×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Кристилина Илиева, специалист-ендокринолог: Над половината българи са с наднормено тегло


Д-р Кристилина Илиева, специалист-ендокринолог: Над половината българи са с наднормено тегло
Причината за затлъстяването най-често е комбинация от прекомерен прием на енергия от храната, липса на физическа активност и генетична предразположенос, обясни тя
04 Март 2022, Петък, 10:49 ч.
Автор: Флагман.бг

 Независимо от възрастта, всички трябва да се стремим към нормално телесно тегло

На 4 март се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването. То не е само естетичен проблем – затлъстяването е метаболитно заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма. Кои са тревожните сигнали и как да се справим с проблема, разказва д-р Кристилина Илиева – специалист-ендокринолог в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и началник на Отделение по ендокринология в УМБАЛ Бургас. 

-    Д-р Илиева, как най-лесно да разпознаем затлъстяването? Има толкова много формули, по които се изчислява правилно тегло, коя е меродавна?

-    Индексът на телесната маса (ИТМ) е общоприет показател, използван за оценка на затлъстяването. Той се изчислява, като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат: ИТМ=кг/м². Нормално тегло е при индекс на телесна маса от 18,5 до 25. За наднормено тегло говорим при индекс от 25 до 30. Нагоре следва затлъстяване първа (30 - 35), втора (35 - 40) и трета степен (40 - 50). Когато индексът е над 50, вече имаме суперзатлъстяване. ИТМ не може да бъде обективен критерий при прекалено мускулести хора, а също при много високи и много ниски хора. Проблем е, че той не може да разграничава различните типове затлъстяване, които носят различен риск за здравето. Например мъжкият тип затлъстяване при жените е свързан с много по-голям сърдечносъдов риск в сравнение с крушовидния класически дамски тип. Други методи за оценка на затлъстяването са обиколката на талията, съотношение талия – ханш, както и различни видове образни изследвания, сред които компютърната томография и ЯМР. 

-    Променя ли се формулата с възрастта - вярно ли е, че по-възрастните хора трябва да тежат повече, отколкото са били на младини?

-    Независимо от възрастта, всички трябва да се стремим към нормално телесно тегло. Отдавна е доказано, че затлъстяването не е само естетичен проблем. То е основен рисков фактор и причина за възникване на диабет и предиабет, мозъчен инсулт, дислипидемия, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, сънна апнея, тромбоза, стерилитет, жлъчни камъни, бронхиална астма, психични заболявания, туморни заболявания с различна локализация и по-ранна и повишена смъртност. Води до намаление на физическия капацитет и възможността за самообслужване, развитие на заболявания на опорно-двигателния апарат като артрозна болест и хронична болка.

Важно е да не забравяме,че  затлъстяването може да се предотврати, а с редукцията на теглото намаляват и свързаните със затлъстяването усложнения. 

-    Затлъстели ли са българските пациенти? При кои проблемът е по-сериозен - при мъжете, или при жените?

-    Във всички страни има тенденция за увеличаване на теглото. От 1975 г. досега хората със затлъстяване в света са се увеличили три пъти. По данни от 2016 г. с наднормено тегло са 1,9 милиарда души по света над 18-годишна възраст, като 650 милиона са със затлъстяване.  Около 25% от българското население е със затлъстяване, около 35% от населението е с наднормено тегло, т.е. почти 60% е обхванато от тази епидемия.  Със затлъстяване са 24,3% от жените, а с наднормено тегло - 54,4%. При мъжете проблемът е по-голям: 25,5% от мъжете са със затлъстяване, а 68,9% са с наднормено тегло

-    Може ли да споделите от какво в ежедневието затлъстяваме „неусетно“? 

-    Причината за затлъстяването най-често е комбинация от прекомерен прием на енергия от храната, липса на физическа активност и генетична предразположеност. В някои случаи причини могат да бъдат ендокринни или психиатрични заболявания, някои лекарства.

Но основната причина е поведението и по-конкретно хранителните навици и двигателната активност. Наблюдава се ръст в приема на захари, докато консумацията на полезните сложни въглехидрати и фибри се понижава. Богатите на мазнини и прости въглехидрати храни са предпочитани за консумация, защото са по-вкусни. Непрекъснатият икономически растеж, бързите темпове на индустриализация и урбанизация са свели до минимум необходимостта от извършване на дейности, изискващи физически усилия. По този начин в днешно време сме увеличили калорийния прием и намалили енергоразхода. Порочен кръг, от който трябва да се търси изход. Достатъчно е да се погледнеш в огледалото и да започнеш нещо, за да намалиш теглото си, но първо препоръчвам консултацията със специалист, за да се изключи ендокринна болест като причина.

-    Как да се предпазим от затлъстяване? 

-    Превенцията на затлъстяването трябва да започне от най-ранна възраст, чрез изграждане на правилни хранителни и двигателни навици и осигуряване на достатъчно време за сън. . Здравословно хранене означава – разнообразно хранене. Изключително важно е при малките деца да се възпитава отрано вкус към разнообразна и качествена храна, с което се изключват висококалоричните храни. Количеството на приеманата храна да бъде според възрастта, без прехранване. Да се храним бавно, за да усетим, кога сме сити. И подходяща физическа активност, дори като бързо ходене, качване на стълби, вървене поне 30 минути на ден.

-     Как най-лесно можем да постигнем оптималното за нас тегло? Има ли универсална диета, или нов режим, например модерното „кето“?

-    През годините най-различни диети са ставали популярни. През последните години една от тези диети е кетодиетата. Въпреки че има своите ползи в определени случаи не се препоръчва при хора с бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания. При всички случаи трябва да се направи консултация с лекар, специалист и едва тогава да се пристъпи към този тип на хранене. И трябва да запомним, че не всяка диета е за всеки. Всички сме различни и трябва да се намери хранителният режим, който е най-подходящ за твоето тяло.

Ключовият момент за постигане на трайни резултати е промяна в цялостния начин на живот и последователно и непрекъснато изпълнение на препоръките за хранене и физическа активност. Поддържането на вече редуцираното тегло е главното предизвикателство в програмите за контрол на теглото. Приемаме, че поддържането на теглото е успешно при покачване на тегло по-малко от 3 кг за две години, поддържане на редукцията в обиколката на талията под 4 см за същия период. Като допълнение към промяната в стила на живот, може да се използва и фармакотерапия и бариатрична хирургия.
 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори