×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник


Д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник
Негови избрани стихове и песни бяха публикувани неотдавна в сборника „Първо беше ден, а после вечер…“, а със сигурност няма медик, който не знае "Моята молитва"
03 Декември 2021, Петък, 20:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, Снимки: Авторът

 От шест месеца той се е завърнал като началник на Отделението по хемодиализа в Бургас и в момента се опитва да го вдигне на крака, сформирайки нов екип от специалисти

Едва ли има бургазлия, който не познава д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник. Той е отличен специалист и диагностик, ръководил е над две десетилетия Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас, след което става заместник-кмет с ресор здравеопазване и защитава интересите на бургаските лекари, а след това е избран за първия общински лекар на Бургас. От шест месеца той се е завърнал като началник на Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас и в момента се опитва да го вдигне на крака, сформирайки нов екип от специалисти. При тази новина се завръщат и пациентите, които предпочитат грижата и професионализма на един от най-добрите лекари по хемодиализа и нефрология в национален мащаб.

Не всеки от нас знае обаче, че в личен план д-р Лорис Мануелян е изключително интересен човек – той е поет, музикант, бард. Като всеки български арменец, той много държи на семейните ценности. Част от родата му е от Сливен и има връзка с великия Хаджи Димитър - прабаба му е омъжена за племенника на героя - Господин, който създава своето семейство в Бургас.

Лорис Мануелян има двама синове – Карен и Самуел, като по-големият – Карен Мануелян, също е лекар-дерматолог и практикува в Англия. Лорис Мануелян вече е и горд дядо. И тримата със синовете му обичат музиката и свирят на китара, а когато се съберат, в семейната им къща е истински празник.

Ако видите Лорис Мануелян да си говори сам на улицата, не се учудвайте. Толкова много хора го търсят за медицински и приятелски съвет всеки ден, че той ползва нонстоп хендсфрий устройство, за да отговаря по-лесно и да помогне на всеки. Преди десетина години д-р Мануелян лежа за кратко в болница. Дори тогава не спря да вдига телефона си и от леглото да консултира и помага на хората.

Днес откриваме д-р Мануелян на работа заедно с екипа му в Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас

Лорис Мануелян пише поезия, и то прекрасна. „Пиша стихове от дете и това за мен не е професия. Правя го по вдъхновение, а не по поръчка. Трябва да има събитие, което да ме трогне и не съжалявам, че е така. Първата ми стихосбирка я издадоха мои приятели, без дори аз да знам. Втората е сборна от цели три, тъй като имам други две стихосбирки, които така и не издадох. Писането за мен е хоби, но към него съм бил толкова отговорен, колкото и към професията си. Винаги съм искал да пиша творби, които имат естетическа и философска стойност“, споделя той пред Флагман.бг.

Негови избрани стихове и песни бяха публикувани неотдавна в сборника „Първо беше ден, а после вечер…“. Той свири чудесно на китара и има въздействащ глас. Неговата песен „Моята молитва“ се превърна в неформален химн на българските лекари. Музикалният му идол е Джон Ленън.

„Китарата и музиката са ми любимите неща в живота, без които не мога да живея. Нямам ден, в който поне 2 часа да не слушам музика, да не се посмея или да не прочета нещо, това ме държи млад, съветвам всеки човек да го прави“, казва с усмивка д-р Мануелян.

Наравно с поезията, д-р Мануелян обича свободата на личността. Затова в кабинета му винаги стои портрет на Христо Ботев, редом до снимката на баща му – известният бургаски адвокат Карекин Мануелян. Докторът е известен като един от най-активните радетели за демократизация на управлението и обществото ни още от началото на 90-те години на миналия век.

Днес в Отделението по хемодиализа украсяваха коледната елха

Лорис Мануелян е изключително горд от личната си среща с музикалната легенда от арменски произход Шарл Азнавур. Запален левскар е. Обиколил е света, моретата и океаните като корабен лекар.

„От околосветското ми пътешествие с кораб, което направих през 2006 г., съм запазил най-хубавите си спомени, четири пъти прекосих екватора и обиколих цялото земно кълбо. Това беше страхотно преживяване – като опит и като впечатления. Тогава написах и много стихотворения. От този период е и „Моята молитва“, което е, така да го наречем „моралният кодекс на лекарите“, споделя той.

Д-р Мануелян по време на околосветското му пътешествие с риба, уловена от океана край Перу

Д-р Лорис Мануелян дълги години заема ръководни длъжности в УМБАЛ Бургас. Три мандата беше зам.-кмет на Община Бургас в екипа на Димитър Николов. Член е на множество български и международни организации на нефролозите, тъй като това е основната му специалност. Споделя обаче, че много често носи работата си вкъщи и мисли за проблемите, натрупани в отделението, което ръководи, както и за своите пациенти.

Средното си образование е завършил в Славейковото училище и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това в Английската гимназия. Приемат го Българска филология, когато влиза в казармата, но по съвет на баща си решава да кандидатства и Медицина след първата прослужена година. През 1981 г. завършва тази специалност с отличие.

Споделя още, че първоначално се насочил към журналистиката и от съвсем невръстни години печатал в различни издания. Бил е кореспондент на в. „Черноморски фронт“, печатал е в сп. „Родна реч“, сп. „Пламък“, както и в студентски издания. Медицината обаче при д-р Мануелян е и по наследство. В рода му има лекари, които са завършили в Швейцария и са работили в Истанбул, но по време на арменския геноцид са убити.

„В началото медицината беше много трудна, защото беше до голяма степен зубрене, а аз не бях от хората, които го правят. След трети курс ми стана много интересно и реших, че това е моето призвание. Едни от най-щастливите ми години бяха студентските. Тогава можех да се разгърна във всяка сфера, в която имам интерес. Играх и във футболния отбор на Института, водех студентския театър във Варна, където спечелихме много награди“, споделя д-р Лорис Мануелян.

Скъп спомен на д-р Лорис Мануелян заедно с колеги

След като завършва, д-р Мануелян започва работа в Бърза помощ в Бургас. „Работата ми там за мен беше една страхотна школа. Когато се срещаш с най-неочаквани и тежки състояния, при които трябва да се реагира бързо, трупаш огромен опит. Когато се налагаше да хоспитализираме пациент, ние продължавахме да следим развитието и се учехме от отлични лекари“, споделя д-р Мануелян.

След това той се насочва към Отделението по хемодиализа и нефрология, квалифицира се и в т. нар. диализна хирургия, защитава първа специалност вътрешни болести и втора – нефрология. Изучава и Здравен мениджмънт.  

Само на 35 г. д-р Лорис Мануелян става най-младият шеф на отделение в бургаската държавна болница, след като неговият учител д-р Братов умира внезапно. Д-р Братов е един от създателите на диализата в България, а д-р Лорис Мануелян е причината за разцвета на отделението в Бургас, което ръководи от 1989 г. до 2007 г., когато приема да стане зам.-кмет по здравеопазването в Община Бургас и част от екипа на Димитър Николов. В това свое качество той отново защитава интересите на своите колеги и Отделението по хемодиализа. Въпреки обществената си позиция, д-р Мануелян никога не е прекъсвал практиката си като лекар.

Лорис Мануелян е един от създателите на Българския лекарски съюз и води активна съсловна дейност. Той е избран за член на УС на БЛС и един от първите преговарящи със Здравната каса, а след това става председател на Етичната комисия, която кове морала и етиката на съсловията. Първият рамков договор, създаден с негово участие, е най-добрият, правен досега в България.

Кадър от учредяването на Българския лекарски съюз

Създаденото от него Отделение по хемодиализа и нефрология в Бургас е за пример на цяла България, защото затваря в един кръг цялата нефрология. Д-р Лорис Мануелян е първият български нефролог, получил сертификат по диализна хирургия.

След т. нар. здравна реформа обаче отделенията по хемодиализа и нефрология са разделени и това за д-р Мануелян е разочарование. „На диализата започна да се гледа като на „крава за доене“ или място, където трябва да се правят пари“, казва той с огромна тъга. А когато се появяват частните диализни центрове и отнемат пациентите, които се водят леки случаи или с по-висок социален статус. „Държавните болници не разполагат с финансов ресурс и затова ситуацията изглежда даже като че ли изоставена – има нужда от ремонт, от апаратура, от по-високи заплати за персонала. Дано някой ден всичко това се оправи, защото частните центрове са с луксозни условия и си подбират пациентите. А когато някой се влоши, го изпращат при нас. Тук са и най-тежките случаи. Ние с тях можем да се конкурираме единствено на базата на професионализма и човеколюбието, а не по лукса. Винаги съм казвал, че не е чак толкова важно какъв е корабът, а екипажът, който го управлява“, вярва д-р Мануелян.

В момента в екипа си той има две млади момичета и вярва, че те ще продължат делото му. „Те влязоха с много силни стъпки в нефрологията. Д-р Дарин Осман и д-р Мая Стоянова вече започват своята специализация и получиха отлични резултати от изпитната комисия преди дни. Сигурен съм, че след 4 години ще бъдат завършени специалисти с опит“, казва д-р Мануелян.

Д-р Мая Стоянова (вляво) и д-р Дарин Осман

Като един от най-добрите лекари в неговата област той има хиляди излекувани пациенти по целия свят, част от които и до ден-днешен му се обаждат, за да чуят как е и могат ли да му помогнат. С усмивка на лицето д-р Мануелян си спомня за младо момиче, което е включено на диализа едва на 16 г., впоследствие му е направена трансплантация на бъбрек. „Тя и до днес ми се обажда. След като започна да води пълноценен живот, замина за Англия, където се омъжи, роди две деца и в момента вече ми звъни и ми казва, че е горда баба“, споделя д-р Мануелян.

Благодарение на д-р Лорис Мануелян и работата му като заместник-кмет и връзките с депутати в Народното събрание в България се въвежда медико-социалното обслужване, както и Наредба за подкрепа за нуждаещи се пациенти в община Бургас. Първият проект за патронажна грижа също е разработен в Бургас с негово участие.

Д-р Лорис Мануелян е запален левскар, синовете му също

Негови благодарни и високопоставени пациенти и до днес помагат на отделението, в което работи д-р Мануелян. Спонсорирали са дейности, правили са ремонти, закупували са апаратура.

В момента обаче той отчита много проблеми, които според него са рефлекс от състоянието на цялото ни здравеопазване. „Държавните болници са поставени пред тежката задача да оцеляват с много малко пари и почти без подкрепа от държавата, в сравнение с частните болници, които имат икономически стабилен инвеститор. А нас държавата сякаш иска да ни унищожи или да ни превърне в лечебни заведения, които са за бедни и много тежки случаи“, казва с огромна тъга д-р Лорис Мануелян.

Първо във Флагман.БГ! Вижте проекта за паметника на медиците в Бургас и къде ще бъде разположен

В момента д-р Мануелян е подел благородна кауза. Той е основен мотор за изграждането на паметник на българските медици. Мястото на монумента е избрано – точно пред корпуса на УМБАЛ-Бургас. Скулптурата се състои от три фигури – двама медици, мъж и жена, които поддържат един болен човек. Никола Станчев е скулпторът, вече има решение на Общинския съвет и текат административните процедури.

Това е втората стихосбирка с избрани негови стихове и песни, издадена в края на 2020 г.
За това стихотворение д-р Мануелян е получил вдъхновение през нощта, на следващия ден разбрал, че много близък негов приятел е починал
Едно от любимите стихотворения на д-р Лорис Мануелян

 


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори