×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой има интерес от война с Русия? България не била заплаха за Москва


Кой има интерес от война с Русия? България не била заплаха за Москва
Ако в България бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, насочени срещу Русия, може да се превърне в мишена, каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова
01 Февруари 2022, Вторник, 10:05 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Ваше суверенно право е да решите дали да напуснете НАТО, каза  Н. Пр. Елеонора Митрофанова

Някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

След като водещата Мира Иванова я пита дали ще има война през февруари, тя изтъкна, че прекият въпрос бил свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна.

„Твърди се, че вече сме пред Харков. Това е украински град. Вижте, украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха. Секретарят на Съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще, защото то ще се разпръсне в различни посоки”, обясни тя.

„В тази ситуация е ясно, че някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след които може да има много сериозни санкции. Заради това искам да ви отговоря откровено, както ме попитахте. Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна“, подчерта руският дипломат. 

„Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна, а за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор”, коментира тя.

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация по отношение на Донецка и Луганска република”, заяви Митрофанова.

„Сега в Държавната дума се разглежда въпросът как да се достави оръжие, да се подкрепят Донецка и Луганска република, но не става изобщо въпрос за това Русия да нахлуе в това пространство. Нужно им е това оръжие, за да защитят своя народ. Не мога да разбера как Украйна може да воюва с най-развития в промишлено отношение район в страната“, сподели тя. 

„Имаше споразумение за прекратяване на огъня. Къде се случи това? Просто медиите не показват онова, което става там“, подчерта руският дипломат. 

„Ние провеждаме учения, защото се страхуваме от провокация от страна на Украйна. САЩ и НАТО ги подстрекават да воюват срещу Донецката и Луганската републики и срещу Русия. Ние никога не сме били против членството на Украйна в ЕС, но сме срещу влизането на страната в НАТО и нещо повече – въоръжаването им. Ние сме срещу членството на Украйна във враждебен на Русия блок. Това е една демонстрация на сила, за да се успокоят онези, които биха искали да провокират нещо в Украйна”, добави тя.

„За какво се доставя там смъртоносно оръжие? Какво ще правят там? Да се стрелят един друг ли? Това е провокация. Там има групи, особено в националистическата, западната част на Украйна, които не се подчиняват на правителството. В това виждам сериозна опасност и единственият шанс да се реши проблема са минските споразумения. Затова САЩ и съюзните им е правилно да окажат натиск върху властите в Киев, за да се спазват онези споразумения, които определят статута на тези републики“, коментира Митрофанова.

Тя припомни, че още в средата на 90-те години от миналия век са предупреждавали за възникване на подобна криза. 

„Много ясно за това говори архитектът на студената война Джордж Кенън, който нарече разширяването на НАТО на изток трагична грешка, която може да завърши с военно противопоставяне. През 1994 г. бе прието решение за приемане в пакта на бившите съветски републики и на страните от бившия Вършавски договор. Още тогава президентът Бил Клинтън на срещата на НАТО каза, че такова решение може да се превърне в сбъднато пророчество“, изтъкна дипломатът. 

„Той се радваше по времето, когато неговите експерти казваха, че това е едно съдбоносно решение. След 2000 година ясно определихме пределите на разширяването на НАТО. Казахме, че Украйна и Грузия е границата. Алиансът тогава се предвижи с хиляди километри като разположи военни бази, контингент, стратегическо оръжие на териториите, които са близки на нашата държава“, припомни тя. 

„Те дори игнорираха онези политически задължения, които бяха бяха подписани в Истанбулската харта от 1999 г. и декларацията от 2010 г. за неразделимостта и сигурността и за разширяването на опасността на едни страни за сметка на други. Затова всичко това ще бъде поставено на масата на преговорите“, заяви Митрофанова.

 Сега се планира посещението на министърът на отбраната и на външните работи на Великобритания в Русия. Предстои близко време нова среща с Блинкен и смятам, че ще преговарят по въпросите, за които Западът е готов, но тези принципни неща ще продължават да лежат на масата“, добави тя.

След като водещият Виктор Николаев припомни призива на Русия НАТО да излезе от България и Румъния, Митрофанова поясни, че това означава връщане към границите от 1997 г. , а не на страните, които са влезли в пакта след 97-а година. 

„Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 97-ма година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, посочи руският посланик у нас. 

„Румъния донякъде е засегната от това несъмнено, затова става въпрос единствено за това, а не България или Румъния да напусне НАТО. Разбира се това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в хартата – всяка страна има правото да избира алианса за гарантиране на безопасността ѝ”, подчерта тя.

„Вашето правителство много правилно не се изказва особено рязко по този повод и не се опитва да играе на тези игри. Това не е проблем на България. Не ви е необходимо въобще“, заяви Митрофанова.

„Не мога да повярвам, че Европа търси война в най-богатия и спокоен район, когато чувам тази войнствена риторика от страна на благополучно живеещи хора на Стария континент. Омръзна ли им да живеят спокойно? За какво им е война? Трябва да се стигне до някакви договорености!“, подчерта тя.

На въпроса кога страната ни може да се превърне в мишена за братушките, тя отговори, че е възможно само, ако в България бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, насочени срещу Русия. 

Вие не сте мишена, уверява тя.

Русия винаги е била сигурен търговски доставчик. Непрекъснато се опитват да спрат „Северен поток 2“. Като не го пускат, Европа сама се наказва. За Русия това това не е кризисно положение, защото ще пренасочим нашите потоци на изток. Там има огромни потребности, а за Европа това ще е реална заплаха и завъртана на спиралата на инфлацията, защото втечненият газ е много по-скъп“, коментира дипломатът. 

Тя препоръча на българите да прочетат текста на песента „Искат ли руснаците война“, която е стихове на Евгений Евтушенко, за да разберат психологията им.

"В България има едно влияние – нашата взаимна история. Това са главните лобисти и основният инфлуенсър, защото тя не може да бъде изхвърлена. 880 паметника, 670 за руско-турската война, 170 от периода на Великата отечествена имате. Струва ми се, че по някакъв начин, ако не на генетично ниво много дълбоко сме свързани. Никой в Русия не би казал, че България е наш враг", подчерта руският дипломат. 

Затова трябва да се придържаме към тази много психологическа нагласа на българите към руснаците и обратно, а останалото се решава на масата за преговори с чаша добро вино, каза още тя. 


В категории: Политика


Флагман.БГ Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? 11/05/2024, Събота 16:40 1
29
Коментара по темата
29.
fido
26.03.2022 19:38:22
0
0
само относно за стойността на руската хартия и Бисмарк "Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе." да не вадим нещата от контекста.
НЕ НА ВОЙНАТА, НЕ НА ЛЪЖЛИВАТА СВОБОДА НА СЛОВОТО. НА КОЙ ТО НЕ МУ ХАРЕСВА, ДА НЕ ЧЕТЕ. хора сме, всички грешим.
28.
hahaha
02.02.2022 15:29:58
0
1
"Вие не сте мишена уверява тя"... Предполагам така НЕ са уверявали Украйна или Молдова ,като им взеха Крим... Донбас... територийте в сев. Молдова...
Няма страшно. Гледайте някое интервю на Путин със Нато или САЩ и ще ви стане ясно какъв тон държи. Щото когато е сам, се изливат излияния, ама като говори официално се съобразява дядото. И „много сериозни санкции” другарката предполагам визира за нейната си държава...дето е от санкция в санкция и ние включително сме и наложили някой, а не обратното, щото освен борови иглички ние много, много нямаме стока дето да идва от Расия. Газът е друго нещо и той държи руснака сит, те и за това и дума не обелват разбира се.
27.
до 15
02.02.2022 15:24:56
0
0
Сърбия ми е Монако... или айде да е по-американски ... Сърбите живеят толкова добре колкото Японците.. Ю.Корейците... Абе дето има една стара Съвецка поговорка- Богат като Сърбин. Като русофил вземе да ти говори смешки, чак да се чудиш за чувството им за хумор.
26.
Scrooge McDuck
01.02.2022 14:57:46
6
10
Класи над Херо. На двамата от Нова им изнесе лекция.
25.
ХХ
01.02.2022 14:57:35
2
4
Образованите, които смятаха, че МОГАТ да се реализират в България почнаха да бягат точно когато протежето на Луканов - Иван Костов взе властта и почна да приватизира. Тези хора бяха образовани и визите не ги спираха да избягат от Родината.
ПП. Преди това, бягаха хората които искаха на всяка цена навън. След 2010та почнаха да бягат и неквалифицираните. Но трябва да пропомня и как Борисов ЛИЧНО пращаше хората да работят в чужбина.
24.
Както казваше един познат
01.02.2022 13:46:00
5
13
Единственият технологичен пропуск в заводите произвеждащи автомобили Москвич е, че на изхода няма технически преглед, който веднага да ги спира от движение.
23.
до22
01.02.2022 13:41:14
3
12
Цвета на нацията бяга от такива като тебе,с малко пари се живее,заобиколени от олигофрени не се живее
22.
XYZ
01.02.2022 12:49:52
14
9
До 16: Ако има някой с промит мозък то това сте Вие. Пишете простотии, заслепени от незнание и неразбиране. За какво изселване говорите във Вашия коментар. Изселването е сега от милиони млади хора, цвета на нацията заминали да се спасяват от безработицата у нас, слугувайки на западните господари. За каква отнета собственост говорите, нима всичко построено от нашите родители не стана собственост на отделни хора, чрез създадени от тях похвати. Злото е сега.
21.
СС
01.02.2022 12:34:53
13
17
Матрешката пак ни излъга....лъгаха за царя, лъгаха за Ленин, лъгаха за Сталин...за Втората световна война, за социализма, за Грузия, за Крим....неможе да се вярва на тази измамна държава и нейния пиян народ!
20.
Как да не сме заплаха?
01.02.2022 11:41:42
12
17
Само да дойдат виртуалните изтребители на Шкембе Войвода от МВРО и ще накараме Путин да трепери!
19.
до 16
01.02.2022 11:23:50
11
10
Toзи преврат е съгласуван с Чърчил....и начело на него стои Кимон Георгиев.
18.
до 17
01.02.2022 11:17:17
10
13
Aми нали ние въоръжихме нашите братя от Македония , а сега Русия въоръжава своите братя от Донецк/Луганск. САЩ въоръжава своите братя в Косово и т.н.
17.
"Желязна" логика БРАВО
01.02.2022 11:11:50
10
25
Добре де, зомби-тролове - Русия била в правото си на СВОЯ територия да прави каквото си иска. Да праща 100 хил. армия на пикник, да разнася кръвни банки към границите и т.н.
Следователно Украйна, Балтийските държави, България и т.н. независими държави също са в правото си да правят каквото си искат на СВОЯ територия. Да се въоръжават, да канят чужди армии, да се включат в съюзи, каквито изберат и т.н.
16.
Никога повече СССР и рОсия
01.02.2022 11:07:48
15
27
Поколения българи са с промити мозъци, научени да обичат московията с лъжливи и тенденциозно поднесени исторически факти.
рОсия е най-голямото зло за България. Основната причина сега да живеем толкова лошо, е превратът от 1944, избиването на българската интелигенция и предприемачи, клирът.
Отнетата собственост на стотици хиляди българи, изселването.
Проклета да е навеки империята на злото, това място, забравено от Бога!
15.
до 4
01.02.2022 11:03:38
9
2
Cърбия
14.
до 8
01.02.2022 11:01:53
8
15
Toчно така - и през двете Световни войни бяхме на страната на печелившите и спечилихме ....до 1969 г. да плащаме репарации на Гърция и Югославия. А иначе през 1941г. заедно с Вермахта правим парад на победата в гр.Охрид.
13.
Тотал щета
01.02.2022 11:00:17
10
23
Тази скочибра е от онази ббогоизбрана аса, която управлява Русия вече повече от век с ето такива номера и режисирани медийни изяви. Интересна работа са русофилите - за тях десетките милиони избити руснаци не са изобщо тема за обсъждане. Даже ще отрекат, че ги е имало. Защото те са всъщност юдофили и верни роби на управляващите Русия чужденци. Като Путин-Шаломов. А въпросната жидопосланичка е видимо без арийски черти.
12.
Хехе
01.02.2022 10:58:18
15
18
Много ясно, че не сме заплаха. С прашки ли ще ги стреляме? Те щатите не смеят да се правят на велики пред сибирската мечка, та ние ли
11.
Марк Рюте
01.02.2022 10:58:05
13
11
Лъжата в политиката не е грях.
Евроатлантическа ценност
10.
Пак си свалихме "гащите"
01.02.2022 10:55:39
9
23
Странно "интервю".
Тьотката си носеше листи си отговорите на въпросите. От време на време хвърляше по едно око, а превода на български дори изпреварваше, това, което ще каже :D

По-лошо режисирано "интервю" не съм виждал по бг телевизия
9.
МараШекерЗахарова
01.02.2022 10:49:04
9
24
На моята колежка Митрофанова вярва ли и някой все още?!?!?! Няма обяснение факта, че сме струпали 130000-на армия на границата с Украйна и още 25000 на беларуско-украинската граница, за тоя дето духа ли сме го направили?!?! Я си сметнете колко струва на руския народ подобно начинание, издръжка за храна, дрехи, продоволствия, подвозване на материали за инженерни дейности....?!?! Всичко това не е за едното дрънкане на оръжия!!! Поздрави-ваша Маша!!!
8.
Бургазлия
01.02.2022 10:46:57
16
24
КОГАТО РУСНАК ВИ КАЖЕ “ДОБЪР ДЕН” - ГЛЕДАЙТЕ КЪДЕ Е СЛЪНЦЕТО
Още Ото фон Бисмарк е забелязал, че договореностите с Русия не струват даже цената на хартията на която са написани. Струва ли си тогава да обсъждаме какво е казала някаква си “Митрофанова” в сферата на глобалната политика? Не разбира се!
Имат смисъл единствено въпросите за боеспособността на българската армия, силата на българската икономика, единението на българите. За първи път в историята си, България има за съюзници - печелившите.
Нямам никакви добри чувства към Европейският Съветски съюз и политиците, но не вярвам някой у нас и по света да поставя под съмнение европейската принадлежност на България.
7.
Дернев
01.02.2022 10:44:07
20
24
Не си губете времето да уйдисвате на руските милиционерски манипулации. Руснаците за съжаление са зомбирани от 100 години комунизъм..Путин фалира Русия и я направи треторазрядна държава .. Когато дойде свестен Президент цял свят ще празнува !!!
6.
Rando
01.02.2022 10:38:39
4
24
България може да бъде заплаха само за българите и за нищо друго в този свят,каква заплаха може да е за Москва държава с 2 милиона пенсионери 2 милиона алкохолици и наркомани,1 милион деца и 1 милион хора от малцинствата
5.
До 1 предателя
01.02.2022 10:38:08
21
28
Кви братя са ни тези ватенките ве продажник смотан?
Цял живот са ни мачкали и тормозили. Наложиха ни този проклет комунизъм от който няма отърване. Другите държави са 100 години напред, а ние продължаваме да затъваме в руското блато благодарение на такива нископоклоници като тебе!
4.
До 3
01.02.2022 10:32:05
21
25
Дай пример за някоя държава, която е близка с Русия и живее добре. Всички като чуят Русия и бягат с 200.
3.
ХХ
01.02.2022 10:24:18
13
23
Той Зеленски сам поиска преди 3 дни западът да спре с пропагандата си, но кой ли слуша марионеткитена САЩ?
2.
Хайде пак
01.02.2022 10:20:59
18
27
Поредният русофилски буламач. И СССР навремето така да се опитвали да се договарят с немците без да ни питат. Предлагали да разположат съветски войски в България за да й гарантирали сигурността. Представяте ли си за каква наглост иде реч?
1.
Българин
01.02.2022 10:18:07
37
28
Руснаците са наши братя, и ако искаме един ден да живеем добре, трябва да бъдем заедно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване
Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори