×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако някой ви поиска данните на дебитната карта, за да ви прати пари, то със сигурност се касае за измама


Ако някой ви поиска данните на дебитната карта, за да ви прати пари, то със сигурност се касае за измама
Дори и младите стават жертви на фишинг атаките. Как да разпознаете измамника и какъв е неговият профил, обяснява в интервю за Флагман ПР мениджърът на OLX Нора Кальонска
01 Декември 2021, Сряда, 10:42 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Онлайн платформата за обяви OLX следи проблема изкъсо, но потребителите трябва да знаят как да разпознаят измамника

Нора Кальонска е ПР мениджър на OLX за България. Тя работи в компанията от 6 години, като ръководи различни маркетинг проекти. Като ръководител на отдела по публични отношения, тя и екипът й ежедневно се сблъскват с опитите за фишинг измами, които през последните месеци стават все по-популярни през портала за продажби и е натрупала достатъчно опит, за да обясни в детайли как да се предпазим. 

-Г-жо Кальонска, как се справя OLX с опитите за фишинг измами? Какъв е процесът, по който установявате подобни схеми?

-За съжаление сме наясно от повече от година за тези измами. Явлението е глобално и със сигурност не е само на нашия пазар и на нашата платформа. Със сигурност много други бизнеси също страдат от подобен тип измами. Работим много активно за предотвратяването на тези схеми, на първо място с редица продуктови подобрения, които въведохме в последните месеци. Основното е, че когато човек публикува своята обявя в OLX, телефонният му номер вече не се появява автоматично в нея. Тоест остава скрит, а в платформата ни има редица банери, които предупреждават за опасността от фишинг атаки. Отговорност на потребителите ни обаче е те да се информират и да бъдат много внимателни преди да разкрият телефонните си номера.

Измамници рекламират „нова услуга“ на OLX, но всъщност крадат банкови сметки

-Тези схеми са добре популярни, може да се каже дори от зората на интернет. Огледални линкове*, които подвеждат хората, че са отворили оригиналния сайт, като така събират конфиденциална информация. Разкажете по-подробно какво всъщност е естеството на измамата.

-Вие публикувате при нас обява, че продавате нещо. Измамниците вземат вашия телефонен номер и автоматично извеждат разговора с вас извън нашата платформа – извън чата на OLX. Най-често в Бългрия това се случва по Viber, където те започват да ви омайват, че искат да купят предлаганата от вас стока и т.н. Съответно следва да ви обяснят за някаква доставка в нашата платформа – услуга, която не предлагаме и е важно да подчертаем, че ние нямаме онлайн плащания и работим само с куриерски услуги. Всеки път, когато някой се опита да ви обясни, че през  платформата ни може да се плати предварително и онлайн, веднага трябва да ви „светва червената лампичка“ – това е измама 100%. Всъщност обаче се оказва така, че ако човек не е запознат как работи системата ни, се „хваща на кукичката“. Измамниците изпращат линк, който имитира почти 1 към 1 нашата платформа – съдържа нашето лого, изглежда по същия начин. Искат от хората да въведат конфиденциалната информация на дебитните си карти – три имена, номер на картата и CVC цифрите на гърба й. И когато това бъде въведено, тази информация автоматично дава достъп на измамниците до картата. Така се и крадат средствата.

-Колко обяви на ден се публикуват при вас и каква част от тях средно са „атакувани“ от измамниците?

-Имаме близо 2 млн. активни потребители и ежедневно се публикува огромно количество обяви – около 450-500 хил. Имаме специален отдел, който се занимава с това да моделира съдържанието, разполагаме със системи с изкуствен интелект, които следят за неподходящо съдържание и забранени артикули. От тази бройка реално измамените потребители са много малък процент и явлението не е толкова масово. За съжаление обаче има хора, които все още се предоверяват и това е много опасно. Затова непрекъснато опитваме да предупреждаваме за тези схеми. Като статистика обаче мога да споделя и сравнително добри новини. В сравнение с март месец т.г. и сега, до края на октомври, отбелязваме петократен спад. 

-Когато човек бъде измамен, вие можете ли да направите нещо за него или всичко е в ръцете на полицията?

-Ние можем да проверим профила на потребителя, който е обвинен във въпросната измама. Ако бъдат намерени нередности, съответният профил се блокира. Ако става въпрос обаче за по-сериозно престъпление, OLX си сътрудничи много тясно с органите на реда. Такива запитвания отиват директно в полицията, където стартира разследване. А конкретно като говорим за фишинг измамите работим много тясно с отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП и сме взели присърце мисията да сложим край на подобни схеми. 

-По какво може да се разпознае измамникът?

-Хората, които обикновено пишат подобни съобщения на наши потребители, опитвайки се да ги подведат, могат лесно да бъдат разпознати. В повечето случаи те не са българи. Така че ако видите съобщение, което е с много правописни грешки или звучи странно на български, все едно е преведено през google translate, с „роботски изказ“, това е ясен признак за това, че профилът е фалшив.

-А хората, които се подвеждат? Какъв е техният профил?

-Хора от всички възрастови групи могат да станат жертви на подобна измама, за съжаление. Наблюдаваме изключително много млади хора и в никакъв случай не можем да кажем, че се подвеждат само възрастните, които не са толкова добре запознати с интернет. Напротив – младите са също толкова застрашени, защото или не са наясно как работят онлайн плащанията, или се подвеждат по вида на огледалния сайт. Това, което трябва да знаят потребителите, е че картата е разплащателно средство – тя не е средство, с което можете да получите пари. Превод се прави само когато си въведете банковата сметка. И ако някой ви поиска данните на дебитната карта, за да ви прати пари, то със сигурност се касае за измама. 

-Какви съвети бихте дали на потребителите си, за да се предпазят от фишинг схемите?

-На първо място е много важно да знаят да не си споделят данните на банковата карта, както казах. Трябва да се обясни, че този номер не е средство за плащане и за получаване на пари. Ако някой иска да преведе пари по ваша сметка, той или тя ще ви искат банковата сметка. 

На второ място трябва да се повтаря и преповтаря – в OLX няма онлайн плащане. Ние не сме онлайн магазин и всичкото съдържание в нашата платформа е от частни лица. Когато даден потребител иска да поръча някакъв продукт с доставка, това се случва чрез нашите партньори. Имаме такава форма за доставка и можете автоматично от сайта да си генерирате „товарителница“, но това става само чрез нашите официално лицензирани партньори. Все още платформата не разполага с автоматична система, през която да се превеждат средства между потребителите. Ако някой твърди обратното, то шансът да се опитва да ви измами е много голям.

Навсякъде в платформата има съобщения, които предупреждават за този вид атаки. Имаме и блог, в който непрекъснато пишем по темата. От около половин година насам наистина много активно се борим с този проблем и опитваме да демонстрираме на потребителите как да се предпазят. 
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
Къде се женят най-много
Къде се женят най-много 30/04/2024, Вторник 18:00 0
5
Коментара по темата
5.
Бойкот на OLX
03.12.2021 10:19:33
0
0
Бойкот на АЛЧНИЯ сайт OLX.
Не пазарувайте от този сайт, не публикувайте обяви в него.
Купувачите са свикнали да търсят каквото им е нужно само в OLX,
останало им е като навик от "доброто старо време" с Продавалник.
Като пример, а не като реклама (не получавам заплащане от някой сайт)
ще Ви посоча други сайтове, в някои даже има повече обяви:
bazar.bg, alo.bg, pazarluk.соm, pozvanete.bg, lot.bg, grad.bg, bezplatno.net.
Споделяйте това съобщение с приятели във форуми и социални мрежи.
4.
паткан
01.12.2021 13:48:26
0
0
Хаха , в този "модерен" свят вече всеки иска да ви вземе не само парите, но и всичко друго което имате. вкл и здравето.
Пазете се и не се давайте.
3.
Бай Уй
01.12.2021 11:49:52
0
2
Абе ей, байовци
2.
Бай Ставри
01.12.2021 11:20:40
0
2
Според мен е полезна статията. Голяма реклама все едно имаш особено голям избор къде да пускаш обяви.
1.
Бай Иван
01.12.2021 11:13:25
1
6
Ай спрете се с тия жалки реклами бе...измислете нещо наистина хитро...мисироци..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин... Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Иззети са бурканчета с размери 6 см Х 5,5 см съдържащи растителна маса - съцветия „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг Веригата магазини работи с най-добрите български ферми за месни и млечни продукти Къде се женят най-много Къде се женят най-много Най-малко хора си казват "Горчиво" в Перник, показва доклад на националната статистика Нов фитнес излиза на бургаския пазар, преустройват част от подземния паркинг под пл."Св.св.Кирил и Методий" Нов фитнес излиза на бургаския пазар, преустройват част от подземния паркинг под пл."Св.св.Кирил и Методий" Крещящата неоходимост от тренировъчна зала в ЦГЧ в последните няколко години най-после ще бъде удовлетворена До 10 евро на квадрат в търговските паркове До 10 евро на квадрат в търговските паркове Средният размер на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е под 5% Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие Преди концерта, в Манастир „Свети Георги” – Поморие ще бъде отслужена Света литургия Тя така и не се отдаде на заслужена почивка - месеци след напускането на кметския стол ще връхлети отново в политиката Тя така и не се отдаде на заслужена почивка - месеци след напускането на кметския стол ще връхлети отново в политиката В последните месеци Йорданка Фандъкова ръководеше сдружение ГЕРБ – гражданска организация, от която тръгна всъщност партията на Борисов
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори