×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Даме Груев е сравним само с Левски, заслужаваше улица да носи името му в Бургас


Даме Груев е сравним само с Левски, заслужаваше улица да носи името му в Бургас
Лидерът на ВМРО в Бургас д-р Георги Дракалиев държи портрет на българския революционер Даме Груев
Тема в развитие
виж още
скрий
20 Декември 2021, Понеделник, 15:25 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Сред основните аргументи бе, че тази година се навършиха 150 години от неговото рождение, а тази седмица – 115 години от неговата трагична гибел

- Д-р Дракалиев, какви са Вашите аргументите в подкрепа на предложението бул. „Янко Комитов“ да се преименува на „Даме Груев“

- Аргументите са много. Основната част от тях се основават на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас и по точно на 6 от нейните точки. В чл. 3 се указва, че наименованията на улиците в Бургас са посветени на хора с принос към общочовешките ценности и националното развитие и изразяват признателността на жителите на община Бургас към делото им. В чл. 9 се казва, че предимство се дава на наименования с исторически установена стойност и гражданственост. Точка 5 от чл. 9 – трябва да се запази връзката между наименованието на улиците, булевардите и други утвърдени като топоними обекти в района, точка 6 – използват се с предимство имената на личности с изключителен принос за развитието на българското общество. Всичко това в случая важи единствено за Дамян Груев.

Също така сред основните аргументи бе, че тази година се навършиха 150 години от неговото рождение, а тази седмица – 115 години от неговата трагична гибел. Той е един от най-големите български национални герои и синове на майка България. Основател е на Българската революционна организация за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия. Той е име, което заслужава да бъде почетено, и то точно в тези дни. За съжаление сред колегите се получи една такава идеологическа схватка, която бе напълно излишна, защото не беше това целта на предложението. Съответно половината съветници от групата на ГЕРБ не подкрепиха предложението, както и много колеги от другите групи. 

В моето изказване казах, че разчитам на всички, които са с демократично мислене и не почитат легитимността на тоталитарния режим. В нашата наредба, знаете, пише, че улици не могат да носят имена на хора, които са принадлежали по какъвто и да е начин към този режим, какъвто всъщност е и Янко Комитов. В крайна сметка един глас не достигна за преименуването и никой не се обади за прегласуване. Някои от колегите изобщо не гласуваха. Според мен това е поредният непатриотичен акт, който ОбС-Бургас взима. Преди осем месеца, пак с гласове от ГЕРБ, Общинският съвет предпочете да преименува в Бургас няколко улици на имената на с нищо незаслужили това лица, включително и на двама гръцки търговци от края на 19 век, които са участвали в гръцката организация в Бургас, действала за гръцко надмощие над българите. В същото време бе отхвърлено моето предложение за именуване на улица на д-р Дянко Пръвчев – заслужил кмет на града, почетен гражданин на Бургас, участник в акцията за спасяването на българските евреи и изобщо една от най-достойните личности в историята на града ни. Мисля, че до голяма степен това се дължи на някои лични отношения.

- Кой е Дамян Груев всъщност и защо неговата личност е важна за Бургас? Кой е и Янко Комитов?

- Известен като Даме, той е основателят на Българските македоно-одрински революционни комитети. Това е организацията, която става известна като ВМРО. Тя е вдигнала три въстания за освобождение на българите, участвала е в три войни за национално обединени. Даме Груев е човекът, привлякъл към делото личности като Гоце Делчев, Тодор Александров. Името му е равностойно единствено на Васил Левски, който организира първата Тайна революционна организация. Самият Устав на ВМРО и в писмата на Дамян Груев, той описва как за създаването на организацията са ползвали Устава на организацията на Васил Левски.

Янко Комитов в контраст е комунистически деец, участник в метежните събития от септември 1923 г., деец на коминтерна, участник в гражданската война в Испания, където е бил на страната на комунистическия режим. Бил е член на Комисията, начело с Васил Коларов, която през 1936-1937 г. прави характеристики на 1300 политически български емигранти в СССР. На 400 от тях дава негативни оценки, благодарение на което почти всички от тях загиват в сталинистките лагери. Осъден е от български съд през 40-те години на миналия век на доживотен затвор, но след преврата на 9 септември 1944 г. през един период е председател на градския комитет на БКП-Бургас. 

Това е човек, чието име не говори нищо на съвременните бургазлии, нито на младото поколение, нито има някакви заслуги. Не може да се направи сравнение между двамата.

Прецедент! Янко Комитов и Даме Груев скараха ОбС-Бургас, БСП "пуснаха сълза", а после напуснаха

Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват

- Как тълкувате реакцията на БСП - те напуснаха залата по време на гласуването?

- Съвсем разбираема е подобна реакция. Те нямат друг вариант освен негативното реагиране. Не ги упреквам. Те са наследници на БКП и е логично да искат да запазят имената на техните дейци от едно време. По-скоро съм изумен от реакцията на ГЕРБ, защото се оказа, че в партията, която се дефинира като демократична и антикомунистическа, половината от общинските съветници всъщност са прикрити последователи на комунизма. Опитах се да им припомня, че ако не бяха смелите общински съветници в началото на демокрацията, сега щяхме да заседаваме в зала, която се намира на пл. „Георги Димитров“, а сградата на Общината щеше да се намира на ъгъла на улиците „Ленин“, „9-и септември“ и „Първи май“. 

- За какъв всъщност участък става дума? Единият Ви колега спомена за някакви 200 метра.

- За целия булевард. Едната част може би ще е толкова, но другата е по-голяма, но това няма никакво значение. В Бургас многкратно са именувани и преименувани улици и в това няма нищо фатално.

- Има ли други останали улици в цялата община, които са с такива имена?

- Не съм проверявал скоро, възможно е да има в Бургас. Иначе в общината със сигурност има. В малките населени места все още има улици, именувани на разни партизани и хора, занимавали се с терористични действия. 
 


В категории: Бургас


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Жоре,
22.12.2021 08:56:41
0
5
Смешен си момчето ми. Колкото и титли да си купиш си оставаш пак ти. Никой не мо же да бъде сравняван с Левски - проумей го.
14.
пецата
20.12.2021 22:11:20
1
8
аз ул. Републиканска и ул. Москва продължавам да си ги наричам така който ме разбрал-разбрал, евал съм ви майките политически проститутки

има един просяк който стои на билата в славейков, прилича на тоя дракалиев, да не му е брат или някъв роднина, направо са като близнаци ,
ей дракалийка отиди го почепи човека сигурно ти е няква роднина без да знаеш, купи му 1 торба храна да та ева , вместо да мислиш прототии по цял ден,
ГЛАДНИ СА ХОРАТА ГЛАДНИИИИ
13.
69
20.12.2021 19:15:43
0
13
А за живите кога ще мислите?
12.
оффф...
20.12.2021 17:00:02
5
28
Кога ще финансират държавен абонамент в психиатрията за членове на ВМРО?
11.
Надeница Леки
20.12.2021 16:47:40
4
28
ГЕРБджията от МВРО Дракалиев да нарече някоя улица на БОКО.ШИШИ ЦЕЦО хората толкова средства осигуриха на своите хора една улика вкв.Победа е добро начало после може ГРОБищния парк на Бойко да кръстят човека са стара толкова много да засели там
10.
Морски
20.12.2021 16:30:34
4
30
Този нали е виден "гербаджия" какво се прави на патриот - лигльо!
А Даме Груев заслужава да бъде увековечен, на не за сметка на някой друг, както предлага въпросното лице. А пък имного знае какъв е бил Янко Комитов !
9.
Ти да видиш
20.12.2021 16:29:13
5
34
Лидерът на ВМРО не стана ли общински съветник от квотата на Герб?
8.
Бургазлия
20.12.2021 16:14:08
5
37
Деееба хрантутниците ви деееба, за 2 стинки работа не вършите, само мислите какви поразии да правите за сметка на парите на хората....
7.
А ТАКЪВ
20.12.2021 16:12:47
1
15
Робът се бори за свобода.....
Свободният....за съвършенство.....


Яне Сандански
6.
Българин
20.12.2021 16:05:41
3
20
Срам и позор сте и си оставате комунистически мекерета. БСП = БКП!!! Жалко и за пребоядисаните сини прЕятелки...
5.
С
20.12.2021 16:04:47
5
32
Левски никой не може да се срвнява бе,малоумник такъв!
4.
бургазлия
20.12.2021 16:01:21
5
35
Луди ни направихте със смяната на имената на улици и площади. Фердинандова, Александровска, Богориди и Тройката са ок и това е достатъчно. Ако наистина сте загрижени за семантиката на бургаските улици, тогава върнете утвърдилите се с годините сред бургазлии имена на знакови улици като Републиканска и Москва например. И 100 години още да се казват така както зорлен сте ги кръстили, хората ще си ги знаят като Републиканска и Москва.
3.
Мама
20.12.2021 16:00:47
1
32
Гоше купи хляб и две млека като се прибираш!
2.
1
20.12.2021 15:53:31
6
23
Da si smeni toi imeto na Qnko komitov az she mu dam 1ooo leva
1.
Еххх
20.12.2021 15:51:02
2
34
За такива занимания прибира по 1 000 лева ежемесечно....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори