×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кризата НАТО-Русия у нас: ГЕРБ клати кабинета, ДБ и „Възраждане“ роптаят, другите си траят


Кризата НАТО-Русия у нас: ГЕРБ клати кабинета, ДБ и „Възраждане“ роптаят, другите си траят
ГЕРБ използва всяка възможност, включително и кризата НАТО-Русия, за залпов огън срещу новата власт, която все още се ориентира в обстановката
Тема в развитие
виж още
скрий
25 Януари 2022, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Политиците следва да спрат спекулациите и насаждането на излишно напрежение в тази обстановка

Изострилото се напрежение от последните дни между НАТО и Русия заради Украйна поставя въпроса къде стои България в тези отношения. Ние сме член на НАТО, но у нас продължава да има и сериозни русофилски настроения, особено сред по-възрастното население. От другата страна стоят българите с прозападна визия.

Това поражда съответни реакции от партийните формации. Директни сблъсъци между тях по тази линия обаче засега не се забелязват. Някои политически сили изразяват свои позиции, без да нападат опонентите си, а други мълчат.

Изключение донякъде прави ГЕРБ, която използва всеки случай за залпов обстрел срещу правителството, въпреки че то е на малко повече от месец и все още се ориентира във властта.

Именно оттам дойде първата реакция - когато дори в българските медии все още не бе пробила вестта, че Русия иска НАТО да се изтегли от България.

В парламента в петък по обед председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова да се явят министър-председателят, военният и въшният министри, „за да може да обсъдим заедно заплахите срещу националната сигурност“.

„Току-що Министерството на външните работи на Русия обяви, че желае НАТО да изтегли войските на Алианса от България и Румъния като начин за започване на преговори“, обясни Атанасова.

От ГЕРБ впоследствие използваха случая да нападнат и президента Румен Радев, който нямал позиция часове наред.

Такава се появи чрез пресцентъра на държавния глава.

„Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника“, обяви Радев.

Преди това в парламента се отзова и министър-председателят Кирил Петков.

„Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни – членки на НАТО, за които колективната отбрана се прилага избирателно или в ограничен обем“, заяви той, както и: „Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти.“

От формацията на Петков „Продължаваме промяната“ не са излизали с отделно становище по въпроса в парламента или в медийното пространство.

Обрана позиция има военният министър Стефан Янев, който също може да се счита за тяхна квота, макар че по-скоро е неформален представител на президента в правителството. Той призова да не обръщаме внимание на това какво се пише в чуждата преса за България в контекста на кризата с Русия.

Преди Нова година обаче Янев разбуни духовете и влезе в сблъсък с министър-председателя за това следва ли да има разполагане на допълнителни сили на НАТО в региона – военният министър се обяви против.

От опозиционната ГЕРБ продължават активно да експлоатират темата. Те поискаха президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, а парламентът да се събере на извънредно заседание. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи извънредно изявление в понеделник с критики към властта, че не дава информация за бойната готовност на армията и т.н.

Какви са становищата, обаче, на останалите три политически сили в управляващата коалиция?

Разбираемо, най-остра реакция дойде от прозападната „Демократична България“ (ДБ) в лицето на съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов.

“Време е в Кремъл да разберат, че ако искат да изграждат равноправни, дългосрочни отношения с народите от Източна Европа, не могат да ги третират като някаква сфера на влияние, която да командорят по един или друг начин. Въпрос на патриотизъм е да се обединим и да кажем: Не така!“, отсече Христо Иванов.

“Независимо какво мислим за САЩ и НАТО, ние трябва да се съгласим по едно - че не можем да си позволим Русия да си говори с някой друг за това какво се случва на наша територия”, коментира Иванов.

БСП е в деликатна ситуация. От една страна, електоратът й е проруски настроен. От друга, партията твърди, че подкрепя членството в НАТО. Освен това вече е в управлението, което налага по-внимателен изказ по темата.

На Конгреса в събота лидерът Корнелия Нинова подчерта, че правителството няма позиция за напрежението с Русия. Имало само отделни мнения на представители на кабинета. Нинова призова въпросът да бъде обсъден на най-висшия форум на партията, но това не се случи.

В медиите представителите на БСП се изказват обрано по темата.

Атанас Зафиров, който е председател на парламентарната Комисия по отбрана, заяви, че докато не бъдат получени искания от страна на НАТО (за разполагане на допълнителни сили на наша територия - б.а.), всичко може да се смята за спекулация.

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ изглеждат най-мълчаливи по въпроса. Любопитен щрих е, че външният министър Теодора Генчовска е тяхна квота. Тя обаче като че ли стои встрани от темата, а и като цяло от медиите. Това, разбираемо, породи критики от ГЕРБ. Създава се впечатление, че Генчовска не е подготвена за поста.

От втората опозиционна сила – ДПС, избягват да експлоатират случая.

След ултимативното искане на Русия НАТО да се изтегли от България председателят на партията Мустафа Карадайъ излезе с лаконична позиция във фейсбук: „България е направила своя геополитически избор отдавна - и той е членство в НАТО и ЕС. ДПС, като партия, чрез своя лидер д-р Ахмед Доган, направи този избор още в зората на демократичните промени - много преди всички останали политически субекти. Нашият суверенен и съзнателен избор е НАТО и ЕС и той не се нуждае от ревизия!“

Категорично проруска позиция, очаквано, имат наследниците на „Атака“ в българския парламент – „Възраждане“. Изявления направиха няколко представители на партията, начело с лидера Костадин Костадинов.

Днес във фейсбук-профила на „Възраждане“ бе публикувано характерно мнение на депутатката Елена Гунчева с доста спекулативни твърдения, насаждащи страх и паника.

„Назрява много сериозна геополитическа заплаха за България. Ние направо се намираме на фронтовата линия. САЩ твърдо са решили да се сбият с Русия, да защитят инвестициите си в Украйна. Като за тази цел, Байдън щял да вземе решение за дислоциране на повече американски войски и техника в Източна Европа, включително в България“, пише Гунчева.

„Ние с Русия няма да се бием! Ние с Русия няма какво да делим! Американците нямат работа в България, още повече техни войски, които нито ги искаме, нито ги каним, нито ще ги търпим!“, недоволства депутатката.

Нужда от паника в тази ситуация обаче няма. Въпреки засилилото се напрежение избухването на война не изглежда много вероятно, твърдят специалистите. Никой няма полза от горещ конфликт. Дрънкането на оръжия от двете страни се използва за нуждите на дипломацията. Изпращането на натовски сили в региона има за цел да спре нахлуване на Русия в Украйна, от каквото Западът има основания да се тревожи.

А българските водещи политици и техните партии в случая следва да спрат спекулациите и насаждането на излишно напрежение за свои себични цели, възползвайки се и от липсата на опит на новата власт. В контекста на кризата и все пак хипотетичната военна обстановка да клатиш държавата изглежда, меко казано, безотговорно.


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
31
Коментара по темата
31.
Бай....до 17
26.01.2022 17:26:05
0
1
Ей, отворко, мож' ли ми каза колко бедни, гладни и бездомни има в САЩ?! Кавал!
30.
Копейкин
26.01.2022 15:30:03
0
3
До XX : Точно така,мойто момче !Ние сме най "пробългарската партия"-да живее Руси...,пардон България !Между нас казано; докато има телета,АЗ ще съм в Парламента !
29.
Mu
26.01.2022 15:20:09
0
1
Животно
Кой си ти
Цървул
Простак
28.
ХХ
26.01.2022 14:47:57
2
1
Гошко, гошко, неграмотни некадърнико, от 10 кладенеца вода ще донесеш да оправдаеш робската си психика. Свободните и свободни хора ВИНАГИ ще се оправят, но некадърниците като теб единствено на чужди подаяния разчитат и като баща ти БКП пара'зитиращия партиен активист продават България, защото самите те НИЩО стойностно не могат да предложат. Не е случайно, че ВСИЧКИ водещи атлантици като Паси, Плевнелиев, Дайнов, Цветанов подкрепят БКП, защото знаят, че сами НИЩО не струват.
27.
Гошо
26.01.2022 11:01:04
4
10
Възраждане е русоробска организация Директно подчинена и финансирана от москва.Много елементарно лицето копейкин използва националистическата тема За привличане на гласоподаватели.Главната цел на този помияр е излизането на страната ни от нато и ес Като говори за неутралитет Но не казва че нито сме норвегия нито пък швейцария да можем да живеем достойно като неутрална държава.Нито пък граничим с демократични страни А сме бедни и граничим с диктаторски и хишни режими турция и русия.Нато ни е нужен за защита а ЕС.за финансиране. Господ да пази бг ако този боклучар получи власт.
26.
ХХ
26.01.2022 10:28:34
8
5
Възраждане са явно единствената пробългарска партия в парламента. На следващите избори имат моя глас.
25.
До SupermaX
26.01.2022 10:22:41
0
2
Евала.пич ! Как успя в две изречения да вкаращ толкова глупости- ти си знаеш ! Не спирай,пиши-човек има нужда да се посмее в тези трудни времена ! А .... един съвет-пробвай и в 'Стани богат " !
24.
До 9 СС
26.01.2022 09:58:50
2
6
Ако в историята русия е имала ГУЛАГ и се възмущаваш, то ти не си чел историята на англосаскондкия свят . Дори инквизицията там се ражда а жените им до 40 години на 20 век да нямали право да гласуват. Тъй че всеки свят има период и с какво да се срамува. Колкото и да ти се иска да си есесовец англо или янки , ти си от друг свят за тях ти и децата ти. Ще го разбереш но ще е твърде късно.
Прочети за Синклер.
23.
гражданин
26.01.2022 09:45:06
4
12
Бойко Методиев Борисов, може да клати само манекенки...ако са му останали пари в чекмеджето !
22.
Пи Ар
26.01.2022 09:00:46
7
8
Ааа не такива! Това правителство може да е на месец, но състава му не е! Доста поуправляваха преди това, и са си много ориентирани. Просто са некадърни и мошеници. Никакви 100 дни и толеранс, че добре виждаме пропастта към която ни водят.
21.
КТБ
26.01.2022 08:35:56
2
10
с радост бихме се осведомили за новите разкрития относно фалита на КТБ ,дъдето има документация водеща до Пеевски и Борисов
20.
XX
26.01.2022 01:53:43
2
5
Преди две години ЕС се отказа да мери благосъстоянието с БВП като мярка и трети в света, след Бутан и Северна Корея, изобретиха свой собствен критерий. Факт.
19.
ХХ
26.01.2022 01:51:21
9
10
Борисов още 2013та ясно каза на тези с прозападната ориентация, че са простаци.
18.
оня
26.01.2022 00:56:18
2
16
Лисицов, не се мъчи момче, не ти се отдава. Особено с елементарните ти опити да внушиш "правилната линия".
17.
до пецата
25.01.2022 22:37:41
18
20
Ей бастун тези глупости във вестник Правда ли ги чети...само да ти кажа че днес 1 рубла е 2 стотинки,относно САЩ ти ходил ли си там палячо.-Брутният вътрешен продукт на САЩ е космически, Русия почти я няма на картата-САЩ очаквано са най-голямата икономика в света, а на второ място (със 17 трилиона долара) се нарежда големият икономически съперник на Вашингтон – Китай. На трето място е Япония (с $5,1 трилиона), но значително по-назад от първите две страни в класацията. Следват две европейски страни – Германия ($4,2 трилиона) и Великобритания ($3,1 трилиона). На шесто място е Индия ($2,9 трилиона БВП), следвана от Франция (също $2,9 трилиона), Италия ($2,1 трилиона), Канада ($2 трилиона) и Южна Корея ($1,8 трилиона).Ей гайдо русофилска къде тръгна да се мериш със САЩ...тъпите ви опорки работят само за тъпанари и малоумни от партия вгъзраждани
16.
Пецата
25.01.2022 22:09:49
21
18
америте с инфлация 30% в краварската кочина и а на ляво а надясно се чудят с кой да се сдрапат че да отвлекат вниманието от основния проблем, че голям глад е в сащ , гооолям , ама никоя медия няма да го каже и покаже , никой журналист няма да се осмели, че тогава идват едни батковци с черни очила и слушалки зад ухото и те водят на далеч ,
а и отдавна искат да вкарват американска газ на германистан ама не им се получава
голям к.р ги чака американците защото негрите са изгладнели а имат расистки настроения против бялото население , напрежението в обществото в сащ е голямо и им трябва някакво глобално шоу , е на ти сега вечния враг Русия , в Русия горе долу е същото положение ама руснаците са свикнали с кризите и са си в свои води, тях не може да ги изплаши някакъв глад , те от 1000 години така живеят , глад и войни, това умеят най добре и който е отишъл там да размахва меч всички знаем как свършват нещата накрая за него
15.
Емил
25.01.2022 21:43:46
19
20
Герб са изпята песен, с всеки ден все повече. Възраждане са руски проект, които защитава чужди интересен, всява смут и страх по всякакъв начин. И те ще си заминат като атака.
14.
Няма проблем
25.01.2022 21:21:34
10
12
Ходил в руското посолство за инструкции ма по стар руски обичайса се кавардисали и дорде изтрезнее уж болен
13.
За ГЕРБ и Възраждане не зная
25.01.2022 21:10:55
18
20
Но че Бойко ги клати всичките "Променени и Подменени", начело с Радев е факт ;)
Дори от снимката му се навеждат и пълнят кюлотите, дано миризмата да го откаже и да ги прескочи :)))))
Тролчетата на Кутев са същите пендели.
12.
7 Камбан с 4 топки
25.01.2022 21:03:15
11
12
Също както Кокорко + К19!!!
11.
Лисицата
25.01.2022 20:58:39
2
25
г-н Лисицов ,
от написаното разбирам , че си нямате ни най-малка предстатава от Геополитика. Тотални глупости и доста нескопосан опит да насочите мнението не читателя......Уви неуспешно , съдейки по коментарите на хората. НЕ се занимавайте с Геополитика или сменете работното си място. Двете просто са несъвместими
10.
SupermaX
25.01.2022 20:57:37
22
16
Знаят западните психопати, че нямат шанс срещу Русия. Научили са си урока от Наполеон и Хитлер. И двамата англо-сакси бяха спукани от бой! Циркони, Искандери, Сармати, Сатани - лети туй чудо с 20 маха, знаят либераастите, че ядрените гъби ще изгряват над еврогеейските столици и не искат да мрат заради фалирала Украйна!
9.
СС
25.01.2022 20:56:49
13
23
Наври си сърпа и чука отзад и в ГУЛАГ!
8.
Сърп и чук
25.01.2022 20:34:41
18
16
Дед Мароз идваааааа ура ура ураааааа . Чуете ли мраз значи Сибир изпраща добрия дух . Зъзнете либерали.
7.
Камбан
25.01.2022 20:27:31
19
19
Герб ми клати камбаните
6.
7/8
25.01.2022 20:21:12
5
17
В тяхното хоро е важно да си хванал само една пръчка и да не си най-отпред.
Всички се клатят взаимно. Бойко светва лампата, за да видим кой-кого е нахендрил :,)
5.
Sirtaki
25.01.2022 20:19:29
28
20
Западът е фалирал! Тотално занулен! Трябва им спешно война, за да си решат проблемите! 40% от американците нямат спестени 1000 долара! Трагедия са!
4.
Ме
25.01.2022 20:16:27
14
25
Естествено, че не трябва да имаме нищо общо с цялата тая патърдия. И естествено Възраждане вземат пробългарска позиция като твърдят, че нямаме работа с американците и желанието им да се бият от България. Нито пък имаме работа с руснаците да ни казват какво да правим.
3.
НАТО
25.01.2022 20:12:38
9
22
"Страната ни е член на НАТО, но у нас продължава да има и сериозни русофилски настроения, особено сред по-възрастното население. "

Странна констатация...
2.
AsAne
25.01.2022 20:09:30
26
31
Споко Асане!
Бойко пак ще ви го нахендри до макарите!
1.
Asen
25.01.2022 20:05:56
33
37
ГЕРБ ще клатят макарите на Бай Ставри в централния софийски! Съвсем скоро, нека само Гешев бъде отстранен!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори