×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минитерството на здравеопазването препоръча да се носят маски на закрито и в транспорта
  • Airbnb въведе пълна забрана за партита в имотите
  • Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%
  • Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.
  • Делът на заразените с COVID-19 е вече почти 14%
  • От днес хлябът е по-евтин с 20%, твърди вицепремиерът Корнелия Нинова
  • Лятото започна ударно, по цялото Черноморие ври от туристи
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прецедент! Янко Комитов и Даме Груев скараха ОбС-Бургас, БСП "пуснаха сълза", а после напуснаха


Прецедент! Янко Комитов и Даме Груев скараха ОбС-Бургас, БСП "пуснаха сълза", а после напуснаха
В залата се чуха думи, които нашата група няма и не може да приеме. Ако ще я караме така, продължавате без нас, каза обиден Христо Панайотов
Тема в развитие
виж още
скрий
20 Декември 2021, Понеделник, 11:56 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Дебатът в залата продължи повече от час, а през това време се чуха изрази като комунист, терорист или пък македонски хайдук

Предложеното преименуване на ул. „Янко Комитов“ в Бургас на името на Даме Груев нажежи до червено страстите в Общинския съвет. Дебатът в залата продължи повече от час, а през това време се чуха изрази като комунист, терорист или пък македонски хайдук. Накрая съветниците от БСП напуснаха залата преди гласуването, после пък председателят на групата Христо Панайотов поиска почивка от 15 минути.

"В залата се чуха думи, които нашата група няма и не може да приеме. Ако ще я караме така, продължавате без нас", каза обиден Христо Панайотов, след което местният парламент одобри почивката.

Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват

Днес бе и прощъпулникът в изказванията за новия общински съветник от СЕК Росен Топкаров, който призова колегите си да се дистанцират от историческия спор кой какъв е.

„Имаме дълъг километри булевард със стотици адреси, които трябва да бъдат променени и това ще окаже административна тежест. Не е време за такива кардинални промени. На една малка отсечка името трябва да се възприеме на големия булевард. Самото преименуване на 200-300 метра от целия булевард прилича на изчегъртване и не виждам нищо демократично в това. Не възприемаме целия булевард да се казва на името на македонския хайдук“, каза Топкаров и предизвика дебат.

Според Живко Господинов от БСП, се прави опит за пренаписване на историята и този път на виден гражданин, какъвто е Янко Комитов, който е с изключителни заслуги за Бургас. "Вярно е, че той има осъдителна присъда по делото „Парашутисти“ – тук става дума за разпространение на позиви, а не за тероризъм. Той не е екзекутиран, а умира в Бургас след боледуване, междувременно е награден за приноса си към града. Да спрем с опитите за промени на историята. В какъв терористичен акт е участвал и кога е екзекутиран“, зададе Господинов въпрос към вносителите.

Николай Стоянов от ВМРО  на свой ред заяви, че категорично не приема, че се налага да се сменя административен адрес. „Проверили сме в Търговския регистър и сме говорили със специалисти – това не се налага. Това е български революционер, а не македонски хайдук“, уточни Стоянов.

След това думата взе Тодор Йосифов от ГЕРБ, който изказа като аргумент, че бизнесът може да бъде засегнат.

„Нека да си припомним, че един от основните ни приоритети е икономическото развитие на Бургас. Историята е създадена, за да се уважава и не сме ние хората, които трябва да я променяме. Не се съмнявам в добрите намерения на колегите Николай Стоянов и Георги Дракалиев. Съгласен съм, че това ще засегне бизнеса. Ние трябва да го защитим, тъй като там са много фирми. Преименуването ще утежни не само промяната на административни адреси, но има много важен момент. Една от основните части от икономическата артерия на Бургас се намира там – ако „Янко Комитов“ стане „Даме Груев“, това ще доведе до процес на ребрандиране на фирмите и средните предприятия там. Това е разход в момента на криза, тъй като фирмите там се рекламират с досегашното име на булеварда. Това са доставчици, партньори, крайни клиенти, които трябва да стигнат дотам – това означава ребрандиране на рекламни табели, бусове, фирмени автомобили, поръчка на нови флаери и т. н. Това са утежнения за маркетинг отделите на фирмите, които ние не подкрепяме. Да не допускаме тази грешка днес и да защитим бизнеса в Бургас. На всяка сесия мислим как да подпомогнем и развием Бургас като икономическа зона и да помислим за една от новите улици, която може да носи предложеното име и да не вкарваме маркетинговите отдели на фирмите в икономическа бутафория“, заяви Тодор Йосифов от ГЕРБ.

Станимир Апостолов от СДС подчерта, че историята се чете, след като се отворят архивите. „Не приемам по никакъв начин български национални герои да бъдат определяни като хайдуци. За мен това не е преименуване на улица. Имаме една такава с две имена. Подхожда на този булевард да носи името „Даме Груев“, каза Апостолов.

Вносителят Георги Дракалиев обяви, че не може да има място за сравнение между Даме Груев и Янко Комитов. Единият е великан на национално-освободителните борби, а другият – председател на градския комитет на БКП в Бургас, като Комитов има много, но Даме е един, каза Дракалиев.

Той бе категоричен, че няма никакъв проблем с фирмената регистрация. „Освен това нашата Наредба изисква единствено допитване до живущи. И друг път сме преименували улици, на които има фирми – бул. „Тодор Александров“, например, се казваше „Гочо Иванов“, но за магазин „Билла“ нямаше никакъв проблем. Административният адрес не е никакъв проблем, както и ребрандирането. Бизнесът има нужда не от декларативна загриженост, а от реални мерки. Докладната се основава на 6 точки от Наредбата за преименуване на общински обекти. За съжаление улицата се казва „Янко Комитов“, ако беше друго, убеден съм, че БСП нямаше да скочат. В ЦГЧ на една улица променяхме името три пъти в последните години – бившата „Димитър Благоев“, която след това стана „Факийска“, накрая – „Христо Фотев“ – цялата улица е само с жилищни адреси и на тези хора им е било много по-трудно, отколкото на бизнеса“, аргументира се Дракалиев.

След което изброи точките от Наредбата, на които се основава предложението. В чл. 3 се оказва, че наименованията на улиците в Бургас са посветени на хора с принос към общочовешките ценности и националното развитие и изразяват признателността на жителите на община Бургас към делото им. В чл. 9 се казва, че предимство се дава на наименования с исторически установена стойност и гражданственост. Точка 5 от чл. 9 – трябва да се запази връзката между наименованието на улиците, булевардите и други утвърдени обекти в района, точка 6 – използват се с предимство имената на личности с изключителен принос за развитието на българското общество.

„Всичко казано дотук се отнася единствено за Дамян Груев, освен това съседните четири улици са именувани на негови съратници – Георги Минков, Лазар Маджаров, Яне Попов.

В наредбата се казва, че не се допуска използване на имена и названия, свързани с тоталитарни идеологии – тук това се отнася само за Янко Комитов.

Смятаме, че 150 г. от рождението на Дамян Груев и 115 г. от смъртта му заслужават един голям булевард в Бургас да носи неговото име. Докладната е подкрепена с писмени становища от две общински дирекции – „Култура“ и „Устройство на територията“, както и с писмо от ГРАО“, каза Дракалиев.

„Разбирам, че БСП са против да се смени името, все пак са наследници на БКП, затова не се обръщам към тях за подкрепа, а апелирам всички тук, които не подкрепят злодействата на тоталитарния режим, на всички, които се определят като демократи в залата и които спазват законите и общинските наредби.

Ако преди 30 години в Общинския съвет в Бургас нямаше смели демократи и общински съветници, ние щяхме в момента да заседаваме на площад „Георги Димитров“, а сградата на Община Бургас щеше да е на пресечната точка на улиците „Ленин“, „Първи май“ и „Девети септември“. Слава Богу, имаше хора, които разсъждаваха демократично тогава и не се притесняваха от измислени аргументи.

Това предложение дава шанс на хората да разберат кои съветници уважават националните ни герои с демократично мислене и аз виждам много такива тук. Против това предложение могат да са само тези, които много държат да запазят името на Янко Комитов, но то нищо не говори на съгражданите ни и на младото поколение, или пък изобщо не зачитат подвига на Дамян Груев“, каза Георги Дракалиев.

Христо Панайотов от БСП, който е и председател на групата на червените съветници, веднага го репликира. „Г-н Дракалиев, разплакахте ме, такава реч не бях чувал доста отдавна. Пуснах една сълза и си я избърсах. Кой допусна улицата да има две имена? Защо си мисля, че предложението другата част да се казва така е Ваше и сега си поправяте грешката“, заяви той.

Иво Баев от „Демократична България“ призова колегите си да помислят за Бургас и да оставят партизанските страсти. „От всичкия този див дебат, българското общество вижда единствено, че и в тази малка група от 51 души е налице тежко разделение. Призовавам да погледнем към миналото си и да си спомним, че разделението не води до нищо“, каза Иво Баев.

След него Бойчо Георгиев от ГЕРБ пък репликира БСП: „Тяхната партия смени имената на 1,5 млн. българи, а те сега реват за една улица. Комунист ли е, на снимка да го видиш – бий му два шамара.“

Макар част от червените съветници да не участваха в гласуването,  докладната не се прие. Вота си дадоха общо 33 съветници, от които 7 въздържали се, 10 – против и за 16.


В категории: Бургас


Пеят хит на Азис на френски
Пеят хит на Азис на френски 02/07/2022, Събота 20:00 0
12
Коментара по темата
12.
А бе
20.12.2021 15:21:38
4
5
Най големите хайдуци сте вие.
11.
бляк
20.12.2021 15:05:41
5
21
Чак ми се повръща от този Дракалиев. Не знам да е направил нещо във връзка с македонските въпроси, освен че се нареди на софрата на Герб. Само едно лаладжийство .
А колкото до се^така Бойчо Георгиев - срам ме е, че имаме такъв общински съветник.
10.
мдааа
20.12.2021 14:57:38
6
16
и аз мисля, че не това е най-важният проблем сега. Като искат промяна, да започнат с оня бетонният в центъра на града. Първо той трябва да се махне, защото е чужд, пък нашите после ще си ги решаваме кой кум, кой сват.
9.
читател
20.12.2021 14:44:27
3
14
Такива протежета на чичо Митко като Бойчо Георгиев отговарящ до колкото ми е известно за общинска полиция към общинска администрация Иотделно там някой си започващо фамилията му с главно Р.също за за зелена зона ли е Дублиращи длъжности в община Бургас дал бог Крайно време еэ ДА СЕ ОПТИМИЗИРАТ ДЛЖНОСТИТЕ И ВМЕСТО ЕДНА ЗА ДВЕ Те да се трансформират и преобразуват в две в една .
8.
до 6
20.12.2021 14:17:25
6
8
струва ми се, че не си от мислещите, а от копиращите... Това за 15-те млрд. едва ли си станал пряк свидетел или май по-скоро си го прочел. Затова спри да се наричаш мислещ...
Интересно ако 10 човека напишат, че си с леви наклонности, дали ще се окаже истина? Следвайки твоята логика - много вероятно.
А колкото до шамарите за комунистите, два са им малко.... И те откраднаха много повече от 15млрд, но сега не пречи отново да са на власт. Не те конкретно, а децата им...
7.
Смешен плач
20.12.2021 13:26:12
13
21
В центъра на Бургас се извисява паметника на съветската армия окупатор
А в морската градина се гушат бюстовете на Ботев и Левски
6.
мислещ
20.12.2021 13:08:12
4
27
Комунистите от ГЕРБ са обидили комунистите от БСП! Разтърси ме този словесен двубой! Затова ще перифразирам Бойчо Георгиев от ГЕРБ: „Нашата партия открадна над 15 млрд. лева, а те сега реват за една улица. ГЕРБАДЖИЯ ли е, на снимка да го видиш – бий му два шамара.“
5.
Hf
20.12.2021 13:03:47
8
23
Въобще не е изненадващ дебата, какви великани само имаме за съветници - никому неизвестните Топкаров, Тодор Йосифов, Бойчо Георгиев, Живко Господинови Христо Панайотов, Апостолов. След мандата никой няма да ги помни, защото са безлични и сиви, попаднали случайно в Общинския съвет.
4.
в крак с времето
20.12.2021 12:57:30
9
9
Кви са тия макета Даме Груев и Янко КОМИТов.
Бургаските булеварди трябва да с имена на модерни политици пример като в КОСОВО и Прищина където има бул.Роналд Рейган и площад БИЛ КЛИНТЪН
Например бул.Джо Байдан или бул.Колин Паул звучат много добре
3.
Ижненера
20.12.2021 12:49:33
2
18
Абсолютно не заслужили местата си там. Вън от Бургаски парламент.
2.
...
20.12.2021 12:31:57
6
32
Това ли е най-належащия проблем за Бургас?
1.
gradski
20.12.2021 12:31:40
2
13
След дебата един по един с букет в ръка се поклониха пред Теохар Бакърджиев и отрониха сълзичка...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ако наистина Кокито е психично болен, обвиненията за убийство към него по чл. 115 от НК ще отпаднат, ще разберем във вторник 7 признака, които мигом издават “евтината” жена 7 признака, които мигом издават “евтината” жена Евтината дама е обсебена от марките 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг А това е най-лошият вид предателство... Сбогом и благодарим за пенсиите Сбогом и благодарим за пенсиите Политическите кризи са и добра, и лоша новина за доходите на възрастните Рецепта за царевични пърженки Рецепта за царевични пърженки Ето какво ви е нужно Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Съоръжението бе открито снощи със стилен коктейл и страхотна музикална програма Ателиетата вече ще получават статут на жилища Ателиетата вече ще получават статут на жилища Eднocтaйнитe aпapтaмeнти щe мoгaт дa ce cтpoят и cъc ceвepнo излoжeниe Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Провалът на агентурната мрежа на Кремъл няма да се размине без жестоки наказания Пеят хит на Азис на френски Пеят хит на Азис на френски Наскоро Александра изпя на френски хитът на  Азис „Сен Тропе“,  за който самият костинбродски славей се похвали, че събира милиони гледания в ютуб Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас С това събитие бе отбелязана 143-ата годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи
Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци Информацията не се споделяла с китайското правителство Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Хубавицата качи снимка по бански от лятната си почивка Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Певецът бе осъден на 30 г. затвор за сексуални престъпления в продължение на десетилетия Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария В края на септември 2021 г. в страната се проведе референдум САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. До момента Вашингтон е отпуснал близо 9 милиарда долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза Десетки жертви след силно земетресение в Иран Десетки жертви след силно земетресение в Иран Дълбочината на труса е 10 км Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Спасителката от плажа Памела Андерсън все още излъчва зашеметяваща красота и сексапил
Корнелия Нинова Корнелия Нинова БСП се връща на масата за преговори, ако Петков не е премиер Виц на деня Виц на деня "Аз не съм четиридесетгодишна жена! Аз съм осемнадесетгодишна девойка с 22-годишен стаж!" Виц на деня Виц на деня Когато султанът се връща неочаквано от командировка, гардеробите направо се чупят от мъже. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внимание! Употребата на дезодорант не ви освобождава от задължението да се къпете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори