни. Ние не умеем да мислим самички .
11.
А бе
02.04.2022 10:15:22
0
5
Мен ма е страх не от мините,а от тез украинки.
10.
Burgas
02.04.2022 08:50:17
0
6
Нека депутатите да гласуват
Две основни промени за туризма.
Първата промяна е да гласуват закон за спиране на презастрояването по морските
и зимни курорти.
Да смятат легловата база на основа пясъчната ивица.
Както е било преди 30г.когато се проектира. Сл.бряг продължава грозното и мащабно строителство вече няма един свестен човек който да работи в служба на почиващи.
А инфраструктурата е меко казано отвратителна.
Всички управляващи обикалят по света и цъкат за повредените неща за достъпните цени . Като се върнат в България ни лук мириса ни лук яли.
Абсолютни некадърници.
9.
XX
02.04.2022 08:24:24
0
6
Сигурна е. Даже е защитена с мини!
8.
Жална ти майка живкова
01.04.2022 21:22:49
1
3
До живия-мъртъв
Що не се в дълбоката стичка
Убавец помия.
Шибън с дряново кол едераст
Ама ТОЙ ще те накаже 100%.
7.
Иво
01.04.2022 20:05:45
2
10
Даже табаков беше по-симпатичен този нереализиран клошар лъха на арогантност
6.
Даааа
01.04.2022 19:59:16
0
9
Някой знае ли, къде се е ерудирал толкова много в туризма въпросния ...!
5.
*********
01.04.2022 19:10:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Намалете антируската истерия !00
01.04.2022 19:06:47
3
22
Така е депутат Ташев, само намалете антируското говорене и истерия ! Взимайте пример от конкурентите ни в туризма - Гърция и Турция, една лоша дума по адрес Русия не са афиширали, а са в НАТО и ЕС . Даже върви държавна реклама към руснаците, как да долетят до Турция със самолет и оттам с автобуси към гръцките плажове и курорти. Оберете си максимално негативното говорене по адрес Русия, за да са доволни заведенията по морето. Украинците няма да компенсират приходите от руснаците, още повече от бежанците. Мутрите на Азов и Бандера, дето са тук с мега скъпите джипове и мутресите, ще отпрашат към Гърция и Турция, и черноморието ще остане пак само с българите.
3.
взел дал
01.04.2022 19:00:23
4
16
Лято ще има, сезон - нет.
2.
Живко
01.04.2022 18:51:32
6
16
Ей сега, като гласуват тез юбавци военна помощ за Украйна, ни един чужд турист няма да стъпи на нашето черноморие. Един от участниците в конфликта без да ползва военна сила ще се погрижи за това. Масови фалити в туристическия сектор ще има а и те ще повлекат други. Ум царува ум...
1.
Др Иванов
01.04.2022 18:38:26
24
5
БРАВО,,,,,ЕДИН ТРЕЗВО МИСЛЕЩ ЗА НАРОДА СИ ПОЛИТИК...БРАВО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори