×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

1340 бежанци от Украйна настанени в хотел в Слънчев бряг, сред тях има и новородени


1340 бежанци от Украйна настанени в хотел в Слънчев бряг, сред тях има и новородени
Искам да завърша своето обучение в университета, но всички възможности се сринаха, защото моят град напълно изчезна, споделя 19-годишната Алина Матюха от Харков
29 Март 2022, Вторник, 10:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

Всяка сутрин закуската започва с минута мълчание в памет на загиналите във войната в Украйна

Хотел, който е на първа линия до морето в Слънчев бряг, приюти 1340 бежанци от Украйна. Управителят му Христо Караилиев каза пред Нова телевизия, че сред жените, бягащи от войната, има няколко дами в напреднала бременност, както и бебета, родени преди няколко седмици. 

Жители на Одеса, Харков, Киев и околността успяват да съвместяват безвъзмездно близо 15 професии и в опит за взаимопомощ да създадат своя малка комуна край родното Черноморие.

Покъртителни неща в разговор с репортера Елена Танева споделиха Алина и Саша Матюха от Харков. Кварталът, в който преди месец живеели, вече е почти разрушен, а двете сестри всеки ден говорят с баща си и се молят да остане жив. 

За Алина спасението в България е било най-възможен вариант. 

„Миналата година работих в Несебър. И от там ни предложиха помощ. Работодателят ми предложи съдействие, а аз разказах на майка ми. Тръгнахме решително и оставихме баща ми у дома защото той нямаше как да тръгне”, посочва 19-годишната Алина.

„Всеки ден звъним на татко. Купихме карти с които специално да звъним до Украйна”, твърди 13-годишната й сестра. 

Шестокласничката е щастлива, че не са загубили контакт с баща си и вярва, че той ще оцелее във войната. За сега Саша продължава обучението си онлайн, макар някои от учителите и да са в неизвестност. „Провеждаме часове всеки ден, ако е възможно, но не всички учители са там. Опитваме се да учим дистанционно”, доволна е Саша.

„Искам да завърша своето обучение в университета и да се занимавам точно в сферата на ресторантьорското дело. Искам да открия свой ресторант и да се развивам в това. Но в момента всички възможности се сринаха защото моят град напълно изчезна”, заяви и Алина.

„Да се будиш на брега на морето е безценно, но ако е само почивка, а не бягство от родината заради опустошителна война. Това е мнението на всички украинци днес които живеят на първа линия в Слънчев бряг“, разказва репортерът Елена Танева. 

430 деца до 13 годишна възраст са настанени в хотела, управляван от Христо Караилиев. 

Предимно жени и деца са тук, добавя той. 

Сред бежанците от Украйнаима юристи, инженери, зъболекар, макар и без кабинет и готвачи. В базата вече има украинец фризьор, който работи в стаята си, както и няколко козметички.

„За съжаление с лекарите имаме проблем, тъй като имаме информация, че не ги допускат на излязат от страната. Те сами се организират понеже имаме огромен брой деца, работят с тях, занимават се, обособихме детски кът на закрито, тъй като времето през месеца не беше подходящо за игри навън”, заяви Караилиев.

Психологът Юля Наванкевич, която вече е поела задачата да бъде детски възпитател в Слънчев бряг, сподели, че е получила покана още в Лвов, когато дойда в Бългрия да помага на децата, да играе с тях, да ги забавлява колкото е нужно. Занимавам се с най-малките до тези на 8 - 9 годинки, добавя тя. 

69-годишният Иля Александров от Харков, който е пенсиониран психолог от министерството на вътрешните работи, сподели, че продължава да работи като преподавател в университет, като съчетава провеждането на лекции дистанционно от компютъра си и беседи с бежанците в хотела. 

Той и съпругата му Нина са поели и времената длъжност доброволец - домакин в сформиран щаб за дрехи и дарения.

„Преподавател съм по психология в Университет. И сега работя от тук дистанционно с една група тийнейджъри. Беседвам с родителите по малко. До колкото е възможно опитвам да помогна, един на друг”, посочва 69-годишният мъж. 

Той трудно сдържа сълзите си, защото в Харков е останала едната му дъщеря, на която е изгубил местонахождението. 

„Оставихме в дома си две големи овчарки. Едното куче и наше, а другото - на дъщеря ни. И съседите ни, които не успяха да избягат, защото имат възрастна жена, сега се грижат за домашните ни любимци. Те обаче също имат куче”, каза пък 68-годишната Нина Александрова.

За украинците проблем остава липсата на лични лекари, които да следят хронични заболявания като диабетиците например, които сега търсели единствено спешна помощ при криза.

В хотела, обособил се в бежански лагер, вече е оборудван отделен кът за пране и отделни помещения за спортуване, а всяка сутрин закуската започва с минута мълчание в памет на загиналите във войната в Украйна. Денят на семействата продължава с разходки по крайбрежието. А в хотела подготовката за лято 2022 кипи и за първите туристи, които не са отменили резервациите за почивка у нас и се очаква да пристигнат в началото на месец май. 

„Основните пазари, на които разчитаме през сезон, са Великобритания, Израел, Германия, Полша и Румъния. Традиционно първите туристи са от Великобритания и Германия. Отделили сме част от базата за настаняване на бежанци, а останалата е все още свободна, така че ще можем да посрещнем първите ваканционни туристи“, каза Христо Караилиев.


В категории: Несебър


Флагман.БГ Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба 10/05/2024, Петък 14:00 5
27
Коментара по темата
27.
Бай Амет
29.03.2022 22:59:20
5
17
Стойте далече от тая сган, кой знае каква чума пренасят с био лабораториите, които бяха там. Мръсна сган са тия цигани, няма такъв народ, няма такава държава. Мръсни фашиати
26.
До по долу
29.03.2022 19:42:58
17
5
Защо сравнявате нелегалните мигранти през оградата без документи и образование които нито искат да работят нито да учат,поне болшинството,нито образование,нито разбират езика ,повечето от талибански райони с войната между православни народи с близки езици и история.Украинците идват,защото са нападнати от агресор дори с еднаква вяра,разрушени градове,това е война за подчинение и унижение от" свръхрасата" .
25.
Има нещо много гнило
29.03.2022 16:34:24
6
29
Тези дни ми попадна публикация на поляци и я четох с гугъл преводача от полски. Та там се случва същото с украинците. Държавата им дава помощи, абсолютно безплатен транспорт, здравна помощ и училища и детски градини. Поляците са в потрес. Същите приказки пишат като нас тука по форумите. Предполагам еднакво ще е в другите държави, където ще се настанят украинците. Всичко това говори, че решенията се взимат наднационално и нашите само изпълняват. (като пандемията). Украинците са ракета носител на нещо голямо!!! Времето ще покаже, колко точно ще пострадаме.
24.
Дре
29.03.2022 14:16:38
1
23
Ама не е честно да се делят мигрантите. Трябва и араби да приютяваме , какви са тези двойни стандарти. Я напълнете хотелите с тях защо ги преследвате хората, защото западния свят ли им разруши уредените държави а ФАЩ се цели в енергийните им ресурси. Срам за цяла Европа без Германия.
23.
Говедар
29.03.2022 14:09:20
6
29
А изследване за HIV някой прави ли им, че Украйна е водеща в Европа на това заболяване?
22.
БЕЛОМОРКАНАЛ
29.03.2022 14:07:36
1
3
КАЗАХ, ПОСОЛСТВАТА КОИТО ПОЛЗВА КОЛХОЗКИН ЗА РЕЗИДЕНТУРНИ ЦЕЛИ, ДА СЕ ЗАКРИЯТ!
21.
цецка до 18
29.03.2022 13:30:12
4
11
булгар булгар, като няма разумни аргументи и налита на бой. Много го знаеш човека с какво се занимава и какво работи но веднага на нож. Така само му затвърждаваш тезата.
20.
хм
29.03.2022 13:05:05
7
35
На мен ми е интересно украинеца фризьор, който работи в стаята си, открил ли си е фирма в България и плаща ли данъци за да работи????? Ако не е, защо не е глобен? До колкото знам в България никой няма право да работи без да плаща данък за труда си!
19.
Психиатър
29.03.2022 12:38:11
11
19
Леле, колко много хора в Бургас имат нужда от психиатрична помощ!
18.
Вотовете
29.03.2022 12:33:30
1
11
вече хвърчат по няколко в "правилната" посока! Отврат!
17.
До 17
29.03.2022 12:21:54
10
16
Аз да те набарям тъпа селска мутро, че да ти кажа колко си успял. Може да си успял да смачкаш стотици работници, да ги окрадеш, да прогониш в чужбина много от тях но набарят ли те тези хора мам..ти проклета мутренска ще разкрачат
16.
до 16
29.03.2022 12:06:30
24
22
Дае, богатите кашиталисти/фашисти/нацита са виновни, че ти си тъп и неуспял клошар. На всички прошляци другият им е виновен и фантазират за бандеровци и нацисти. Характерна черта на повечето русофили - неуспяли, едвам свързащи двата края, живеещи от заплата до заплата, недоволни от живота утрепчици. Ако упеете да изгоните и нормалните хора, кой ще плаща данъците, за да има помощи за вас...
15.
до 14
29.03.2022 11:57:23
5
11
като си ограничен и не осъзнаваш, че докато цъкаш и други може да са цъкали и се рефрешва, така ще е...
14.
Ехооо
29.03.2022 11:52:08
10
28
Флагман, брояча ви отчита грешно.Натискаш плюс, върти два минуса.
13.
333
29.03.2022 11:48:04
32
41
Никакво съжаление за хотелиерите и техните гости.Не можете да ни впечатлите с никакви истории. Едните ще печелят милиони, другите бандеровци ще се крият в България.Всеки заслужава съдбата си.Айде заминавайте за Европа.Там ви чакат палатките и бежанските центрове.Не замърсявайте България .
12.
Мдаммм
29.03.2022 11:47:50
30
37
След като си отидат, а може и по-рано, този хотел ще трябва да се събори и да се построи наново! Тази паплач не прощава...
11.
123456
29.03.2022 11:40:21
5
30
Еййй, няма да се наядете родни хотелиери. Защо не пускате хората, да се порадват на българското село.Има една приказка: Откъдето дошло, там и отишло".В другите държави да не са хотели с басейни край морето? Колкото им пука на богатите украинци за по- бедните сънародници, толкова ви пука и на вас за българите.Във Вселената всеки излишък се отнема в точния момент.Алчността е грях и се наказва.И последно: щом са бежанци, значи за тях трябва да се погрижи Агенцията за бежанците.Никъде не пише, че тя е само за сирийци, афганистанци, иракчани у т.н.Щим украинците са бежанци, значи в лагери и на палатки Г- н премиер.
10.
Дааааа
29.03.2022 11:39:36
38
50
Тези жени и деца, са жените и децата на бандеровците. Богати проститутки с изродчетата си промити още от малки да мразят, избиват, колят цели нации. Тази измет нацистка е крала, малтретирала, мачкала, избивала, мародерствала върху целия украински народ. Тези боклуци бягат с богатствата си които са трупали от убийства. Ако не избягат, народа в Украйна ще им потърси сметка за издевателствата. Сега ги вкараха в България за да я дестабилизират и нея. Преди време не успяха с ИДИЛските бежанци, надяват се с украинските фашисти да успеят. Тези са богати изроди, бягат от възмездието което ги чака.
9.
Петя
29.03.2022 11:38:46
27
50
Стига сте ги смятали тези 40 лв! Тези хора не са тръгнали от хубаво, а идват по морето, защото на повечето тук им е познато. Ако бяхте на тяхно място, на познато място ли щяхте да се опитате да отидете. Знаете ли какво е да имаш малки деца и да си на чуждо място. Ние със съпруга ми отгледахме три деца и се молим никога да не им се налага да изпитат това, когато станат родители. Войната е жестокост и безумие!
Затова нека сме по-смирени. Ако не можем или не искаме да помогнем, нека поне премълчим лоши думи.
8.
www
29.03.2022 11:22:18
23
43
Всеки може да си бъде глупав, колкото потенциала му позволява. Всеки може да си носи злоба и простотия в неограничени количества. Аз се питам единствено каква е мотивацията на хора, които всеки ден пишат отвратителни неща за жени и деца? Наистина ли подобни коментиращи не осъзнават, че имат сериозни проблеми и липса всякакви човешки качества?
7.
Hotelier pomiqr
29.03.2022 11:20:34
34
11
Da va izbiqt v slan4ev brqg dano i rusnacite i teroristite
6.
Haha
29.03.2022 11:15:22
19
14
Приюта е за кучета .
Подслони за пари по скоро .
5.
МОЛЯ ВИ
29.03.2022 11:13:45
26
33
Озаконете проституцията да си нямаме проблеми.
4.
Станислав
29.03.2022 11:13:32
28
44
Браво на Христо .Нека покажем че сме хора.Флагман поздравления за позитивната новина.
3.
!!!!!!!!!!!!
29.03.2022 11:13:10
41
64
Хотелиер на първа линия храни и пои украински терористи, фашисти, като краде парите от българския народ, българските деца, пенсионери, работници. Източва държавата с това
2.
Работник
29.03.2022 11:10:48
41
83
1340 украинци х40лв.на ден =53 600лв на ден х30 дни е= 1 608 000лв на месец които трябва да се платят на хотела.Народни пари. Пари за нашите бедни Български изстрадали пенсионери и социално слаби без дом и покрив над главите си, гладуващи и умиращи Българи.
1.
Офф
29.03.2022 11:09:09
42
52
Не са бежанци. МИГРАНТИ са,също като сирийци и афганистанци! И стига с тези мелодрами!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба Чудото се случило на рождения ден на тв водещата Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Очаква се решаващ сблъсък на национални лидери днес и утре Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата
Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори