×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Годишната инфлация за юни е 4,4%
  • Днес отдаваме почит на Александър Георгиев Коджакафалията
  • САЩ наложиха 17% мито върху мексиканските домати
  • Община Белоградчик обяви бедствено положение заради горски пожар
  • Земетресение с магнитуд 5.8 разтърси днес остров Лусон на Филипините
  • София с 24/7 градски транспорт от и до летището
  • Всички пожари в Бургаско са овладени - няма пострадали, но има много щети
  • 4 души са загинали при катастрофата на самолет на летище „Саутенд“ край Лондон
  • Тръмп заплаши Русия с високи мита, ако войната в Украйна не приключи до 50 дни
  • Цената за един биткойн се изстреля над рекордните 120 000 долара
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Така се пътуваше едно време от София до Бургас


Спомени от соца: Така се пътуваше едно време от София до Бургас
Жената, явно ядосана, се обръща и тръгва към едно бяло жигули с пловдивска регистрация...
19 Февруари 2022, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Проблемът по-скоро е в това, че докато в града човек може да обиколи на обед или вечер няколко места и накрая, малко тъжен и ядосан, да се прибере вкъщи

Нали ти казах да ядем у кака. Колкото пъти сме опитвали, знаеш, че никога не сме успявали да се нахраним като хората по пътя. Сега ти се разправяй с децата!

Жената, явно ядосана, се обръща и тръгва към едно бяло жигули с пловдивска регистрация. Мъжът остава внимателно да изучава доста съблазнително меню зад покритите с решетки прозорци на заведението. Около него подскачат две деца със съвсем не неочаквани за възрастта им желания:

„Татко, искам сладолед!“, „Татко, кога ще ядем?“ След малко той ги хваща за ръка и с доста по-оптимистичен вид от майка им ги повежда към колата, опитвайки се да утеши и себе си:

„По-рано тук работеха без прекъсване… Сега ще спрем на първото следващо място, там сигурно ще е отворено. Или може би е по-добре да се върнем до мотела на магистралата за Пловдив…“

Това се случи на 26 април в 17 часа и 20 минути пред вратата на крайпътното заведение по шосето София-Бургас веднага след околовръстния път. В София то е известно, не знам защо. под името „При китаеца“. И е място, където човек може да се нахрани вкусно и бързо.

Така че не напразно този баща беше решил, прибирайки се от София, да предложи на семейството си нещо по-различно в края на седмичната почивка. Тук той не беше успял просто поради липса на достатъчно информация. Работното време е от 12 до 15 и от 19 до 23 часа, а почивният ден е понеделник. Така че що се отнася до спазването на работното време, всичко бе наред.

Друг е въпросът какво трябва да бъде работното време на заведенията за обществено хранене през почивните дни и с кого трябва да е съобразено — с нуждите на клиентите или с удобството на работещите в тях. Целта на нашето пътуване в този неделен ден бе доста по-различна от тази на десетките хиляди хора, които с автомобилите си се прибираха от различни места в края на двудневната си седмична почивка. За нас, от редакцията на „Отечество“, пътуването бе работа. Бяхме решили да проверим дали скептицизмът на толкова много хора относно възможността в почивните дни да разнообразят пътуването си и да се нахранят и починат някъде по пътя има основание.

Идеята за тази проверка дойде от едно пътуване от София до Банско на 5 април, когато между 9,30 и 12 часа по целия около 150-километров път нямаше нито едно отворено заведение освен ресторант „Предела“. Смятайки, че това е някаква нещастна случайност, направих си труда в още един неделен ден да пропътувам разстоянието от Банско до София. Този път следобед. И с по-голям късмет.

От всичките единадесет заведения по пътя работеха три — ресторантът на Предела, една бира-скара в Мурсалево и ханчето „Бялата чешма“. И така сега продължаваме по подбалканския път, към Бургас. Следващата спирка е ресторантът в Саранци. Той явно работи, защото още на няколкостотин метра преди площада, където се намира, се чува музика, която обикновено свързваме с многолюдна сватба.

Това не ни учудва, тъй като вече сме свикнали в съботни и неделни дни повечето ресторанти и в големи, и в малки градове да са заети с такива „мероприятия“. 17.40, Долно Камарци. Ресторантът явно е затворен поне от половин час. 18.00, ханче „Мирково“. Тук картината е доста по-различна.

Работи не само ханчето, но и отделен пункт за продажба на сладолед и едно кафене, в което се предлагат кафе, сокове, закуски. Самото ханче е без почивен ден и работи непрекъснато от 8 до 22 часа. Кафенето почива понеделник и вторник, работното му време е от 9 до 13 и от 14 до 18.30 часа. Пунктът за сладолед също работи целодневно, а почивният му ден е четвъртък. Комплексът се стопанисва от РПК „Пчела“ в с. Мирково, Софийски окръг.

Тук и настроението е по-различно от това на семейството с бялото жигули, пловдивска регистрация. Доволни са и децата, и майките им, в известно отношение сигурно и бащите… Макар че последните все пак може би са малко притеснени от цените, но, така или иначе, в почивните дни това е нещо, на която човек не обръща голямо внимание. Ханче „Водопада“ — работи. Намираме го почти празно.

Ала веднага излизаме и ние — не ни се предлага почти нищо. Ханче „Бяла река“, преди Калофер — луксозно, с топли питки, с добре познатата скара и с пито едно свободно място. 19.50, бира-скара на разклона за Търничане — затворено. Бира-скара на разклона за Павел баня — затворено. Бирария на разклона за Горно Сахране — затворено. Веднага след това къмпинг с бира- скара — отворено. И нищо за ядене. Ресторант на разклона за Шипка — работи, но няма места, около десетина души чакат пред вратата й. 20.20, кафе закуска след Казанлък — затворено. 20.45, ресторант „Твърдица“ на 156 километра от Бургас – затворено. 21.00, ханче преди Сливен — затворено. 21.10, ханче на разклона за Глушник — работи, но всичко е свършило. Ресторант „Петолъчката“ — отворено.

Но отново няма места. 21.50, Айтос, РПК „Наркооп“ — затворено.., И така към 22.30 часа стигаме в Бургас, където по това време човек няма къде да се нахрани. Равносметката е проста. По целия почти 400-километров път в неделния ден можеш да отседнеш само на три места — ханче „Мирково“, ханче „Бяла река“ и ресторант „Петолъч-ката“. Разбира се — ако си готов да почакаш, докато се освободи маса. И ако си готов да заплатиш цени за категория „екстра“.

А самите заведения, по всички показатели, са доста далеч от изискванията за тази категория (известно изключение прави само ханче „Бяла река“). Да видим менюто на ханче „Мирково“. Всъщност, както навсякъде, и тук може да получиш листа с менюто само ако си настойчив и търпелив. Но тъй като ние пътуваме по работа, сме и търпеливи, и настоятелни.

И имаме успех… Лист-менюто предлага три вида супи, четири вида салати, четири вида скара, пет вида аламинути, студени закуски. Сервитьорът обаче предлага единствено филе на тиган с гъби и сос и карначета. Трябва, разбира се, да отчетем стремежа на персонала към все по-голямо разнообразие, тъй като филето на тиган с гъби и сос го няма в менюто — което предполага и нови затруднения за същия персонал при определяне на цената. Сервитьорите ги преодоляват бързо, като при това подхождат творчески.

На нашата маса за същото филе цената беше различна от тази, която бе поискана на съседната. Тук няма да се спирам на такива подробности като тази, че в цялото „екстра“ заведение никъде нямаше салфетки, че пържените картофи от гарнитурата бяха заменени с неколкодневка картофена салата (общо взето, гарнитурата, изглежда, се приготовлява в един ден за цялата седмица), че състоянието на тоалетните е ужасно и т. н. Иначе месото беше съвсем прясно и хлябът много вкусен. Далеч съм от мисълта, че крайпътните заведения са единствената част от сферата на услугите, която има своите проблеми. Може би точно обратното.

Всички недостатъци на pecторантите в градовете — и работното време, и обслужването, и бедното, еднообразно меню, и странностите при определяне на категорията на заведенията, а оттам и пълното несъответствие между обслужване и цени са пренесени и, бих казал, са се изострили в крайпътните заведения.

Проблемът по-скоро е в това, че докато в града човек може да обиколи на обед или вечер няколко места и накрая, малко тъжен и ядосан, да се прибере вкъщи, то на пътя той е напълно зависим от не често срещаните, но затова пък не особено уютни и с не най-ласкав персонал крайпътни гостилници, ханчета и др. Това, което явно са забравили ръководителите на различните организации, които ги стопанисват, е, че тези „спирки“ са създадени не за да носят максимална печалба при минимални усилия, а да помагат на хората да се чувствуват по-добре и по-сигурни в почивните дни, за да могат след това и да работят по-добре.

И още нещо, което мисля, че е валидно за цялата сфера на услугите: много често там забравят, че трябва да работят тогава, когато другите почиват, така както леярят, лекарят, ватманът, журналистът, шофьорът, директорът са на своите работни места, когато пък те почиват.

А ние, клиентите, от своя страна не трябва да забравяме, че и от нас зависи заведенията да са уютни и чисти, а персоналът приветлив и учтив.

Източник: socbg.com


В категории: Ретро Флагман


Напусна ни арх. Илиян Николов
Напусна ни арх. Илиян Николов 15/07/2025, Вторник 16:47 0
11
Коментара по темата
11.
до 9
20.02.2022 12:58:30
0
1
Така се пренаписва лесно цялата история! Вече дори няма да е необходимо да горят книги. Просто "редактират" всичко онлайн и са готови.
10.
Очевидно
20.02.2022 12:17:31
1
6
Като чета коментарите, считам, че все още има разумно мислещи хора.
9.
Айде бе....
20.02.2022 09:22:24
4
22
Спасява ви само че след 30 години няма да има кой да каже че дрънкате глупости...Умирахме от глад така ли....ама още съм жив....
8.
Glarus
20.02.2022 08:38:50
7
24
До 8 ама всичко беше вкусно и прясно приготвено а сега само БУКЛУЦИ
7.
Аз
20.02.2022 07:13:21
2
31
На гарата работеше скарата, стола на БДЖ работеше и той, партизанският стол както му викахме. Гладен няма да останеш
6.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо
20.02.2022 01:55:12
18
37
Едно време , уважаеми имахме Българска Гражданска Авиация !
А билета София - Бургас струваше между 18 и 20 лева ! Сума напълно поносима за тогавашния стандарт на живот !
А сега имаме Демократични банани ...
5.
Ала бала
20.02.2022 00:56:35
5
31
Че колко пътуваха едно време с кола от Сф до Бургас?Хората пътуваха с влак и самолет.С колите се ходеше само до селата да заредиш със зимнина.
4.
А може би
19.02.2022 23:27:22
9
36
И жадни са останали, не са видели колко чешми с изворна вода има по пътя. От къде ги изровихте тези статии? Не сме измрели още хората от тези които живота ни е минал през тези времена, та да лъжите така сега.
3.
А сега
19.02.2022 23:00:38
7
19
Избройте през колко града и села се минава през подбалканския път от София до Бургас. Описани са крайпътните заведения, не са били гладни, а не че няма къде да спрат и да се нахранят. И тогава е имало поръчкови статии!
2.
бай Драгой
19.02.2022 21:34:31
6
22
Здравейте от бай Ви Драгой. Кой малоумник съчини тази статия: "Отново няма места. 21.50, РПК „Наркооп“ — затворено, има само връзка с магазинната мрежа. И така към 22.30 часа стигаме в Бургас, където по това време човек няма къде да се нахрани". По това време на Соца, всички магазини са затврено след 17:30 ч. до 07:30 на следващия ден. Ресторантите след 21:30 гасят лампите в залите, не че няма ток, а клиентите да се сещат да си плащат сметките и заведението затватя след 30 минути. Така беше по онова време.
1.
?
19.02.2022 21:19:31
3
31
Някаква соц. случка от незнайно коя година пуснали, за да си напълнят стенд вестника
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напусна ни арх. Илиян Николов Напусна ни арх. Илиян Николов Той е член-основател на Ротари клуб „София-Сердика“ Жена с чанта под мишница в морето разби стереотипите на плаж "Златна рибка" Жена с чанта под мишница в морето разби стереотипите на плаж "Златна рибка" Това или е някаква нова мода, или пълна пародия, чудят се туристи Вижте първата жена на президента по бански - струва си Вижте първата жена на президента по бански - струва си Екс съпругата на Румен Радев Гинка Кесякова пръска сексапил на 50 Ансамбъл БЪЛГАРЕ ще гостува в Бургас със спектакъла си „Паисий“ Ансамбъл БЪЛГАРЕ ще гостува в Бургас със спектакъла си „Паисий“ На 8 септември ще сътворят магията, която кара хиляди хора да усетят онзи трепет на любов, гордост и тъга в душата си за родината Пияна като кирка 22-годишна туристка се хвърли от терасата на хотел в Слънчев бряг Пияна като кирка 22-годишна туристка се хвърли от терасата на хотел в Слънчев бряг Момичето е паднало върху тревните площи, малко по-късно починало в болницата Обрат по делото "Дебора": Пускат на свобода срещу 25 000 лева Георги, бил много болен Обрат по делото "Дебора": Пускат на свобода срещу 25 000 лева Георги, бил много болен Той обяви гладна стачка в ареста преди няколко седмици Любовни схеми: Жена ограби мъж след предложен секс Любовни схеми: Жена ограби мъж след предложен секс Задигнала телефон и пари и офейкала 13-годишен побойник от Видин изпратен в интернат след бруталното нападение 13-годишен побойник от Видин изпратен в интернат след бруталното нападение Според съдебното решение, хронична агресия и липсата на корекция са основанието за настаняването му във възпитателно училище НАП разплака баровец, взе му кола за 70 бона НАП разплака баровец, взе му кола за 70 бона Данъчните извадиха на тезгяха "Харлей Дейвидсън", две тесли и други скъпарски машини Най-големият българомразец в ЕП се оказа с баща българин Най-големият българомразец в ЕП се оказа с баща българин Това е резултатът от зверската асимилация и геноцид срещу българите в Западните покрайнини и Македония, смята бившият евродепутат Ангел Джамбазки
Разкри тайната за перфектни снимки по бански Разкри тайната за перфектни снимки по бански Лятото е тук, а с него и кадрите край морето Тръмп: Разочарован съм от Путин, но не съм го отписал Тръмп: Разочарован съм от Путин, но не съм го отписал Тръмп обяви вчера нови оръжейни доставки за Киев и заплаши със санкции купувачите на руски износ Почина голям писател Почина голям писател Писателят често получаваше похвали за разказите си и за прозренията си за съвременна Русия Съблекли гола Цеца Величкович Съблекли гола Цеца Величкович Тя не искаше, но трябваше, спомня си надзирателка от ареста, където турбофолк звездата прекара четири месеца при нечовешки условия Неописуема трагедия! Отиде си млада медицинска сестра Неописуема трагедия! Отиде си млада медицинска сестра Тя е жертва на трагедията в Саутенд Лигър стана сензация до България Лигър стана сензация до България Той е кръстоска между лъв и тигър Доналд Тръмп с кухи заплахи, щял да вдига митата и на Русия, ако не спре войната в Украйна Доналд Тръмп с кухи заплахи, щял да вдига митата и на Русия, ако не спре войната в Украйна Три месеца, след като започна търговската война с Китай и Европа, US президентът се сети, че е забравил Москва, макар че неговите хора обясниха защо не е в списъка на „митосаните“ Свириденко благодари на Зеленски Свириденко благодари на Зеленски Той й гласува голяма отговорност Много хора загинаха при зловещ пожар в старчески дом Много хора загинаха при зловещ пожар в старчески дом Има ранени огнеборци Тръмп с историческо изказване за Русия и Украйна Тръмп с историческо изказване за Русия и Украйна Иска спиране на огъня до 50 дни, постави ултиматум на руснаците
Доналд ТРЪМП Доналд ТРЪМП Разочарован съм от Путин, но не съм го отписал Виц на деня Виц на деня - Жена, защо бутилката с уиски е наполовина празна?
- Скъпи, не бъди песимист!
Виц на деня Виц на деня Вървят двама българи към бесилката:
- Хайде да избягаме!
- А бе, по-добре да кротуваме, че да не стане по-лошо...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не бъркайте емпат с глупак.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори