×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Политическото ръководство на МВР застава зад исканията на служителите за по-високи заплати
  • В навечерието на 24 май президентът награди шестима изтъкнати български учени
  • Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската
  • Иззеха близо 40 000 къса контрабандни цигари на „Капитан Андреево“
  • Ню Йорк въведе извънредно положение поради недостиг на бебешки храни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може да сме по-прости, но сме повече. Или как в България "всеки сам си прецЕня".


18 Януари 2022, Вторник, 12:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

"Всеки сам си прецЕня" - тази емблематична фраза на практика стимулира по-простите да решават вместо по-компетентните. Какво казва тя за България и българите? Георги Лозанов прави дисекция.

"Всеки сам си прецЕня" - в тази фраза се огледаха актуални нагласи на днешното българско общество, а това я направи емблематична за 2021 година. Най-показателно за нея е неправилното трансформиране на глаголната форма „преценява“ в „прецЕня“. То донякъде има своите корени в западния диалект, където и при други глаголи се среща мързеливото отпадане на „ва“ (например "намаля" вместо "намалява").

Какво казва тази фраза за българското общество

В случая обаче става дума по-скоро за социолект - тоест, за присъщ говор не на социална група, чиято културна различност е възникнала на регионален принцип, а на базата просто на ниска култура, която е формирала групов интерес. Той се състои в това да не оставяш на по-културните да преценяват вместо теб и дори да постигаш надмощие над тях в задочен заговор с мнозинството на себеподобните - може да сме по-прости, но сме повече.

Това само на пръв поглед прилича на демократична власт на мнозинството, защото за да е такава наистина, то трябва да излъчи най-добрите, които да я упражняват (не обратното). Но у нас демокрацията все не успява да се състои, тъкмо защото през прехода обществените блага приоритетно се разпределяха от членове на същата тази група с нисък културен ценз (образование, възпитание, морал), издигнали се във видимите и невидими властови йерархии.

Според езиковеди пренасянето на глаголната форма „прецЕня“ от диалекта в социолекта най-напред се извършва от политици. После се масовизира в социалните мрежи с присъщото за тях практикуване на свободата като незачитане на културните норми. Там тя става обект и на иронични употреби, но тези, които не схващат иронията, на свой ред я подемат и популяризират.

Докато през 2021-а се превърна в езиков маркер на полуосъзнатата, полуспонтанна съпротива на културно необременените към културните елити. Конкретният повод за нея бяха мерките за защита от коронавируса и по-специално ваксинацията, която именно роди фразата „Всеки сам си прецЕня“. Но колкото и либерално да звучи, тя е куха фраза. Първо, защото не можеш да вземеш решение сам, ако от него зависят животът и здравето и на другите.

И второ, защото просто няма как да го вземеш сам - за да прецениш дали е добре или не е добре да се ваксинираш, са ти необходими „елитни“ медицински познания. Можеш да прецениш единствено на кого да се довериш в преценката си. Фразата „всеки сам си прецЕня“ фактически е преценка - тя отхвърля научните авторитети, които, извън отделни и неизбежни алтернативни гласове, имат консенсус в целия евроатлантически свят, че е добре да се ваксинираш. Стимулира по-простите да решават вместо по-компетентните.

Световният медицински елит действително срещна трудности - няма как да не е така при изучаването на нов вирус. Но това не прави незнаещите по-знаещи. У нас авторитетът на този елит допълнително пострада, защото в началото на пандемията някои лекари на ключови позиции „се сложиха" на властта, което прехвърли върху тях изначалната подозрителност към мотивите на политиците. Но така или иначе, сам да „прецЕняш“ нещо, което не можеш да прецениш, значи да попаднеш във водовъртежа на случайността и неосведомеността, атакуван от произволни мнения, конспиративни теории и битов мистицизъм.

И в крайна сметка пак да се превърнеш в жертва на политици, които се грижат не за твоето здраве, а за собствената си власт. Сърдитите на научните елити антиваксъри провъзгласиха за политически елит „шепа нещастни фашисти“, по думите на Ицо Хазарта, и вкараха в парламента партия „Възраждане“. Това, както можеше да се очаква, не ѝ стига и тя само след месец докара с автобуси свои привърженици, за да протестират срещу задължителното ваксиниране и зеления сертификат.

Нищо, че ваксинирането не е задължително, а зеленият сертификат, доколкото изобщо се спазва, ограничава единствено достъпа на неваксинирани до публични места. Защото този достъп се определя от публичните норми, а те все още са от консенсуса на културните елити. Независимо, че не спират всекидневните опити да се обърне координатната система на цивилизацията. Преди време влязох във вход на жилищна сграда, където някакъв субект с лице към стената се облекчаваше. Хрумна ми само да го попитам: "Нямате ли си тоалетна вкъщи?", а той ми извика през рамо: "Простак!".

Всеки "сам си прецЕня" в какво общество иска да живее

На „Възраждане“ обаче, както се чете и между редовете в изказванията на лидера ѝ, проблемът не са ѝ сертификатите и ваксините, особено след като се оказа, че част от парламентарната група на партията е чинно ваксинирана. Те са само трамплин за изпълнение на по-далечната цел: излизане на страната от НАТО и ЕС и възстановяване на проруската ѝ ориентация, за което Фейсбук фолклорът отдавна си е дал сметка с използването на прякора „Копейкин“ за лидера на партията. Въпросът е само да генерираш неодобрение към ваксините и сертификатите и да го пренасочиш „по съседство“ към евроатлантическите ни партньори, откъдето тези мерки идват и убедено се прилагат.

Впрочем, офанзивата е световна и се осъществява по старата неомарксистка рецепта на Херберт Маркузе, според когото не пролетариатът, а малцинствата имат днес силата да съборят наложилия се демократичен ред на Запад. И тъй като това така и не става, на историческата сцена излиза ново малцинство (у нас мнозинство) - на антиваксърите, което може да се окаже с по-голям потенциал от етническите, сексуалните, религиозните и прочее общности, защото го водят не колективни идентичности, а колективни страхове. И защото не се бори за собствените си права, а срещу правата на другите.

В една такава ситуация когато френският президент Макрон казва, че ще продължи „да дразни“ неваксинираните французи, той пази не само здравето на нацията, но и демокрацията в страната си. В България политическата ос на този конфликт, чийто тътен все по-силно се долавя, се очертава между „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“, чиито лидери ценностно - и като позиция, и като биография - заявяват принадлежност към западната демокрация. И тук вече наистина всеки сам си преценява в какво общество иска да живее.

Коментар от Георги Лозанов


В категории: Животът


7
Коментара
Флагман.БГ Дежурни лаборатории „ЛИНА“ на 24 май Дежурни лаборатории „ЛИНА“ на 24 май 23/05/2022, Понеделник 10:42 0
7
Коментара по темата
7.
До 6
18.01.2022 15:49:04
4
5
Това, че се мислиш за умен, не те прави такъв. По-скоро те прави смешен... дървен философ... Такива работи.
6.
_nib_
18.01.2022 15:29:07
5
6
Има как да прецениш....ако има с какво.
Първо ме усъмни набързо скалъпения препарат наречен,набеден за ,,ваксина".
После си рекох-може и да могат пък....все пак науката е напреднала....И като заваляха лавинообразно странични реакции и смъртни случаи....Викам си....прецених че ще трябва да изчакам за по-истинска ваксина...До 10 години....Ако не съм се куртулисал до тогава, все пак имам наследствени сърдечни проблеми...Та да.Всеки да си прецени.Без да се влияе от мнението на частни организации като:
сзо
спб-съюза на пенсионерите в България
канадци-без значение дали се казват просто Мария или просто Киро
сш-съюза на шлосерите....
Тва е положението...Който идка фашизъм-джапанките в сака и при австралийците....канадците....австрийците...
Там будалите се излъгаха, защото до момента с кови държавите наистина са мислили за тях.
5.
Мдааа
18.01.2022 14:29:15
6
8
Ние сме малък, то много прост народ
4.
lava
18.01.2022 13:50:57
8
8
Значи когато Макрон мачка малцинството, защото мнозинството е ваксинирано, той защитава демокрацията. Когато мнозинството иска да бъде защитен НЕГОВИЯ интерес пред този на малцинството в България, това е идиотизъм. Браво на този гений Георги Лозанов!
3.
sad story teller
18.01.2022 13:02:38
6
8
В момента драмата е, че от свободата на словото държат да се възползват най-много хората с ограничено мислене.
2.
Възражение
18.01.2022 12:38:15
16
16
Георги Лозанов, при всички режими хрантутник на властта.
Изобщо няма да чета папионските му мисли.
Безполови, скопени, угодни на тези които раздават порциите храна, вечният Гого Лозанов, иска да им се хареса за да го обладаят отново на някоя държавна хранилка.
М_стия !
1.
Днес е пак
18.01.2022 12:37:44
16
9
подходяща дата в окултно отношение и се очакваше съвсем да се олеят! Даже 4 шестици изтипосаха в ежедневната гробарска стъкмистика! Дано всички посланици на злото се приберете по-скоро при господарите си! Вече не ме интересува особено дали са гущероподобни, рогати или извънземни; само да ви махнат от главите ни, изчадия адови!

Снощи се сетих за изтрития истеричен туит на Бъз Олдрин при разходката му в Антарктида през 2016. Беше писал, че е видял нечувано зло, което НИ застрашава. Но като се замислиш, ТЕ НЕ са НИЕ... Ха дано да е видял нещо, което застрашава ТЯХ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проф. Христова: Съмнение за първи случай на дете с острия хепатит у нас Проф. Христова: Съмнение за първи случай на дете с острия хепатит у нас Според нея няма случаи на маймунска шарка в България, но е много вероятно да се появят Пенсионерка "олекна" с 50 бона, крила ги в кофа Пенсионерка "олекна" с 50 бона, крила ги в кофа Отсъствала от дома си за ден Сарафово празнува този уикенд, ще има богата програма, а в събота на сцената ще излезе Тони Димитрова Сарафово празнува този уикенд, ще има богата програма, а в събота на сцената ще излезе Тони Димитрова Кметът Димитър Николов в аванс пожелава на жителите на квартала да бъдат здрави, да посрещнат и изпратят един успешен летен сезон, да са горди със своя град и квартал Синоптичка шашна абитуриентите с прогноза за 24 май Синоптичка шашна абитуриентите с прогноза за 24 май Ще има валежи, няма да са повсеместни, каза Анастасия Кирилова   Радев не казва ще свика ли КСНС: Първо трябва да чуя премиера Радев не казва ще свика ли КСНС: Първо трябва да чуя премиера Ако диалогът в управляващата коалиция е нарушен, трябва ясно да се каже какви са причините, обясни президентът Какво ще се случи с култовото предаване "Мармалад" Какво ще се случи с култовото предаване "Мармалад" Предаването на брюнетката е спряно през март, но само за няколко месеца Девственицата от "Ергенът" съобщи голяма новина Девственицата от "Ергенът" съобщи голяма новина Тя се похвали в youtube канала си   Изхвърлили Виктория Капитонова от Инстаграм заради измама Изхвърлили Виктория Капитонова от Инстаграм заради измама Става въпрос за „риатуалите за пари”, които Виктория се опитва да пробутва на наивници срещу заплащане В навечерието на 24 май: Над 700 студенти учат педагогика и филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ В навечерието на 24 май: Над 700 студенти учат педагогика и филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ На разположение на студентите и докторантите е специализираната библиотека на Факултета и тази на Университета с над 300 000 тома Абсурд! Мъж стана рекордьор по пътни глоби и осъди ОДМВР-Варна Абсурд! Мъж стана рекордьор по пътни глоби и осъди ОДМВР-Варна  В продължение на 14 години Николай Тодоров е подложен на тормоз, фишовете не за негови нарушения 
Италия с план за края на войната - автономия на Крим и Донбас... Италия с план за края на войната - автономия на Крим и Донбас... Предлага се и прекратяването на санкциите срещу Русия   Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе Това победоносие на Путин излезе по-скъпо от всички войни, които е водила Русия от XV век насам, смята Александър Невзоров Експерти: Войната в Украйна ще продължи поне до края на годината Експерти: Войната в Украйна ще продължи поне до края на годината Следващата стъпка ще е десант и блокада на Одеса, прогнозира бившият военен министър Ангел Найденов Задава ли се пандемия от маймунска шарка? Ваксината ни пази на 85% Задава ли се пандемия от маймунска шарка? Ваксината ни пази на 85% Голяма част от инфектиралите са хомосексуални мъже, каза вирусологът проф. Радостина Александрова 2500 лидери и експерти на Световният икономически форум в Давос 2500 лидери и експерти на Световният икономически форум в Давос Очертават насоките за развитието на света за поне година напред Голям горски пожар в Тексас, изпепелени са над 50 къщи Голям горски пожар в Тексас, изпепелени са над 50 къщи Изгорели са повече от 28 квадратни километра гори Байдън: Всички трябва да се тревожат за маймунската шарка Байдън: Всички трябва да се тревожат за маймунската шарка Болестта е разпространена в 12 държави Русия засилва атаките в Донбас, Северодонецк щурмуван от 4 посоки Русия засилва атаките в Донбас, Северодонецк щурмуван от 4 посоки  Въпреки офанзивата Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва Най-купуваният смартфон от началото на годината Най-купуваният смартфон от началото на годината iPhone 13 на Apple е топ предпочитание през първото тримесечие на 2022 г., информира анализаторът на IDC Франсиско Джеронимо Англия се запасява с ваксини заради маймунската шарка Англия се запасява с ваксини заради маймунската шарка Според СЗО заболяването протича по-тежко при децата
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Не ме е страх от тероризъм!
Вече пет години съм женен.
Виц на деня Виц на деня - Кога ще ми върнете парите?
- Не знаех, че сте толкова любопитен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Самота - това е когато ти се иска да отговориш на спам писмата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори