×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Полицаи тормозят бившия шеф на "Булгаргаз", далаверата е за близо 3 милиарда лева


Полицаи тормозят бившия шеф на "Булгаргаз", далаверата е за близо 3 милиарда лева
Ако сгрешим Толстой с Чехов, ще отнесем подигравки във Фейсбук, но при гаф с договори, ще загубим стотици милиони долари, каза бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов
31 Януари 2022, Понеделник, 10:33 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Дружеството ще внесе предложение за намаление на цената на газа с поне 17%, разкри той

Дни преди ръководство на "Булгаргаз" да бъде сменено след решение на Българския енергиен холдинг, шефът на дружеството е бил подложен на тормоз от полицаи. В интервю за „Денят започва“ по БНТ Николай Павлов, който е вече бивш директор на компанията, разказа как в петък сутринта яки момчета, които се представили за служители на МВР, са поискали да тръгне с тях, без да му покажат призовка, заповед или друг документ. 

„Беше включен целият инструментариум, включително полицейски, за да се натиска дружеството и ръководството, включително и в момента пред блока, в който живея, има дежурна полицейска кола. Тези неща очевидно се правят, за да се сплаши ръководството“, добави той.

„Булгаргаз“ е доста апетитно дружество, което е в отлично финансово състояние, с много добър авторитет и огромен фактор на пазара, който е за близо 3 милиарда лева. Доста апетитна хапка, коментира Павлов.

Смениха цялото ръководство на "Булгаргаз"

„В петък сутринта на вратата ми се позвъни. Когато отворих, без призовки, без заповед и без никакъв документ дойдоха едни момчета, представиха се за служители от полицията и поискаха да тръгна с тях за някакъв разговор. Тъй като бях с COVID-19, който все още не бе доказан, ми изпратиха лекар, който да потвърди направеният от мен тест. Сега съм под карантина“, добави той.

„В четвъртък се почувствах доста зле и затова си направих тест вкъщи. Беше положителен“, уточни бившият шеф на „Булгаргаз“. 

„Нямам представа защо ме викаха. По цял ден бях в офиса. Знаят къде съм. Тези неща се правят, за да се сплаши ръководството. Съжалявам, че се тръгна по този милиционерски начин, а не цивилизовано!“, добави той.

"След проверката на БЕХ констатациите бяха несъстоятелни, некоректни и невярни. Ще публикуваме на сайта на "Булгаргаз" днес тази проверка“, подчерта Павлов. 

Не очакваме да бъдат открити нарушения, добави той.

„Дружеството се управлява съгласно устава и по правилата. Всички решения се вземат от колективните органи на „Булгаргаз“, на БЕХ и Министерството на енергетиката, след като са отчетени всички рискове за държавата. Ако бяхме взели грешно решение, сега нямаше да получаваме количества от азерския газ на договорната цена или бихме плащали неустойка“, заяви бившият директор на дружеството. 

„Може би щяхме да бъдем скарани и с доставчика. Ако сгрешим Толстой с Чехов, най-много да отнесем подигравки във Фейсбук, но ако вземем грешно решение по отношение на договори, това може да ни коства стотици милиони долари на компанията и на държавата“, подчерта той.

„Цялата документация за азерския газ, за газовата връзка Гърция - България е в Министерството на енергетиката, БЕХ и Министерския съвет. Печалбите, които реализираме ги наливаме под формата на дивиденти в Българския енергиен холдинг и оттам в държавата", каза още Николай Павлов и сподели, че не е ничий човек, а експерт, който няма принадлежност към никоя партия.

В „Здравей, България“ по Нова телевизия пък министърът на енергетиката Александър Николов каза, че ръководството на „Булгаргаз” не е работило за запазване на интересите на дружеството. Той добави, че в страната има две борси за търговия на синьо гориво.

„Какво се случва - когато миксирате всичко накуп създавате, така че цената да е изкуствено по-ниска и на свободния пазар. Появява се определено юридическо лице и закупува на по-ниската цена. Да, реализира малка печалба за „Булгаргаз”, но огромната част остава в съответните юридически лица”, обясни министърът.

Той посочи, че ръководството на „Булгаргаз” е сменено след поредица от получени данни и проверки от страна на Българския енергиен холдинг. „Относно това дали някой се опитва да овладее енергетиката - за последните шест седмици няма сменен нито един изпълнителен директор на системните дружества”, подчерта Николов

Според него цената на газа за януари е функция от поведението от ръководството на „Булгаргаз” и това, че предложените решения от тяхна страна са приети директно от КЕВР. По думите му повишението е могло да бъде 5%, вместо 30%.

„Естествено, че с поведението си са вдигнали цените. България разполага с два дългосрочни договора и с хранилището в Чирен. Управлението на тези договори и хранилището и възможните действия, които можеха да бъдат предприети, водеха до сценарий, в който повишението можеше да е 5%”, категоричен е Николов.

Според министъра вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес - е защитен търговски. Чий - предстои да бъде изяснено.

Коментар от Николов дойде и за високите цени на тока и възможността износът на електроенергия да бъде спрян. „За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар”, каза той.

Николов добави, че ако спрем износа, цената ще падне, но предупреди, че това ще доведе до сериозни последствия за България. „Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 3
17
Коментара по темата
17.
Забелязох аз
31.01.2022 17:41:14
0
1
Значи докато виждаме реклами на ефбет в сайта ще ни спускат пеевски статии.
16.
Стоимена
31.01.2022 15:07:49
0
0
Поредните симулационни игри на неизвестните експерти- така им започват игрите в поредната цикличност, че и медийна сумична излагация.
Преди две седмици четохме за обвинения за кражба на природен газ за 31 млрд рубли в Русия на сина на Раул Арашуков Рауф. След нкл изчисления се оказа, че тая сума се равнява на доставките на компресиран природен газ в 8268 бутилки по 150 литра или примерно 680 тона неотчетени някъде по кривите сметки на правите експерти за "706 723 706 млн лева" - неорганизирана предучилищна група за циклични сензанции.
15.
V
31.01.2022 14:16:12
3
5
Добре де, уж гербер, а пък министър на енергетиката в служебния кабинет на Радев. Май не се връзват много работите. По време на герб е заемал експертен пост а по време на Радев политически.
14.
Male, male
31.01.2022 12:18:06
6
12
Golqm rev tiq GERBERI. Tq i PKP golqm go vadeshe, az sum dobur injiner, bez rabota nqma da ostana, no nakraq Pak okolo parlamenta e. Mai durjavata e Nai dobur i platejen rabotodatel. Pandemiq i kakvoto i da e, nqma 60/40 nqma 20/80, rabotqt ne rabotqt, zaplatite si gi vzemat.
13.
Гошето
31.01.2022 12:03:28
7
21
'Според министъра вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес - е защитен търговски. Чий - предстои да бъде изяснено.'

Все недомлъвки и не било ясно кой се облажва. Също като 'едни хора', 'някои хора' и т. н. смешни фрази
12.
Милият той, тормозили го?
31.01.2022 11:52:01
7
32
Далаверата била за близо 3 милиарда лева, обаче него го тормолези полицаите? Ако се докаже, че е участвал в далавера за 3 милиарда заслужава цяла България да му се изреди по 2 пъти и да го дотрепят с камъни след това, ако не почине от кекса
11.
А бе
31.01.2022 11:46:00
8
37
Тоя мазния да не се прави на ощипан.
Става дума за продажба на азерски газ от Комотини за Италия,реекспорт. Чирен празно хранилището, а нашия продава скъпо евтиния азерски газ чрез посредник в Италия.
Всичко ще си кажеш при бай Ставри,споко.
10.
дебили бургас
31.01.2022 11:41:55
24
22
Честито българи - бунаци! Вие гласувахте за тази шайка измамници и крадци!
9.
...……......
31.01.2022 11:27:36
26
16
Червената вагина е в овулация, готова за проникване,
Гей дружинката от промяната се осраха и все друг им е виновен.
Киро днес е започнал работният си ден в търсене на мъжки ласки в гей приложение. Романите на Чехов са му най-любими, за сибирските полета.
8.
Шибах едно чалгарче
31.01.2022 11:20:27
31
18
Меките китки ,четворната гей дружинката са в мензис, страх тресе кочината, че ще паднат от влас, заради високите цени.
Ефира на телевизията засмърдя на фекалии, одрискаха пейзажа, хигиена нулева, окрадха държавата за една година, само могат да крадат. Една година управляват розовите джендъри, нали са експерти по свирене на тромпет.
7.
Потърпевш
31.01.2022 11:16:45
6
21
МВР и Прокуратура се използват от частен търговски характер за уреждане на частни, търговски, лични отношения. Който какви връзки има и колко пари може да си плати такава държавна поръчка. Новото правителство спи, спи, спи зимен сън. Така ще е в една от най корумпираната Държава България. Европа знае за всичко това което се случва в този кенеф България, но един ден ще дойде видов ден.
6.
Бургазлия
31.01.2022 11:13:12
15
36
"Добре" написана статия и заглавие отново в подкрепа на герберските калинки... То стана ясно кой е правил далавери, ама нали трябва да се подмазваме на великото трио (соколът, толупът и шиши)
5.
Алоо
31.01.2022 11:09:58
3
24
Пак манипулирате лайковете
4.
Гладомор
31.01.2022 11:07:57
17
40
Ах нежното герберче почуствало се неразположено че му истинало мястото около кацата с меда
3.
Бизнеса
31.01.2022 11:07:20
19
41
Само далавери са правили тия гербаджийски калинки,после що ни е скъп тока ???!!
2.
Манипулатори
31.01.2022 10:48:22
8
25
Коя далавера? Клет, клет Флагман!
1.
цв
31.01.2022 10:46:21
45
30
типичното мутренско поведение на рашков,който се мисли за господ,те затова си го оставиха,гази всички закони да им изпълни мръсната работа-той си е свикнал още от комунистическо време
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори