×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Даме Груев е сравним само с Левски, заслужаваше улица да носи името му в Бургас


Даме Груев е сравним само с Левски, заслужаваше улица да носи името му в Бургас
Лидерът на ВМРО в Бургас д-р Георги Дракалиев държи портрет на българския революционер Даме Груев
Тема в развитие
виж още
скрий
20 Декември 2021, Понеделник, 15:25 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Сред основните аргументи бе, че тази година се навършиха 150 години от неговото рождение, а тази седмица – 115 години от неговата трагична гибел

- Д-р Дракалиев, какви са Вашите аргументите в подкрепа на предложението бул. „Янко Комитов“ да се преименува на „Даме Груев“

- Аргументите са много. Основната част от тях се основават на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас и по точно на 6 от нейните точки. В чл. 3 се указва, че наименованията на улиците в Бургас са посветени на хора с принос към общочовешките ценности и националното развитие и изразяват признателността на жителите на община Бургас към делото им. В чл. 9 се казва, че предимство се дава на наименования с исторически установена стойност и гражданственост. Точка 5 от чл. 9 – трябва да се запази връзката между наименованието на улиците, булевардите и други утвърдени като топоними обекти в района, точка 6 – използват се с предимство имената на личности с изключителен принос за развитието на българското общество. Всичко това в случая важи единствено за Дамян Груев.

Също така сред основните аргументи бе, че тази година се навършиха 150 години от неговото рождение, а тази седмица – 115 години от неговата трагична гибел. Той е един от най-големите български национални герои и синове на майка България. Основател е на Българската революционна организация за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия. Той е име, което заслужава да бъде почетено, и то точно в тези дни. За съжаление сред колегите се получи една такава идеологическа схватка, която бе напълно излишна, защото не беше това целта на предложението. Съответно половината съветници от групата на ГЕРБ не подкрепиха предложението, както и много колеги от другите групи. 

В моето изказване казах, че разчитам на всички, които са с демократично мислене и не почитат легитимността на тоталитарния режим. В нашата наредба, знаете, пише, че улици не могат да носят имена на хора, които са принадлежали по какъвто и да е начин към този режим, какъвто всъщност е и Янко Комитов. В крайна сметка един глас не достигна за преименуването и никой не се обади за прегласуване. Някои от колегите изобщо не гласуваха. Според мен това е поредният непатриотичен акт, който ОбС-Бургас взима. Преди осем месеца, пак с гласове от ГЕРБ, Общинският съвет предпочете да преименува в Бургас няколко улици на имената на с нищо незаслужили това лица, включително и на двама гръцки търговци от края на 19 век, които са участвали в гръцката организация в Бургас, действала за гръцко надмощие над българите. В същото време бе отхвърлено моето предложение за именуване на улица на д-р Дянко Пръвчев – заслужил кмет на града, почетен гражданин на Бургас, участник в акцията за спасяването на българските евреи и изобщо една от най-достойните личности в историята на града ни. Мисля, че до голяма степен това се дължи на някои лични отношения.

- Кой е Дамян Груев всъщност и защо неговата личност е важна за Бургас? Кой е и Янко Комитов?

- Известен като Даме, той е основателят на Българските македоно-одрински революционни комитети. Това е организацията, която става известна като ВМРО. Тя е вдигнала три въстания за освобождение на българите, участвала е в три войни за национално обединени. Даме Груев е човекът, привлякъл към делото личности като Гоце Делчев, Тодор Александров. Името му е равностойно единствено на Васил Левски, който организира първата Тайна революционна организация. Самият Устав на ВМРО и в писмата на Дамян Груев, той описва как за създаването на организацията са ползвали Устава на организацията на Васил Левски.

Янко Комитов в контраст е комунистически деец, участник в метежните събития от септември 1923 г., деец на коминтерна, участник в гражданската война в Испания, където е бил на страната на комунистическия режим. Бил е член на Комисията, начело с Васил Коларов, която през 1936-1937 г. прави характеристики на 1300 политически български емигранти в СССР. На 400 от тях дава негативни оценки, благодарение на което почти всички от тях загиват в сталинистките лагери. Осъден е от български съд през 40-те години на миналия век на доживотен затвор, но след преврата на 9 септември 1944 г. през един период е председател на градския комитет на БКП-Бургас. 

Това е човек, чието име не говори нищо на съвременните бургазлии, нито на младото поколение, нито има някакви заслуги. Не може да се направи сравнение между двамата.

Прецедент! Янко Комитов и Даме Груев скараха ОбС-Бургас, БСП "пуснаха сълза", а после напуснаха

Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват

- Как тълкувате реакцията на БСП - те напуснаха залата по време на гласуването?

- Съвсем разбираема е подобна реакция. Те нямат друг вариант освен негативното реагиране. Не ги упреквам. Те са наследници на БКП и е логично да искат да запазят имената на техните дейци от едно време. По-скоро съм изумен от реакцията на ГЕРБ, защото се оказа, че в партията, която се дефинира като демократична и антикомунистическа, половината от общинските съветници всъщност са прикрити последователи на комунизма. Опитах се да им припомня, че ако не бяха смелите общински съветници в началото на демокрацията, сега щяхме да заседаваме в зала, която се намира на пл. „Георги Димитров“, а сградата на Общината щеше да се намира на ъгъла на улиците „Ленин“, „9-и септември“ и „Първи май“. 

- За какъв всъщност участък става дума? Единият Ви колега спомена за някакви 200 метра.

- За целия булевард. Едната част може би ще е толкова, но другата е по-голяма, но това няма никакво значение. В Бургас многкратно са именувани и преименувани улици и в това няма нищо фатално.

- Има ли други останали улици в цялата община, които са с такива имена?

- Не съм проверявал скоро, възможно е да има в Бургас. Иначе в общината със сигурност има. В малките населени места все още има улици, именувани на разни партизани и хора, занимавали се с терористични действия. 
 


В категории: Бургас


15
Коментара
5 бона за разузнаване в нета
5 бона за разузнаване в нета 26/09/2022, Понеделник 20:20 0
15
Коментара по темата
15.
Жоре,
22.12.2021 08:56:41
0
5
Смешен си момчето ми. Колкото и титли да си купиш си оставаш пак ти. Никой не мо же да бъде сравняван с Левски - проумей го.
14.
пецата
20.12.2021 22:11:20
1
8
аз ул. Републиканска и ул. Москва продължавам да си ги наричам така който ме разбрал-разбрал, евал съм ви майките политически проститутки

има един просяк който стои на билата в славейков, прилича на тоя дракалиев, да не му е брат или някъв роднина, направо са като близнаци ,
ей дракалийка отиди го почепи човека сигурно ти е няква роднина без да знаеш, купи му 1 торба храна да та ева , вместо да мислиш прототии по цял ден,
ГЛАДНИ СА ХОРАТА ГЛАДНИИИИ
13.
69
20.12.2021 19:15:43
0
13
А за живите кога ще мислите?
12.
оффф...
20.12.2021 17:00:02
5
28
Кога ще финансират държавен абонамент в психиатрията за членове на ВМРО?
11.
Надeница Леки
20.12.2021 16:47:40
4
28
ГЕРБджията от МВРО Дракалиев да нарече някоя улица на БОКО.ШИШИ ЦЕЦО хората толкова средства осигуриха на своите хора една улика вкв.Победа е добро начало после може ГРОБищния парк на Бойко да кръстят човека са стара толкова много да засели там
10.
Морски
20.12.2021 16:30:34
4
30
Този нали е виден "гербаджия" какво се прави на патриот - лигльо!
А Даме Груев заслужава да бъде увековечен, на не за сметка на някой друг, както предлага въпросното лице. А пък имного знае какъв е бил Янко Комитов !
9.
Ти да видиш
20.12.2021 16:29:13
5
34
Лидерът на ВМРО не стана ли общински съветник от квотата на Герб?
8.
Бургазлия
20.12.2021 16:14:08
5
37
Деееба хрантутниците ви деееба, за 2 стинки работа не вършите, само мислите какви поразии да правите за сметка на парите на хората....
7.
А ТАКЪВ
20.12.2021 16:12:47
1
15
Робът се бори за свобода.....
Свободният....за съвършенство.....


Яне Сандански
6.
Българин
20.12.2021 16:05:41
3
20
Срам и позор сте и си оставате комунистически мекерета. БСП = БКП!!! Жалко и за пребоядисаните сини прЕятелки...
5.
С
20.12.2021 16:04:47
5
32
Левски никой не може да се срвнява бе,малоумник такъв!
4.
бургазлия
20.12.2021 16:01:21
5
35
Луди ни направихте със смяната на имената на улици и площади. Фердинандова, Александровска, Богориди и Тройката са ок и това е достатъчно. Ако наистина сте загрижени за семантиката на бургаските улици, тогава върнете утвърдилите се с годините сред бургазлии имена на знакови улици като Републиканска и Москва например. И 100 години още да се казват така както зорлен сте ги кръстили, хората ще си ги знаят като Републиканска и Москва.
3.
Мама
20.12.2021 16:00:47
1
32
Гоше купи хляб и две млека като се прибираш!
2.
1
20.12.2021 15:53:31
6
23
Da si smeni toi imeto na Qnko komitov az she mu dam 1ooo leva
1.
Еххх
20.12.2021 15:51:02
2
34
За такива занимания прибира по 1 000 лева ежемесечно....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо привличате мъже, които ви правят нещастна Защо привличате мъже, които ви правят нещастна Ниското самочувствие ви кара да толерирате мъже, които не се отнасят с уважение към вас, защото това съответства на това, което чувствате към себе си Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за конфликта в Украйна: Наивно е да се смята, че Русия може да „загуби” Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за конфликта в Украйна: Наивно е да се смята, че Русия може да „загуби” Европа се постави в губеща позиция заради моралните си презумпции, че спасява планетата. Ще видим какво ще предпочете да спаси до края на годината – Земята или хората, казва мрачно Питърсън Какво научихме за секса през зрелостта? Какво научихме за секса през зрелостта? Кои са важните неща в леглото Мъжете да внимават с тях: 3 фатални зодии при жените Мъжете да внимават с тях: 3 фатални зодии при жените Знакът Овен се смята за най-страстният и емоционален сред съзвездията на зодиака Рецепта за вкусни тиквички на тава Рецепта за вкусни тиквички на тава Прекрасна идея за вечеря Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционална реч на градския празник Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционална реч на градския празник Не си ли омръзнахме да си играем на фили и фоби, не си ли омръзнахме да си противодействаме и виждаме в другия враг, каза Георги Димитров 5 бона за разузнаване в нета 5 бона за разузнаване в нета Средната заплата най-висока в София, Хасково на дъното Потрес: ВКС отмени доживотния затвор на Викторио, убил бебето Никол и майка му Дарина Потрес: ВКС отмени доживотния затвор на Викторио, убил бебето Никол и майка му Дарина Килърът ще бъде зад решетките 30 г. РИК-Бургас: Приключи подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, общо 5333 са регистриралите се за областта РИК-Бургас: Приключи подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, общо 5333 са регистриралите се за областта Най-много са в Бургас (952), следван от Средец (642), а най-малко са в Руен (91) Моментът настъпи! Лили Иванова спира концертите Моментът настъпи! Лили Иванова спира концертите Примата се отказвала от активната си певческа изява, твърдят от близкото й обкръжение
Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева На 95 г. Джина Лолобриджида не успя да стане сенатор На 95 г. Джина Лолобриджида не успя да стане сенатор Актрисата направи опит да спечели място в италианския парламент Рекорден срив на паундът от 1971 година насам Рекорден срив на паундът от 1971 година насам Вижте какви са стойностите Грузия затваря границите си за емигриращи мъже от Русия Грузия затваря границите си за емигриращи мъже от Русия На изхода от Русия към Грузия са се натрупали 2-3 хиляди коли Полша отмени концертите на Роджър Уотърс заради негови изявления за Украйна Полша отмени концертите на Роджър Уотърс заради негови изявления за Украйна Градският съвет в Краков трябва да се произнесе тази седмица дали Роджър Уотърс да не бъде обявен за „персона нон грата“
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня - Кажи ми на ушенце, че не съм дебела!
- Не си дебела.
- Сега и на другото ушенце!
- Еее, не ми се обикаля толкова...
Виц на деня Виц на деня - Ще заснемем сцената със скачането от моста! Хайде, скачайте!
- Но аз не мога да плувам!
- Няма значение, ние ще снимаме само скока!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените ме наричат грозен, преди да видят банковата ми сметка. След като я видят ме наричат беден и грозен!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори