×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Възраждане” вървят към първа политическа сила, ножицата между ваксинирани и антиваксъри е опасно разтворена


„Възраждане” вървят към първа политическа сила, ножицата между ваксинирани и антиваксъри е опасно разтворена
Бившият депутат и настоящ адвокат Димитър Стоянов анализира обстановката у нас и за първи път проговори за работата си по линия на националната сигурност
22 Януари 2022, Събота, 10:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, снимка: Емел МАХМУД

Приключих с политическата кариера, но страдам за България, защото реално сме в състояние от времето на Втората световна война

Димитър Стоянов бе народен представител на БСП в 44-тото НС, бивш общински председател на партията в Бургас. Името му се свързва с някогашната Държавна сигурност в региона – тема, по която за първи път той открито говори пред Флагман в настоящото интервю. Повод за разговора с репортер на сайта е случайно засечен диалог между юриста Димитър Стоянов и гражданин в коридора на Съдебната палата, смятащ, че той все още е депутат и е отговорен за настоящето на народа ни. Преместваме се в кантората му, в непосредствена близост до съда, за да чуем анализа и прогнозата на доказан експерт по национална сигурност и право.

-Г-н Стоянов, водим този разговор в адвокатската Ви кантора в Бургас на ул. „Анушка Драгиева“ №3. В кабинета Ви е спокойно, тихо. Не се ли интересувате от бурите в Народното събрание, от усложнената за България външна обстановка?

-Продължавам да се нтересувам от политиката и съм наясно с това, което става, въпреки че не участвам в самия политически живот. Идвам от Съдебната палата и подготвям документи за предстоящо заседание по важно дело, затова е тихо тук. Сега се интересувам от политическите процеси в качеството ми на човек, който е бил в политиката, на ниво експерт. Това, което се случва в момента в НС е следствие на всичко това, което стана през цялото управление на ГЕРБ в последните десет години. Това е процес, който се развиваше и се развива. ГЕРБ – основната политическа сила, отстъпи позиции и на нейно място идат нови хора – с големи амбиции в много сложно време. Аз нямам някакви съществени очаквания.

-Според Вас тези нови хора знаят ли какво правят?

-Това исках да кажа. Те не са наясно какво трябва да правят. Едно време беше популярен терминът „Разузнаване с бой“, та горе-долу това е ситуацията. Те трябва в движение да решават проблеми, за които не са подготвени.

-Вашата партия БСП е част от управляващата коалиция. В редиците й има опитни политици, специалисти в различни области. Според Вас дали премиерът Кирил Петков и тясното му обкръжение се вслушват в идеите, в съветите им?

-БСП не е в кондиция. Там има подготвени хора, но няма подготвени млади кадри. В случая партията влиза в правителството. Въпреки че го прави нахъсано, не може да демонстрира потенциала, с който разполага. И тук стигаме до коалиционното правителство и коалиционната култура на всички, участващи в него.

Ще успеят ли да намерят баланс на интересите, така че да работят заедно за благото на страната? Ще правят ли разумни компромиси помежду си и по отношение на решенията, които вземат? Защото ситуацията е изключително сложна и по отношение на международната обстановка. На мен ми се струва, че те вървят встрани от реалните проблеми.

-След отстраняването на Цацаров и разтурянето на КПКОНПИ, особено се ожесточи войната срещу главния прокурор Иван Гешев, който обаче не дава индикации да бъде сломен. Това ли е най-наболелият проблем в държавата?

-България има сериозни проблеми с корупцията и това не е отсега. Те са натрупани от последните 30 години. Мен ме съмнява едно правителство с краткия мандат, който се очертава, че ще успее да ги реши. За да тръгне напред България, на първо място трябва да бъдат поставени икономическите проблеми и решаването на въпросите, свързани с икономическото развитие на България. Това е въпросът, от който досега са бягали всички правителства.

Това правителство прави същото – не виждам да решават въпроси, свързани с икономически градеж. В момента опират до това да доказват колко корумпирано е било предното правителство. В това число и прокуратурата. От гледна точка на Конституцията не знам как ще бъдат постигнати целите им, трябва да се правят промени в закони, което пък означава висящност на прокуратурата и невъзможност да работи пълноценно. По-скоро ще бъдем облъчвани с борби срещу групировки, задържане на хора, влизане в кметства и т.н., с оглед на това общественото мнение да бъде насочено някъде встрани.

Ясно е, че това правителство не може да свърши много работа и заради това те се стремят да насочат вниманието към престъпността. Казвайки всичко това, отчитам, че правителството върши нещо положително и то е, че опитва да отмие известна част от недостатъците и пороците, натрупани от ГЕРБ. Но на тях няма да им стигне времето.

-Атакуват се показно кметове на ГЕРБ и се влиза в Общини на ГЕРБ. С това ли ще се ограничи борбата срещу престъпността?

-Както знаете, аз съм бил в службите за сигурност. Лично моето мнение е, че такива действия се вършат ефективно, ако е спокойно, без шумотевица. Не е необходимо да се тръби из медиите, да се преследва PR ефект. Ако всичко е доказуемо и се премине към търсене на наказателна отговорност, тогава може да се оповести и да се говори, колкото се иска. Сега обаче с едно влизане в кметство, за да се вземат документи, нужни за разследването, се създава брожение, администрацията спира да работи. Тя и без това, предполагам, е стресирана от смените, които настъпват. Не знам защо в такава сложна международна и вътрешна обстановка, ние се опитваме да блокираме работата на административните органи, в това число и на местната власт. Не че не трябва да става, но насочването и приказките в тази област, не водят доникъде.

-Според вас трябваше ли да се намеси прокуратурата след събитията от 12 януари, с опита да се влезе с взлом в Народното събрание?

-След като има престъпление, това е работа на прокуратурата. Тя трябва да вземе отношение. Някъде встрани обаче отива фактът, че българското общество е разделено и това се отразява на органите на реда и правосъдието. Това се наблюдава не само у нас, но и в чужбина. Има голям страх у хората и това е страхът от COVID. Но на мен ми се струва, че част от българите се страхуват повече от мерките, които се взимат в борбата със заболяването и по-точно от ваксините. Няма диалог. Има налагане на една воля и тя е, че хората трябва да бъдат ваксинирани. Българският народ не вярва на ваксините в голямото си болшинство. Реално, ако погледнем колко са ваксинирани и колко не са, ще установим, че има голяма част от хора, които се отнасят недоверчиво към всичко това. На мен ми се струва, че у българина сработва онзи инстинкт за самосъхранение, който ни е помагал да оцелеем пет века под турското робство – тогава, когато уж се изпълнява всичко, което казва властта, а всъщност нищо не става. Това е особеност за нас и няма сила, която да убеди голямата част от българите, че ваксинациите са полезни. Говоря го абсолютно отговорно.

-Интензивните отделения са пълни, предимно с неваксинирани.

-Болниците са пълни, да. Хората обаче говорят различни неща от това, което казвате Вие в медиите. А аз съм чувал, че основно са пълни с ваксинирани. Но нека допуснем, че това е злоумишлена пропаганда. Започнах да говоря по този проблем, защото това е ножица, която все повече ще се разтваря. И дистанцията между тези две групи хора – ваксинирани и неваксинирани, лично според мен, ще се увеличава. Смятам, че борбата с ковид няма да свърши с последният вариант на омикрон. Това нещо ще продължи 10 и повече години.

-Какво прогнозирате? За България, за региона?

-Като цяло за региона и в частност България прогнозирам изключително сложни времена. От всякаква гледна точка. Виждате, че има голямо напрежение по оста „Русия-САЩ-НАТО- Украйна“. Имаме два мощни съседа, с които трябва да се съобразяваме – Турция и Русия. Отделно с това, ако настанат бойни действия, ние ще бъдем арената. Ние сме в състояние, подобно на това през Втората световна война.

-Все още хората мислят, че сте народен представител. Чухме как в кулоарите на съда днес Ви задават политически въпроси. Вие приключихте ли с политическата си кариера?

-Смятам, че приключих. Иначе при мен идват хора от различни политически сили за съвети и аз се опитвам добронамерено да подхождам – и юридически, и политически. Лично моето мнение е да се избягват конфронтациите, но в тази ситуация, в която сме в момента, конфронтацията е неминуема. Например сега, говорейки за 12 януари, партия „Възраждане“ се опитва да хване това народно недоволство.

-По последни данни от социологията, трета политическа сила са именно „Възраждане“. Трендът расте нагоре. Мислите ли, че незабавно Румен Радев трябва да направи партия и да поеме държавата, която отива стремглаво в опасни ръце? Има ли изобщо такъв вариант?

- Радев има потенциал. Но една партия на Радев трябва да бъде в лявото пространство, защото там има голяма ниша. БСП в момента се е оттеглила от там и всичко, което ще се създава, според мен, ще бъде за сметка на Столетницата

. -Симпатизант ли сте на Костадин Костадинов? Така ми се струва.

-Не мога да кажа, че съм симпатизант на някого в момента, но гледам с каква нахъсаност и с какви действия започват „Възраждане” и очаквам, че те може би ще станат първа политическа сила. Мен ме притесняват поредните политически проекти, които се появяват. България, в общи линии, тъпче или на едно място или изостава, но винаги се появяват нови политически проекти, които отвличат част от вниманието на хората в друга посока, само за да се разбере накрая, че нищо не е свършено и сме изостанали. Спомням си как дойде Царят, после Бойко Борисов – фанфари, въодушевление, след това си заминаха. Всяка политическа сила идва с цел да възстанови справедливостта и доброто, след това заради същото си заминава.

-Защото не е успяла да направи нищо?

-Точно. Защото доброто и справедливостта са свързани с морала. Там закон не може да се създаде, не може да се постанови човек да бъде добър и справедлив. В момента, в който човек вземе властта, решенията му започват да се съобразяват с обстоятелства , които може би е нямал предвид. Знаете, че „Продължаваме промяната“ и по-специално новият министър-председател Кирил Петков допусна съществена грешка още в самото начало и тя ще продължи до края на политическата му кариера – декларацията за канадското му гражданство.

-БСП ли си остава вашата партия в крайна сметка?

-Аз напуснах партията, но БСП остава нещо, което лежи на сърцето ми. Знаете, че към края на 44-тото НС аз участвах в създаването на нова формация – „Българска прогресивна линия“, която застана в лявото пространство, но не успя да постигне, поне в самото начало, целите, които си бяхме поставили. Явно е необходим по-продължителен период на съществуване, за създаване на структури, за да научи обществото за партията.

-Удовлетворява ли ви в момента професията, която практикувате?

- Да, определено!

-С какви дела се занимавате основно?

-С гражданско и търговско право, но Адвокатско дружество „Стоянов и съдружници” е голяма кантора и с колегите обхващаме почти всички клонове на правото. Харесва ми радостта в очите на хора, когато са успели да постигнат нещо, което ги е тормозело, тревожело. Постигнали са някакъв вид справедливост, според собствените им виждания. Имат ми доверие като юрист, все пак имам практика 30 години.

-От самото начало не почнахте ли само с наказателни дела?

-След като излязах от системата на МВР, имах обвинителен уклон и бягах от наказателните дела, за да не се прояви това – смятах, че нямаше да съм обективен. В интерес на истината, доколкото съм работил в сферата на икономиката, за мен по-голям интерес представляваше и продължава да представлява търговското и корпоративното право.

-Когато работехте в сферата на националната сигурност, какви области покривахте? Бихте ли повдигнали завесата на тази част от живота си?

-Аз бях последният началник, до 1989 г., на службата за сигурност в „Нефтохим”. След промените, до 1994 г., бях началник на службата за сигурност, която обхващаше цялата икономика на Бургаска област, в ОДМВР-Бургас.

-Очакваше се Вие да станете директор на ОДМВР. Какво всъщност се случи под повърхността?

-Това беше в началото на 1996 г. Тогава ме извика Николай Добрев в София и ми предложи да поема дирекцията в Бургас, тогава вътрешен министър беше Любомир Начев. Аз отказах, защото бях започнал да се занимавам с право, вече имах 2 години в адвокатстката практика. Едновременно с това знаех, че правителството няма да се задържи, то беше повече от ясно. По- интересното е, че през 1992 г., по времето на правителството на Филип Димитров, ми предлагаха да оглавя местната служба за сигурност в Бургас, обаче Йордан Соколов, Богомил Бонев и началникът на НСС Арлин Антонов, казаха, че трябва да бъда уволнен, а не да ме издигат. Не бях уволнен, разбира се, но това усили желанието ми да напусна. След мен службата за сигурност бе оглавена от Калин Димов.

-Кога станахте председател на Общинския съвет на БСП, което всъщност се приема като апогей в лидерския Ви период?

-В края на 2007 г. и това продължи до 2011 г. Бях председател на общинската организация в този период. Два мандата общински съветник. Тогава ясно видях тенденциите, защото те личаха още по времето на Сергей Станишев, който не вземаше мерки да оздрави партията. Сегашното състояние на партията е напълно естествен процес.

-Когато бяхте в Народното събрание имахте напрегнато ежедневие, много контакти. Сега, като не сте там, как преминава денят Ви, когато не сте в кантората и не сте в съда?

-От Народното събрание най-много ми харесваше движението, защото обикалях цялата страна. Сега обаче имам достатъчно време да правя това, което съм правел винаги в последните 30 години. Занимавам се с духовни практики, свободното ми време преминава в изучаване на различни учения в тази тънка материя.

-Сам ли се занимавате? Имате ли среда, в която се събирате подобни хора, да обменяте мисли и познания?

-Обменям основно мисли с хора, които имат сродни търсения. Аз се стремя към личностно и духовно усъвършенстване като вървя сам, по свой собствен път. Някои са в група, други тръгват към религията. Моят път е медитацията и затова не са ми необходими други хора, държа на усамотението. Смятам, че времето на великите духовни учители сред големи групи последователи е отминало. Сега всеки е духовен учител на себе си.


В категории: Политика


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори