×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китай може малко да спечели, но много да загуби като съюзник на Русия


08 Март 2022, Вторник, 16:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Нелесното приятелство и връзките, които свързват Китай и Русия, са противоположни на дългогодишните проблеми и на недоверието между тях през изминалите години

Само за няколко дни инвазията на Русия в Украйна преобърна с десетилетия мисленето и практиките в международните отношения. Нищо няма да е същото като преди. Дори изявлението от 5000 думи за „международните отношения в новата ера“, съвместно публикувано от Китай и от Русия само преди месец в Пекин, което ще направи света безопасен за автокрацията беше изместено от тези събития. В това грозно руско блато, ролята и поведението на Китай заслужават специално внимание, и не на последно място, след като се чудим дали Украйна днес утре може да стане Тайван.

Китай и Русия се сближават от известно време. Обвързванията са видими в двустранната търговия, която се е удвоила повече от 2015 г. и е стигнала до почти $150 млрд. Китай е най-големият търговски партньор на Русия. Докато Русия може да се приеме почти за грешка при закръглянето на нейния дял в глобалния износ на Китай. Но двете страни си сътрудничат във военните учения, в регионалните споразумения за сигурност и търговия с технологии. Тези връзки до известна степен се противопоставят на другите различия и на многогодишните източници на недоверие, например като руския Далечен изток и Централна Азия. И все пак, най-голямата връзка във всичко това е геополитиката.

Начело с обсебени от контрола диктатори, които са си обещали да останат на власт и да защитават своите елити, и двамата лидери получиха своите политически възможности, създадени например от дългата опашка на „западната“ финансова криза от 2008 г., от Брекзит и от европейската политическа слабост, от Доналд Тръмп, и проблемите с управлението на Covid пандемията в много демокрации. Те са обединени в стремежа си към антиамериканска и антизападна програма, с която искат да прекроят световния ред, включително и ако се налага и със сила.

Неудобната и брутална инвазия на Путин в Украйна не променя нищо от това, но промени китайско-руските отношения, консумирани по време на Олимпиадата от 4 февруари, и това предизвика смайване в Китай.

Значителните спекулации се фокусират върху това, дали Си Дзинпин е знаел предварително за плановете на Путин. Трудно е да се повярва, че Си не е бил предупреден за това, особено след като САЩ се опитаха да го информират със своята разузнавателна информация, но получиха само неочакван отпор. Знаем също, че руските войски впоследствие са били предислоцирани от Далечния изток в Украйна и се знае, че Китай е изкупил обратно освободения преди това петрол от своя стратегически петролен резерв.

Каквато и да е реалността, смята се, че Китай е съучастник, най-малкото като подкрепящ Русия и я подкрепя от много отдавна, така че ще е неудобно да я изостави върху шиповете на оградата.

Си няма да се отдръпне от Путин, защото това би довело до много неудобство и унижение вкъщи особено през тази ключова година, която ще завърши с 20-ия партиен конгрес. И все пак, заставането до Путин и явната подкрепа на слабата руска икономика ще обвърже Китай твърдо с държавата парий и ще подкопае доверието в държавното управление на Китай. Списъкът с приятели на Китай в световен мащаб така или иначе не е толкова голям или впечатляващ.

Със силните си лостове за влияние върху Русия сега, Китай може да помогне на своя обсаден съсед, както с неговите банки, изключени от световната финансова система, със замразените му валутни резерви и на фирмите и лицата, подложени на санкции и замразяване на техните активи, така да превърне Русия във васална държава на Китай. Той може да купува много повече енергоносители и ресурси и да подлежи насрещни мерки от страна на повсеместните закони за санкциите, да отпуска заеми, да предоставя средства чрез споразумения за валутен суап, да търгува в юани и да доставя полупроводници и други технологични стоки.

Но все пак, Китай ще трябва да внимава как ще калибрира своя имидж, който да не изглежда прекалено сговорчив и да напомня на света, че той може да бъде агента за важните обществени блага, като например в това да участва в налагането на мира в Украйна, и че той иска глобалната система да остане относително отворена.

Не забравяйте, че за разлика от Русия, амбициите на Китай зависят от относително отворената световна икономика в търговията и технологиите, както и от глобалните и регионалните институции, които той би искал да преобразува, за да отговарят на собствените му интереси. Всичко това сега е изложено на риск, ако подкрепящите демокрацията нации изберат да се отдалечат от подкрепящия Русия Китай и така ако Китай бъде изолиран. Китай определено беше шокиран как ЕС, по-специално, заедно със САЩ се обединиха целенасочено и със санкции да замразят Русия от системата. Продължаващата зависимост на Китай от ключовите западни технологии и пазари остава, въпреки неговите актове за отделяне и самостоятелност. Със сигурност той не би искал да рискува да бъде в центъра на една финансова война от руски тип заради, например, Тайван.

Пекин разглежда Тайван като неотменна част от Китай и затова неотдавнашната му декларация за подкрепата за териториалната цялост на Украйна не трябва да се приема за чиста монета. Китай никога не е изключвал превземането на Тайван със сила, но инвазията на Русия в Украйна, ако не нещо друго, прави подобни действия на Китай над Тайван по-малко вероятни, отколкото изглеждат.

Поне от рационална гледна точка Китай със сигурност ще отбележи, че по време на война и най-подготвените планове се провалят, а съпротивата на хората, отчаяни за своята страната си, не е клише, което да заслужава, Тихоокеанският флот на САЩ и другите държави от алианса Quad са наблизо. Освен това той ще е много наясно, че „западното“ и другото глобално икономическо и финансово отблъскване е всичко друго, но не и една изразходвана сила и това е потенциално много ефективно. Ако Русия, като основен производител на суровини, е толкова чувствителна към финансовата война, тогава Китай, като икономически колос със силни зависимости, е изложен на още по-голям риск. Трябва да се има предвид и също, че Япония възроди дебата да получи ядрени оръжия от САЩ и това ще сложи край на политиката на двусмислие за политическия статут на Тайван.

Новите отношения на Китай с Русия ще останат, но те се промениха радикално. Сега той притежава големи лостове за влияние върху Русия, но при една тясна връзка между тях може да спечели малко в световен мащаб и много да загуби. Си няма добри възможности, а само трудни избори, които да направи, докато се опитва да извърви пътя между подкрепата за Русия и възстановяването на приятелските си отношения със Запада. Но трябва да изключим мисълта, че тоталитарният лидер на Китай ще бъде по-различен от това, което винаги е била Русия.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)


В категории: Войната в Украйна


3
Коментара
Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
3
Коментара по темата
3.
Българина
08.03.2022 23:32:44
0
3
'Каквато и да е реалността, смята се, че Китай е съучастник', флагмане, молете се някой от посолството или техен човек да не види тази фраза. Дават ви под съд и с добър адвокат... дупе да ви е яко :)
2.
Мислете малко с тия глави
08.03.2022 18:44:44
4
10
Китай ако рече да си вземе Хонг Конг дали ще спечели малко? Тия анализатори къде ги намирате, на нивата ли? Ами ако Китай реши да си вземе Хонго Конг преди да е свършила войната в Украйна? Ами ако Китай си поиска парите, които и дължи САЩ? Ами ако Китай спре износа на важни суровини за САЩ? Изобщо знаете ли колко ако има? Да не говорим, че Китай са толкова могъща държава, че и с такава военна дисциплина, че ако рекат могат да вземат Кравария за 10 дни
1.
Дернев
08.03.2022 18:18:58
3
13
Много приказки, разсъждения, предположения, внушения. И последнота изречение обезмисля всичко и се доближава до реалността. Този т.н. демократичен свят да вземе да си коригира отношението към Русия, ако иска да се подготви за това което Китай ще направи, когато реши да следва своята програма. Тогава Русия ще им се струва, че се е шегувала с Украйна. И то вероятно си е така, защото не Украйна е причината за събития, а САЩ и сателитите му в НАТО .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас Водачът на автомобила твърди, че гумата му се е спукала Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица
Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист"
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори