×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Турция блокира влизането на Финландия и Швеция за НАТО
  • Министерството на културата нареди решетките в НС да се премахнат
  • Безработицата - под 5%, но 10% от незаетите са висшисти
  • На 23 май 2022 година, понеделник, от 10 часа в атриума на БСУ ще се проведе тържествената церемония за връчване дипломите на Випуск 2022
  • В петък Окръжният съд на Бургас ще гледа въззивната мярка за неотклонение на Илко Паскалев, Тодор Пъчков и Божидар Дачев
  • ЕС предлага общ бюджет за оръжие
  • Вижте кои са кандидатите за директор на РУ на МОН в Бургас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Възраждане” вървят към първа политическа сила, ножицата между ваксинирани и антиваксъри е опасно разтворена


„Възраждане” вървят към първа политическа сила, ножицата между ваксинирани и антиваксъри е опасно разтворена
Бившият депутат и настоящ адвокат Димитър Стоянов анализира обстановката у нас и за първи път проговори за работата си по линия на националната сигурност
22 Януари 2022, Събота, 10:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, снимка: Емел МАХМУД

Приключих с политическата кариера, но страдам за България, защото реално сме в състояние от времето на Втората световна война

Димитър Стоянов бе народен представител на БСП в 44-тото НС, бивш общински председател на партията в Бургас. Името му се свързва с някогашната Държавна сигурност в региона – тема, по която за първи път той открито говори пред Флагман в настоящото интервю. Повод за разговора с репортер на сайта е случайно засечен диалог между юриста Димитър Стоянов и гражданин в коридора на Съдебната палата, смятащ, че той все още е депутат и е отговорен за настоящето на народа ни. Преместваме се в кантората му, в непосредствена близост до съда, за да чуем анализа и прогнозата на доказан експерт по национална сигурност и право.

-Г-н Стоянов, водим този разговор в адвокатската Ви кантора в Бургас на ул. „Анушка Драгиева“ №3. В кабинета Ви е спокойно, тихо. Не се ли интересувате от бурите в Народното събрание, от усложнената за България външна обстановка?

-Продължавам да се нтересувам от политиката и съм наясно с това, което става, въпреки че не участвам в самия политически живот. Идвам от Съдебната палата и подготвям документи за предстоящо заседание по важно дело, затова е тихо тук. Сега се интересувам от политическите процеси в качеството ми на човек, който е бил в политиката, на ниво експерт. Това, което се случва в момента в НС е следствие на всичко това, което стана през цялото управление на ГЕРБ в последните десет години. Това е процес, който се развиваше и се развива. ГЕРБ – основната политическа сила, отстъпи позиции и на нейно място идат нови хора – с големи амбиции в много сложно време. Аз нямам някакви съществени очаквания.

-Според Вас тези нови хора знаят ли какво правят?

-Това исках да кажа. Те не са наясно какво трябва да правят. Едно време беше популярен терминът „Разузнаване с бой“, та горе-долу това е ситуацията. Те трябва в движение да решават проблеми, за които не са подготвени.

-Вашата партия БСП е част от управляващата коалиция. В редиците й има опитни политици, специалисти в различни области. Според Вас дали премиерът Кирил Петков и тясното му обкръжение се вслушват в идеите, в съветите им?

-БСП не е в кондиция. Там има подготвени хора, но няма подготвени млади кадри. В случая партията влиза в правителството. Въпреки че го прави нахъсано, не може да демонстрира потенциала, с който разполага. И тук стигаме до коалиционното правителство и коалиционната култура на всички, участващи в него.

Ще успеят ли да намерят баланс на интересите, така че да работят заедно за благото на страната? Ще правят ли разумни компромиси помежду си и по отношение на решенията, които вземат? Защото ситуацията е изключително сложна и по отношение на международната обстановка. На мен ми се струва, че те вървят встрани от реалните проблеми.

-След отстраняването на Цацаров и разтурянето на КПКОНПИ, особено се ожесточи войната срещу главния прокурор Иван Гешев, който обаче не дава индикации да бъде сломен. Това ли е най-наболелият проблем в държавата?

-България има сериозни проблеми с корупцията и това не е отсега. Те са натрупани от последните 30 години. Мен ме съмнява едно правителство с краткия мандат, който се очертава, че ще успее да ги реши. За да тръгне напред България, на първо място трябва да бъдат поставени икономическите проблеми и решаването на въпросите, свързани с икономическото развитие на България. Това е въпросът, от който досега са бягали всички правителства.

Това правителство прави същото – не виждам да решават въпроси, свързани с икономически градеж. В момента опират до това да доказват колко корумпирано е било предното правителство. В това число и прокуратурата. От гледна точка на Конституцията не знам как ще бъдат постигнати целите им, трябва да се правят промени в закони, което пък означава висящност на прокуратурата и невъзможност да работи пълноценно. По-скоро ще бъдем облъчвани с борби срещу групировки, задържане на хора, влизане в кметства и т.н., с оглед на това общественото мнение да бъде насочено някъде встрани.

Ясно е, че това правителство не може да свърши много работа и заради това те се стремят да насочат вниманието към престъпността. Казвайки всичко това, отчитам, че правителството върши нещо положително и то е, че опитва да отмие известна част от недостатъците и пороците, натрупани от ГЕРБ. Но на тях няма да им стигне времето.

-Атакуват се показно кметове на ГЕРБ и се влиза в Общини на ГЕРБ. С това ли ще се ограничи борбата срещу престъпността?

-Както знаете, аз съм бил в службите за сигурност. Лично моето мнение е, че такива действия се вършат ефективно, ако е спокойно, без шумотевица. Не е необходимо да се тръби из медиите, да се преследва PR ефект. Ако всичко е доказуемо и се премине към търсене на наказателна отговорност, тогава може да се оповести и да се говори, колкото се иска. Сега обаче с едно влизане в кметство, за да се вземат документи, нужни за разследването, се създава брожение, администрацията спира да работи. Тя и без това, предполагам, е стресирана от смените, които настъпват. Не знам защо в такава сложна международна и вътрешна обстановка, ние се опитваме да блокираме работата на административните органи, в това число и на местната власт. Не че не трябва да става, но насочването и приказките в тази област, не водят доникъде.

-Според вас трябваше ли да се намеси прокуратурата след събитията от 12 януари, с опита да се влезе с взлом в Народното събрание?

-След като има престъпление, това е работа на прокуратурата. Тя трябва да вземе отношение. Някъде встрани обаче отива фактът, че българското общество е разделено и това се отразява на органите на реда и правосъдието. Това се наблюдава не само у нас, но и в чужбина. Има голям страх у хората и това е страхът от COVID. Но на мен ми се струва, че част от българите се страхуват повече от мерките, които се взимат в борбата със заболяването и по-точно от ваксините. Няма диалог. Има налагане на една воля и тя е, че хората трябва да бъдат ваксинирани. Българският народ не вярва на ваксините в голямото си болшинство. Реално, ако погледнем колко са ваксинирани и колко не са, ще установим, че има голяма част от хора, които се отнасят недоверчиво към всичко това. На мен ми се струва, че у българина сработва онзи инстинкт за самосъхранение, който ни е помагал да оцелеем пет века под турското робство – тогава, когато уж се изпълнява всичко, което казва властта, а всъщност нищо не става. Това е особеност за нас и няма сила, която да убеди голямата част от българите, че ваксинациите са полезни. Говоря го абсолютно отговорно.

-Интензивните отделения са пълни, предимно с неваксинирани.

-Болниците са пълни, да. Хората обаче говорят различни неща от това, което казвате Вие в медиите. А аз съм чувал, че основно са пълни с ваксинирани. Но нека допуснем, че това е злоумишлена пропаганда. Започнах да говоря по този проблем, защото това е ножица, която все повече ще се разтваря. И дистанцията между тези две групи хора – ваксинирани и неваксинирани, лично според мен, ще се увеличава. Смятам, че борбата с ковид няма да свърши с последният вариант на омикрон. Това нещо ще продължи 10 и повече години.

-Какво прогнозирате? За България, за региона?

-Като цяло за региона и в частност България прогнозирам изключително сложни времена. От всякаква гледна точка. Виждате, че има голямо напрежение по оста „Русия-САЩ-НАТО- Украйна“. Имаме два мощни съседа, с които трябва да се съобразяваме – Турция и Русия. Отделно с това, ако настанат бойни действия, ние ще бъдем арената. Ние сме в състояние, подобно на това през Втората световна война.

-Все още хората мислят, че сте народен представител. Чухме как в кулоарите на съда днес Ви задават политически въпроси. Вие приключихте ли с политическата си кариера?

-Смятам, че приключих. Иначе при мен идват хора от различни политически сили за съвети и аз се опитвам добронамерено да подхождам – и юридически, и политически. Лично моето мнение е да се избягват конфронтациите, но в тази ситуация, в която сме в момента, конфронтацията е неминуема. Например сега, говорейки за 12 януари, партия „Възраждане“ се опитва да хване това народно недоволство.

-По последни данни от социологията, трета политическа сила са именно „Възраждане“. Трендът расте нагоре. Мислите ли, че незабавно Румен Радев трябва да направи партия и да поеме държавата, която отива стремглаво в опасни ръце? Има ли изобщо такъв вариант?

- Радев има потенциал. Но една партия на Радев трябва да бъде в лявото пространство, защото там има голяма ниша. БСП в момента се е оттеглила от там и всичко, което ще се създава, според мен, ще бъде за сметка на Столетницата

. -Симпатизант ли сте на Костадин Костадинов? Така ми се струва.

-Не мога да кажа, че съм симпатизант на някого в момента, но гледам с каква нахъсаност и с какви действия започват „Възраждане” и очаквам, че те може би ще станат първа политическа сила. Мен ме притесняват поредните политически проекти, които се появяват. България, в общи линии, тъпче или на едно място или изостава, но винаги се появяват нови политически проекти, които отвличат част от вниманието на хората в друга посока, само за да се разбере накрая, че нищо не е свършено и сме изостанали. Спомням си как дойде Царят, после Бойко Борисов – фанфари, въодушевление, след това си заминаха. Всяка политическа сила идва с цел да възстанови справедливостта и доброто, след това заради същото си заминава.

-Защото не е успяла да направи нищо?

-Точно. Защото доброто и справедливостта са свързани с морала. Там закон не може да се създаде, не може да се постанови човек да бъде добър и справедлив. В момента, в който човек вземе властта, решенията му започват да се съобразяват с обстоятелства , които може би е нямал предвид. Знаете, че „Продължаваме промяната“ и по-специално новият министър-председател Кирил Петков допусна съществена грешка още в самото начало и тя ще продължи до края на политическата му кариера – декларацията за канадското му гражданство.

-БСП ли си остава вашата партия в крайна сметка?

-Аз напуснах партията, но БСП остава нещо, което лежи на сърцето ми. Знаете, че към края на 44-тото НС аз участвах в създаването на нова формация – „Българска прогресивна линия“, която застана в лявото пространство, но не успя да постигне, поне в самото начало, целите, които си бяхме поставили. Явно е необходим по-продължителен период на съществуване, за създаване на структури, за да научи обществото за партията.

-Удовлетворява ли ви в момента професията, която практикувате?

- Да, определено!

-С какви дела се занимавате основно?

-С гражданско и търговско право, но Адвокатско дружество „Стоянов и съдружници” е голяма кантора и с колегите обхващаме почти всички клонове на правото. Харесва ми радостта в очите на хора, когато са успели да постигнат нещо, което ги е тормозело, тревожело. Постигнали са някакъв вид справедливост, според собствените им виждания. Имат ми доверие като юрист, все пак имам практика 30 години.

-От самото начало не почнахте ли само с наказателни дела?

-След като излязах от системата на МВР, имах обвинителен уклон и бягах от наказателните дела, за да не се прояви това – смятах, че нямаше да съм обективен. В интерес на истината, доколкото съм работил в сферата на икономиката, за мен по-голям интерес представляваше и продължава да представлява търговското и корпоративното право.

-Когато работехте в сферата на националната сигурност, какви области покривахте? Бихте ли повдигнали завесата на тази част от живота си?

-Аз бях последният началник, до 1989 г., на службата за сигурност в „Нефтохим”. След промените, до 1994 г., бях началник на службата за сигурност, която обхващаше цялата икономика на Бургаска област, в ОДМВР-Бургас.

-Очакваше се Вие да станете директор на ОДМВР. Какво всъщност се случи под повърхността?

-Това беше в началото на 1996 г. Тогава ме извика Николай Добрев в София и ми предложи да поема дирекцията в Бургас, тогава вътрешен министър беше Любомир Начев. Аз отказах, защото бях започнал да се занимавам с право, вече имах 2 години в адвокатстката практика. Едновременно с това знаех, че правителството няма да се задържи, то беше повече от ясно. По- интересното е, че през 1992 г., по времето на правителството на Филип Димитров, ми предлагаха да оглавя местната служба за сигурност в Бургас, обаче Йордан Соколов, Богомил Бонев и началникът на НСС Арлин Антонов, казаха, че трябва да бъда уволнен, а не да ме издигат. Не бях уволнен, разбира се, но това усили желанието ми да напусна. След мен службата за сигурност бе оглавена от Калин Димов.

-Кога станахте председател на Общинския съвет на БСП, което всъщност се приема като апогей в лидерския Ви период?

-В края на 2007 г. и това продължи до 2011 г. Бях председател на общинската организация в този период. Два мандата общински съветник. Тогава ясно видях тенденциите, защото те личаха още по времето на Сергей Станишев, който не вземаше мерки да оздрави партията. Сегашното състояние на партията е напълно естествен процес.

-Когато бяхте в Народното събрание имахте напрегнато ежедневие, много контакти. Сега, като не сте там, как преминава денят Ви, когато не сте в кантората и не сте в съда?

-От Народното събрание най-много ми харесваше движението, защото обикалях цялата страна. Сега обаче имам достатъчно време да правя това, което съм правел винаги в последните 30 години. Занимавам се с духовни практики, свободното ми време преминава в изучаване на различни учения в тази тънка материя.

-Сам ли се занимавате? Имате ли среда, в която се събирате подобни хора, да обменяте мисли и познания?

-Обменям основно мисли с хора, които имат сродни търсения. Аз се стремя към личностно и духовно усъвършенстване като вървя сам, по свой собствен път. Някои са в група, други тръгват към религията. Моят път е медитацията и затова не са ми необходими други хора, държа на усамотението. Смятам, че времето на великите духовни учители сред големи групи последователи е отминало. Сега всеки е духовен учител на себе си.


В категории: Политика


България Всички новини
Виктор от "Ергенът" избра рускинята Виктория, била като роза, но с бодли Виктор от "Ергенът" избра рускинята Виктория, била като роза, но с бодли "Той избра най-доброто за себе си. Това добро съм аз", каза горделиво Виктория Коцето от Поморие  се надруса, подмина като малка гара „стоп-палка“ и катастрофира Коцето от Поморие се надруса, подмина като малка гара „стоп-палка“ и катастрофира 25-годишният криминално проявен мъж седнал зад волана на Туран-а след ударна доза амфети и канабис 10 знака, че той няма да се ожени за вас 10 знака, че той няма да се ожени за вас Ако той става отбранителен, когато питате за бъдещето на вашата връзка, забравете за брак Как да разпознаем слабия любовник от един поглед Как да разпознаем слабия любовник от един поглед Не всеки шут е добър любовник, но отсъствието на чувство за хумор може да е фиаско е леглото Какво първо впечатление оставя всяка зодия Какво първо впечатление оставя всяка зодия Как ви възприемат околните при първа среща Рецепта за домашни питки от нахут Рецепта за домашни питки от нахут Ето как 5 начина да добавите куркума в ежедневното си меню 5 начина да добавите куркума в ежедневното си меню Пригответе си златно мляко Бургаски автор с литературна награда от Сърбия Бургаски автор с литературна награда от Сърбия В надпреварата за най-добър афоризъм участваха 70 автори Росица Кирова с 11-те кораба наказа съпартиеца си Биков, но ПП й вдигнаха „жълт картон“ Росица Кирова с 11-те кораба наказа съпартиеца си Биков, но ПП й вдигнаха „жълт картон“ Злоупотреба с процедура доведе до нов скандал в парламента Украинците откриха сезона на Северния плаж в Бургас Украинците откриха сезона на Северния плаж в Бургас Русокоси знойни красавици радват окото по цялото Южно Черноморие
Китай отново е основен играч в добива на биткойни Китай отново е основен играч в добива на биткойни Изостава единствено след САЩ, която през миналата година го измести като най-голяма дестинация за този тип дейност В Гърция дават ваучери за туризъм на хора с ниски доходи В Гърция дават ваучери за туризъм на хора с ниски доходи Предвидената сума за инициативата е над 30 милиона евро ООН: Войната в Украйна задълбочава проблема с глада по света ООН: Войната в Украйна задълбочава проблема с глада по света Тя е създала „безпрецедентна криза“ от ескалиращи цени на храните, които са предизвикали протести Хуан Карлос се завърна в Испания, разследването срещу него прекратено Хуан Карлос се завърна в Испания, разследването срещу него прекратено Крал Фелипе обяви, че докато е в Мадрид, баща му няма да живее в двореца Наоми Кембъл тайно в София Наоми Кембъл тайно в София Мегазвездата на модния подиум Руснаците унищожили Донбас, използвали храната като оръжие Руснаците унищожили Донбас, използвали храната като оръжие Президентът на Украйна обвини Москва, че извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Смятан за един от първите и най-значими творци в областта на електронната музика редом с французина Жан-Мишел Жар и японеца Исао Томита Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира В четвъртък съдебният процес в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин Партизанско движение се вихри в Украйна Партизанско движение се вихри в Украйна В Мелитопол е взривен брониран влак и са убити висши руски военни, твърди медия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия При изгрев слънце 104 балона могат да излетят едновременно
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Две приятелки си говорят:
- Твоят мъж кара много бързо, не се ли притесняваш за него?
- Не, той е застрохван.
Виц на деня Виц на деня Водих тъщата на терариум. Тя учудено гледаше змиите, яде сладолед, нещо мърмореше...В общи линии, доста добре се правеше, че не не разбира какво си съскат тези същества... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никой не става приятел на жена, ако може да й бъде любовник.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори