×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Военна ескалация на САЩ срещу Русия ще е "смъртна присъда за човечеството"


Военна ескалация на САЩ срещу Русия ще е "смъртна присъда за човечеството"
Трудно е да се прогнозира едно бъдещо съперничество между Русия (евентуално в съюз с Китай) и Запада
05 Март 2022, Събота, 20:40 ч.
Автор: Ноам Чомски

НАТО не прие сериозно опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с евентуалното разширение на НАТО на Изток. САЩ и техните съюзници са нарушавали международните закони, без да им мигне окото

Руската инвазия срещу Украйна ще влезе в историята като едно от най-големите непредизвикани военни престъпления на ХХI век. Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута преди криминалната агресия на Путин. Ако искаме да отговорим на трагедията по начин, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща катастрофа, трябва да научим в какво сгрешихме и какво трябва да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, но няма да помогнат. Това заяви Ноам Чомски, ученият, определян като един от най-значимите живи интелектуалци, в ексклузивно интервю за изданието Truthout.

Въпреки това, пред лицето на тази ужасяваща инвазия, САЩ трябва да изберат кризисната дипломация пред военната ескалация с Русия, тъй като последната представлява "смъртна присъда за човечеството, без победител", твърди Чомски.

Руското нападение срещу Украйна е голямо военно престъпление, което може да се нареди до инвазията на САЩ срещу Ирак, или до съвместната война на Хитлер и Сталин срещу Полша през септември 1939 г., категоричен е Чомски. Той обаче припомня, че опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с евентуалното разширение на НАТО на Изток, не са били приети на сериозно от САЩ и Запада. За това са предупреждавали редица специалисти по Русия.

Той припомня и острата реакция на Русия след поканата на президента Джордж Буш-младши към Киев да влезе в Алианса. Тази криза зрееше 25 години, докато САЩ с презрение отхвърляха руските тревоги и най-вече двете червени линии на Москва - Грузия и най-вече Украйна, коментира Чомски. Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута преди криминалната агресия на Путин.

Ако искаме да отговорим на трагедията по начин, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща катастрофа, трябва да научим в какво сгрешихме и какво трябва да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, но няма да помогнат.

Разбира се, че САЩ и техните съюзници са нарушавали международните закони, без да им мигне окото, но това не оправдава престъпленията на Путин. Косово, Ирак и Либия не могат да бъдат оправдание. Опциите, които остават след инвазията, са мрачни. Най-малко лошата е да подкрепим дипломатическите възможности, които все още съществуват и поне до преди няколдо дни бяха постижими - неутралитет на Украйна в стил Австрия и някаква версия на Минск 2 с някакъв федерализъм. И непременно - да оставим някаква пътечка за отстъпление на Путин, иначе последствията ще бъдат много по-ужасни, отколкото можем да си представим.

Междувременно трябва да положим всички усилия да помогнем на изгонените от домовете им жертви на агресорите, на хилядите храбри руснаци, които се противопоставят на престъпленията на своята държава с голям риск за самите себе си.

Ние обаче сме длъжни да намерим начин да помогнем да една много по-голяма група жертви - целия живот на земата. Тази трагедия се случва в момент, в който всички велики сили, всички ние сме изправени пред предизвикателството да поставим под контрол бича на заплахата от екологична катастрофа.

В същото време крайно необходимите стъпки са блокирани, дори се дава заден ход, като жизнено важни ресурси се използват за унищожение, а светът е на път да разшири използването на изкопаеми горива, включително най-опасното и достъпно от тях - въглищата, отбелязва Чомски. 

Трудно е да се прогнозира едно бъдещо съперничество между Русия (евентуално в съюз с Китай) и Запада, отговаря на заключителния въпрос Чомски. Засега, Китай играе хладнокръвно и прокарва програмата си за икономическа интеграция на голяма част от света в рамките на своята разширяваща се глобална система, като само преди няколко седмици инкорпорира Аржентина в своята инициатива "Един пояс, един път", докато неговите противници се унищожават взаимно. 

Както казахме вече, противопоставянето е "смъртна присъда за човечеството", няма да има победители. Ние сме на повратна точка от човешката история. Това не може да бъде отричано, нито пренебрегвано.

Източник: Епицентър.БГ


В категории: Политика


32
Коментара
32
Коментара по темата
32.
Американска дятка ли ма хаха
06.03.2022 13:51:15
0
1
Ноам то еврейн тва колко милиона $ има
31.
Мдаа
06.03.2022 09:04:12
0
11
Поне половината от това не го е казал Чомски, а е лиричен превод на нашите мисирки.
30.
..
06.03.2022 08:54:06
5
16
Делян Кръстев: "Всъщност сте съучастници в убийство. Всички вие, които подкрепяте и надъхвате украинците да оказват съпротива. Тази война може да свърши по два начина: - С капитулация на Украйна или с дъжд от ядрени ракети по целият свят. Днес ЕС е приел резолюция за подкрепа на режима на Зеленски и доставка на "отбранителни оръжия". Въоръжават т.нар. "мирно население", което се готви да убива в големите градове. Тези въоръжени барикадирани градове, от които гаубиците стрелят от детски площадки, ще бъдат покосени от руснаците. Военните действия можеха да свършат за по-малко от 48 часа и страните да бъдат на масата за преговори. Но не, "Слава на украйна", да помогнем на бедният украински народ. За какво да му помогнете ? Да бъдат изтребени стотици хиляди ?! Ах вие, помощници прекрасни! Наливащи масло в огъня на война, която дори не разбирате. Европа влиза във войната, започната от САЩ със санкции, въоръжение. Съвсем скоро ще си изфабрикуват и причини да вкарат войската, която събират на границата. Частни фирми си позволяват да участват във войната. Отделни индивиди дори .. Булсатком спира единствената руска телевизия. Турските спряхте ли ги, когато съседът ни Ердоган вкара десетки хиляди интелектуалци в затворите ? Учители, журналисти .. Трайчо щял да демонтира паметника на съветската армия. Ама прескъпи Трайчо, тя Украйна е част от същия този СССР. Да припомня, че армията, която нахлува в България на края на ВСВ е "трета украинска". Същата тази армия, която остава на наша територия и под нейната охрана се извършва деветосептемврийският преврат и последвалият "народен съд". В следствие на който бива ЗВЕРСКИ ИЗБИТ елитът на България и след което България става колония на СССР. Дълбоко "смислени" призиви от сорта на "Не купувайте от Берьозка", която се оказва пълна с украински стоки. Или пък Биволите, които се изцепиха, че сега бил моментът за национализация на Лукойл, който пък се оказва, че бил едва 14% руски. Или пък БОЕЦ- милите, които щели да дават Путин на съд в Хага. Вкарват Русия в информационно затъмнение. Блокиране на техни сайтове. Спиране на техни телевизии. Гугъл блокират видео източниците им в Ютуб. Целият свят срещу Русия. Същият този свят, който 8г беше приятно разсеян за свинщините на Зеленски, за шикалкавенето му по преговорните въпроси, за осемте години бомбардировки от неговият режим на уж техните собствени Донецк и Луганск. Да го кажа така: Затворете очите си за правдата. Повтаряйте пропагандата, с която ви заливат от всички страни тези, които от години нагнетяват конфликта и искат тази война. Притиснете руската мечка сама в ъгъла и смело ръчкайте с копия отдалеч. Направете го и ще усетите топлите капки на ядрен дъжд. Ще заживеете в свят, който сте мислили, че е възможен само в апокалиптични филмови сценарии. И ще сте го заслужили. Не ви личи да го осъзнавате, но когато целият свят воюва, се нарича световна война. Трета световна война!"
29.
Гошето
06.03.2022 07:55:10
1
18
Много американци мразят Чомски, защото от десетилетия критикува империалистичното поведение на САЩ. Той обаче казва - аз първо трябва да съм критичен към собствената си държава, не към чуждите. Това е да си истински патриот. Също той от 30 години говори, че американците излъгаха Горбачов, че НАТО няма да се разширява в Източна Европа и ще има последици.
28.
Ze Great Reset
06.03.2022 02:02:14
1
2
Ако културният човек живее навътре, в „душата“ си, то обратно – човекът на цивилизацията е обърнат навън, той е поместен в пространството сред тела и факти. Единият усеща живота си като съдба, другият го разбира като поредица от причина и следствие. Съдбата на културите – аналогична на съдбата на биологичните организми – е да изминават хилядолетен цикъл с едни и същи етапи на развитие: раждане, съзряване, зрелост, старост и смърт. Тези фази Шпенглер метафорично назовава пролет, лято, есен, зима.
27.
El Señor de los Cielos
06.03.2022 02:00:57
2
2
Only one thing has been successful and that is becoming more conscious, accepting that it is your responsibility; if you are in misery, then looking at it and finding out how you have chosen it and why you have chosen it. And seeing that it is your choice is enough.
26.
Вече сме до уши в калта
06.03.2022 00:22:23
4
22
Днес по обед през Дунав мост – Русе посока Украйна пет тира с надпис „Взривоопасно“ са напуснали България, информира за АФЕРА наш брилянтен източник.
Корнелия Нинова, която отговаря за ВПК, както авера и Простото/Киро/ незабавно да дадат обяснения какви оръжия изнася България към Украйна, каква взривоопасна „хуманитарна помощ“, защо ни вкараха във войната и да не лъжат! Защото рано или късно продажните им задници ще лъснат.

Така наречената „опозиция“, която на практика липсва, да не мълчи като наакана, а да поиска сметка от управляващото правителство!
25.
До6
06.03.2022 00:03:11
7
1
ЧЕРВЕНОКОЖИТЕ ДИВАЦИ ДА ГО НАХАТ В КУРВЕНСКАТА УСТА НА МАЙКА ТИ И ПЕДЕРАСТКИЯ ГЪЗ НА БАЩА ТИ …. А ЗА ДЕСЕРТ ТИ МОЖЕ ДА ГО ОБЛОЖЕШ,БОКЛУК НЕЩАСТЕН
24.
Ай луека вечер!!!
05.03.2022 23:48:43
0
0
До събахлян!!!
23.
До 22
05.03.2022 23:41:28
7
3
Туй вупрос за 50 стотинки ли е??
Истествено,че зад всички световни революции стои - Никола Николов-автор на"Световната конспирация","Тайните протоколи","Новият ред" и т.н. с подгласници-Ноам Чомски,Кшищов Бжежински,Хенри Кисинджър и т.н
22.
до 21
05.03.2022 23:29:14
0
17
Най-големите идеолози на комунизма, богопомазаните, са в САЩ и Западна Европа, но се специализират в износ на "революции" на други места. Явно не ти е известно кой стои зад френската и октомврийската, като по-големи и по-известни.
21.
Орт
05.03.2022 23:10:06
15
6
Чомски пак се доказа,че е дърт комунист.не разбирам само едно щом толкова обичаш тюрма народов какво прави в закрилата Америка,?
20.
Burgas
05.03.2022 22:51:25
26
16
Ами да ги оставим за изтребят Украинците и после и нас, защото ни е страх?
руската върхушка се превърна в нацистка такава.
Спрете войната!
Освободете Украйна!
19.
15
05.03.2022 22:36:15
8
14
Лукойл преди няколко години инвестираха около милиард долара в инсталация която преработва шлаката от нефта който големите компании преработват и изхвърлят. Та лукойл бг купува този отпадъчен продукт, преработва го и с това си карате колите. Танкер с нефт от Русия, сигурно не знае къде се намира Крайморие!
18.
пецата
05.03.2022 22:35:17
2
14
30 000 000 000 000 tova e dalga na fa6t v momenta, za da bade iztrit,zabraven i zanulen tozi dalg, im trqbva voina i to ne kakva
taka 4e kakto te kazvat "follow the money"
17.
До 15
05.03.2022 22:29:43
8
13
Танкерите които зареждат лукойл не идват от русия в почти 90 %, глупако :)
16.
Вашето име
05.03.2022 22:21:48
7
34
Тръгнал наш Ганьо да дава характеристики на Ноам Чомски. Вие сериозно ли? Наистина ли сме толкова душевно, морално, интелектуално, а и всячески съсипани бургазлии, а и изобщо българи? И по няколко живота да живеем и аз, та и Вие, няма да успеем да направим и шепичка от това, което е постигнал ума му.
15.
Ще ни пращат петрол по ЕКОНТ.
05.03.2022 22:17:12
6
25
Министърът на транспорта Николай Събев обяви, че ръководеното от него ведомство е дало съгласие българските пристанища да затворят за руски кораби.
Ама разбира се.
И къде ще спират танкерите за Лукойл?
14.
Mad Max
05.03.2022 21:59:49
3
18
Натискайте всички червени бутони, ядрени куфари и квото имате там и да се приключва, ше ви еба и комплексарите жалки.
13.
112
05.03.2022 21:55:24
9
3
ДО9 ако Жужето иска да ти наръга в задния ауспух ще си вдигнеш краката до тавана Копейкин
12.
Нищо за губене
05.03.2022 21:52:19
2
16
Аре ве, Хобит да натиска червеното копче, че ми писна. То не беше ковид-мовид цени се вдигат, олиото 5 кинта. Ай ше ви.....
11.
Бай Джо Байдън
05.03.2022 21:50:20
2
14
Здрасти на целия свят!!
Ей ся тъкмо си зех дрямката и мойта камериерка ми вика,че някъде в Европа война имало!!!???.......ма кой срещу кого, тъй и не разбрах!!???
Ай чау засега,че ми сервираха попарата!!
10.
Дернев
05.03.2022 21:49:20
0
20
"..поканата на президента Джордж Буш-младши към Киев да влезе в Алианса." Ами да. След като си позволи да потупва Путин по рамото,ала ББ стил, си е помислил, че може да си позволи волности. Не савиновни американците. Франция и основно Германия са основните виновници за войната в Европа . Да се осъзнаят докато не е станало безвъзвратно късно. Европа за европейците. Това е нашето и на света спасение.
9.
Електра
05.03.2022 21:31:49
11
6
Ако Жужето поиска да шиба американска дятка, Байдън дали ще му пусне, за да няма война...
8.
Др. Ох Боли до др. Иванов
05.03.2022 21:24:15
5
2
Аз на тебе снощи не ти ли казах да ходиш на доктор, МАРШ ВЕДНАГА!!!
7.
Тоя е
05.03.2022 21:17:57
18
8
известен дърт американски евреин комунист, който агитираше напоследък за вкарване на ненабучените в лагери.
6.
до 5
05.03.2022 21:15:18
16
9
руски орки да изнасилят теб и баша ти!
5.
до 1 еврогей
05.03.2022 21:12:53
11
14
ТИ ВЕРНО СИ ГЕЙ,....И ТО ОРИГИНАЛЕН ГЕЙ,ТА ЧАК ПЕДЕРАСТ......НИЩО,ЧЕ СИ ТЪП,ПРОСТ И УМСТВЕНО ОГРАНИЧЕН
4.
Др Иванов
05.03.2022 21:10:51
33
13
КОЙ Е ТОЗИ ИЗДУХАН,ПОРЪЧКОВ ДЪРТОФЕЛНИК....И КОЙ МУ ПУБЛИКУВА ТЪПОТИИТЕ,РОДЕНИ ОТ БОЛНИЯ МУ МОЗЪК.......АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА ТАКЪВ ...
3.
Чанко
05.03.2022 21:00:24
25
7
Къв е тоя?
2.
Чанко
05.03.2022 21:00:22
26
7
Къв е тоя?
1.
еврогей
05.03.2022 21:00:09
31
29
Правото е на страната на силния още от време оно! Да видим кой ще се окаже силният? Бате Адолф настрои света срещу себе си и мача свърши. Сега пРоссия и Путлер направиха същото, сещайте се....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори