×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Турция блокира влизането на Финландия и Швеция за НАТО
  • Министерството на културата нареди решетките в НС да се премахнат
  • Безработицата - под 5%, но 10% от незаетите са висшисти
  • На 23 май 2022 година, понеделник, от 10 часа в атриума на БСУ ще се проведе тържествената церемония за връчване дипломите на Випуск 2022
  • В петък Окръжният съд на Бургас ще гледа въззивната мярка за неотклонение на Илко Паскалев, Тодор Пъчков и Божидар Дачев
  • ЕС предлага общ бюджет за оръжие
  • Вижте кои са кандидатите за директор на РУ на МОН в Бургас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КЕВР утвърди графика на плановите проверки през 2022 г.


21 Януари 2022, Петък, 18:17 ч.
Автор: Флагман.бг

Проверките се извършват на широк географски принцип и включват както по-големи, така и по-малки дружества на територията на цялата страна

На проведено заседание КЕВР утвърди график за плановите проверки през 2022 г. на дружества в секторите, по отношение на които регулаторът осъществява контролните си правомощия - „Електроенергетика и топлоенергетика“, "Природен газ" и "ВиК услуги". 

Годишният график на проверките се утвърждава в съответствие със Закона за енергетиката и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и се изготвя съгласно изискванията на "Методиката за осъществяване на контролните правомощия на ДКЕВР по ЗЕ и ЗРВКУ" - Методиката, при спазване на заложените в нея критерии за подбор на проверяваните регулирани дружества и отчитане на особеностите на съответния регулиран сектор.

Проверките се извършват на широк географски принцип и включват както по-големи, така и по-малки дружества на територията на цялата страна. Планираните планови проверки в сектор „Електроенергетика“през 2022 г. имат за цел установяване спазването на условията на издадените лицензии на дружества в сферата на електроенергетиката и топлоенергетиката.

Проверките на електроразпределителните дружества ще бъдат с тематична насоченост и ще бъдат фокусирани върху проблеми, за които през 2021 г. в Комисията са постъпили значителен брой жалби и сигнали - грешки при отчитане, респ. фактуриране на консумираната електрическа енергия, качество на доставяната електрическа енергия, начисляване на корекционни сметки, отказ за присъединяване на фотоволтаични централи с мощност до 30 kWp по реда на чл. 24, т. 1 от ЗЕВИ.

Целта на инспекциите е да бъде извършен регулаторен контрол и анализ на мерките, които дружествата - лицензианти предприемат за справяне с възникналите проблеми и дали те водят до конкретни практически резултати.

Експертите от контролните звена на КЕВР ще проверяват и изпълнението на инвестиционните програми на дружествата и реално извършените инвестиции спрямо инвестициите, включени в регулаторната база на активите за регулаторния период. Това е необходимо предвид на задължението на регулатора ежегодно да утвърждава цени на електроразпределителните дружества.   

През 2022 г. в сектор „Електроенергетика“ тематичните планови проверки ще обхванат три електроразпределителни дружества - „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „Електроразпределение Север“ АД, „Електроразпределение Юг“ ЕАД.

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще бъде проверено за постигнатите резултати и изпълнението на дадените от КЕВР задължителни указания във връзка с постъпили жалби за лошо качество на доставяната електрическа енергия.

Успоредно с това ще бъде извършена проверка на реално извършените инвестиции и разходите за амортизации за 2021 г. При „Електроразпределение Север“ АД фокусът на плановите проверки ще бъде поставен върху изпълнението на мерките, предприемани от дружеството за намаляване броя на жалбите, свързани с отчитане на потребената електрическа енергия.

Предмет на проверка ще бъдат и реално извършените инвестиции и разходите за амортизации. Проверката на „Електроразпределение Юг“ ЕАД ще обхване предприеманите мерки за решаване на проблемите, свързани с присъединяването на фотоволтаични централи на територията на дружеството по реда на чл. 21, т. 1 от ЗЕВИ.

През последните няколко години броят на жалбите в тази насока остава относително висок, което е показател за съществуването на устойчиви проблеми. Ще бъдат проверени също реално извършените инвестиции и разходите за амортизации.

В сектор "Топлоенергетика" плановите проверки  през 2022 г. са насочени към изпълнението на лицензионните задължения на четири енергийни дружества – „Топлофикация-Пeрник“ АД, „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, „Топлофикация-Габрово“ ЕАД и „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД.

През 2022 г. в сектор "Природен газ" предстоят комплексни планови проверки на пет дружества, лицензирани за извършване на дейности по „разпределение на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен снабдител”.

Съгласно чл. 46 от Методиката сред критериите за включване на регулирани дружества в графика за планови проверки през текущата година са размера на годишния им оборот и стойността на дълготрайните активи, дружества, които са останали извън обхвата на плановите проверки през последните две години, финансови резултати от предходната година, брой жалби от потребители.

Две от газоразпределителните дружества имат издадени лицензии, в обхвата на които се включват териториите на няколко общини, а останалите три газоразпределителни дружества са титуляри на лицензии за териториите само на една община.

През 2022 г. периодичните планови проверки в сектор "В и К услуги" ще обхванат три ВиК оператора с одобрени бизнес планове за регулаторния период 2017-2021 г. Предмет на проверките ще бъдат проверка и оценка на състоянието на наличните регистри и бази данни на проверяваните дружества, оценка на качеството на отчетната информация, проверка на внедряването и прилагането на регулаторните изисквания за отчетност на капиталовите разходи и активи, прилагането на утвърдените цени на ВиК услуги и други.

За 35 дружества ще бъдат извършени планови проверки на отчетните доклади на ВиК операторите за изпълнение на одобрените бизнес планове през 2021 г. Освен утвърдените планови проверки през 2022 г. КЕВР ще извършва и извънредни проверки на дружества в енергийния и водния сектор.

Те ще бъдат инициирани при получавани сигнали за нередности, както и след публикации в медиите за нарушения на лицензионни задължения на дружествата. Комисията ще назначава проверки и при възникване на извънредни обстоятелства от значим обществен интерес.

Източник: Дарик


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис 19/05/2022, Четвъртък 20:50 2
Паста „Болонезе“ в мултикукър
Паста „Болонезе“ в мултикукър 19/05/2022, Четвъртък 20:39 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любов за Стрелеца, шанс за Водолея да си оправи живота Любов за Стрелеца, шанс за Водолея да си оправи живота Хороскоп за деня – 20 май 2022, петък Александра си тръгна с високо вдигната глава от „Ергенът“, остави Виктор на злобата и пошлостта Александра си тръгна с високо вдигната глава от „Ергенът“, остави Виктор на злобата и пошлостта Психоложката е моралният победител във формата, зрителите я обожават Димитър Пеев от бургаския ж.к."Славейков" открадна три тротинетки, не знаеше, че имат GPS и си изпати Димитър Пеев от бургаския ж.к."Славейков" открадна три тротинетки, не знаеше, че имат GPS и си изпати 53-годишният бургазлия е стар познайник на полицията, той е криминално проявен   Бургазлия даде 400 лева на татуист от ж.к.“Меден рудник“ за това "безобразие" Бургазлия даде 400 лева на татуист от ж.к.“Меден рудник“ за това "безобразие" Вижте какво сътвори на ръката ми, след два месеца се съсипа, твърди Павел Петков   Подготвят грандиозно откриване на лято 2022 в Dock 5 Night Club Подготвят грандиозно откриване на лято 2022 в Dock 5 Night Club От клуба са се постарали нощта на откриването да бъде наистина паметна Земетресение с магнитуд 3,3 в Гоце Делчев Земетресение с магнитуд 3,3 в Гоце Делчев От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН допълват, че трусът е станал в 14:52 ч 4 зодии, на които самочувствието не зависи от визията им 4 зодии, на които самочувствието не зависи от визията им Тези знаци разбират, че е по-важно какъв е човек отвътре, а не как изглежда Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско Птиците трябва да бъдат лишени от достъпа им до източни на храна, един от тях е подхранването на уличните котки, категоричен е д-р Петър Янков Живи да ги ожалиш: Заплатата на депутатите пада със 758 лв., манджата им скача с 50% Живи да ги ожалиш: Заплатата на депутатите пада със 758 лв., манджата им скача с 50% Капучиното от машина беше по 65 ст., а сега е 85 ст., а кафето от 45 ст. скочи на 65 ст. Фрешът от 3 лева е станал 4,17 лв Йосиф Сърчаджиев и жена му говорят с духове Йосиф Сърчаджиев и жена му говорят с духове Актьорът правил окултни сеанси на младини с Апостол Карамитев, съпругата му Райна е медиум
Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Смятан за един от първите и най-значими творци в областта на електронната музика редом с французина Жан-Мишел Жар и японеца Исао Томита Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира В четвъртък съдебният процес в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин Партизанско движение се вихри в Украйна Партизанско движение се вихри в Украйна В Мелитопол е взривен брониран влак и са убити висши руски военни, твърди медия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия При изгрев слънце 104 балона могат да излетят едновременно Луксозният туризъм в Европа набира скорост Луксозният туризъм в Европа набира скорост Руснаците се преориентираха към имоти в Турция Руснаците се преориентираха към имоти в Турция Те дори вече оглавиха листата на чуждестранни купувачи на жилища в южната ни съседка Двойник на Путин го „замества“ при смъртоносна опасност Двойник на Путин го „замества“ при смъртоносна опасност Едва ли има друга руска въоръжена структура, която да е под по-голяма секретност. За дейността на ФСО могат да се правят само предположения Турция блокира преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО Турция блокира преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО Ердоган се обяви против членството им в Алианса, тъй като двете държави укривали представители на ПКК Пресъздадоха живота на Зеленски в комикс Пресъздадоха живота на Зеленски в комикс Главен инициатор на идеята е американски издател, чиито баба и дядо били имигранти от Украйна Руснаците с ново лазерно оръжие в Украйна, опожарявали училища и жилищни сгради Руснаците с ново лазерно оръжие в Украйна, опожарявали училища и жилищни сгради Володимир Зеленски ги сравни с пропагандистите от нацистка Германия, а Германия обвини Русия, че използват глада като оръжие
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Семеен скандал:
- Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Виц на деня Виц на деня На интервю за работа:
- Образование?
- Основно и още три години съм живял с една учителка.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжкото подреждане приключва когато се намери търсеното
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори