×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въвеждат по-строг контрол на плувните басейни


30 Ноември 2021, Вторник, 19:20 ч.

Промяна в Наредба за правилна и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към места за настаняване, ще намали рисковете при ползване на басейни.

Предложените мерки са от съществено значение за повишаването на безопасността на съоръженията и готовността на лицата, стопанисващи плувни басейни да предлагат безопасна услуга на своите клиенти, се посочва в доклада на служебния министър на икономиката Даниела Везиева - вносител на предложението. Повишава се качеството на извършваните проверки и техническата безопасност в обектите. С предложените промени се допълват задълженията на лицата, стопанисващи плувни басейни за осигуряване на правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни, предава Lupa.bg.

С предложените промени ще се създаде сигурност и безопасност на ползвателите на плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към места за настаняване. Ще се завишават критериите към лицата, извършващи проверките по безопасност на плувните басейни. Ще се повиши качеството на извършваните проверки и техническата безопасност в обектите. В инструкциите могат да се разпишат и допълнителни изисквания, поставени от туроператорите, с които лицата, стопанисващи плувни басейни имат сключени договори, което ще повиши имиджа на страната ни като туристическа дестинация, посочват още вносителите.

Сегашните изисквания към лицата, стопанисващи плувни басейни за техническото им обслужване, определени в съществуващата наредба, не са достатъчни, посочват още от икономическото министерство.

При 1842 проверки на плувни басейни през 2-годишния период от влизането в сила на наредбата до настоящия момент са установени проблеми - например: липса на система за обучение и поддържане знанията на персонала с акцент върху опасностите и отговорностите при обслужване на елементите за вграждане, филтрация и помпите към плувните басейни; недопускане повишаване на налягането във филтрите и тръбната система, довело до засмукване на части от тялото и пострадали деца и възрастни, ползващи плувни басейни; липса на документиране на извършено техническо обслужване, свързано с отстраняване на повреди или неизправности при работа и промени в устройството на системите за вграждане, филтрация и помпите към плувните басейни.

В съществуващата нормативна уредба не са определени изисквания, на които да отговарят лицата, включени в комисията по проверките за безопасност и техническа изправност на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни по реда чл. 11 от Наредбата. По тази причина се предлага комисията да включва: представител на лицето, стопанисващо плувния басейн; лице с техническо образование и трета квалификационна група за безопасност по електрообзавеждане с напрежение до 1000 V; лицето, отговорно за наблюдение на качествата на водата по физични, химични и микробиологични показатели в обекта.

Проверките, които ще извършва комисията, трябва да бъдат разписани в инструкция за всеки басейн, съобразена със специфичните му особености - елементите за вграждане, филтрацията и помпите към него, както и сезонността на предлаганата услуга.

За да се осигури безопасна техническа експлоатация на съоръженията към плувните басейни, лицата, стопанисващи плувни басейни, трябва да: разработят инструкции за експлоатация и проверка с контролни бланки (чек листи), по които да се извършват и доказват проверките на комисията. Инструкциите трябва да са съобразени със специфичното оборудване, монтирано в обекта, и изискванията, разписани от производителя им за монтаж и експлоатация. Трябва и да осигурят система на обучение за поддържане знанията на персонала за отговорностите и възможните опасности, да документират обучението. Обучението може да се проведе на обекта чрез инструкции за експлоатация на плувния басейн и монтираните към него елементи за вграждане, филтрация и помпи.

Лицата, стопанисващи плувни басейни чрез извършените: техническо обслужване, ремонт, промени в устройството, отстранени повреди или неизправности при работа, са длъжни да осигуряват безопасната им работа, сигурност, дълготрайност и ефективност на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни, а ремонтите и извършените промени се документират и съхраняват към досието на обекта.

Предложеният проект на акт не оказва въздействие върху държавния бюджет, за неговото прилагане не са необходими допълнителни разходи/трансфери/други плащания от държавния бюджет, се посочва в доклада на икономическия министър.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Отказал да даде кръв за химичен анализ, дал само урина Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Днес следобед ЦИК ще се произнесе по тези заявления Васил Божков поведе няколко листи на формацията си Васил Божков поведе няколко листи на формацията си Дойде в ЦИК директно от съдебна зала Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ще се проведат лекции за приложението и значимостта на химията в различни области Тревожна новина за Кирил Маричков Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя  Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Ръстът на престъпленията не се огласява, а статистиката умело се прикрива
Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори