×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

4 г. затвор за молдовския тираджия, убил трима души край Лесово и ранил още 12


4 г. затвор за молдовския тираджия, убил трима души край Лесово и ранил още 12
Октавиан Б. помете автобус и предизвика жестока трагедия
Тема в развитие
виж още
скрий
29 Ноември 2021, Понеделник, 20:14 ч.
Автор: Флагман.БГ

Подсъдимият грубо е нарушил правилата за движение по пътищата, проявил е безотговорност при управление на тежкотоварно превозно средство

Четири години „лишаване от свобода“ наложи  Бургаският апелативен съд на украинския шофьор Октавиан Б. за катастрофата край ГКПП „Лесово“ през 2020 година.

С решението си въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като преквалифицира деянието в такова по чл.343а, ал.1, б.“г“ вр. чл.343, ал.3, б.“б“ вр. ал.4 вр. ал.1, б.“в“ вр. чл.342, ал.1 от НК и намали наказанието от шест на четири години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим. По-ниско е и наказанието „лишаване от право на управление на МПС“ – от осем на седем години. Подсъдимият е оправдан по предявеното обвинение за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от Закона за движение по пътищата. В останалата част присъдата на Окръжен съд – Ямбол е потвърдена.

Октавиан Б., водач на товарен автомобил от Република Украйна, е признат за виновен в това, че на 9 октомври 2020 г. на пътя между гр. Елхово и ГКПП-Лесово, в 05.35ч., зад волана на товарен автомобил марка "Волво", с прикачено полуремарке, с посока на движение и в платното за движение от гр.Елхово към ГКПП, нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което е предизвикал ПТП с движещия се по това време по същия път, в същата посока и лента за движение, автобус и по непредпазливост причинил смъртта на трима души и средни телесни повреди на други 12 лица, като извършеното деяние съставлява особено тежък случай.

В решението си Апелативен съд – Бургас е споделил становището на окръжния съд, че деянието представлява особено тежък случай на престъпление по транспорта, по смисъла на чл.93, т.8 от НК, въпреки необремененото съдебно минало на подсъдимия и добрите му характеристични данни. Подсъдимият грубо е нарушил правилата за движение по пътищата, проявил е безотговорност при управление на тежкотоварно превозно средство, представляващо повишена опасност – паркирал го е за дълго време на платното за движение, в тъмната част на денонощието, без каквото и да било обозначаване.

Правилно окръжният съд е съобразил безотговорното отношение на държавните институции към натоварения пътен участък, липсата на адекватна и своевременна реакция при получения технически проблем на граничния пункт и образуваната в резултат дълга колона от товарни автомобили, паркирани директно на платното за движение, посочват апелативните съдии. Според тях тези обстоятелства не оневиняват както подсъдимия, така и нито един водач, който с поведението си нарушава правилата за движение и създава предпоставка за настъпване на произшествие с вредни последици, но следва да бъдат съобразени и са отчетени при определяне степента на виновно поведение и съответното наказание.

Двете съдебни инстанции приемат, че вина за тежкото произшествие и настъпилите общественоопасни последици има и загиналият водач на автобуса, който го е управлявал с 99 км/ч. при включени къси светлини на фаровете. Това обаче не намалява значението на безотговорно поведение на подсъдимия на първопричина за настъпване на произшествието, категорични са магистратите.

Бургаският апелативен съд не споделя правната квалификация на деянието на подсъдимия. Въззвният състав отбелязва, че в обстоятелствената част на обвинителния акт се съдържат данни за това, че веднага след удара той се притекъл в помощ на пострадалите, пътували в автобуса, като сам, а в последствие и с помощта на други водачи на МПС, помогнал на пострадалите, преживели същото, да излязат навън от катастрофиралия автобус.

„Тези обстоятелства са обхванати от признанието на подсъдимия, потвърдени са от множество гласни доказателства, че той пръв е оказал необходимата и максимално възможна помощ, разбивайки стъклата на автобуса с метален прът и е изваждал оцелелите навън.  Посочените данни съдът намира за достатъчни, за да се приеме, че след деянието Октавиан Б. е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.“ - пише в решението на съда.

Според втората инстанция е налице основание за изменение на присъдата, чрез прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление и преквалифициране на деянието по чл.343а, ал.1, б.“г“, пр.2, вр. чл.343, ал.3, б.“б“ вр. ал.4 от НК. Съдът се позовава и на решения на ВКС (напр. Р №104/13.06.2018г. по н.д. №340/2018г. на ВКС, ІІ н.о.) и съдебната практика по въпроса за оказване помощ на пострадалите.

Съдебното следствие пред първоинстанционния съд е преминало по реда съкратената процедура. При определяне на наказанието по чл.343, ал.3, б.“б“ вр. ал.4 НК ОС – Ямбол се е произнесъл съгласно предвидената санкция от 5 до 20 години „лишаване от свобода“. С оглед преквалифицирането на престъплението и предвидената по-лека наказуемост – от 3 до 12 години „лишаване от свобода“, съдът следва да намали и наложеното наказание, спазвайки правилната преценка, че същото следва да се определи в размер между средния (седем години и половина) и минималния, отбелязват в акта си апелативните съдии. Въззивната инстанция е намерила за най-подходящ размер на наказанието шест години „лишаване от свобода“, който е по-близо до средата на наказанието и отчита всички относими към определяне на наказанието обстоятелства. Спазвайки правилата за съкратеното съдебно следствие и императива на чл.58а, ал.1 от НК, това наказание следва да бъде намалено с една трета до окончателен размер от четири години.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на Р България.


В категории: Ямбол


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
11
Коментара по темата
11.
т
30.11.2021 15:14:00
0
2
Човека не е виновен ! Ония безхаберници от АПИ са виновни ,че не са поставили предупредителни знаци ,осветление щом там стават колони от чакащи тирове . Най вероятно още не са вземати мерки там .
10.
От министерството
30.11.2021 08:55:36
1
5
Към всички живеещи в чужбина, ако имате някой за пукане го докарайте в България и тук го опукайте.
9.
Пешо
30.11.2021 08:45:35
0
6
Един кара пиян, убива двама души и се отървава с условна присъда, а друг е спрял, защото му се е развалил автомобила или е чакал на колона, шофьор на автобус кара над ограничението, катастрофира в спрелия камион, и затова шофьора на камиона отнася четири години ефективно. Къде е справедливостта в случая? Не че не трябва този шофьор да полежи, ама сравнено с истински убийци, пияни, качили се зад волана да убият някой, или хвърчащи със 170км/ч в населено място - тази присъда е доста несправедлива на фона на останалата реалност.
8.
Евалла
30.11.2021 08:45:09
2
4
По 1 година за човек ли давате. Веднага отивам да гръмна тъщата.
7.
Бетеро
30.11.2021 07:01:11
0
11
Защо на подсъдимата скамейка не са хората които трябва да осигуряват колоната .В цял свят при образувана колона пътните служби осигуряват
На този човек наи вероятно му е свършило времето.,Чакането по нашите граници е голям проблем.И сега направиха човека курбан а виновните си гледат кефа.Бог да прости починалите,но на това место при съобразена скорост е странно да не видиш спрял камион

.
6.
Българина
30.11.2021 06:54:45
0
11
Молдовеца май не си е намерил правилния адвокат. Не виждам как като си спрял(след последния на опашката) си виновен за каквото и да е ПТП.

Бог да ги прости загиналите. Съболезнования на близките...
5.
Advocatus Diaboli
29.11.2021 22:18:10
1
17
Това разрешаване на спора е пълно безумие - паркирани ППС причинява ПТП. Житейски и правен Абсурд :)
4.
123
29.11.2021 22:04:09
0
13
Само в черните страни ПТП се наказва с минимум 15 години. Някак свикнете да правите разлика, че причинена смърт по непредпазливост при ПТП е равносилно на умишлено убийство. Наказателната отговорност е тази. Гражданската се измерва в пари, които не са малко. Утре, ако на номер 2 се случи, ще се скъса да обяснява как бил невинен.
3.
Neni, ти ли си най компетентна та? а
29.11.2021 22:03:11
5
2
....
2.
neni
29.11.2021 21:15:28
15
10
Аааа, не - в никакъв случай това не е справедлива присъда! Как при 3 отнети живота и виновен, само 4 години? Това в белите страни се наказва с минимум15 години- не , не е възможно да има корупция, особено в този случай...
1.
Хххх
29.11.2021 20:30:33
1
11
Молдова и Украйна са различни държави,последно молдовски или украински е шофьора?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори