×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът и „Демократична България“ в сблъсък заради разузнавателните служби


Президентът и „Демократична България“ в сблъсък заради разузнавателните служби
Всички началници на служби са назначения на президента, може би затова той обяви пълна подкрепа за тях, коментира Атанас Атанасов
09 Март 2022, Сряда, 12:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

В парламента ще проучват защо държавата не получила коректна информация преди нахлуването на Русия в Украйна

Конфликтът между „Демократична България“ (ДБ) и президента по отношение на специалните служби се задълбочава. Преди дни съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов обяви, че депутатите са били подведени от службите, като са дали прогноза, че пълномащабна война на Русия в Украйна няма да има.

Вчера президентът отвърна: „Надявам, се че атаката към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Допреди година това беше практика и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото ни, порочен управленски модел.“

Днес от ДБ обаче дадоха брифинг в парламента, с който надградиха критиките си към службите.

Атанас Атанасов изрази недоволство от вчерашното изказване на Румен Радев и обясни, че всички началници на служби били негови назначения (направени по време на служебните правителства миналата година – б.а.).

От думите на Атанасов стана ясно, че претенциите на ДБ са най-вече към Държавна агенция „Разузнаване“ и към Военното разузнаване.

Вчера държавният глава определи като „попълзновение“ призивите за смяна на ръководствата на службите и посочи, че ако всяка новодошла власт или нов парламент „подменя“ ръководителите им, то това означава тези служби да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията.

„Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията, да стане достояние и на президента“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че неслучайно законодателят е предвидил ръководителите на службите да са на мандатна длъжност и разделение на властите при назначаване на ръководителите, които се предлагат с решение на Министерския съвет, и указът за назначаването им се подписва от държавния глава.

Тънкият момент е, че по време на служебно правителство президентът назначава и Министерския съвет. В този смисъл, промените в службите в такива периоди също не изглеждат редни. 

Днес Атанас Атанасов коментира: "На 300 км от България има война и е изключително важно как действат българските институции в тази кризисна ситуация."

Важно било и Министерският съвет и останалите управленски органи да получават надеждна информация от службите за сигурност. Атанасов изчете няколко извода, които чули по време на закрито заседание на парламента през януари от службите, преди да започне войната в Украйна. 

Той цитира една от тях, без да посочва коя - че "в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт". 

"Втори цитат - мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци. Трети цитат - пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква. И на последно място, една от службите заяви, че не споделя оценките за мащабна бежанска вълна", заяви Атанас Атанасов. 

От специалните служби тогава обяснили и че се преувеличават рисковете за война на Русия в Украйна след зимните олимпийски игри. 

"И тук се поставя въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници за информация, или това, което са споделяли пред Народното събрание, е било подвеждащо. Което и от двете да е вярно, това е притеснително. И поради тази причина по реда на парламентарния контрол ние в комисиите, основно, но и в пленарна зала, ще предприемем действия, за да изясним каква е истината и за да може да очакваме промени в работата на нашите служби. Вчера, не знам по какъв повод, г-н президентът на републиката Румен Радев заяви пълна подкрепа за службите. Може би защото сегашните шефове на службите са, всички, негови назначения. Не знам това, но в крайна сметка съгласно чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България Министерският съвет е този, който осигурява обществения ред и сигурността в страната. И там трябва да бъдат вземани решенията. Така че очакваме промяна в интензивността на работа на нашите служби", каза още г-н Атанасов. 

Той припомни, че ДБ е част от управляващото мнозинство. Затова за тях било изключително важно правителството да функционира нормално в тази среда на война и да бъде адекватно. 

На въпрос нужни ли са оставки в спецслужбите, Атанас Атанасов отговори: "Нека да не бързаме с оставките. Нямаме интерес и желание да разклащаме службите. Искаме те да бъдат стабилизирани..."

Съпредседателят на ДБ уточни: "Не сме казали, че нямаме доверие. Искаме да изясним тези оценки, които са били там, на каква база почиват. Вижте, по време на управлението на ГЕРБ българските служби бяха приспани, образно казано, като основната цел на това приспиване беше да не се занимават с корупционните практики на ГЕРБ. Да, но сега, в този в момент именно това състояние на службите дава отрицателен резултат. Така че явно промени там са необходими, но това е работа на министър-председателя и Министерския съвет, тъй като съгласно закона Съветът по сигурността към Министерския съвет е този орган, създаден по закон, пак казвам, който трябва да наблюдава постоянно средата и да взема адекватни решения."

След въпрос на "Флагман" към кои конкретни служби имат претенции, Атанасов обясни: "Аз не искам тук да конкретизирам, но все пак трябва да се каже, че двете български разузнавателни служби са тези, които би трябвало в тази ситуация, и не само, да снабдяват висшето държавно ръководство с надеждна информация. Защото контраразузнаването работи и отговаря за сигурността на територията на страната, а разузнавателните служби са тези, които трябва да събират информация за рисковете и заплахите, които произтичат извън територията на България."

Атанас Атанасов заяви, че с премиера не били говорили по темата. 

 


В категории: Политика


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
5
Коментара по темата
5.
Симеон
10.03.2022 16:55:14
0
1
Партията на олигархът Иво Прокопиев - "Демократична България" иска да овладее и службите след Министерството на правосъдието!
4.
Опалянка
10.03.2022 14:00:59
0
1
Ееееех а как хубаво му се мазнеха от ДБ а :))))
3.
Маринов
10.03.2022 08:43:07
0
3
Типично в стила на ДБ да се оплакват и да обвиняват някой друг.
2.
Васил
09.03.2022 20:45:12
0
3
На всички е ясно, че каквото и да говорят от Демократична България винаги е поръчка от някого!
1.
Майка му на Христо
09.03.2022 12:11:54
9
14
Президентът да не им се връзва на тия. Те могат да изплашат само Кирчо. Президентът е умун мъж и със сигурност знае кой стои зад тях. Те само на думи се джафкат с ДПС, иначе много добре се разбират
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори