×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страсбург зашлеви Бургаския съд и четирима експерти на МОН


Страсбург зашлеви Бургаския съд и четирима експерти на МОН
Яна Колева /вляво/ и Деница Вълкова няма да платят присъдените обезщететения, а обикновеният български данъкоплатец
Тема в развитие
виж още
скрий
19 Април 2011, Вторник, 16:37 ч.
Автор: Бесове

След 10 години Съдът за правата на човека удари звучна плесница на нашата Темида, която осъди журналистите Катя Касабова и Божидар Божков за разкритата корупция в образованието

През далечната 2000 година двама бургаски журналисти – Катя Касабова, по това време  репортер в местния в.“Компас“, и Божидар Божков, кореспондент на в. „Сега”, получават в началото на септември, малко преди да започне учебната година, сигнали  за тежка корупция в Бургаския инспекторат по образованието. Гневни родители пишат на просветния министър Димитър Димитров, че в града е създадена порочна схема за вкарване на слаби ученици в елитни бургаски гимназии срещу плащане на подкупи. Нещо повече – тези ученици влизат без приемен изпит – напълно здрави, по квота, определена за болни деца. Това става чрез четирима експерти - Тотка Казакова, Антония Месерджиева, Генчо Далев и Румен Евстатиев.

Катя Касабова, главен редактор на Besove.bg
Те заедно с лекарката от френската гимназия Николина Попова са членове на комисия по прием на болни деца без изпит в елитните гимназии. Вместо действително болни обаче те вкарвали по втория начин в престижните училища напълно здрави ученици. За целта са използвани фалшиви медицински свидетелства. Има и наистина фрапиращи случаи – едно от „болните” деца е активен спортист със завидни за възрастта си постижения, има шестица по физическо, а е с диагноза, според която, едното му краче е с 2 см по-късо от другото.  Родителите твърдят, че от квота 152 бройки, 78 съвършено

здрави ученици са пробутани в гимназиите като болни

Родителите споменават и неофициалната тарифа за този вид услуга – 300 долара, платени на ръка. Бърза сметка показва, че „комисията” е получила над 20 000 долара подкупи – крупна за времето сума.

Катя Касабова публикува разследването си в регионалния вестник „Компас” със заглавие „Корупция в бургаското образование?”, а Божидар Божков пише за случая във в.”Сега”. Скандалът е огромен, защото разкритията са направени на 12 септември, все още има време министърът да реагира и да поправи грешката. Но не го прави. Проблемът за двамата журналисти възниква, защото в статиите си те настояват четирима експерти от инспектората на министерството на образованието да бъдат уволнени, ако ведомството приеме заключенията за корупция и сигнала за подкуп срещу тях. Проверката на МОН междувременно е приключила и е установила злоупотребите с приема.

Вместо гузно да замълчат, четиримата експерти завеждат дела за клевета срещу Божков и Касабова. Те са убедени, че пред съда двамата журналисти не могат да докажат обвиненията си. Първо –

никой не издава фактура за получен подкуп

Второ – свидетели обикновено няма. И трето – в случай на корупция еднакво виновни са и двете страни – даващата и получаващата.


Божидар Божков, кореспондент на в."Сега"
На първа инстанция - в Районния съд - делото попада в ръцете на съдия Яна Колева, която стоварва върху двамата журналисти цялата строгост на закона. Тя признава журналистката Катя Касабова за виновна, че е наклеветила тъжителите и я осъжда да плати на Тотка Казакова, Антония Месерджиева, Генчо Далев и Румен Евстатиев неимуществени вреди за общо 7500 лева. По това време Катя Касабова работи, както много други честни българи, за около 200 лева на месец и присъдата на практика я обрича на дълги години лишения. Бождидар Божков трябва да плати на четиримата 6300 лева.

Нежен към наркотрафиканти, убийци, серийни изнасилвачи, мутри, бандити, лихвари и прочие, българският съд се оказва безкомпромисен и суров към двамата журналисти.

Гражданското общество в Бургас реагира остро

срещу този безпардонен опит за потъпкване на свободното слово – в защита на двамата журналисти се изправя Българската медийна коалиция, Програма Достъп до информация, СБЖ, намесват се и двете най-авторитетни правозащитни организации в света -"Артикъл-19" и "Джъстис".

Дружеството на Съюза на българските журналисти организира седяща стачка пред Районния съд, на която, въпреки професионалната конкуренция, пристигат повечето представители на гилдията. Вестта за стачката в Бургас стига до столицата. В Бургас всички политически сили и синдикални организации излизат заедно в безпрецедентно обединение около Касабова и порицават съдебната система. Пред общината почва спонтанна гражданска подписка с искане да бъдат уволнени корумпираните експерти. Президентът Георги Първанов прави специално изявление в защита на Касабова и призовава българската съдебна система да се опомни. Лъсват  неудобните за слугите на Темида факти. Става ясно, че от папката с делото на Касабова, между първа и втора инстанция, е изпаднало писмо, с което на 23.06.2002 г. тогавашният шеф на районния съд Петър Певтичев е бил сезиран от Министерството на правосъдието, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се интересува от това съдебно производство и иска подробна информация от министъра на външните работи. ОССЕ пита кой е сезирал Бургаския районен съд и участва ли държавата като страна по делото. Освен това МВнР е отправило молба и за предоставяне на копия от решението и мотивите на съда най-късно до 5 юли 2002 г. И до ден-днешен обаче не е ясно дали Певтичев е изпълнил разпореждането. По това време журналисти се опитват да го намерят и да го питат, но той е заключил кабинета си и се укрива.

Въпреки огромния медиен шум,

международния интерес, създадения в подкрепа на Касабова и Божков сайт в чужбина, озаглавен "You are not alone" (Не сте сами) и твърдото становище на интернационалната правозащитна организация "Артикъл 19", че журналистите трябва да бъдат оправдани, втората инстанция – Бургаският окръжен съд в състав Деница Вълкова - председател, Галина Тодорова – докладчик и Димана Кирязова – потвърждава присъдата на Касабова през декември 2002 г.  Защитникът на Касабова – Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, който поема делото й пред втората инстанция дори не е изслушан от съда.  Половин година по-късно окончателно е осъден и Божков.

Но обществото не е съгласно с присъдата на Касабова! Звучна плесница на съда нанася първо не кой да е, а фондация „Свободна и демократична България”, която по това време раздава най-авторитетните награди за журналистика у нас - „Паница”, наричани още „Българския Пулицър”. За същото репортерско разследване, заради което Катя Касабова е осъдена, тя получава наградата „Паница”. Безпристрастното жури от журналисти решава, че с разкритията си тя е проявила професионализъм и гражданска позиция в защита на обществения интерес. Така тя става първият журналист извън София, получил високото отличие. Случаят е изключително куриозен –

награждават Касабова за същото, за което е осъдена

– в един и същи ден, на 12 май 2002 г. Веднага след това тя е поканена в „Шоуто на Слави”, за да разкаже за този тъжен парадокс. Следват покани от БНР, Нова телевизия, Би тв, получава „Златно сърце“ от хитовото по това време предаване „Искрено и лично“.

Присъдата влиза в сила веднага през декември 2002 г. и обжалването й в Страсбург не спира изпълнението. Наложен е запор на доходите на Касабова, поставят й клеймото „осъдена”. Впрочем, още в началото на делото Касабова е уволнена от в.“Компас“, а срещу „услугата“ медията получава солидна сума под формата на рекламно обявление на едно от бургаските училища. Когато през 2004 г.  Катя Касабова решава да се кандидатира за обществен защитник на Бургас, в столичен вестник излиза публикация със заглавие: „Осъдена за клевета – кандидат за омбудсман в Бургас”. Така опитът на един журналист да защитава истината се превръща в негова Голгота. 

В днешното си решение европейските магистрати признават, че Божков е можел да се изразява по-внимателно, когато обяснява, че четиримата експерти ще бъдат наказани, както и за точните причини за това.

Европейските съдии коментират в 40 страници

мотиви, че Касабова е трябвалo да направи по-сериозна проверка на тежките обвинения за корупция, които отправя. Въпреки това съдът в Страсбург заявява, че Божков и Касабова са действали като отговорни журналисти и са защитили обществения интерес.

Европейските съдии специално подчертават, че твърде строгото отношение на българския съд към професионалното поведение на журналистите може да доведе до обезсмисляне на задължението им да информират обществото. Затова Страсбург препоръчва на българските магистрати всеки път, когато решават дело срещу журналист, да преценяват не само конкретния случай, но и въздействието му върху медиите като цяло.

В заключение европейските съдии завяват, че наказанията на Божков и Касабова са били прекалени и непропорционални за вредите, които с публикациите си двамата са причинили на четиримата служители от инспектората по образованието в Бургас.

Затова те присъждат на Касабова 11 800 лв. за претърпените вреди и разноски за делото в Страсбург, а на Божков - 27 000 лв.

От 2002 г. до 2009 г. Катя Касабова работи във в.“Черноморски фар“ и в.“Фактор“, заемала е позициите на зам.главен редактор и отговорен редактор в двете медии. Кореспондент е на в. Новинар. През април 2009 г. създава в."Десант" и става първият му главен редактор. Завръща се като и. д. главен редактор на в."Черноморски фар" през юли 2010 г. и подава оставка през декември, след преминаването на вестника в ръцете на новите му собственици от Нова българска медийна група.  На 21 януари 2011 г., като собственик и в съдружие с колегата Веселин Василев, стартира сайта Бесове.бг.

Божков все още е кореспондент на в.“Сега“.

И четиримата експерти на МОН продължават да са на работните си места, дори са повишени за добра служба, двама от тях вече са пенсионери. Въпреки, че по време на съдебния процес уверяват медиите, че ще дарят получените суми на сиропиталищото, те не удържат на думата си. Овъзмездени са в пълен размер за претърпените "морални щети".

Съдия Яна Колева днес е председател на Районния съд в Бургас, а Деница Вълкова продължава да правораздава в Окръжния съд.

Очаквайте интервю с Катя Касабова какво ще се случи с присъденото и от ЕСПЧ обезщетение




18
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
18
Коментара по темата
18.
Андрей Едрев
08.05.2011 13:43:20
1
1
Прави каквото трябва, да става каквото ще.
Само времето ще покаже дали си бил прав.

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_207383265961451&ap=1
17.
Бургас
27.04.2011 18:44:46
2
6
Честито на двамата журналисти! Като потърпевш от българската съдебна система, мога само да кажа, че няма пострадал от престъпление български гражданин и да е получил законово възмездие освен престъпниците, които се разхождат свободни или пък с условни присъди.
16.
съдия
27.04.2011 10:28:05
0
2
до "прокурор"
не съм бил в залата на процеса, не зная кой как се е цепил, или пък не.не вярвам и ти да си бил/а там, съдейки от преизказното наклонение. знам какво става в моите си дела.иде реч за произнасянето по същество на случая, не за клюките от гилдията и медийните пушилеци.
колкото до "пристойността", има доста да се желае и от обвинителите. сред тях има ноторни мераклии "да връзват кънки", да арестуват "лайв" и да се гледат по телевизията после, и всякакви други модели...пък в съдебното следствие-скръб и мъка
15.
Мур
26.04.2011 22:56:53
1
2
Нещо става в Бургаската гилдия на съдийте.Оня Вълков осъдил незнам когоси заради Марио Тагарински.Тея тука осъдили журналисти и едната е вече шефка на съда.Маняшко е-натриваш нос,напредваш.Това ли е цената?
14.
прокурор
26.04.2011 22:49:24
1
0
Абе че си е било поръчково всичко, било си е ,няма какво да ги оправдаваш , "съдия".Има ли спор ,че колежката ти се е държала непристойно като се е развикала на пълната зала?Може ли съдия да се изцепи така пред зала пълна с журналисти ,а?!

Ето и малко от прессъобщението на ЕСПЧ.

Decision of the Court
Freedom of expression and information
The Court recalled that the Convention did not guarantee absolutely unrestricted
freedom of expression even if the press reported on questions of serious public concern
and relating to politicians or public officials. The freedom to express oneself carried
duties and responsibilities which also applied to the media and media professionals such
as journalists, especially in cases where the reputation and rights of others were
attacked or risked being undermined.
However, the nature of the allegations in the articles of Ms Kasabova and Mr Bozhkov,
namely that some children had been admitted to elite schools as the result of bribes, had
been difficult, if not impossible to prove. In both cases, the articles had referred to a
possible dismissal of the four experts, which had been an uncertain event, as it was in
the future and was not confirmed officially at the time, because the relevant Ministry had
not released any information on the results of the internal inspection it had carried out
into the allegations. While Mr Bozhkov could have used a more careful language making
clear that the actual disciplinary punishments to be imposed on the experts and the
exact reasons for that were uncertain, and Ms Kasabova could have researched better in
3
support of her hard-hitting allegations, the Court found that Mr Bozhkov had acted as a
responsible journalist and did not consider necessary to take a decision on that question
in respect of Ms Kasabova.
Instead, the Court emphasised that if the national courts applied an overly rigorous
approach when examining the professional conduct of journalists, they could be unduly
deterred from discharging their function of keeping the public informed. The courts had,
therefore, to take into account the likely impact of their rulings not only on the individual
cases before them but also on the media in general.
Having considered the circumstances of each case, the Court concluded that the
sanctions imposed on Ms Kasabova and Mr Bozhkov had been excessive,
disproportionate when compared to the damage caused by the articles to the reputation
of the four experts, and had had a huge potential chilling effect on the applicants and
other journalists alike.
Accordingly, there had been a violation of Article 10 in both cases.
13.
съдия
26.04.2011 12:55:46
2
2
не, ЕСПЧ не е казал, че са невинни.напротив, и точно тази част от решението удобно се подминава и в статията, и в живото предаване снощи в "Господарите".В решението ясно е казано, че двамата не са доказали фактите, които са изнесли, и следователно са осъществили клевета. аргументите за обезщетение са в посока за прекалена строгост на наказанията (явно и обезщетенията по гражданските искове), и евентуалния ефект върху журналистиката и медиите като цяло.то пък едни медии. съдът не може да спори със закона.той само го прилага, какъвто е.
12.
Миновач
26.04.2011 11:27:12
0
3
Е това вече е прекалено.
Хайде да се вземе администратора в ръце и както бързичко изтри едно ЕГН, да изтрие и обидните коментари.
А иначе лично аз не видах в статията мотивите за решението на съда постановил обезщетението. Затова питам дали е решил, че журналистите са невинни или не?
11.
гражданин
25.04.2011 18:13:39
5
1
Двете кучки съдийки ,които осъдиха двамата журналисти трябва да върната парите в троен размер ако няммат да ги пратят на улицата за да изкарват с духане , те и без това приличат на квартални курви .А за четиримата от инспектората прокуратурата да започне нова разследване
10.
Oh
21.04.2011 14:35:51
0
0
Oh toz pak che i pita zashto
9.
Нормален
21.04.2011 01:34:25
7
7
Браво, Катя!
Още тогава си спомням, че ти се яви в телевизиите доста по-добре подготвена от "експертите", носеше цели торби и куфари документи и отговаряше смело и изчерпателно на всякакви провокации...По-късно се запознах с някои от "експертите", пообщувахме и аз си направих заключението, но те се чувстваха недосегаеми...Сега демократична Европа ти казва "БРАВО!", ама те, нали напълниха кемерите...Бъди жива и здрава и само така!
8.
Гонзо
20.04.2011 19:11:15
7
4
Абе нещастници, трима от повишените експерти отдавна не работят в инспектората. Стига сте лъгали. Агенция Ройтерс,като пуска информация, ползва 2 официални и 1 независим източник. А вие ползвате за информация 2 клюкарки и тяхната приятелка
7.
Иванов
20.04.2011 10:15:52
2
8
Ако си спомняте, името на Деница Вълкова стана известно през 2008 г. и с това, че е подала декларация с невярно съдържание с цел укриване на доходи. Парадоксът в случая е, че същата Деница Вълкова осъди Ел Масри за същото - невярно съдържание на декларация.
Крайно време е съдебната ни система да се изчисти от некадърниците.
6.
nai-dobria-Милен Николов М. Рудник
19.04.2011 19:10:20
2
7
Права си Касабова , много си права некои директори от тия рушвети цели хотели си вдигнаха в Лозенец,не отделни ученици , а цели класове беха мними болни, и не 200-300 лв , а 2000 $ на калпак + бонус отлична диплома,ама тогава беха кофти времена.Дали ще има вьзмездие един господ знае.............................................................................................................................
5.
От редакцията
19.04.2011 18:41:19
1
8
И двете са верни, регистрирани сме в com,bg и net. Превантивно - защото все се намират колеги, които да ти откраднат готовия труд. От 2 април сме качени официално в домейна бг, така че вече ще ни търсите там, но няма проблем и сега, защото излизаме в трите домейна само ние. Споко!
4.
АнаЛиЗаТор
19.04.2011 18:34:56
1
2
абе бесове.бг или бесове.ком?
3.
човек
19.04.2011 17:31:21
4
9
да плачем ли, да се смеем ли...
Този прецедент е бомбен удар по съдебната ни система.
Дано малко останалата добре пишеща българска журналистика се опомни и започне да си върши работата - да вижда скритото и говори истината!
Успех!
2.
Бургаски бяс
19.04.2011 17:25:29
3
4
Оле!
1.
Гери
19.04.2011 17:19:42
2
2
ех какъв успех :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори