×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България с позиция в Съвета на ЕС: „Джендър“ се отнася само за мъжки и женски пол


България с позиция в Съвета на ЕС: „Джендър“ се отнася само за мъжки и женски пол
Докладът на Янаки Стоилов за резултатите от участието ни в Съвета на ЕС е одобрен на правителственото заседание миналата седмица
25 Октомври 2021, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Служебният кабинет се позовава на решението на Конституционния съд от 2018 г. 

Служебният кабинет е излязъл с обструктивна позиция на форум в Европейския съюз във връзка с понятието „джендър“. Това става ясно от стенограма от правителственото заседание на 20 октомври.

На него правосъдният министър Янаки Стоилов представя Доклад относно одобряване на резултатите от участието на Република България в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“, проведено на 7 октомври в Люксембург.

Един от обсъжданите въпроси на форума бил свързан с правата на детето.

„И след обсъждането не беше приет проектът за заключения по стратегията на Европейския съюз за правата на детето поради несъгласие с текста от страна на Полша и Унгария“, казва Янаки Стоилов.

България посочи в съответствие с мандата, който гласувахме, че отдава приоритетно значение на защитата на правата на децата, закрилата и подкрепата изискват всички органи и служби да работят координирано, поставяйки детето и неговия най-добър интерес в центъра на своите действия. Отбеляза, че представеният проект на заключения потвърждава институционалния ангажимент на съюза и държавите членки за насърчаване и гарантиране на целия каталог от основни права на децата. Заяви, че може да подкрепи текста на проектозаключенията, но същевременно прави декларация във връзка с формулировката „gender inclusiveness“ (приобщаване на половете – б.а.), припомняйки, че през 2018 г. българският Конституционен съд е приел решение, в съответствие с което изразите, съдържащи понятието „джендър“ се отнасят само и единствено до двата пола – мъжки и женски. Поиска тази декларация да бъде включена в протокола от съвета“, добавя правосъдният министър.

На форума България е била представлявана от зам.-министъра Иван Демерджиев.

Провел се и дебат за подобряване на условията при предварителното задържане на обвиняеми лица.

„Министрите бяха също информирани относно последното развитие на дейността на европейската прокуратура“, обяснява още Янаки Стоилов пред Министерския съвет.

Докладът му е приет от правителството без дискусия.

 


В категории: Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
14
Коментара по темата
14.
Добре че
26.10.2021 09:03:59
0
4
са Унгария и Полша все още членове в тоя еврогейски клуб, че досега на всички в Източна Европа щяха да са ни навили обратна резба от брюкселското политбюро.
13.
Digu
26.10.2021 08:57:00
0
0
"Gender" принципно е понятие от граматиката и означава "род" - напр. мъжки, женски, среден. За пол думата е "sex". Сравнително скоро стана прието да се употребява "gender" за пол, заради ония "различните".
12.
Тия,
26.10.2021 07:31:42
1
0
2 седмици преди изборите, ще ни набутат и Истанбулската конвенция, и ювеналната юстиция, и GREVIO 3 в 1, с всички последици, без дори да се усетим. Нали си давате сметка, че на "тълкуването" на Начко&служебници що е джендър, никой изобщо няма да обърне внимание.
11.
Ежко
25.10.2021 21:22:00
1
8
В българският език също има две думи. За sex - иб@. Според граматиката в деятелен залог - иб@, а в страдателен залог - иб@н@a. Както знаеш в английският няма род. Затова мож да свърши работа и иб@н. С други думи определя пола. От друга страна gender спокойно може да се сравни на български с думата недоиб@но, защото не определя рода си, въпреки че означава това. Ай ся! Тълкувай!
10.
До 6
25.10.2021 20:51:49
4
4
Аз нали ти казвам, че пол=sex. И в конституцията, определението за пол съвпада с sex. Gender си е друго понятие. Тука някакъви политици ще се опитат да извадят от 100 кладенеца вода. Че не sex ми gender ни е написано на личните карти. Ще се изпокарат с всички в ЕС. В полза на какво? Чуждите граждани които ще имат повече права пред съда от самите граждани. Както беше случая с еднополовия брак. Брак в друга страна-членка се признава в нашата страна но иначе уж не можело. Пълна законова пародия. Пращаме политици, които искат по-малко да получават от всички останали. От някакви електорални съображения. Смешно е. Имай предвид контекста. "„gender inclusiveness“" Че ние ги приемаме автоматично, защото нямаме изрично констутационно основание да не го правим. Защото това понятие не фигурира в конституцията ни. И въпреки това си губим времето за да не обидим Ганьо който нито го касе, нито знае непобългарената дефиниция на думата. Популистко подмазване към електорат си е. Без законово основание за възражение. Ако щеш разбирай
9.
ИдиЙотова
25.10.2021 20:06:39
1
17
Е спуснала опорки за приемане на ИК,в създаването на която има дейно участие!
И тя ли се прави на мъж,без дръжка?

При доктора джендър с болежки.
-Госпожо имате проблеми с простатата, диагностицира доктора
8.
Др Иванов
25.10.2021 20:01:08
3
11
ИЗРОДИ ИЗВРАТЕНИ....ИЗЧАДИЯ АДОВИ....БОКЛУЦИ ПРОДАЖНИ....АНАТЕМА,АНАТЕМА
7.
Всичката Мара втасала
25.10.2021 19:55:00
2
8
Дори за смяната на времето не могат да вземат самостоятелно решение в джубернията, но поне са се изодили по изключително важен в момента въпрос! Като станеш на ледена шушулка през зимата, ще забравиш и какъв джендър си!
6.
Опааа
25.10.2021 19:46:13
3
11
До 3
Ами,дай ми бг еквивалент на sex освен - пол. Какво да пишат в личните документи? Gender е по- младо понятие,което се налага от джендър общностите,т.е. обратните. Исторически погледнато, в езика ни не е имало нужда от такъв термин/ пол/ ,защото просто Мария е била жена,Иван мъж. И това е дори повече от 1300 години. Всъщност,ти от кои си,че не те разбрах за тези ви " прословути" права?
5.
Зелен чорап
25.10.2021 19:34:42
12
21
Радев е джендър!
4.
Да
25.10.2021 19:30:36
6
23
Цялата държава оправихте копелета, сега това е най-важно...Не че има 3 милиона, които мизерстват и още два, които си мислят, че свързват двата края.
3.
Ох
25.10.2021 19:19:29
16
10
Термина gender и термина sex са два отделни в английския език. В пустата конституция на България е определен sex - пол както пише в статията ""мъжки и женски". Всеки може да види това понятие и на личната си карта. Термина gender обаче не фигурира в конституцията. Следователно няма законови противоречия. Ех както и да е, ще влезе в сила декларацията и гражданите на ЕС от други държави членки ще имат повече права в държавата от нас. Защото ратифицирани директиви на ЕС в другите конституции важат на наша територия. И ще си имамае по-малко права от чужденнците, за какво ли плащаме данъци тук....
2.
Само не разбрах
25.10.2021 19:11:41
5
23
Дамаджана Рашков от какъв род е последно?
1.
Jendari ot flagman
25.10.2021 19:05:24
8
0
Za Yachtata na Bill Gates LANA shto ne pishesh 4e e v Turcia Effes
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори