×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скъпият ток прати 150 хотела на тезгяха, искат 10 млн. евро за почивен дом в Слънчака


Скъпият ток прати 150 хотела на тезгяха, искат 10 млн. евро за почивен дом в Слънчака
Колосалната сума от 21 584 707 лева е за имот от 13 938 квадрата
Ключови думи: хотел, чси, продажба, ток, сметка
01 Февруари 2022, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимката е илюстративна

Две са основните причини да има хотели за продажба по морето - проблемите с пандемията и ограниченията, наложени по отношение на работата, смята брокерът Наско Атанасов

Поне 150 хотела в страната хлопнаха кепенци и вече са обявени за продан. Основните причини са липсата на туристи заради COVID рецесията и огромните разноски заради драстичния скок на сметките за ток и газ.

 „Хотели масово се продават в цялата страна, тъй като всеки гледа да се отърве от тази среда на несигурност за туристическия бранш“, коментира пред председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. Според него зимният сезон засега върви добре, но заради липсата на стиковка между институциите за антиковид мерките, има анулирани резервации на туристи от Турция и Израел.

В София се търсят купувачи за близо 50 хотела. Продават се от хостел на ул. „Раковски“ за 1 млн евро, до хотел в кв. „Гео Милев“ за 4 млн. евро, сочат обявите на агенциите за недвижими имоти. 28 хотела в Пловдив се продават от банки, частни съдебни изпълнители или агенции за недвижими имоти. Първопричината са въведените ограничения по повод Ковид–19, но окончателната гилотина за хотелиерите и там са скъпите ток и газ.

Така малкият и средният бизнес е бил принуден да освободи персонала и да затвори в очакване на по-добри времена. Това съобщи председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ Еню Енев. Той уточни, че всички от обявените за продан хотели са в чертите на град Пловдив. 24 от тях са в централната градска част, а останалите – в кварталите на Пловдив.

„Големи търговски обекти се правят с банкови кредити. И кое по-напред – дали да се мисли за заплати и осигуровки, дали да се мисли за пари за оборотни средства, а като сложим и лихвите за банковите кредити, то става абсолютно непоносимо да се работи. И на хората, при които ножът е опрял до кокала, какво им остава? Да освободят персонала, да отиде персоналът към трудовата борса, или да се пренасочат към други браншове, а те самите да затворят или да фалират“, коментира Енев.

По думите му за голямо съжаление колегите му, които вече са обявили обектите си за продан, преди това са опитали всички средства, за да спасят бизнеса си.

„Но въпреки това не са успели и търговските обекти са обявени за продан. Към тези цифри, които споменах, да прибавим още и ресторанти, и малки обекти като магазинчета… Нещата са трагични. Ние като бранш сме най-пострадалите от рестрикциите, които правителството налага вече трета година. Ковид вълна след ковид вълна, затваряне след затваряне. Губим квалифициран персонал, липса на такива кадри, падане на нивото на обслужване – това е една въртележка и спирала, които ни дърпат надолу“, каза още Еню Енев.

Той е категоричен, че единственият начин е хората да се ваксинират, за да могат спокойно да посещават заведения и хотели. По думите му мярката 60/40 на подпомагане вече не е актуална и реално не е в помощ на хотелиерите и ресторантьорите.

„И цената на тока, и цената на газа, при спад на оборота, за да докажеш ти 40%, това означава, че останалото всичко се изяжда от цената на електроенергията на заплатата и осигуровките, както и цените на хранителните продукти, които скочиха неимоверно нагоре. Всичко това, като се натрупа, означава, че за да заработи тази мярка, тя трябва да бъде не 60/40, а трябва има доказване на 20% спад на оборота от предишния период. Е, не става, не върви! Как да запазим работниците си, как да им дадем заплати, като не влизат хора!“, казва още Еню Енев.

В района на Варна 40 обекта също търсят нови притежатели. Въпреки че и в морската столица рядко се стига до действителни покупко-продажби, интерес към хотелите там има, най –вече към този момент поради положителното им местонахождение. Около вилните зони на Варна или Златни пясъци и периферията има интерес от клиенти, които от вътрешността на страната идват към Варна с цел да влагат или към момента търсят информация с цел да създадат крачката си, тъй че растежът на тези запитвания е в действителност голям, твърдят брокери.

Според тях заради рецесията в хотелиерския отрасъл част от вложителите не крият, че в случай че закупят парцела, биха сменили неговото предопределение. Според брокери някои от хотелите могат да се трансформират в хосписи или първокласни жилищни сгради.

По Южното Черноморие пък се продават предимно малки семейни хотели, като според брокери цените им варират от 600 до 850 евро за квадрат. Последствията от пандемията са видими и в триетажна жилищна сграда в Приморско, която е изпълнявала ролята на място за настаняване. Хотелът е пуснат в продажба на 20 януари за 249 552 лева. Още по-пострадали пък се оказват две места за настаняване в съседния курорт Несебър. Единият хотел е с размери 1290 квадратни метра и се продава за 1 059 776 лева. Вторият пък достига колосалната сума от 21 584 707 лева за своите 13 938 квадрата.

Обектите в морския град са пуснати в продажба през първия месец на 2022 г. През януари тази година на търг са обявени още два хотела във Велико Търново за 240 000 и 360 720 лева. „Има обявени хотели за продажба основно по курортите по две основни причини - проблемите с пандемията и ограниченията, наложени по отношение на работата“, коментира брокерът Наско Атанасов.

По думите му обемът на продаваните обекти в зимните курорти е по-малък, тъй като самите те са по-малко от летните дестинации. В Централна България пък се продават значителен брой къщи за гости. Показателни за определянето на цената на дадено място за настаняване са големината на обекта, броят на леглата, типовете стаи и допълнителните обслужващи помещения като ресторанти и спа центрове.

„Хотелиерите обикновено прибягват до услугите на оценители, които да направят оценка на имота като сравнителна стойност с други подобни обекти и такава на хотела като работещо предприятие на база предходни години“, обобщи той. 27 хотела и места за настаняване на туристи се продават в Старозагорска област, показва справка в интернет пространството за недвижимата собственост. Оферти за различни по големина обекти има както в малки селища и градчета като Раднево и Гълъбово, така и в известни курорти.

Цените са разнообразни, най-високата е от 2,4 млн. евро в курорта Овощник край Казанлък, където на тезгяха са извадени 1553 кв. м разгърната застроена площ и двор от 15 дка с парк. Според продавача обектът е подходящ за хотел-казино, санаториум, старчески дом, медицински център и други. Някои от другите предложени на пазара са в недовършен вид. На цена от 1 170 000 евро е предложен и култовият преди време хотел „Извор“ в Старозагорски минерални бани, едно от най-предпочитаните от чужденци местенца.

Пак край Казанлък се оферира и парцел от 21 дка за изграждане на спа комплекс, цената обаче не е обявена официално. На територията на Старозагорски минерални бани се продават половин дузина обекти сред тях са комплекс „Щастливците“ за 998 000 евро и комплекс с ресторантска градина за 200 души за 600 000 евро. За 300 000 евро се предлага и хотел, строен преди 4 десетилетия край село Пчелиново в близост до прохода Хаинбоаз.

В разгара на зимния сезон в района на най-големия ски курорт у нас – Банско, хотели също излизат на пазара. Така например четириетажен апартаментен комплекс със 181 стаи се търгува за 2 303 629 лева. Въпреки очакванията, че заради високите цени на електроенергията и природния газ функциониращи хотели спират работа и се пускат в продажба, то въпросният имот всъщност така и не е функционирал – вероятно заради COVID пандемията той така и не е бил напълно завършен и не е посрещал гости. 4 млн. за „Казанлък“, чийто партер е изографисан от Дечко Узунов.

За продан е обявен емблематичният и едноименен някогашен хотел на „Балкантурист“ в центъра на Казанлък, обектът обаче липсва в агенциите и за офертата се разбира само от огромен транспарант на покрива .Неофициално се говори за цена от 4 млн. лв. Емблематичният хотел „Казанлък“ е някогашната градска перла и гордост, открита в навечерието на домакинството на Казанлък на 15-ия световен шампионат по парашутизъм, който събира парашутисти от десетки страни по света. Градежът на хотела започва в средата на 70-те години, когато за целта са разрушени и последните сгради от някогашния център на Казанлък, известен с дъговидното си разположение на сградите и търговския безистен.

Специално за хотела на своя град дар година по-късно, през 1981, прави и академик Дечко Узунов. Казанлъчанин, който заедно със свои колеги и студенти изографисват цялата източна стена на партерния етаж на хотела с творбата си „Утро над долината“. Очакванията са към досегашните оферти да се появят и нови, след като за предстоящо макар и временно затваряне на поне 4 хотела в Стара Загора предупреди Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Града на липите.

ЧСИ-та търсят стопани за 11 магазина в столицата. Единадесет магазина извадиха на тезгяха частните съдебни изпълнители (ЧСИ) в столицата в периода декември 2021 – януари 2022 г. Това показа проверка на „Монитор“ в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата. Най-скъпият магазин, обявен на търг, се намира в квартал „Горна баня“ и началната му цена е 134 400 лева, а най-евтиният - 37 600 лева, сочи Монитор.

Оказва се, че частните съдебни изпълнители продават не само магазини, но и две заведения в София в рамките на един ден през януари. Цените им са 196 509 лева за 74 квадрата помещение и 358 725 лева за 136 квадрата. В Русе пък за продажба е пуснато едно заведение за близо 100 000 лева. Макар в офертите да не е посочена конкретна причина за продажбата, то браншовици многократно са пояснявали, че преустановяват дейността си заради високите цени на електроенергията и природния газ.


В категории: Бизнес


12
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
12
Коментара по темата
12.
Меден рушкия
03.02.2022 08:24:44
0
1
Някаква идея защо свети уличното след 7:00 в меден рудник сега е 8:22
11.
снегорина
02.02.2022 08:09:21
3
7
След Гроб само разруха и фалити
10.
AzotBurgas
02.02.2022 07:54:51
0
14
Слънчака!
Да ви .....имам селските лафове!

Явно не сте чували за истинското му бургаско име: Сънито!
Защото не сте от Бургас!
9.
Вълко
02.02.2022 01:51:30
2
11
Боли ме фара за хотелите.Аз съм на палатка.
8.
Иоско
01.02.2022 23:31:20
3
23
След два три месеца ще дойде и другият проблем!Никой няма да иска да ви работи сезонно за по малко от 2к..така че ..
7.
бизнесменс хай волтидж
01.02.2022 22:06:07
0
9
всичко е ток и жица
6.
Славчо Жеков Ярето
01.02.2022 21:02:49
3
7
Местя
5.
Лост
01.02.2022 20:15:17
3
12
И тука рекламират ваксинацията.
4.
Гражданин
01.02.2022 19:21:26
7
33
Няма да има сезон, така като гледам.
3.
:) :) :)
01.02.2022 19:19:00
5
38
Събаряй!
Вместо това, да засадят малко дръвчета!
2.
Стефан
01.02.2022 19:05:24
4
52
В Слънчака????? Селски сайт
1.
Киро
01.02.2022 19:05:04
9
50
Киро спри я таз промяна е човек ма@м@та ни се Ева.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори