×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли Васил Божков да свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов?


Може ли Васил Божков да свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов?
Валентина Маджарова и Христо Кръстев от Специализираната прокуратура не потвърдиха дали Васил Божков ще може да свидетелства чрез видеоконферентна връзка срещу Борисов
21 Март 2022, Понеделник, 10:06 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Ако законите в Обединените арабски емирства позволяват, Васил Божков ще да бъде разпитан за изнудването

Собственоръчно подписаните сведения от бизнесмена Васил Божков, който е обвинен за ощетяване на държавата с близо 560 млн. лева, не са приобщени в доказателствената съвкупност от делото, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ административен ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Не мога да прогнозирам кога ще има присъди, тъй като са налице пречки за нашата работа, добави тя. 

„В опасност е правото. През последните няколко дни този мой извод освен, че се потвърждава, се и задълбочава като тенденция. В момента в опасност е истината. Наблюдавам девалвирането й. Затова се съгласих да се включа в ефир. Искам да опровергая няколко лъжи“, сподели тя. 

„Наказателно процесуалният кодекс е изключително формален. Наказателното производство се води от Специализираната прокуратура и е образувано още в началото на 2020 г.“, заяви Маджарова.

„Наред с Божков, обвиняеми са още доста лица, включително и такива, заемащи високи публични позиции. Точно защото той е в качеството на обвиняем, автоматична видеоконферентна връзка няма как да бъде направена без да се нарушат неговите права“, разкри тя. 

Водещият пък обясни, че заради това, че Божков има 19 обвинения, няма как да дава показания. 

„НПК предвижда прокурорът да състави писмено обвинение, което да бъде предявено лично срещу подпис на обвиняемото лице. Преди извършването на тези действия от страна на прокуратурата не може да се извършва разпит на обвиняем, защото запознаването му с писменото обвинение е първия момент, в който той може да организира защитата си“, каза пък Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

„Преди да се извърши разпит, следва да му се предяви писменото обвинение. Специализираната прокуратура е предприела всички задължителни действия по закон, за да може редовно да призова Божков, който да се яви и да получи писменото си обвинение. Законът не предвижда да бъде връчено по делегация“, обясни той.

„Специализираната прокуратура е изготвила молба за екстрадиция на Васил Божков от Обединените арабски емирства, а също така и за правна помощ за връчване на призовка за предявяване на постановление за привличане в качеството му на свидетел“, заяви Кръстев. 

Той потвърди, че в досъдебното производство в друга прокуратура Божков има качеството на пострадал във връзка с текста за изнудване, по който е образувано то. По делото в Специализираната прокуратура пък е обвиняем, уточни говорителят. 

„Ако наблюдаващите прокурори от другата прокуратура, към която Божков е свидетел, изготвят молба за правна помощ за разпита му като свидетел чрез видеоконферентна връзка, следва той да бъде извършен съгласно българското законодателство, но само ако се допуска от законите в Обединените арабски емирства. Ние нямаме такава информация. Не знаем дали законодателството в Дубай позволява да се извършва разпит чрез видеоконферентна връзка“, добави той.

По едно и също дело не може да се извършва разпит на едно лице в качеството му и като обвиняем, и като свидетел, обясни Кръстев. 

На въпроса дали има данни за спестена на обществото информация за това дали Божков е ходил не само с пури при Бойко Борисов и Владислав Горанов, говорителят на Специализираната прокуратура отговори, че няма. 

„В момента се извършва разследване, което е покрито от следствената тайна. Не може да изнесем пред обществеността какви доказателства сме събрали по досъдебното производство, защото трябва да осигурим обективното разкриване на истината. Разследват се всички версии. Може да се обвинят и други лица“, добави той.

Валентина Маджарова пък не коментира за извършените обиски в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, тъй като се очаква съдът да се произнесе. 

На въпроса дали бе извършен ареста на Бойко Борисов по правилата на закона, Кръстев пък отговори, че адвокатът на бившият премиер е решил да обжалва пред Административен съд – София заповедите за задържане. 

Маджарова изтъкна, че преди българската прокуратура да започне да си върши работата, е нужно ред други служби на МВР да си изпълнят задачите. „Т.е. ако сега за първи пъти излизат тези сигнали за 120 закононарушения, свързани с усвояване на евросредства, за които съобщи по време на посещението си в България Лаура Кьовеши, това не може да е проблем на българската прокуратура“, коментира тя. 

Доста от делата са образувани от Специализираната прокуратура, но поради влизане на регламента за дейността на Европейската прокуратура, те са изпратени на нея, каза пък Христо Кръстев.


В категории: Темида


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
29
Коментара по темата
29.
Бургазлия
21.03.2022 18:09:09
0
5
Не разбрах половин милиард лева кой ги е откраднал? Черепа ли ? Или Бойко? Ако ги е откраднал Черепа и давал с чували на Бойко за спокойствие, защо го подгониха прокуратурата и избяга в Дубай?
28.
Явор
21.03.2022 15:41:56
1
2
Флагман кой ме блокира гадове
27.
А бе
21.03.2022 14:53:07
6
14
Тез гербери комсомолци сутринта здраво ме разсмяха. Браво на тях. Но като всички калинки, знанията им по право са нулеви.
И първокурсниците по право знаят,че Божков може да бъде разпитан и по делегация и по видео конферентна връзка.
Какво да ги правиш,такъв е матряла.
И аз съм прост и вие сте прости.
26.
явор
21.03.2022 14:29:47
9
9
Божков ако имаше някакви сериозни доказателства до сега щеше да ги изкара а не да се крие като мишка в Дубай и от там да пуска по нещо Има ли снимки или записи от момента когато е давал подкупа защото доколкото знам това и негови хора го казахха той е ходел навсякъде с два телефона и е записвал всичко Хайде сега да изкара поне един запис на който го изнудват защото това че е ходил с пликове в джоба нищо не доказва И аз имам пари в джоба и ходя по институции ама никъде не съм давал пари или и аз да се изкарам жертва
25.
17 ти
21.03.2022 14:28:14
11
3
Съдебни дела ще има, но те ще бъдат за полицейски произвол и злоупотреба със служебно положение. Правовия ред го изисква.
Тук имаме разследване на МВР , по донос, завършило с резолюция от наблюдаващия прокурор: Няма доказателства.
Нито има дело, нито има досъдебно производство, нито има съд. Нито ще има.
24.
Аха
21.03.2022 14:14:24
0
9
Божков щял да свидетелства как давал едни пари, пък те ги вземали... А при подкуп не се ли търси отговорност и от двете страни...
23.
абе ей овца
21.03.2022 13:43:56
14
9
Каква иванчева те гони?! Ти нормален ли си??Тая я хванаха по сигнал с БЕЛЯЗАНИ ПАРИ ! Я си освежи овчата памет преди да си изпляскаш малоумното "мнение"!
Най-низшата прослойка на обществото пак е най-активна и от всичко разбира-сбирщина от неграмотници,некадърници-хора без грам мозък,но с излишно време да са редовни в коментарите...бацилите,овцете на обществото.Защо ли най-активните в коментарите са най-гладните,злобни комплексари..а иначе скрити капацитети?!
22.
Scrooge McDuck
21.03.2022 13:21:14
5
17
Пишман юристи с Бело мляко по устните. Толкова нелепи.
21.
Ъхъ
21.03.2022 12:53:05
6
22
Значи ако сигналите 120 на брой са отишли директно до Европеската прокуратура, а българската е била прескочена , това не може да е проблем на българската прокуратура , казала Маджаровата ??!!!
Тези или са тъпири, или са темерути, или са дебелокожи,или са просто дебело платени, не зная какво са ?
20.
Не са разбира се
21.03.2022 12:44:06
6
25
Собственоръчно написаните и подписани сведения на Божков не са "приобщени" към делото, защото...
ами защото Гешев не е разрешил да се приобщят !
Иначе , когато съдиха Иванчева и колежката й, спокойно "приобщиха " към делото и показанията на другия играч със тях , този , който им е бил свръзката с изнудваните !
Прокурорски еквилибристики !
19.
До 13
21.03.2022 12:39:45
1
13
Да видим ...
Ако Миньо Стайков е бил очевидец как един апаш е подпалил къщата ти, може ли да бъде свидетел по това дело(подпалването) или "во век и веков "не може да свидетелства повече ?!
18.
...
21.03.2022 12:38:34
1
21
Тези дни се наслушахме на коментари от хора, които дори не правят разлика между НК и НПК. Всички започнаха внезапно да разбират от досъдебни производства, разпити на свидетели, обвиняеми и т.н.
17.
До 8 и 11
21.03.2022 12:36:11
1
16
Моля, първо се информирайте какво е "дело" и какво е "обвинение по дело..." !
По-нататък може да продължите с понятията "досъдебно производство" и т.н...
Стотици и хиляди дела стоят замразени по чекмеджетата на дознатели, следователи и най-вече прокурори !
16.
Българин
21.03.2022 12:07:08
6
22
Кьовеши да ни прати прокурори, нашите уда ги уволняват.
15.
до 11
21.03.2022 11:31:54
6
14
Днес разследващите по "несъществуващото" според теб дело са входирали в прокуратурата за одобрение постановление за привличане на Борисов като обвиняем.
14.
тодор
21.03.2022 11:29:01
6
19
Маджарова от Грудово Без да обиждам грудовци
13.
Кьосев
21.03.2022 11:25:48
6
29
Миньо Стайков,Бобокови,Арабаждиеви и доста други също могат да свидетелстват
12.
Черепааа
21.03.2022 11:25:31
15
7
Шмаааатка дърта големия хазартен бос Най големия на Магурата дава показания като жена
11.
до 9
21.03.2022 11:20:55
3
8
Моля ти се, човеко, не се излагай повече...
10.
ПП
21.03.2022 11:16:58
23
20
Ние сме на власт Божков заповядай върни се в България да борим корупцията. До като сме на власт няма кой да те закача. Да се върни и Цветан Василев, Братя Галеви и всички подгонени от Бойко мафиоти да свидетелстват пред съдебните власти, за да го втикаме в пандиза. Гарантираме Ви спокойно да развивате бизнес в България, както преди Бойко. Без Вас и Иво Прокопиев няма как да се справяме с Бойко.
9.
до 8
21.03.2022 11:14:22
7
5
според теб делото ,по което Борисов изкара седейки една нощ на стол в РПУ-то срещу кого е
8.
еспумизан форте
21.03.2022 10:59:00
3
14
Има дело срещу Борисов! Не знаех, пък гледам да съм информиран...
7.
Някой
21.03.2022 10:56:11
9
31
Значи, поканили сме "светила" от специализираната прокуратура, а се налага водещия ни обяснява, как видиш ли Божков нямал право да свидетелства, защото имал 19 обвинения???
Ми то така е супер бе! Нахвърляш обвинения наляво-надясно срещу хората които те застрашават, по един или друг начин и си правиш каквото искаш, защото те не могат вече да свидетелстват срещу теб!
6.
може, ама да
21.03.2022 10:54:19
18
20
го разпитат и за финасирането на пуча от 2 септември. На кого, как и колко е дал...
5.
въртят-сучат
21.03.2022 10:53:46
11
30
говорят все за делото ,в което Божков е обвиняем, а въпросът е по делото срещу Борисов, Горанов,Менда и т.н. да го разпитат като свидетел, който е бил изнудван от тях да им плаща ,за да му осигурят чадър. За абсурдните отговори на Спец-прокуратурата стоят неадекватни журналисти ,които или изобщо не знаят за какво става дума или са ги инструктирали и те да се правят на луди и да не задават правилните въпроси
4.
Чудно
21.03.2022 10:49:15
10
33
От всичките няколко хиляди прокурори из България няма ли един доблестен, който да излезе и да каже, стига аз не искам повече да участвам в този цирк, наречен Българска прокуратура !
Вчера , в коментарите имаше пост на един съдия, който описваше какво точно правят прокурорите, какво не правят и защо е така !
Ако го намерите и го прочетете внимателно, ще си отговорите на първия ми въпрос!
3.
леле
21.03.2022 10:42:53
11
38
не можело да се осъществи видеоконферентна връзка, защото сериозно шели да се нарушат правата на Черепа като обвиняем ?!
Ама вие сериозно ли ?
А защо не го попитате дали е съгласен да му се нарушат правата ? Да го декларира официално!
Виж ти кой се загрижил за правата на Черепа?
2.
Обобщено
21.03.2022 10:38:07
11
42
Не можем да изнесем пред обществото какви доказателства СМЕ събрали по делото на Божков, но можем споикойно да разтръбим какви доказателства НЕ СМЕ събрали !
Впрочем Божков не е цвете , има си 19 обвинения, но между тях не е изнудване на самия себе си !
Така че това не е едно и също дело ! И той може да свидетелства именно по изнудването !
Тези сериозно се опетлаха в шикалкавенето си !
1.
Насеретурата пусна кафява бомба
21.03.2022 10:32:26
11
46
Тресе ги паниката
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител
САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори