Риба за Благовец! Няколко уникални празнични рецепти: Бяла риба с коприва, Плакия и Гювече с мряна
Благовец е единия от двата дни, при който по време на строгия великденски пост се разрешава на трапезата да има риба
Благовещение или наричан още от народа Благовец е от най-почитаните църковни празници у нас. Чества се на 25 март. Това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос - точно девет месеца преди Коледа. У нас народът свързва Благовец с идването на пролетта, пристигането на прелетните птици и изобщо пробуждането на природата. Вярва се, че на благия ден по-леко и бързо зарастват раните. Жените не докосват игли, куки или конци. Сеят се зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са благи и да дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието тогава излизат самодивите и самовилите, пише вестник Телеграф.
Благовец е единия от двата дни, при който по време на строгия великденски пост се разрешава на трапезата да има риба (другият е Цветница.) Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но трябва да е сравнително богата – да имат пресни зелени растения, като лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека нова кръв. Задължително се приготвя риба - печена или варена, което в съвремието се тълкува, че може да се хапват и всякакви морски дарове. На някои места в България има традиция да се варят речни раци. Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки – предимно сладки, но освен тях на 25 март също може да се приготвят лучник и баници. Ето няколко предложения в по-съвременен вариант по темата, видени в menumag.bg.
Бяла риба с коприва
Продукти: 4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба; 200 г коприва; 1 скилидка чесън, нарязана на ситно; 1 ч.ч. течна сметана; 1 ч.л. настъргана лимонова кора; зехтин, сол и шарен пипер на вкус;
Приготвяне: Копривата се измива и се бланшира за 2 минути във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изтисква. Нарязва се на ситно. Сгорещява се 1 с.л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 минути. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя. Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 минути във фурна, загрята до 190 градуса. Идея: Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.
Плакия
Продукти за 4 порции: 2 средни скумрии; 4 домата, нарязани на филии; 2 моркова, нарязани на тънки кръгчета; 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета; 1 червена чушка, нарязана на кръгчета; 2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета; 4 резенчета лимон; 100 мл бяло вино; 50 мл олио; 4 с.л. нарязан магданоз; 4 с.л. орехи, едро счукани; сол, черен пипер на вкус
Приготвяне: Рибата се почиства и се отделят филетата. Посоляват се и се поръсват с пипер. Подреждат се в тава. Върху рибата се подреждат на пластове доматите, морковите, чушките и лукът. Леко се посоляват. Всичко се залива със сгорещеното олио. Виното се налива в тавата. Слага се да се пече на 180 градуса около 20 минути. Поръсва се с орехите и магданоза и се допича още 5 минути. Плакията се сервира студена.;
Гювече с мряна
Продукти за 6 порции: 1 кг мряна или пъстърва; 2 стръка праз, нарязани на ситно; 2 с.л. масло; 1 кг картофи, нарязани на кръгчета; 500 г печурки; 1 с.л.сушени манатарки; 500 г домати, обелени и нарязани; 1 с.л. нарязан естрагон или копър; 1 ч.ч. бяло вино; 4 с.л. счукан сухар; 2 с. л. нарязан магданоз; 4 с. л. зехтин; сол и пипер на вкус;
Приготвяне: Рибата се почиства и нарязва на филета. Посолява се и се поръсва с пипер. Манатарките се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят да киснат 20 минути. Празът се задушава в сгорещеното масло с 1 с.л. вода за 3-4 минути. Добавят се картофите и водата, в която са киснали манатарките, посоляват се, затварят се с капак и се задушават 10 минути. Добавят се печурките, доматите, накиснатите манатарки и естрагонът. Всичко се сипва в тава. Отгоре се разпределят рибните филета и се залива с виното. Сухарът се смесва с нарязания магданоз и с него се поръсва рибата. Намазват се със зехтин и всичко се запича за около 30 минути на 200 градуса.
Гърци превзеха Банско
Кои са тайните на Бачорски, които не знаем
Не подарявайте такива подаръци на близките си тази година, ще съсипете живота им
Лора Крумова не си замълча за Цънцарова
Лекари разкриха кой е най-добрият сутрешен навик за хора над 50 години
Евростат с данни за играчките и откъде идват
Ако искаш! 900 лева за смяна на гума по Коледа
Купуваме жилища като луди, ето какво расте
БНБ посочи: Домакинствата държат в банките депозити за над 100 млрд. лева
Трикове как да не се скарате с роднините по празниците
Босът на Реал Мадрид си постави важна задача
24/12/2025, Сряда 17:45
0
България предложи доставки на мазут на РСМ
