×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спецпрокуратурата вади шпионски скандал с български генерал и Русия - ГЕРБ и ДПС зоват да не я закриват


Спецпрокуратурата вади шпионски скандал с български генерал и Русия - ГЕРБ и ДПС зоват да не я закриват
Българският генерал от резерва Валентин Цанков бил разследваният за шпионаж, главният прокурор уведомил Външно министерство
02 Март 2022, Сряда, 15:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Не се споменава кога е извършвано престъплението, според Атанас Атанасов случаят е "след дъжд - качулка"

От прокуратурата пак извадиха шпионски скандал, свързан с Русия, на фона на започналата руска инвазия в Украйна.

В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност, информира пресцентърът на държавното обвинение.

Във фейсбук профила на прокуратурата бяха публикувани и подробности, където вече се споменава и български гражданин. Той се поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна.

Българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО.

Руският гражданин пък бил на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност се провеждали конспиративни срещи, ползвали се преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду им.

За целта на разследването се провеждат претърсвания и изземвания на два адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.

От прокуратурата уведомяват, че това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание. Повече за него може да намерите тук

Според източник на „Флагман“ от властта, разследваният български генерал от резерва е Валентин Цанков. Някои медии също потвърдиха това име.

Интересно е, че от прокуратурата не съобщават кога е извършвана престъпната дейност.

Последваха реакции на депутати от част от парламентарните групи.

Според ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ това е "след дъжд - качулка". Целта според него е да се "лустроса по някакъв начин имиджът на Специализираната прокуратура", защото се подготвя нейното закриване. Той категорично отрече да става въпрос за нов шпионски скандал.

"Погледнете внимателно и ще видите, че казусите са отпреди години", отсече Атанасов. 

От ДПС и ГЕРБ след това като че ли потвърдиха казаното от него. Те използваха случая, за да изразят одобрение към Специализираната прокуратура и да го изтъкнат като аргумент срещу управляващите, които настояват тя да бъде закрита.

Хамид Хамид от партията на Доган и Пеевски изкоментира за шпионския скандал: "Чухме ясно от брифинга каква е работата, каква е ситуацията с тези руски шпиони. Аз искам да ви насоча вниманието към работата на Специализираната прокуратура и на прокуратурата в България. А че в Министерски съвет са взети решения тази прокуратура, която си върши работата и разкрива руските шпиони, да бъде закрита - този въпрос към вносителите на тези решения. Някой се притеснява да не им разкрият шпионите, най-вероятно."

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС също направи нарочно изявление пред репортери в парламента: "Днес станахме свидетели на поредна разбита шпионска мрежа в полза на Руската федерация. И то много странно съвпада с момента, в който отново се иска закриване на специализираното производство. По времето на ГЕРБ и Борисов, когато имаше подобен шпионски скандал, всички дипломати биваха гонени от страната ни. Сега искаме да чуем ясна позиция от президент, премиер, вицепремиери, външно и вътрешно министерство."

От БСП отказаха да дадат коментар по темата.

Прокуратурата и управлението на Бойко Борисов през последните години неведнъж са били обвинявани, че демонстрират прозападно поведение, но реално обслужват интересите на Русия. 

Само преди дни, след началото на руската инвазия в Украйна, бившият военен министър Бойко Ноев каза: „Аз неведнъж съм казвал, че Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руският „Турски поток“, спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция – всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици."


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
Някой
02.03.2022 21:52:48
2
0
Оставката на Гешев е наредено от москва Защото лови руски шпиони ,и искаше да съди радев за нарушение на конституцията и държавна измяна(организиране на пуч срещу редовно избрано правителство) Червения КС му отказа и отърва радев от пандиза .Той се уплаши и москва му организира пуч И с манипулирани машини си осигори 5 години имунитет. Тази министърка е от квотата на славиту. Човека подкрепил радев за президент и използван от кгб за изборите през април 1994 за събарянето на герб. Отстраняването на Гешев обаче е невъзможно и няма да се получи. Един ден радев ще бъде съден
10.
Цв
02.03.2022 18:58:18
1
5
Какво значи "вади" господин Лисица? Има си ред - службите и ДАНС разследват и когато имат достатъчно събрани факти и доказателства се предават на Прокуратурата. Това е реда. Прокуратурата не разследва. Насаждаш господин журналист мнение, не отговарящо на действителността и закона в държавата ни. Защото и ти си уж обективен, а проявяваш пристрастия!
9.
НПО тата на Сорос са обидени
02.03.2022 17:33:49
0
4
.....неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища....

Права е другарката Юрдечка Юрданова,
Сорос и НПО-тата му са винаги прави, дори когато грешат.....
8.
Подменените Подлоги на Прокопи са Педали
02.03.2022 17:02:38
5
5
Тъпата лейка,правосъдната михлюзеста Надежда Йорданова секретарката на Бойкикев,се оправда със ситуацията в Украйна за това, че още не е внесла искането си за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет /ВСС/, стана ясно от изявлението ѝ по време на изслушване в Комисията по конституционни и правни въпроси на Народното събрание.
Сега се освети като подлога, освен на Прокопи и мафията и като агент провокатор на ГРУ!
Цялата Подмяна бе финансирана от ГРУ,чрез БГ мафията и Сорос!
7.
Номера
02.03.2022 16:40:17
5
11
Ако някой е разкрил нещо това е ДАНС. Спецпрокуратурата само сменя шапката на документа и отчита дейност. Гешев го използва, за да нададе вой да не закриват спецпрокуратурата уж че върши нещо. Това което прави спецпрокурора може да го направи всеки друг прокурор.
6.
Бай Колю-Щирлица
02.03.2022 16:37:56
5
7
На тоз Путлер да земем му пратим ена шпионка от наште-примерно Банкянската Мата Хари и сички тайни ши му разбере...кога сере,кво сере,кво яде....сичко......даже докат спи мой му тегли един вибратор в гъза белким са кротне малко!!
5.
Burgas
02.03.2022 16:23:21
11
11
"От резерва"....
Алооооо гешефф, на кого ги пробутваш тия номера бе?
4.
гражданин
02.03.2022 16:09:31
11
14
Изумително след като примката започна да се затяга около шията на хитрата лисица Гешев извади шпионско старо притоплено дело Търсейки спасение от опозицията и техния електорат .
Интересно защо не изкара делото което иззе от Ямболската прокуратура До кога ще прикрива спецпрокурора Ангел Кънев занимаващ се с имотни сделки .
3.
Дернев
02.03.2022 15:56:28
7
23
Поредния фатмак предател. Много като този ОЗ боклук се навъдиха ейй. По време на война такива ги бесеха.
2.
нормално
02.03.2022 15:47:10
11
15
Заплата на учител в Москва 1000 лв. Заплата на учител в България(последната в ЕС)- 1600 лева (стартово). БВП на мощна Русия е толкова колкото на България, а номинално България е малко по-напред. През годините дори и ние дръпнахме осезаемо над възлюбената ви Русия. Без разделяне и владеене руската политика няма шансове и за това и в момента виждаме резултатите. Няма да говорим за икономически интереси, подкупи... външна политика...всичко това може да се манипулира от такава група.
1.
найденова
02.03.2022 15:47:02
11
34
Всички руснаци,начело с руското посолство и митрофанова вън от РБългария! НЯМАТ ПОВЕЧЕ РАБОТА ТУК!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори