×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Високата заболеваемост скоро ще почука на вратата на болниците, трябва да сме готови


Високата заболеваемост скоро ще почука на вратата на болниците, трябва да сме готови
Нямаме случай на заразен с ковид, който да си е поставил трета игла. Това е спасението, категоричен е директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров
07 Януари 2022, Петък, 19:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Трудно ще може да осигурим повече от 600 ковид легла, съветвам хората да се ваксинират, защото това гарантирано ще ги предпази, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас

 

Д-р Георги Паздеров е директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. През последните две години той и екипа му изнесоха огромната тежест на ковид пандемията. Имаше периоди, в които се работеше денонощно, изискваха се бързи и адекватни решения. Разговаряме с д-р Паздеров по повод последното заседание на Общинския противопеидемичен щаб и надвисналата опасност от петата вълна на коронавируса. 

- Д-р Паздеров, какви решения взехте на заседанието на Общинския противоепидемичен щаб?

- На първо място увеличихме леглата и взехме решение имунизационният пункт в МБАЛ „Сърце и мозък“ да работи всеки ден. Това беше първата ни среща за годината. Лечебните заведения, знаете, разполагаха с 370 легла, но на практика бяха свили дейността си, защото в началото на месеца и около Коледа имахме по-малко болни – под 180 в болниците. Сега са вече 280 и всъщност лечебните заведения поеха ангажимента да разгърнат още легла за лечение на ковид пациенти.

- С колко завишихте леглата?

- От вчера са 433, а реанимационните от 26 станаха 30. Другата седмица, ако има нужда ще ги увеличим отново. Дай Боже да не се наложи, но ние все пак сме в готовност.

-Какъв е ресурсът на болничната система?

-Вчера имахме около 90-100 свободни легла, днес те са около 70. Имаме ресурс, но тази висока заболеваемост рано или късно ще почука на вратата на болниците. Така че трябва да сме готови.

-Ще можете ли и този път да осигурите до 600 ковид легла?

-Знаете, че при по-предната вълна (през април 2021 година) бяхме стигнали до 700, като заповед. В момента обаче ситуацията е такава, че повече 600 места за ковид в лечебната мрежа няма как да се разкрият, защото всичките ни легла за активно лечение в областта са 1600.

-Може ли вече да се каже, че омикрон е доминантен в Бургаска област? Какви са вашите наблюдения?

-Като клиника никой не може да каже, защото пробите, които са секвенирани за Бургас, са до 23 декември, сега се обработват други, но до онзи момент нямаме нито един засечен случай на омикрон.

-Смятате ли да издадете нови предписания? Областта вече е в тъмночервената зона.

-Действително Бургас е в тъмночевената зона с още седем области в страната – Варна, Русе, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград. От тази сутрин София години 900 на 100 000 заболеваемост, Бургаска област стигна 700 на 100 000. Варна са над 700 на 100 000. Заболеваемостта се вдигна много бързо. Искрено се надявам високият брой случаи да е заради омикрон. Тоест да не са с варианта Делта, защото при такава висока заболеваемост, ще е нужна по-голяма леглова база. 

-Надявате се да е "Омикрон" заради по-лека е клиничната картина ли?

-Разбира се, като клиника протича по-леко, но въпреки всичко... По-леко протича, защото по-малък процент от заразените достигат до болницата. От тази гледна точка. А тези, които влизат в здравните заведения и те са си с разгърната клинична картина. Не го подценявайте!

-Ще минат ли училищата в режим на онлайн обучение?

-Това зависи от министъра на образованието и всички мерки, които коментирахме на щаба са на национално ниво. Училищата, които са в области с над 500 на 100 000, ходят с тестове. Всички останали са на ротационен принцип – тези, които са в области над 500 на 100 000 заболеваемост.

-Предвижда ли се налагане на локални мерки – такава, каквато беше политиката в предходните вълни?

-До този момент не сме обсъждали да въвеждаме локални мерки, различни от тези на национално ниво. По-скоро коментирахме, че контролът трябва да е много засилен, да си сътрудничим съвместно с органите на МВР и Агенцията по храните. Наистина трябва активно да се контролира! За никой не е тайна, че мерките не се спазват. Контролът е почти бутафорен. Сертификатите се проверяват проформа. Дори и аз самият съм се натъквал на такава проверка. Абсолютно фиктивно! А това се трупа на нашата глава и не знам защо го правим.

-Имате ли ресурс да извършвате такива проверки? Знам, че работите с много малък административен капацитет.

-Имам 100 човека, от които 60 са на график по граничните пунктове. Останалите са на имунизационния кабинет, както и мобилния такъв. Имаме хора, които извършват биологични проучвания, предписания, следене за карантините – там много помага МВР. Много ни е трудно, защото вършим и куп друга работа - обществено здравеопазване, лечебна дейност и т.н. Но нека това не прозвучи като оплакване! Справяме се. 

-Ваксинацията показва добри цифри. Как върви този процес, разкрихте ли нови пунктове и как се случват нещата?

-Съществуващите пунктове са напълно достатъчни – имаме отворени 23 броя. В събота и неделя и по празниците работят поне 4 – в КОЦ, в „Ел-Масри“, „МЕТРО“ и „Николай Чудотворец“. На ден през РЗИ преминават от порядъка на над 150-200 души, само при нас. Радващото през последните дни е, че постигнахме имунизационните нива от март 2021 г. – над 2000 на ден. Всичко това е добре, но тук става въпрос за нов щам, който се разпространява много бързо. Имаме общо поставени 226 000 ваксини. Със завършен цикъл на ваксинация са 113 500. Това са 32% от населението. Над средното за страната се, но не можем да достигнем София, където е над 40%. Това, което е най-важното обаче е, че лицата с бустерна доза в областта са 22 000. 

-Това щеше да е и следващият ми въпрос. От тези 2000 човека, които вчера са си поставили ваксини, колко процента са с бустерна доза, тъй като моите наблюдения показват, че хората, които са си сложили две дози, слагат и трета. Малко са тези, които тепърва се ваксинират.

-Моите наблюдения са, че около 70-80% са тези които идват до ваксинационния пункт, са за трета игла. Тоест тези хора, които са абсолютно отговорни и съзнателни, са на трета игла. По-малко от желаното са тези, които тепърва започват ваксинацията си. Много ми се иска наистина да стане по-масово, защото това е единственият начин да се справим с пандемията. Какво трябва да стане, за да го разберат тези хора? Наистина не знам! При положение, че неваксинирани се обаждат, плачат, че са загубили близки, самите те се разболяват... и пак, като ги попиташ дали са се ваксинирали, отговрарят с „Не, не, аз имам различно мнение по този въпрос“. 

-Колко процента от служителите в РЗИ са ваксинирани?

-30% са на трета игла. Иначе над 80%. 

-Вие лично сложихте ли си трета доза?

-Да, неоще от октомври месец. И близките ми – родители, жена ми, зет ми, всички са с по 2 игли. Просто няма компромис, когато става въпрос за личен пример. Трябва едно да стане ясно - независимо дали си преболедувал или си сложил ваксина, минат ли 5-6 месеца, ти обратно си на старта. Единственият вариант да се преборим, е да се ваксинираме. 

-Имате ли данни каква част от хората в Бургас са с издаден сертификат – дали за преболедуване, антитела или ваксина?

-Нямаме подобни данни.. Но имам други наблюдения – хората, които са с две игли, сред които колеги от РЗИ и близки мои хора, го изкарват леко, но заразяват. Те се разболяват и заразяват, но го карат леко. Прясно ваксинираните се заразяват, но изобщо нямат никаква клиника. Тези, които са с три игли – нямаме регистриран случаи на заразен. Истината е, че това е единственото спасение. Да се ваксинираме! Дори тези, които са имунизирани, но вече са минали 4-5 или 6 месеца, да си сложат бустерна доза. Не за друго, а за да останем живи и здрави, за да си върнем стария начин на живот. Друг начин няма. Как не го разбраха вече това?! Ще преминем и през това, но въпросът е на каква цена. За съжаление много скъпи за нас хора си отидоха.


В категории: COVID-19


Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 3
21
Коментара по темата
21.
Владимир
08.01.2022 16:49:11
0
3
На вниманието на тези ,които са минавали през ГКПП Малко Търново служител на РЗИ е проверен ие с положителна проба.Така че му мислете,които е бил там тези дни.
20.
Ами
08.01.2022 14:40:36
1
2
Като почука, не отваряйте
19.
АА (анонимни антиваксъри)
08.01.2022 10:44:33
2
4
Ех, кога ще дойде лятото пак, да ваксинирам една диня с мастика…дано дойдат и още германци, да почерпя…
18.
Въпрос
08.01.2022 08:48:12
1
1
Защо не определихте болницата в Карнобат, Айтос, Средец да посравя всекидневно ваксини? Може би ще е по-удобно за гражданите. Все пак има транспорт.
17.
Haha
08.01.2022 07:49:25
3
5
Този може и една ваксина у главата да си набиее за личен пример!!!!
16.
До Олеле
08.01.2022 07:31:40
2
2
Много сме чувствителни... Ама забележете, моля, хора!
15.
Аз
08.01.2022 06:17:45
2
2
Одобриха и 5-та васкина Новавакс, която не е иРНК ваксина, а класическа ваксина. Такива съм си сложил поне 10-ина! Но в България няма да се предлага защото имали много закупени иРНК ваксини т.е. някой друг определя каква ваксина ще сложа ... даже не мога да си я платя!!!
Няма да се ваксинирам!!!
Не правят никакви изследвания, кой от другите боклуци е подходящ, не съм видял статистика за умрели след първа игла (явно са безсмъртни)!
То и дявола чете евангелието както му отърва, но тези счупиха тъповера с "ковид статистиката"!
Евал съм ти МОЛ-а, евал съм ти кръчмите, евал съм ти хипермаркетите!
14.
Реалист
07.01.2022 22:00:24
2
9
Според статистиката им в облас бургас имало активни 2866 случая, направих си труда да сметна колко са ни обявили ден по ден през последните 14 дни и те излязоха 2565, което идва да ни покаже че в област Бургас има над 302 случая които висят в статистиката все така не излекувани.
13.
Аааа, спирам си ракиите
07.01.2022 21:51:42
2
5
Чeта си aз:
"Висoката ЗAБРЕМЕНЯЕМОСТ скoро ще пoчука" и сe чудя кaкво стaва
Пък тo кaкво билo
12.
Водка Бяла Мечка
07.01.2022 21:34:01
2
10
Ето това чукане чаках
11.
Олеле
07.01.2022 21:02:12
7
14
Игли, дози, боцкане. Все едно за наркотици говорят. То нищо чудно и да е така. Веднъж набол се, ваксоман за цял живот. Нямат търпение да си боцнат следващата доза. Честито пристрастяване!
10.
Бургазлия
07.01.2022 20:32:16
15
11
Тези не разбраха ли,че при нас само с призоваване нищо няма да стане.Само с тежка ръка! Народопсихология...
9.
Жоро
07.01.2022 20:10:50
2
14
В целия свят и в никоя медия няма новина за починал от ваксина или странични действия.нито една новина.всяване на страх и мор.в Бургас няма един нормален лекар и изведнъж професори по вируси
8.
Дедовия
07.01.2022 19:44:36
2
13
Някой чука на вратата! Дадох му 75 лв. да си вземе хотел.Да си чука на спокойствие там. Другият месец ще ми ги върнат...май!
Все съм знаел ,че има прост народ,но никога не съм очаквал да е толкова многоброен!
7.
Трол
07.01.2022 19:39:51
2
28
Какви мерки бе? Всички влизат навсякъде с чужди сертификати, заведенията изобщо не изискват, училищата затворени - дискотеките отворени. Онези пред Мол с тестовете дали някога са намирали заразени или винаги показва отрицателно? Защо изобщо се изисква сертификат за магазини, които по принцип не се препълват, но няма проблем да се натъпчем е Кауфланд? Всичките ви псевдо мерки са за сметка на децата!
6.
555
07.01.2022 19:39:15
13
14
Не спряха да ни пръскат отгоре!
5.
високата заболеваемост
07.01.2022 19:35:14
2
5
Чукам!
4.
То и такъв с 10 игли май нямате
07.01.2022 19:22:54
8
19
"Нямаме случай на заразен с ковид, който да си е поставил трета игла"

Скоро ще имате. А починал с 2 игли имате ли?
3.
..
07.01.2022 19:20:20
17
9
Разбврете че болестта е опасна за хората над 65. За жалост ако не се пазят ще си заминат
2.
аве екологията
07.01.2022 19:18:39
2
16
ко стана с лайната на тройката
1.
Мери
07.01.2022 19:13:39
6
28
Престанете! До гуша ми дойде все игли да гледам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" След цялостния ремонт на “Патриарх Евтимий” ще продължим и с останалите улици във “Възраждане”, каза Димитър Николов ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите Станислав Балабанов уверява, че хората на Слави в парламента ще гласуват за оставката на парламентарния шеф, защото били истинска опозиция за разлика от ПП-ДБ Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала 
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори