×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да хапнем преди тренировка: какво, защо и колко


04 Март 2022, Петък, 21:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Какъв вид и колко ще е храната, която включва предтренировъчното хранене зависи основно от целта на конкретния човек и вида на тренировката му

Освен ако не тренираш в 6-7 ч. сутринта, би трябвало да зареждаш тялото си с енергия доста добре преди всяка тренировка. В противен случай, празният стомах може не само да те разсее по време на тренировката, но и да ограничи физическите ти възможности и да я направи по-слабо ефективна.

Ето защо, в тази статия ще си говорим за предтренировъчното хранене, защо е важно да присъства в твоя хранителен режим, ако тренираш, и какви са най-добрите алтернативи за него, от които можеш да избираш.

Какъв вид и колко ще е храната, която включва предтренировъчното хранене зависи основно от целта на конкретния човек и вида на тренировката му. Но едно нещо важи винаги – в избора на предтренировъчен снак целта трябва да е баланс на макронутриентите.

Макронутриентите са хранителни вещества, от които тялото се нуждае в големи количества, за да функционира пълноценно. Нуждата на тялото на макронутриенти зависи от интензитета на физическата ти активност, както и от цялостния ти начин на хранене.

Трите основни макронутриента са:

• Белтъчини (протеини)

• Въглехидрати

• Мазнини

Малко хора знаят, че има и четвърти макронутриент. Вярваш или не, това са алкохолите. Но тъй като те не са жизненоважни за функционирането на човешкото тяло, не ги броим към основните макроси.

Общото между различните макронутриенти е, че всички те са източници на енергия за тялото. Що се отнася до предтренировъчното хранене обаче – всеки от тях допринася по различен начин.

Какви макронутриенти трябва да съдържа предтренировъчното хранене?

Белтъчините в предтренировъчното хранене ще ти помогнат да избегнеш т.нар. мускулно разграждане (атрофия).

В същото време мазнините, като макронутриент, не са подходящи за включване в предтренировъчно хранене. Причината е, че те са най-богатият на енергия макронутриент. В 1 грам мазнини се съдържат близо 9kcal, докато в 1 грам въглехидрат или протеин има едва 4 kcal.

Тъй като мазнините са толкова богати на калории, на тялото му отнема повече време да ги разгради и използва като източник на енергия. Така че, що се отнася до предтренировъчното хранене, това значи, че ако заложиш на мазнинни храни за него, по-скоро ще те направят летаргична и ще предизвикат тежест в стомаха, вместо да дадат енергиен кикстарт на тялото ти по време на тренировката.

Що се отнася до въглехидратите – тях разделяме на две основни групи прости (бързи) въглехидрати и сложни (бавни) въглехидрати. Бързи/бавни ги наричаме в зависимост от времето, което отнема на тялото да ги разгради.

Кой вид въглехидрати обаче е по-удобен за консумация в предтренировъчно хранене? Благодарение на краткото време, нужно на тялото да ги разгради, най-удачният избор за предтренировъчно хранене са храните, съдържащи основно бързи въглехидрати.

Плодовете са един от най-здравословните източници на бързи въглехидрати и често присъстват в състава на предтренировъчното хранене, като от тях – за предтренировъчен снак хората най-често залагат на банани. Освен богати на бързи въглехидрати, те се лесно достъпни, вкусни и съдържат много калий – минерал, който спомага мускулната функция и предотвратява образуването на мускулни крампи. А това е полезно предимство при високоинтензивна тренировка.

Що се отнася до бавните въглехидрати – те също трябва да се консумират, и то в големи количества. В един добре балансиран хранителен режим, въглехидратите всъщност съставят повече от 40% от приетите калории за деня. Но бавните въглехидрати не са подходящи за снак преди тренировка, защото подобно на мазнините – тялото ги разгражда по-бавно, а това може да попречи на физическото представяне.

Бавните въглехидрати трябва да част от основно хранене, приети поне 2-3 часа преди самата тренировка. Така тялото ще има достатъчно време да разгради и използва енергията им, без това да предизвиква тежест и ленивост по време на тренировката.

Вкусни и леснодостъпни предложения за предтренировъчно хранене:

След като вече си наясно какви макроси трябва да съдържа твоят предтренировъчен снак, е добре да знаеш и в какви храни или комбинации от храни можеш да си ги набавиш. Ето няколко предложения от мен:

• Банани или други плодове

• Йогурт (може и в комбинация с плодове)

• Омлет (3 яйца + спанак и други зеленчуци за плънка/гарнитура)

• Протеинови барчета (добре е да са домашно приготвени)

• Плодово смути с протеин на прах

• Пилешко месо с кафяв ориз или картофи – но като основно хранене 2-3 часа преди тренировка.

Хидратирай се добре!

А освен храната, що се отнася до зареждането на тялото с енергия преди тренировката, не трябва да подценяваш и ролята на добрата хидратация! Препоръчва се прием на поне 0,5-0,6 л вода около час преди всякаква физическа активност, както и 1-2 чаши вода 10-15 минути преди старта на самата тренировка.

Добрата хидратация ще подобри баланса на течности в тялото и ще осигури пълноценното му функциониране и възстановяване по време и след тренировката.

В обобщение…

За да обобщим всичко казано дотук в кратки, лесни за спазване насоки:

• Предтренировъчното хранене се приема 30-60 минути преди тренировката;

• Предтренировъчното хранене трябва да включва основно бързи въглехидрати и белтъчини;

• Избягвай сложни въглехидрати и мазнини в предтренировъчното хранене;

• Хидратирай се добре преди и по време на тренировката;

Източник: Cosmopolitan.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 0
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев
Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите  
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори