×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огнище на менингит в детска градина, дете почина


Огнище на менингит в детска градина, дете почина
Животът на другите деца, които са били заразени менингит, не е застрашен, уверява проф. Тодор Кантарджиев
02 Декември 2021, Четвъртък, 07:03 ч.
Автор: Флагман.Бг

18 души са дали положителни проби

Почина едно от заразените с менингит деца, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на информация от Столичната община. 

Късно снощи излезе информация за огнище на менингит в столична детска градина. 16 деца и двама възрастни са дали положителни проби.

Веднага беше организирано изследването на всички деца от останалите 10 групи в детска градина "Вълшебство". Техните братя и сестри също ще бъдат тествани. Резултатите се очакват до утре.  

За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете“, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика, добави той.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", заяви проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

В "Здравей, България" по Нова телевизия пък проф. Тодор Кантарджиев каза, че 5-годишното дете с менингит е починало още миналия петък в болница в София.

По думите му в градината няма паника.

„11 деца имат микроба причинител на минингита. От персонала двама  души са дали положителна проба”, поясни той. 

Кантарджиев допълни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове. 

„Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим", уточни той.

Директорката на детската градина Гергана Петрова от своя страна каза пред БНТ, че детето, което първо се заразило, повърнало и вдигнало висока температура за много кратко време.

Своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар, добави тя. 

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия.

Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме такива, които са носители, поясни Петрова. 

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката на детската градина.

Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия, обясни Петрова.


В категории: Здраве


12
Коментара по темата
12.
реплика
02.12.2021 12:27:39
0
2
Не е написано кой е причинителят. Ако е менингокок или друг бактериален агент , антибиотик се пие 7 дни от контактните , а не 2. Пише го в учебниците, но някои хора не са чели внимателно. Два дни се пие антибиотик при трипер.
11.
_nib_ do 6
02.12.2021 11:48:41
1
2
А така. А не е като тези новите ,,ваксини чудо"....когато му кефне на производителя - да и увуличава срока.
10.
До 6
02.12.2021 11:13:55
0
2
Защото менингитът е рядко заболяване, ваксината е доста скъпа и краткотрайна - от 6 до 12 месеца.
9.
Изроди
02.12.2021 11:12:03
6
1
Пропускане на ваксинациите. Рискът се повишава за всеки, който не е изпълнил препоръчания график за ваксинация за деца или възрастни.

Поредните антиваксърски убийци на децата си!
8.
грешка към 7
02.12.2021 10:44:17
1
4
Да гони Кантържиев
7.
Фандъкова
02.12.2021 10:42:14
2
3
Увеличава щата пък ние плащаме заплатите да им храним дебелите гъ...зове. Веднага да гони Мънгъра за несвършена работа.
6.
Хм
02.12.2021 09:27:26
0
9
Защо ваксината против менингит не е в задължителния календар?
5.
ми
02.12.2021 08:51:10
3
7
Тоя Кантаржиев що не си гледа работата. Нали го взеха за консултант на София.
4.
_nib_
02.12.2021 08:30:05
2
12
С този медицински ковид фашизъм, който раздухват изродите, зарязаха всичко останало на произвола, на самотек. Не полагат грижи ни за децата ни за хроничноболните.
3.
...
02.12.2021 08:09:53
5
5
Много болен ваксината не му помага
2.
КороноТъпак
02.12.2021 07:44:43
8
22
Бог да го прости миличкото !
И дано родителите му намерят утешение.
----------------------------

Не ви ли е срам да показвате по медиите дъртият пенсионер, съдията на България търси талант, милионера Кантранджиев ?

България няма ли национален здравен инспектор в лицето на Ангел Кунчев ?
Потърсете го !
На работа е от 29.11.
1.
Jeffrey HR dvnydc by gfcg
02.12.2021 07:32:45
27
13
БИОЛОГИЧНА. АТАКА НА. ГРОБ. И ТИКВАТА. СЪВМЕСТНО С. ЦРУ И. МОСАД
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори