×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Богатите депутати на далавера от мораториума върху цените на тока заради субсидията за ВЕИ


Богатите депутати на далавера от мораториума върху цените на тока заради субсидията за ВЕИ
Приемането на мораториума върху цените на тока е див популизъм, коментира енергийният експерт Васко Начев
16 Декември 2021, Четвъртък, 08:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Усетиха се и веднага направиха предложението, за да им плащат по старите плавила, обясни Васко Начев

Депутатите, които печелят милиони левове от ВЕИ сектора, са на далавера от мораториума върху цените на тока, защото си запазват субсидията. Затова и са си го приели. Това намекна енергийният експерт Васко Начев. 

В „Здравей, България“ по Нова телевизия той разкри, че преди няколко години направил проверка и се оказало, че в 43-ото Народно събрание 160 депутати били свързани с възобновяемите енергийни източници.

След като бе попитан дали от неразбиране част от народните представители не са подкрепили мораториума, Начев отговори, че без съмнение ГЕРБ имали достатъчно опит и според него те умишлено са го направили. 

„Освен, че знаеха, че ще подведат останалите, имат личен интерес това да бъде прието. Погледнете колко от депутатите на ГЕРБ са свързани с ВЕИ сектора“, добави той.

„Вчера едно от предложенията на КЕВР е било да се намали субсидията за ВЕИ сектора. Те се усетиха, че това веднага ще рефлектира върху тях и дайте да сложим мораториум още няколко месеца да са по старите правила, с по-висока субсидия”, заяви експертът. 

„Без съмнение, вчера беше един срамно тъжен ден за българския парламент и се надявам днес разумът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: „Извинявайте, ние сбъркахме вчера - забравете за този мораториум”, коментира той.

„По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници и хората да бъдат доволни. Да, на първо четене наистина няма разумен човек, който да не си каже: „Ето, те мислят за нас”, без да си дават сметка как реално изглеждат нещата, приемайки такова нещо”, изтъкна Начев.

На въпрос какво би станало, ако мораториумът продължи да действа със срок до 31 март с декемврийските цени на тока, той отговори: „Това означава четири месеца да не се знае кой пие и кой плаща. Някой трябва да плати тази сметка. С вчерашния мораториум те не казват кой ще е той. Означава, че новото правителство се вкарва в коловоз, от който няма излизане”, заяви експертът.

"Нека до 350 kW цената да е фиксирана, за да е поносима за по-голямата част от хората. Може да е например по 20 стотинки на киловат!", добави той.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски, който е и председател на временната комисия за енергийната криза, пък каза в "Денят започва" по БНТ, че мораториумът не е структуриран правилно, но се гласува и прие с доста голямо мнозинство. Веднага след като гласувахме, свиках извънредната комисия, тъй като той не може да остане безсрочен, обясни той.

„Десислава Атанасова предложи този мораториум. Това беше гласувано в зала и прието. Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект, изтъкна Рибарски.

Той подчерта, че членовете на КЕВР също са с изтекъл мандат от доста време. Обясни кои въпроси трябва да се анализират и решат за времето до 31 март, какъвто се предвижда да е срокът на мораториума.

„За тези три месеца ще набележим мерки. Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане“, заяви Рибарски. 

„Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци“, добави той.

Енергийният експерт Иван Хиновкси, който бе и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент, пък сподели в ефира на националната телевизия, че бил шокиран от загубата на колективен разум в Народното събрание. 

„Никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор“, подчерта той.

Според него мораториумът заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай - дори наказателна процедура", предупреди енергийният експерт.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни той.

Хиновски прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", каза още той.


В категории: Бизнес


14
Коментара по темата
14.
Държвата това сме ние...
16.12.2021 14:17:44
2
0
Не го ли разбрахте...пак ще платим..въпроса е да има време да се види кой краде , какво се изнася на смешни цени , какви са възможностите поне да се намалят пораженията от десетилетията кражби , некадърност, липса на професионализъм и обикновена тъпота....Защото 30 години след комунизма продължаваме да се крепим на построеното тогава..нищо ново не сме сътворили...
13.
123
16.12.2021 12:25:43
1
0
Черен петък на енергиината борса, коледни бонуси, прИмоции....
"в условията на свободния пазар понякога се наблюдава и обратния ефект- повишеното търсене води до намаления на цените..."
Буахаххахаха
12.
От 129 до 11
16.12.2021 12:06:57
1
0
Момче, енергийния пазар/борса не ти е МОЛ да има коледни намаления или черен петък. Не знам за какви бонуси си фантазираш. И бай Иван и бай Драган произвеждат в момента ток на себестойност не по различна от миналогодишната цена. Разликата е, че сега търсенето е ПО-ГОЛЯМО от предлагането в резултат на което цените се вдигат (обратен ефект не е възможен!)
Ако бай Драган продава на ниска цена просто ще му изкупят всичката енергия евтино, а той ще загуби от възможната по голяма печалба.
11.
До 129
16.12.2021 11:41:17
2
1
Трябвало е още тогава, в първи курс да схванеш, че освен "търсенето и предлагането" в законите на свободния пазар действа и задължителното условие на конкуренцията ...на свободната конкуренция.
Когато на "Бай Иван" спрат да му купуват скъпия ток от борсата, защото там е изкарал ток и "Бай Драган" ,ама два пъти по-евтин, нещата изобщо няма да изглеждат така , както си ги описал!
А "Бай Драган" ще е произвел по-евтин ток, защото се е отказал да си купува "Кайен", отказал се е да си сменя и яхтата !
И защо се е отказал, ами защото като човек по-свестен е видял, че светът е в криза, сега се възстановява и е решил да "не лови риба в мътна вода " !
Защото на практика никакви разходи и на "Бай Иван" и на "Бай Драган " не са нарастнали САМО и ЕДИНСТВЕНО поради повишеното търсене !Дори в условията на свободния пазар понякога се наблюдава и обратния ефект- повишеното търсене води до намаления на цените (коледни намаления, промоции, бонуси и пр.)...Само в България е обратното !!
Добре е било да се запознаеш и с термините "мародерство" и "спекула" , тях не зная в кой курс ги учите ?
10.
129
16.12.2021 11:04:26
3
0
Всъщност мораториум на свободен пазар е лошо. Който както иска да го разбира.
Обяснявам за тези които се радват на мораториума: бай Иван произвежда ток (условно АЕЦ) и го продава на борсата. Там се изкупува както от българския НЕК, така и от чуждестранните европейски енергийни компании. Понеже търсенето е по-голямо от предлагането в цяла Европа, цените се вдигат(закон за търсенето и предлагането, учи се първи курс финанси). И така НЕК купува скъпа енергия бай Генчо я транспортира транспортира в цяла България чрез електропроводите и подстанциите. Накрая бай Петко (evn, ЧЕЗ..) я продава на крайните потребители.
При един мораториум само бай Иван производителя печели стабилно от високата цена. Нататък по веригата се купува на висока цена и се продава на по-ниска от купената. Вероятно някой се досещате какво ще се случи, а именно силно задлъжняване с милиони, а може би и повече когато се продава на загуба. Тогава тези фирми по веригата се засилват към фалит. А фалират ли тогава никой няма да се притеснява за цената на тока, тогава ще се коментира цената на свещите за светне къде се продават най-евтино.

Проблем е, че с печалбата на АЕЦ не може да се субсидират другите фирми по веригата.
9.
До 5
16.12.2021 10:53:12
1
2
Ъхъ, не е никаква далавера, егати глупавите депутати, всички да вземат да си накупят ВЕИ-та !
Ти, като си толова отворен, защо не вземеш да ни обясниш как се взема огромен кредит за голямо поле вятърни или слънчеви полета, как се намира достъп до мрежата на електроразпределението, как се получава лиенза и правата за токопроизводството !
Ти или си някакъв наивник или си просто кретен, или си някакъв , който се е "закачил" със 100-тина панела за някой от големите и обира трохите ...
А от трохи, не се дебелее да знаеш!
8.
Хххх
16.12.2021 10:11:34
4
2
Тези от ПП ще излязат по-големи наглеци и от герберите, а уж трябваше да работят за народа, щом ще ме убеждават, че по-високата цена на тока е по-добре за народа. Няма и седмица да са начело на държавата ПП, а вече съжалявам, че си дадох гласа за тях
7.
Хан Крум
16.12.2021 10:09:28
1
3
Без експерти приемат мораториум….странно или съучастно?
6.
до 5
16.12.2021 09:56:33
1
4
Глупак ли си ?
5.
Marinero
16.12.2021 09:52:29
11
1
Направете си ВЕИ-та, работете и печелете, като мислите, че е такава далавера. Какво само завиждате.
4.
160 депутата - парламентарно мнозинство
16.12.2021 09:33:48
2
11
Няма как да печелят от замразяването на цените, защото добавката Станишев и останалите добавки са процент от цената на тока - колкото по-скъп ток, толкова повече пари за ВЕИ и другите паразити. Което не пречи да си гласуват и субсидия.
А у нас са най-високите цени на тока в целия ЕС и най-ниските заплати и пенсии!
3.
Интересно
16.12.2021 09:28:40
1
10
Субсидирането на някакво производство от страна на държавата има една -единствена цел , цената на продукта да се задържи или да се намали.Да се стимулира по-ниската му цена един вид!
КЕВР предлага субсидията за ВЕИ да се намали, т.е. КЕВР директно заявява, че е ЗА увеличението на крайната цена на тока и прави всичко възможно да го постигне!
Разбира се, отделен е въпроса, защо държавата изобщо субсидира ВЕИ - дела им е не повече от 3% в микса!
Който си е купил ВЕИ да си го експлоатира и да продава на държавата на фиксирани цени и то да бъдат много ниски !
Никой "няма кабаат" вложените във ВЕИ пари да се възвръщат светкавично и да се преминава на луда печалба!
Ненапразно депутатите са основните собственици на ВЕИ !
2.
аман бе
16.12.2021 09:18:42
2
6
Глупости. Какво внушават,че неувеличаването на цените е лошо? Ма сериозно ли се намира някой да говори,че за масовия битов потребител е добре да плаща повече?!
1.
Tsatsata
16.12.2021 09:18:07
1
13
Ааааа, те, дружествата (ЕРП-тата) непрекъснато оптимизират разходите си, то е видимо с "невъоръжено" око ...
Оптимизират ги ,като непрекъснато ги увеличават !Но не влагат парите в мрежата...
Защо първо не проверите какви са заплатите на шефовете в ЕРП-тата, с колко и какви автомобили разполагат, каква им е администрацията, какви са заплатите и бонусите там ?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби един страхотен лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби един страхотен лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност  Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас От здравното заведение изразяват огромна благодарност и респект към екипа на фондация „Стилян Петров“ за щедростта, съпричастието и моралната подкрепа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Учениците бяха на възраст 9-12 клас от училищата Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Водещ ще е Драго Симеонов Представяте ли си да пусна ГЕРБ да слагат по билбордове пудели и пачки, каза Бойко Борисов Представяте ли си да пусна ГЕРБ да слагат по билбордове пудели и пачки, каза Бойко Борисов Дали си държа банкнота в чекмедже, която не е произведена никога? Даже ги слагаха на билбордове, избухна лидерът на ГЕРБ Бургас хареса Летния Никулден, на площад "Тройката" ври и кипи Бургас хареса Летния Никулден, на площад "Тройката" ври и кипи Денят бе изпъстрен с различни събития Отличиха Бургас за принос за развитието на бизнеса Отличиха Бургас за принос за развитието на бизнеса Наградата е оценка за усилията на Община Бургас да обедини различни по вид дигитални услуги Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Събитието ще се състои утре, 10 май от 13.30 часа в двора на гимназията
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори